Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 23:23:36
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Świece zapłonowe  (Przeczytany 14106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
Odp: Świece zapłonowe
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 30, 2015, 20:39:23 »

U mnie problem ze stukaniem jest taki,że po prostu silnik spadając z obrotów ma od kilku do kilkunastu "stuków". Dzieje się to TYLKO w zakresie obrotów powyżej 3 tys. Poniżej wszystko jest okey. Stuka i na zimnym,i na ciepłym. Nawet stuka z dyszą jałową zamienioną na 92+włączone ssanie+wysoki poziom paliwa w komorze+Prawie na maxa dokręcona śruba składu mieszanki(bardziej wzbogacić się chyba nie da mieszanki).
Na oko obie dysze mają taki sam gwint. Obie kręciły się lekko.

Wspomniałeś,że dysza wolnych obrotów ma "rozmiar" 40. Ja wkręciłem 92 obok 92. 40tki nie ruszałem......Ale różnica po zamianie była widoczna..... Zapewne pomyliły mi się dysza rozruchowa z tą od wolnych obrotów:)

Postaram się rozebrać i wyjąć gaźnik,zrobić fotkę aparatem w dużej podziałce,aby można było spokojnie sobie "pozoomować"

Zdjęcia gaźnika i to,co z niego dało się od "dołu" wykręcić. Zamiana dysz jałowych z jednego gaźnika do drugiego nie pomogła

Posty pod sobą, scaliłem - Mechanik350
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2015, 21:53:58 wysłana przez mechanik350 »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 31, 2015, 06:25:52 »

Gaznik Kolegi jest kompletny i ma wszystkie czesci oryginalne. Moznaby sie jedynie przyczepic do wyrobionego stozka zaworu iglicowego ale jesli nie popuszcza on paliwa to jest w porzadku.
Stukanie przy schodzeniu z obrotow to raczej nie jest "klasyczne" spalanie stukowe. Przez Forum przetoczylo sie wiele watkow na ten temat ale uniwersalnego wyjasnienia tego zjawiska chyba nie ma (u jednych dzwonil plaszcz tloka o cylinder, u innych pierscienie, byl tez chyba luzny lancuch sprzeglowy). Nie chce wystepowac w roli wszechwiedzacego bo nie spotkalem sie z tym zjawiskiem ale wydaje mi sie, ze moze chodzi w nim o dopalanie pozostalosci mieszanki nagromadzonej w komorach korbowych dwusuwa przy duzym otwarciu przepustnicy. Dwusuwy tak maja, ze przejscie z jednego zakresu obrotow na drugi wiaze sie ze "sprzataniem" stanu napelnienia skrzyni korbowej w zakresie obrotow, z ktorego sie wychodzi. Dlatego na przyklad zubozenie za bogatej mieszanki na wolnych obrotach poprawia reakcje na gaz.
Proponuje wkrecic dysze we wlasciwe miejsca (od lewej : 40, 72, 92) sprawdzic, czy nie zasysa lewego powietrza i sprobowac wyregulowac zaplon i gaznik. Jesli zwiekszac dysze, to tylko glowna (te skrajna, nad ktora jest iglica).

Ku kontemplacji i dla porownania rozkrecilem dol jednego ze swoich gaznikow i wklejam jego zdjecia. Na pewno jest oryginalny (sam go kupilem pod koniec lat 80-tych w Polmozbycie), nie przepuszcza i ma poziom paliwa ustawiony dokladnie na 11 mm od plaszczyzny podzialu korpusu i komory plywakowej.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 31, 2015, 10:12:19 »

Powiem tak - łańcuszek sprzęgła nowy. Korby luzów nie mają,an sworznie. Tłoki nowe,cylki po szlifie.
Owszem,nie jest to klasyczne spalanie stukowe. Jak wyłączę zapłon przy schodzeniu z obrotów to znika stukanie. Ale podczas jazdy takie stukanie objawia się szarpaniem silnikiem. Czyli za dużo szkód mi narobi taka jazda:/
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #78 dnia: Września 01, 2015, 08:13:14 »

