Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 05:04:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 16   Do dołu

Autor Wątek: Łańcuszek sprzęgłowy dwurzędowy. DID, Tsubaki i inne pomysły  (Przeczytany 111440 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
Odp: Łańcuszek sprzęgłowy dwurzędowy. DID, Tsubaki i inne pomysły
« Odpowiedź #125 dnia: Marca 14, 2015, 18:48:51 »

Panowie Majzel i Południe. Napiszcie zatem ile wat potrzeba a nie Jeden pisze, że mało Drugi, że dużo. :-\
Bo takie kurka wodna gdybania to mnie strasznie ciśnienia zwiększają ;)
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: Marca 14, 2015, 18:53:34 »

Nie wiem jakie sily sa potrzebne do przekrecenia rozrzadu w 4T, ale silnik w Jawie daje moment maksymalny 19Nm wg instrukcji (jesli mnie pamiec nie myli) . Na kole lancuchowym srednicy ok 10 cm (pesymistyczcznie zanizam , nie mam tutaj takiego zeby zmierzyc) . Ramie dzialania sily rowne 5cm= 1/20m , czyli sila rozciagajaca 20x19N = 380N , to jest +-38kg (kgf) na lancuszku sprzegla . Oczywiscie strzal ze sprzegla to dosc troche bardziej go obciaza bo dynamicznie , powiedzmy ze chwilowo nawet x2 . Ale sam moment obrotowy silnika podwojnemu lancuszkowi sprzegla krzywdy nie zrobi tak mi sie wydaje . Jak sie jezdzi , tak sie ma lancuszek =)

Z reszta Skoda Favorit ma lancuch rozrzadu rozmiaru takiego jak Jawa sprzeglowy , jak mnie pamiec nie myli tylko w Skodzie jest dluzszy .
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2015, 19:14:28 wysłana przez von_Majzel »

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #127 dnia: Marca 14, 2015, 18:56:28 »

Na współczesnych maszynach się nie znam ale apropo 16sprężyn to one też mają nie małą siłę nacisku . A stosowany w junakach iwis wytrzymuje a raczej jego zapinka, jednak junak ma 19KM a jawa prawie 27
The sound of my "MACHINE" is like heartbeat to me...
"Motór nie umiera nigdy - motór jest wieczny"

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #128 dnia: Marca 14, 2015, 19:06:13 »

Ale Junak niema rozrządu pędzonego łańcuchem.
Junaka nie składa się na zapinkę,bo ją bardzo szybko wypluwa.
I druga maleńka sprawa. Iwis pasujący do Junaka nie pasuję do Jawy.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #129 dnia: Marca 14, 2015, 19:15:57 »

To wiem że nie pasuje. Ja w junaku mam iwisa z zapinką i działa, fakt że jeszcze na nim nie jeździłem to nie miało się co stać. Bo silnik złożony odpalony czeka na rame. Ale w jawie myślę że zapinka też by się sprawdziła jeśli była by wykonana z tego samego materiału co nasz "nowy" łańcuch. Żeby się nie zdarzyło że łańcuch jest dobrej jakości a zapinka z plasteliny.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #130 dnia: Marca 14, 2015, 19:40:22 »

Powiem tak - kręcenie silnika przeciętnego samochodu 4T w benzynie nieźle "pompuje" biceps i przedramię:P
Złożony silnik 1,6 16v stawia na tyle duży opór,że nie byłem w stanie kręcić silnikiem przy pomocy klucza bez przerwy. Po wykręceniu świec opór jest o wiele lżejszy,ale i tak łapa szybko się męczy.
Nie jestem dobrze zbudowany,raczej przeciętnie.
Ogólnie to bardziej bym się martwił o rozrząd,kiedy występuje szarpanie silnikiem i napędem rozrządu. Gdy się kręci bez szarpania to nie jest to spora siła w porównaniu do tego,co musi znosić łańcuszek sprzęgła. Wiem,że porównanie trochę kiepskie z tym silnikiem z wozu,ale zawsze coś:P

Co do mocy - przecież większość motocykli posiada takie cuś,jak rozrusznik. Jak ktoś jest dociekliwy to niech wykręci świeczki i zmierzy,jaki prąd pobiera podczas kręcenia silnikiem.
Największy opór wówczas będzie stawiać rozrząd, mniejszy wał i cała reszta
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #131 dnia: Marca 14, 2015, 20:12:05 »

Powiem tak - kręcenie silnika przeciętnego samochodu 4T w benzynie nieźle "pompuje" biceps i przedramię:P
Złożony silnik 1,6 16v stawia na tyle duży opór,że nie byłem w stanie kręcić silnikiem przy pomocy klucza bez przerwy. Po wykręceniu świec opór jest o wiele lżejszy,ale i tak łapa szybko się męczy.
Nie jestem dobrze zbudowany,raczej przeciętnie.
Ogólnie to bardziej bym się martwił o rozrząd,kiedy występuje szarpanie silnikiem i napędem rozrządu. Gdy się kręci bez szarpania to nie jest to spora siła w porównaniu do tego,co musi znosić łańcuszek sprzęgła. Wiem,że porównanie trochę kiepskie z tym silnikiem z wozu,ale zawsze coś:P

