Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 05:02:16
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Do dołu

Autor Wątek: Holger - Jawa 350 "A wszystko przez przypadek...i mnie wciągneło..."  (Przeczytany 83733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BoNes

• Gość
Odp: A wszystko przez przypadek...i mnie wciągneło...
« Odpowiedź #100 dnia: Października 13, 2009, 17:27:58 »

Ciekawa rejestracja  ;) Lagi też mogłeś pomalować. 

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #101 dnia: Października 13, 2009, 17:33:15 »

Jakbyś Boni czytał cały wątek to byś wiedział że lagi są pomalowane specjalną farbą do aluminium.
A rejestracja normalna jeleniogórska.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #102 dnia: Października 19, 2009, 08:44:50 »

Melduję że Vape znowu nadaje  :D,po reklamacji dostałem od p.Jerzego całkiem nowy zestaw-jawcia odpaliła bez "szemrania".Zamontowałem także nowy obrotomierz-na postoju ładnie pracuje teraz testy drogowe wymienionych elementów,powoli się przejaśnia więc może dziś się uda?  :]

No i udało się,jak zobaczyłem słoneczko nie mogłem się powstrzymać :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/575f442edeeaedef.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab14191f2418ea2f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc35446c8b7eca71.html

a "obrotek" elegancko teraz pokazuje  :),i na vape mam wrażenie że jawa jest elastyczniejsza niż na przerywaczach,jednak najważniejsze że działa  :]

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #103 dnia: Października 21, 2009, 11:59:48 »

A jak wygląda kwestia "dziury w obrotach" po założeniu Vapensji?

Widzę że mój przyrząd już Ci się nie nada   <crybaby>  :>

Jeśli pogoda się nie zmieni to zapowiadane odwiedziny... chyba tylko pociągiem  <sadwalk>
W Karkonoszach leży śnieg?

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #104 dnia: Października 21, 2009, 14:52:01 »

Nie pociągiem a jawą,powoli robi się pogoda więc nie ma co się poddawać,a co do dziury w obrotach a właściwie słabego dołu to jest lepiej niż było,choć do Twojej jawci jeszcze daleko jednak przyczyna leży chyba w trochę innej skrzyni i może także w innych wydechach.Zobaczę jeszcze na innych ustawieniach ga¼nika ( iglica wyżej więcej paliwa).A śnieg w górach leży jednak u mnie już prawie nie ma,drogi suche i w tej chwili pięknie świeci słoñce.

AVE JAWA

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #105 dnia: Października 21, 2009, 20:04:04 »

Jawol ( herr oberlojtman ) jeśli to przyrząd do ustawiania zapłonu tego lepszego ( klasycznego ) to chętnie obejrzę. Jak tylko zrobię w Rudej przegląd to jest duża szansa,że ten kawalek się do was bujnę. 

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #106 dnia: Października 21, 2009, 20:40:26 »

Gratulejszyn Paweł  <thumbup>
Fajne fotki, chyba na Górze Spadochronowej.

Maszyna najbardziej dopracowana i dopieszczona na forum.
 <yes>

PS: ja też już czekam na jakąś bardziej słoneczną pogodę żeby pośmigać

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #107 dnia: Października 22, 2009, 00:30:53 »

Jawol   ... jest duża szansa,że ten kawalek się do was bujnę. 
Zawsze zapraszam/ zapraszamy.   Darmowa regulacja wyprzedzenia gwarantowana.  :>

Od dość dawna planujemy takie małe jesienne spotkanie na lokalne "zakoñczenie sezonu"  ;)
Jest nawet już kilku chętnych na takię spotkanie  ale...
Ale jak na razie pogoda krzyżuje te plany  <sadwalk>
Musi przestać padać/sypać  i co nieco się ocieplić.

He he  dopieszczona - tak, tak na pewno...
I na pewno z największą  ilością a właściwie wagą  chromu!
« Ostatnia zmiana: Października 22, 2009, 00:37:50 wysłana przez jawol »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #108 dnia: Października 22, 2009, 09:19:36 »

Gratulejszyn Paweł  <thumbup>
Fajne fotki, chyba na Górze Spadochronowej.

<yes>

PS: ja też już czekam na jakąś bardziej słoneczną pogodę żeby pośmigać

Dzięki Jacek za słowa uznania,jednak d¼więku Twojej maszynki nic nie jest wstanie zastąpić  :D ( wsadzę kiedyś żeliwaniaka do mojej ramy).A co do dopracowania to jeszcze jej trochę brakuje,mam kilka pomysłów na zimową realizację,a na chwilę obecną walczę z prędkościomierzem-od skody dobrze liczy km,pokazuje zbyt dużą prędkość,zakładając oryginalny myślałem że się trochę poprawi jednak jest podobnie,jaka przyczyna? a do tego liczy km,liczy i nagle przestaje,dziś rozbieram go kolejny raz,muszę jednak pomyśleć nad nowym,a może i nad rowerowym :-/ .
A fotki są robione z nad zalewu Sosnówka,z panoramą Karkonoszy.