Sprawdzałeś czy jest odpowiedni odstęp pomiędzy dolną częścią tłoka a wałem? Raz miałem taki przypadek w MZ że tłok uderzał o przeciwwagi i po rozgrzaniu tracił moc i stukał.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #79 dnia: Września 03, 2015, 13:44:07 »

hmmm....
W sumie mogę sprawdzić,ale jak?:)
Ogólnie tłoki idą do DMP bez oporów,przeciwwagi nie miały żadnych śladów obicia,a płaszcz tłoka był cały,gdy na dokładnie tych samych częściach ostatnio wszystko składałem. Zauważ też,że stukanie jest od zapłonu. Jak wkręcę silnik i wyłączę zapłon,to stukanie nie występuje. Więc raczej nie zahacza o przeciwwagi,chyba że mam luz na korbie lub sworzniu. Z drugiej strony - na nowych tłokach,sworzniach,korbie po regeneracji,nowych igiełkach itp nagle na obu garnkach złapał identyczny luz,aby silnik stukał?

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #80 dnia: Września 03, 2015, 18:36:27 »

Teoretycznie tak, ale w tej MZ objawy były te same, też nie było widać za bardzo śladów, a skrócenie tłoka od spodu pomogło.
Gdyby zaczepiało mocniej to pewnie by połamało tłok, a tak to tylko muskało i przez to silnik stukał.
Wyłączenie zapłonu też ma na to wpływ, bo gdy silnik nie spala mieszanki to na tłok nie działają tak duże siły jak podczas jazdy. I wtedy już może nie uderzać.
I przy czymś takim luzy nie mają znaczenia, szeagier jak pojeździł takim stukającym silnikiem to trochę wybiło otwory na stworzeń w tłoku, ale po przeróbce jest ok, silnik chodzi cichutko.

Ten silnik był świeżo po remoncie i miał tak od samego początku.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #81 dnia: Września 03, 2015, 20:19:41 »

Dobra,namówiłeś mnie. Sprawdzę w wolnej chwili

Swoją drogą - ciekawy opis gaźnika od Jawy 350 TS:http://i.imgur.com/MoB9WIy.jpg

Znacie sklep,gdzie mogę zakupić dyszę jałową do 350 TS? W necie są dysze główne,ale nie mogę znaleźć jałowych....
Ewentualnie jakiś zamiennik?

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #82 dnia: Września 03, 2015, 20:51:37 »

Sovek był czyszczony. Wszystkie styki.
Pierścienie nie popękały(zmieniałem głowicę na prawym garze w celu sprawdzenia,czy tulejkowana coś zmieni,przy okazji obejrzałem prawy gar).

Platynki - postaram się przełożyć,jak znajdę wszystkie elementy tego zapłonu.

Przełożyłeś w końcu ten zapłon?Kiedyś remontowałem Jawę i na początku wszystko było ok,ale po kilkudziesięciu kilometrach pojawiły się objawy podobne u Ciebie.Przy dodawaniu gazu ok ale przy zejściu z obrotów silnik stukał a świeca padła podczas pracy na wolnych obrotach,okazało się że zmieniła się przerwa na platynkach i po ponownym wyregulowaniu wszystko wróciło do normy.Możliwe że u ciebie jest jednak jakiś problem z układem zapłonowym.
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2015, 20:54:14 wysłana przez STÓWA »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #83 dnia: Września 04, 2015, 13:25:21 »

Stówa - nie mam kompletnego przerywaczowego zapłonu,a nikt w okolicy nie ma Jawy 350.

Swoją starą,zużytą dyszę wolnych obrotów chamsko rozwierciłem i wkręciłem w gaźnik. Oprócz tego,że silnik nie jest w stanie pracować na luzie bez trzymania gazu - stukanie zniknęło....
Wina leży w dyszy jałowej gaźnika......