Co do mocy - przecież większość motocykli posiada takie cuś,jak rozrusznik. Jak ktoś jest dociekliwy to niech wykręci świeczki i zmierzy,jaki prąd pobiera podczas kręcenia silnikiem.
Największy opór wówczas będzie stawiać rozrząd, mniejszy wał i cała reszta

Co Ty piszesz?  :o :o :o :o :o :o
Idąc tym tokiem zaraz będziemy liczyć ciąg silnika airbusa na rewersie
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2015, 20:16:04 wysłana przez czeron »
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #132 dnia: Marca 14, 2015, 20:56:42 »

Po wykręceniu świec opór jest o wiele lżejszy,ale i tak łapa szybko się męczy.

o ile dobrze pamietam z instrukcji np. od K16 rovera jest to wartość okolo 20Nm, czyli nie dużo
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #133 dnia: Marca 14, 2015, 20:57:06 »

Może się nie znam ale wydaję mnie się że na sprzęgle łańcuch pracuje płynnie a na rozrządzie ma szarpanie dla tego min. nie stosuje się wałków królewskich bo hałasują.Dla tego też w nowych autach gdzie zaczęto znowu stosować łańcuszki na rozrządzie one strasznie tłuką i się wyciągają.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #134 dnia: Marca 14, 2015, 21:01:31 »

Dlatego, że w nowych autach łańcuchy to tak na prawdę łańcuszeczki, jak w dziecinnych rowerykach. Sprawdź co jest w nowej kia sorento - nie ma czego do ręki wziąć i po 80 tysiącach dla kumpla pękł :(
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #135 dnia: Marca 14, 2015, 21:20:29 »

A wiesz jak Niemcy tłumaczą skrót FIAT?
Feller In Alle Teile :)

Mam 19sto letniego okularnika. Ma ponad 200 tys w kołach (wiem, że mało, ale długo go szukałem). Łańcuch rozrządu fabryczny. Wcześniej miałem Opla Vectrę - miała 270tyś jak ją sprzedawałem. Łańcuch rozrządu fabryczny. W maluchu wymieniałem co 20 tyś czyli dwa razy w roku. Wg mnie łańcuchy zużywają się od szarpnięć. Polatajcie jedno popołudnie japonią na gumie i łańcuch od razu trzeba podciągnąć tyle, co po 10 tyś turystycznej jazdy
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2015, 21:24:48 wysłana przez Bimberpołudnie »

Zjawa175

• Świeżak
  • *
  • Mz etz 150, jawa 350 TS.
« Odpowiedź #136 dnia: Marca 14, 2015, 23:35:04 »

U ojca w BMW e60 3.5l diesel jest łańcuch w rozrządzie, w serwisie powiedzieli, że tego sie nie wymienia, 200k najechane i dalej jak nowy. Zależy od producenta, Niemcy zastosowali dobrej jakości materiały to i to sie jakos trzyma.
    Status GG

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #137 dnia: Marca 15, 2015, 09:36:29 »

To żadna sensacja. Taka sama sytuacja dotyczy łańcuchów rozrządu mercedesa W 201. Silnik po kilkuset tysiącach, a łańcuchy nie wykazują zużycia. Wymienia się płozy napinaczy, tłumiki drgań i łańcuch z kołami śmiga dalej - czasami z zapinką. Podobnie przeguby półosi. Wystarczy utrzymać szczelność osłony i przegub wieczny. No i nie dopilnowałem, osłona pękła i zasypał się piach.... Zawiozłem przegub do regeneracji, do wykonawcy z Sulejówka i wywołałem sensację. Takie przeguby są na wieczność, nie psują się - powiedział pan inżynier. Nie mam nic na zamianę. Musiałem kupić używkę z allegro. A wszystko zależy od materiału z jakiego wykonano części. Jeśli będzie to odpowiednia stal, to po prostu na wieki - nawet z zapinką.
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #138 dnia: Marca 15, 2015, 12:26:19 »

A ja chyba założę do Jawy na próbę Okinoi za 15zł, u brata w MZ zakładaliśmy Favority, MZA i każdy był luźny. A silnik ma przejechane od nowości 6500km, tylko raz miał robiony remont bo łożyska zardzewiały.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #139 dnia: Marca 15, 2015, 12:30:02 »

Też kupiłem 3 sztuki Okinoi, mam nadzieję że na jeden sezon starczą  :P

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #140 dnia: Marca 15, 2015, 12:31:33 »

One faktycznie mają spinkę? Jeśli tak to nawet lepiej, wystarczy tylko lewy dekiel zdjąć żeby zmienić
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #141 dnia: Marca 15, 2015, 12:33:18 »

One faktycznie mają spinkę? Jeśli tak to nawet lepiej, wystarczy tylko lewy dekiel zdjąć żeby zmienić

Raczej będzie zbyt mało miejsca na wysunięcie spinki. A łańcuch tak mocno się nie przegnie.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #142 dnia: Marca 15, 2015, 13:02:26 »

Odnośnie spinki, urwał się komuś łańcuch kiedykolwiek w życiu na spince? Mi nigdy. Zawsze łańcuch napędowy pękał mi w innym miejscu niż na zapince. Na jednym łańcuchu mam 3 spinki.