Wczoraj zrobiłem ok 80-90 km wraz z Siebertrallym,z JG do Bolkowa,następnie Kaczorów przez Płoninę,potem Wojcieszów,przed ¦wierzawą abarotka na Kapelę i do JG...

Jawol;

He he  dopieszczona - tak, tak na pewno...
I na pewno z największą  ilością a właściwie wagą  chromu!

Jedni lubią blondynki inni brunetki, a ja lubię jak niektóre elementy są w chromie :),a Twoja jawa Wiesiu   też jest ładna choć ma tego chromu trochę mniej.

AVE JAWA  <cheers>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Października 22, 2009, 09:39:52 »

"Jedni lubią blondynki inni brunetki, a ja lubię jak niektóre elementy są w chromie Smiley,a Twoja jawa Wiesiu   też jest ładna choć ma tego chromu trochę mniej."

Ja lubię Rudą  :D której chromu tez raczej nie brakuje  <lookaround>...

Co do regulacji to nie jest wymagana :P
Paweł- Twój słaby dół to gazior. Wykręć jej o pół obrotu ( a czasem i o 3/4 ) skład mieszanki- podniosą się obroty a potem zmniejsz je - druga śruba od przepustnicy- musisz przepustnice opuscić. Po zabawie z ga¼nikami tymi dwoma jak zakładałem sobie już "mono wtrysk" Ikov dokonałem korekty bo do 2 tysi słabo ciagnęła na ciepłym piecu. Miała za bogatą mieszankę w tym zakresie obrotów. Pamiętasz gadalismy ,że wchodzi mi na wysokie obroty po odpaleniu na ssaniu- tzn na około 2000?? - tylko,że tak właśnie powinno być.

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #110 dnia: Października 22, 2009, 11:13:45 »

Jak już kiedyś pisałem Jawa holgera to motocykl fetyszysty ;] Dąży do tego aby zrobić z niej bezawaryjnego i bezdymnego japoñczyka.Na szczęście JAWA SIę NIE DAJE <thumbup>
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #111 dnia: Października 22, 2009, 20:47:12 »

Z tą bezawaryjnością jest coraz lepiej,a o japnii zrobionej z jawy to nie myślę ( no może przez chwilę co Jawsim?  :D )- bo to jeszcze cięższy język do porozumiewania.
Dzisiaj kolejne ponad 100 km najechane,i już ze sprawnym licznikiem od skody,a usterka? prozaiczna... <evil> cholerna linka napędzająca- dzięki Jawsim za potwierdzenie mojego przypuszczenia, - I NIE KUPUJCIE NIGDY LINKI LICZNIKA O BUDOWIE LINKI GAZU,HAMULCA,SPRZęG£A,OWINIęTEJ W KWADRAT JEDN¡ Z JEJ NICI ,przy takiej lince jawa za......la ponad 150 km/h ,a co jest nierealne .Dzisiaj jawcia jechała swoje,czyli max ok 120 km/h ,i dodam że i obrotomierz i prędkościomierz spisywały się bardzo stabilnie że aż miło.  :).A tak na koniec dodam,jak macie problemy z obrotkiem to myślę że zakup prędkościomierza od skody,zmiana tarczy na jawową,wywalenie licznika km powinna bardzo pomóc - tam jest taki sam mechanizm.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Października 22, 2009, 20:56:03 »

W kwestii linek- ja mam oryginały- nawet osłonkę z tworzywa pancerza reperowałem,zeby tylko miec te oryginały.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #113 dnia: Października 25, 2009, 08:16:18 »

Wczoraj,na próbę jawa dostała zmodyfikowane wkłady do wydechów( krótkie-podobne do jawy chopper),odpalałem w garażu...trochę głośne,zobaczymy jak podczas jazdy-wychodzi słoñce zza mgły wiec może dzisiaj  :D

krótki filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=D83BscTuY6Q

I po pierwszej je¼dzie z nowymi wkładami,bardzo fajnie słychać,poprawiła się elastyczność i ważna zaleta,po modyfikacji tylnego dekielka koñczącego tłumik i przejechaniu ok 6o km  wydech jest czyściutki,brak nie spalonego oleju.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #114 dnia: Października 31, 2009, 09:37:28 »

Wpis pod wpisem jednak czasem inaczej się nie da .