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #84 dnia: Września 04, 2015, 14:06:07 »

... dyszę wolnych obrotów chamsko rozwierciłem i wkręciłem w gaźnik
Jak sie dba tak sie ma. Gdybym byl Jawą to za takie traktowanie tez strzelalbym fochy.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #85 dnia: Września 04, 2015, 14:19:24 »

nie prościej było ją wykręcić i wtedy sprawdzić ?
może byłą zwyczajnie zatkana ?
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #86 dnia: Września 04, 2015, 16:38:23 »

Po kolei panowie. Nie potrzebnie reagujecie na rozwiercenie dyszy. Owa dysza nie dała się już wkręcić śrubokrętem,ponieważ poprzedni właściciel "ułamał" kawałek dyszy od strony "główki"(tam,gdzie oznaczenie dyszy jest). Wkręcić ją mogłem jedynie palcami,bo właściciel chyba nie wiedział,co to płaski kluczyk i objechał dyszę kombinerkami:/ Czyli ani na sprzedaż z dyszą taką,ani w gaźnik wkręcić. Wolałem sprawdzić co się stanie z moim stukaniem po rozwierceniu dyszy:)
Druga dysza jest w lepszym stanie,w idealnym wręcz.

TUrbo - gaźnik w te wakacje czyściłem z jakieś 50 razy,od momentu pojawienie się stukania.... Za każdym razem,gdy dobrałem się do komory pływakowej profilaktycznie jeszcze dmuchałem gaźnik sprężarką oraz preparatem do czyszczenia gaźników. Pisałem o tym wcześniej,ale wątek długi i rozumiem,że się nie chce od początku czytać:)

Znalazłem zapłon przerywaczowy. Założyłem,kopałem,ustawiałem,cuda wyprawiałem. Odpaliła na 1 garze.

Po wyregulowaniu przerywaczy silnik dalej stuka..... Szukamy dalej:P
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2015, 19:10:38 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #87 dnia: Września 05, 2015, 02:29:54 »

Stówa - nie mam kompletnego przerywaczowego zapłonu,a nikt w okolicy nie ma Jawy 350.

Swoją starą,zużytą dyszę wolnych obrotów chamsko rozwierciłem i wkręciłem w gaźnik. Oprócz tego,że silnik nie jest w stanie pracować na luzie bez trzymania gazu - stukanie zniknęło....

Chyba w dwóch wątkach Ci pisałem, że masz za ubogą mieszankę i musisz dać więcej paliwa na wolnych :P

Status GG

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #88 dnia: Września 05, 2015, 09:21:56 »

Dwadzieścia lat temu pomóglbym ci bez problemu bo służyłem w wojsku,właśnie w Gryficach.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #89 dnia: Września 05, 2015, 12:29:04 »

Chyba w dwóch wątkach Ci pisałem, że masz za ubogą mieszankę i musisz dać więcej paliwa na wolnych :P

Jak wzbogacić jeszcze bardziej mieszankę? Na ssaniu,rozwierconej dyszy od jałowych oraz na maxa wkręconej śrubie od składu mieszanki też stuka. Poziom paliwa w komorze też jest wyższy,niż powinien być. Już bardziej wzbogacić się nie dało....

Stówa - 20 lat temu to ja miałem zaledwie 3 lata,ale doceniam to:)

Teoretycznie tak, ale w tej MZ objawy były te same, też nie było widać za bardzo śladów, a skrócenie tłoka od spodu pomogło.
Gdyby zaczepiało mocniej to pewnie by połamało tłok, a tak to tylko muskało i przez to silnik stukał.
Wyłączenie zapłonu też ma na to wpływ, bo gdy silnik nie spala mieszanki to na tłok nie działają tak duże siły jak podczas jazdy. I wtedy już może nie uderzać.
I przy czymś takim luzy nie mają znaczenia, szeagier jak pojeździł takim stukającym silnikiem to trochę wybiło otwory na stworzeń w tłoku, ale po przeróbce jest ok, silnik chodzi cichutko.

Ten silnik był świeżo po remoncie i miał tak od samego początku.

Sprawdziłem korbki. Zero luzów. Płaszcz tłoka nie tknięty. Gdy poruszałem wałem bez cylindra tłok dochodzi do GMP,ale nie dotyka przeciwwag. Można tłokiem jeszcze trochę na prawo i lewo poruszać i dopiero dotyka. Drugi tłok ma tak samo. Czyli stuki od strony tłoków nie ma.
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2015, 13:41:22 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #90 dnia: Października 29, 2015, 20:29:30 »

Trochę czasu mineło.
Przyczyną stuków był gaźnik. Po zmianie wszystko ustało.
Nie wypala mi świec,nie zalewa. Nie stuka. Jikov gdzieś się dorobił za dużego "luzu".

Temat do zamknięcia.