Zmieniam temat. Mam łańcuch ogniwowy. Jeździ się do lasu, ściąga się drzewo itd. Nigdy łańcuch ogniwowy nie pękł w miejscu łączenia. Łączysz łańcuch szeklem, wydaje się że jest to najsłabszy punkt ale jednak nie. Łączysz na stałe łańcuch tak zwanym esem ugiętym z drutu i też tam nie pęknie. Liny stalowe wyciągarek też urywają się w miejscu bez łączenia, dobrze zapleciesz linę by ją złączyć i nie strzeli. Urwie się metr, dwa albo 10 metrów od łączenia. Jest to bardzo niebezpieczne bo naprężona lina oddaje jak naciągnięta guma i nie jeden na ciągniku w lesie boi się urwanej linki by nie wylądowała mu na grzbiecie...
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #143 dnia: Marca 15, 2015, 13:49:06 »

Odnośnie spinki, urwał się komuś łańcuch kiedykolwiek w życiu na spince? Mi nigdy. Zawsze łańcuch napędowy pękał mi w innym miejscu niż na zapince. Na jednym łańcuchu mam 3 spinki.

Mi zerwało łańcuch właśnie na spince, ale to tylko dlatego że przy wycofywaniu z garażu spinka zaczepiła o osłonę i się rozpięła (tak najprawdopodobniej było). Jeśli spinka jest dobrze założona i nie ma o co haczyć to wszystko powinno być ok...

Co do tematu to spróbuję okinoi, od remontu zrobiłem 3500km i już drugi favorit słychać że prosi się o wymianę... Zobaczymy jak będzie z chińszczyzną...
« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2015, 13:50:58 wysłana przez Rozztocz »
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #144 dnia: Marca 15, 2015, 13:52:37 »

Mi zerwało łańcuch właśnie na spince, ale to tylko dlatego że przy wycofywaniu z garażu spinka zaczepiła o osłonę i się rozpięła (tak najprawdopodobniej było). Jeśli spinka jest dobrze założona i nie ma o co haczyć to wszystko powinno być ok...

Właśnie o tym zapomniałem wspomnieć. Pod kapą olejową ta spinka nie ma za bardzo jak się o co zaczepić. W osłonie łańcucha jest większe prawdopodobieństwo że coś się zaczepi i spadnie
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #145 dnia: Marca 15, 2015, 14:10:29 »

Co do tematu to spróbuję okinoi, od remontu zrobiłem 3500km i już drugi favorit słychać że prosi się o wymianę... Zobaczymy jak będzie z chińszczyzną...

Zakupiłem favorita od 4motor z myślą, że zamontuję go do CZ, zastępując fabryczny łańcuch po przebiegu 18 tysięcy kilometrów. Ale jak patrzę na zwis oryginała, to jestem pewny, że wytrzyma więcej niż 3500 kilometrów zanim zacznie sięgać obudowy. Do kosza z tym favoritem. 

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #146 dnia: Marca 18, 2015, 21:06:11 »

Co Ty piszesz?  :o :o :o :o :o :o
Idąc tym tokiem zaraz będziemy liczyć ciąg silnika airbusa na rewersie

Napisałem "dociekliwi". Mnie na przykład swojego czasu interesowało,ile "mocy" potrzebuje przeciętny rozrusznik w przeciętnym samochodzie oraz jak bardzo zwiększa się opór dla rozrusznika przy podniesieniu sprężania.
Zresztą nie ważne,jak chcesz podyskutować to na priv zapraszam:)

Second ma racje - mój favorit również długo nie pociągnął. Chociaż favortit w Jawce przeżył mnie,następcę i jeszcze kolejnego jeźdźca:)
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #147 dnia: Marca 18, 2015, 21:11:13 »

Mnie łańcuch zerwał się dwa razy. Pierwszy raz nie wiem czy na spince czy nie, bo trupa już nie szukałem. Drugi raz padł właśnie na spince. Obydwa przypadki podczas jazdy do przodu

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #148 dnia: Marca 18, 2015, 21:28:56 »

Korzystając z wiosennej aury sprawdziłem dzisiaj to i tamto w jednym z motocykli. Niestety potwierdza się historia z favoritem tyle, że tym razem chodzi o łańcuch  napędowy. W ubiegłym roku na wiosnę założyłem nowy i właśnie stwierdziłem, że już nie pasuje na zębatkę, tak jet rozciągnięty. Nie wiem ile przejechałem w ubiegłym sezonie, ale nie będzie to znaczący przebieg. Tyle na temat favorita.

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #149 dnia: Marca 18, 2015, 21:33:30 »

A toś mnie pocieszył. Przy remoncie mojej TS kupiłem obydwa łańcuchy favorita...........

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 16   Do góry