Wczoraj temperatura ok 2-3 st.C,pochmurno jednak bez opadów,ok 9 wróciłem z pracy po nocnej zmianie w trakcie śniadanka i przeglądania jawacz natchnęło mnie na przejażdżkę,chwila zastanowienia i decyzja-JADę.Tylko gdzie? Ooo mam traskę X,ok 130 km w obydwie strony jednak z różnych względów zmiana planów,droga będzie trochę dłuższa ale co mi tam ruszam.Ubieram się dosyć dobrze,jawa zatankowana mieszanka 1:50  ,dzieñ wcześniej przyspieszyłem delikatnie zapłon na vape więc jest okazja do przetestowania .Więc w drogę, z Jeleniej Góry kieruję się na Dziwiszów,następnie Kapella,Stara Kraśnica,Jawor-bardzo ciekawa i w miarę pusta trasa, świetnie się jedzie jawa mruczy na krótkich wkładach wydechów,dosyć znacznie poprawiła się elastyczność po przestawieniu vape,pod Kapellę z moja wagą jadę spokojnie na trójce,moto idzie pięknie.Z Jawora kieruję się drogą na Wądroże do autostrady,trochę podekscytowany bo jawa jeszcze takiej drogi nie widziała,ale co mi tam.Wjeżdżam na A4 i kita,jadę ok 110-120 do samego Wrocławia,silnik pracuje równo choć dostaje popalić,najgorsze są mijanki z Tirami.Wjazd do Wrocławia,stacja paliw trzeba dotankować-szybka jazda autostradowa wyciąga paliwo ze zbiornika-wlałem 6l,na tyle miałem oleju.Po przejechaniu Wrocławia w kierunku Warszawy robię przerwę w Długołęce w salonie Triumpha,jest wreszcie okazja do spokojnego oglądnięcia wymarzonego Bonnevilla,jednak rozczarowuję się-jest koniec sezonu i w sklepie już go nie mają <crybaby>,jest za to Scrambler- cafe racer,niby to samo jednak pochylona pozycja nie odpowiada mi jednak z drugiej strony wyrabia jako takie zdanie,krótkie ale spokojne zwiedzanie sklepu i trzeba wracać.Zaglądam do zbiornika,paliwo jest tylko czy starczy? Z powrotem ponownie autostrada, wiec muszę jednak dotankować przy wyje¼dzie z Wrocka zaglądam na BP,tankuję 8 l ( jest już pełno),dokupuję olej jakaś kanapka, kawa i w drogę.Jazda Autostradą szybko mija,jawa miejscami jedzie ok 130 km/h ( dostaje w dupkę ),jednak pięknie się jedzie i najważniejsze że nie jest zimno,trochę tylko marzną stopy ( mimo 3 par skarpet) i palec serdeczny prawej dłoni.Z A4 zjazd na Strzegom i zaczynają się roboty drogowe,jednak dla jawy przejechać boczkiem i minąć korek to nie problem.Droga mija bardzo szybko,i aż szkoda że za chwilę wjadę do garażu,w JG pod domem jestem po 1,5 godzinie jazdy i przejechaniu 283 km ,oglądam moto- hmm,trzeba popracować nad uszczelnieniem kolanko-wydech,oringi jednak się nie sprawdzają za to sprawdziły się zmodernizowane koñcówki wydechów,całkiem czyste jak w 4t,wcześniej jak miała oryginalne to po takiej trasie chociaż nalot był a teraz nic-przeróbka zdała egzamin,a no nowych wkładach jawa pracuje podobnie do 634 miodzio  :).Po wystygnięciu odkręcam prawą świecę-kolor ideał ,vape to jednak piękna sprawa,a po przyspieszeniu zapłonu to aż miło,i nie ma problemu z zarzucaniem prawej platynki olejem  :D .

Na koniec dodam że ostatnio rozmawiałem z J.Ruszczykiem na temat proporcji oleju w jawie, po  wcześniejszych rozmowach z Czechami poinformował mnie że na dobrej klasie oleju ( On je¼dzi na motulu półsyntetyku ) można lać nawet 1:70,bez obawy uszkodzenia silnika,zresztą On już tak je¼dzi swoją jawą 639 chopper  :)   choć na początku miał opory ( to prawie 2 razy mniej niż jest w książkach),wg jego informacji w Czechach robione były testy które wypadły bardzo pomyślnie.

