Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 00:45:16
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Dziwnie pali  (Przeczytany 4267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

skyline11

• Gość
Dziwnie pali
« dnia: Kwietnia 23, 2011, 23:12:30 »

Witam, mam jawe cz 175 model 487. Sprawa jest następująca: Odpalam motorek wszystko jest ok normalnie chodzi po chwili gaszę. Za chwilę znowu odpalam i gdy dodam gazu nagle wchodzi na największe obroty, potem schodzi i jak dodaje gazu to dopiero silnik reaguje jakby po 2 sekundach. Gdy zgaszę i zapale znowu i dam gazu na maksa silnik nie wchodzi na obroty dusi się i po chwili gaśnie. Co może być przyczyną? Dodam, że motor był nie używany 15 lat, gdy ostatni raz je¼dził wszystko było dobre, ogólnie jest zadbany.

deejf

• Gość
Odp: Dziwnie pali
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 23, 2011, 23:14:49 »

Do remontu - motocykl nie jeżdzony kupę lat bardziej cierpi niż motocykl katowany po lesie.

skyline11

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 23, 2011, 23:25:04 »

Właśnie, ale żeby go wyremontować muszę wiedzieć co z nim jest nie tak...

gringo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 23, 2011, 23:27:58 »

Remont znaczy sie m.in. rozłozenie silnika, rozłożysz silnik a wszystko sie okaże. do tego przejrzeć instalacje elektryczna było by zalecane, i wszystko wyjdzie. Wtedy dopiero w razie wątpliwości będzie o czym gadać.

skyline11

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 23, 2011, 23:29:33 »

No nie wiem, jestem początkującym "Mechanikiem" w moim przypadku rozkręcenie silnika to kamikadze ;p Ale skoro wcześniej wszystko działało i nic nie było ruszane to jak samo może się coś "Zepsuć" ?

deejf

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 23, 2011, 23:31:54 »

Piszemy Ci przecież.

Chcesz aby silnik po 15 latach stania działał, i można nim je¼dzić? To nie możliwe.  <lol>

Ten silnik jest do remontu w środku w nim jest masa starego oleju, i korozja, o zaśniedziałej elektrycę nie wspomnę  <lookaround>

skyline11

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 23, 2011, 23:35:05 »

No to lipa, sam temu na pewno nie podołam, ale dziękuję za info przynajmniej wiem że nie opłaca mi się go naprawiać ;p

gringo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 23, 2011, 23:37:45 »

Na poczatek jak nie chcesz jeszcze "nurkować" w temat, podokrecaj wszystko pozadnie /ale nie ile siły w rękach/. Zajrzyj tez pod prawy dekiel, pokaż porządną fotke zapłonu. Sprawdz szczotki na prądnicy.

Chociaż mimo wszystko nie byłbym optymistą w tej kwesti. Chociaż sprobować nie zaszkodzi. Ja kiedy kupiłem moją CZ 350 /prawie 10 lat nie jeżdzona praktycznie, tylko przepalana i przebiegi może 50km rocznie/ wymieniłem świece, olej, czapki, przewody i kondensatory i zrobiłem 5kkm. Aż zdazyło się pare cyrków /z winy kierowcy/ które doprowadziły do rozbiórki silnika, o dziwo wał i góra silnika nie była "zmęczona". Ale co bym nie powiedział dobry remont sie należy.

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 26, 2011, 15:19:39 »

Pomyśl co może być warte łożysko albo uszczelniacze po tylu latach stania Kapitalka może nie będzie konieczna ale rozbiórka i przegląd to na pewno .

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 26, 2011, 17:04:07 »

Bardzo możliwe ze jest luz na łożyskach wału i zmienia się zapłon i to obstawiam.
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

kamil111-16

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 26, 2011, 18:00:22 »

Niekoniecznie motor który stał 15 lat jest od razu do remonu. Ja swoją cz 350 odkupiłem od sąsiada i odpaliłem po 15-16 latach stania na strychu. Jeśli chodzi o silnik to wymieniłem tylko kable WN, świece przeczyściłem dobrze gaźnik i wymieniłem olej. Przejrzałem instalacje gdzie trzeba było to poczyściłem styki i chodzi jak burza, nawet do zapłonu nic sie nie dotykałem bo i po co bez potrzeby. W moim przypadku świrował na początku przez zasyfiony gaźnik. Przejrzyj to wszystko a być może od razu remont nie będzie potrzebny.

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 28, 2011, 23:09:55 »

Moja stała 11 lat w szopie i teraz bez żadnych remontów z gazu idzie na koło tyle że ciut brzęczy ale jeszcze nie spotkałem jawy co by nie brzęczała choć trochę  Wyreguluj dobrze zapłon na 2,5 mm przed gmp i wyczyść porządnie gaźnik i wyreguluj i będzie cykać jak nówka ;]

ja mam ts 350 ;]

skyline11

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 11, 2011, 18:09:53 »

@gringo

Szczotki są ok, proszę oto foto o które prosiłeś:

@gustaw
Nie wiem o które łożyska ani uszczelniacze Ci chodzi. Rozkręcając koło mogę wnioskować że no tylu latach łożysko jest jeszcze coś warte.

@kamil111-16
Gaźnik 3 razy czyszczony, sprawdzony no i można powiedzieć że ustawiony. Instalacja sprawna, wszystko działa. Zapłon sprawdzałem to raczej jest ok. Olej w skrzyni wymieniłem, tyle że na nierozgrzanym silniku. Było jego mało więc postanowiłem że wymienię, a jak motor będzie normalnie palił i jeździł to wymienię jeszcze raz.

@Motórzysta
Tak jak wyżej napisałem, zapłon wydaje się ok gaźnik tak samo.

Do tego mogę dodać że wymieniłem kranik, wyczyściłem bak, zakupiłem nowy filtr powietrza, akumulator, dętki.