A już całkiem na koniec to sezon się jeszcze nie skoñczył... <cheers>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #115 dnia: Października 31, 2009, 09:45:52 »

hmm,trzeba popracować nad uszczelnieniem kolanko-wydech,oringi jednak się nie sprawdzają za to sprawdziły się zmodernizowane koñcówki wydechów

hmmm czasem to kwestia jakosci oringu, mi w cz jednen sie zawinal i dmuchalo z niegow  drugim bylo ok,  ciesz sie z enie amsz wydechow cz ktore lubia ciec na polaczeniu i jak zapewnil mnie pewnien pan na jednym ze zlotow nie ma bata zeby uszczelnic te tlumiki tak zeby sie nie laly... za duzy stopien sprezania jawy rozdmucha wszystkie uszczelki.....

ale podziwiam cie ze  wtaki morz masz sile jezdzic... ja zrezygnowalem po 5 km, palce marzną ze szok
http://mienki1987.blogspot.com/

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #116 dnia: Października 31, 2009, 12:00:02 »

Powiem tyle, nie mam doświadczenia z olejem orlenowskim  choć na forum jest chwalony głównie za cenę.Decyzja co do proporcji mieszanki zależy od każdego z Nas osobiście.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Października 31, 2009, 12:01:55 »

1:60- uboższego stosunku nie zaleję. Nie będę ufał kolesiom co na truskawkę mówią jagoda.
Co do szczelności wydechów na łączeniu koñcówek od CZ nie mam żadnego problemu z tym. Jedyne miejsce ,z którego coś puszcza to kolanko-tłumik-ale minimalnie.
Ja mam zamiar rozje¼dzić kaca dziś więc pogoda mi nie straszna.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #118 dnia: Października 31, 2009, 12:09:11 »

otóż tak się składa ze i ja dziś pojechałem z 10km . Panelka dziś z rana została złożona , wszystko ciasne nie moglem odpalić  kopa wiec pycha jej z 3 na 2  musiałem nie¼le gonić  i zapaliła od razu 1 ka - powoli do garażu , pó¼niej po bp i teraz wychodzę się przejechać...
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #119 dnia: Października 31, 2009, 12:12:05 »

Czyli silniczek po remoncie?  <cheers>

gringo

• Gość
« Odpowiedź #120 dnia: Października 31, 2009, 13:18:24 »

co do uszczelniania wydechu ja w cz urzyłem sznura azbestowego (nawinąłem troche na gwint) no i musze powiedziec ze pomogło, a wy jak z tym walczycie?

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #121 dnia: Października 31, 2009, 13:34:28 »

na polaczeniu cylinder kolanko, uywalem zabestu, pasty do tlumikow sylikonu silnikowego i nic nie pomoglo
na polaczeniu kolanko tlumik oryginalne oringi a na laczeniu tlumika pasty do tlumikow i sylikon silnikowy i na sylikonie o dziwo nie puszczaja, wszelkie pasty wydmuchuje
http://mienki1987.blogspot.com/

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Października 31, 2009, 13:38:32 »

Zależy w którym miejscu. W 638 mocowanie kolanka w cylindrze jest na tzw jabłuszko-tam problemów nie ma żadnych. Połączenie kolanko-tłumik jest też na tzw wsuwkę - nie ma żadnych nakrętek ani nic. W tych wydeszkach od CZ które mam w rudej koñcówki tłumików sa uszczelnione samoczynnie- po prostu tak zakitowały sie nagarem,ze nie puszczają  <punk> Nie dotykam tego bo wiem co wyrabiały te wydechy w poprzedniej mojej CZ. Po 15 km jazdy na koñcówkach od miejsca łączenia namalowane były czarne płomienie przepalonym olejem. Holger klawo pozbył sie problemu brudnych kominów- wywalił tą poprzeczkę z dekielka i ma spokój- dym nie rozbija się o nią i nie brudzi. Po prostu wszystko wywala do tyłu. Wery gód ajdija.

Pasty do wydechów samochodowych nie nadają się do uszczelniania wydechów w knedlu- wysychają i się wykruszają- silikon jak najbardziej- najlepszy jest czerwony.
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2009, 13:42:50 wysłana przez Dr.Jawsim »

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #123 dnia: Października 31, 2009, 18:59:46 »

na polaczeniu cylinder kolanko, uywalem zabestu, pasty do tlumikow sylikonu silnikowego i nic nie pomoglo
na polaczeniu kolanko tlumik oryginalne oringi a na laczeniu tlumika pasty do tlumikow i sylikon silnikowy i na sylikonie o dziwo nie puszczaja, wszelkie pasty wydmuchuje
U mnie też popuszcza w tych miejscach, tyle że w niewielkich ilościach (kilka kleksów po 100km) i po prostu dałem sobie z tym spokój...

A z tą poprzeczką-muszę spróbować...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #124 dnia: Października 31, 2009, 19:37:53 »

Spróbuj,spróbuj a będziesz zadowolony jednak bez spawania się nie obędzie,dekielek musi się jakoś trzymać a i reszta wkładu także...  :D :D :D
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Do góry