Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:13:02
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: cz180 / czajka - ČZ 180 typ 487.4 "armadnia"  (Przeczytany 29392 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wojaczek

• Jawer
  • Cebra, Zygzak, Szadoł i Intruder.
Odp: cz180 / czajka - ČZ 180 typ 487.4
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 18, 2013, 20:30:10 »

Spoko tylko się określ w razie chęci czy z budzikiem i stacyjką,czy nie.  Różnica w cenie jest ogromna- 4 albo 6 piw.

Wymiana zderzaka w golfie to akurat żaden wyczyn- wysil się na bardziej solidny argument ;)

Jakaś naprawa maglownicy w Mercedesie dziadka- o, to było by OK.

Pzdr.

cichy

• Kamikadze,Boski Wiatr nie ma Przebacz
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Była 638-0 jest 638-1
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 18, 2013, 20:40:11 »

Jak dla mnie to kupno motocykla to już jest wyczyn.A chęci i zaangażowanie w remont to pokłon,bo osobiście nie znam żadnej kobiety co ma zajawke na moto i to w dodatku knedla.Szacun z mojej strony ;) Pozdrawiam ;D
    Status GG

Żyjesz więcej w ciągu pięciu minut przy całkowicie otwartej przepustnicy..
 niż niektórzy w ciągu całego życia...

cz180

• Świeżak
  • *
  • ex-ČZ 180 487.4 • aktualnie 2 hondki
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 18, 2013, 21:02:52 »

Spoko tylko się określ w razie chęci czy z budzikiem i stacyjką,czy nie.  Różnica w cenie jest ogromna- 4 albo 6 piw.

Wymiana zderzaka w golfie to akurat żaden wyczyn- wysil się na bardziej solidny argument ;)

Jakaś naprawa maglownicy w Mercedesie dziadka- o, to było by OK.

Pzdr.
Nie, no z tym handlem to mi ćwieka zabiłeś, będę się całą noc głowić (a na poważnie, bardziej istotne by dla mnie było, żeby w najmniej problematyczny sposób to wymienić, żeby nie ruszać, czego nie trzeba, jeśli to nie jest absolutnie konieczne. Do dłubania jeszcze dorosnę, teraz jestem niecierpliwa i chcę mieć wszystko w miarę szybko ;) ).
Ekscesy garażowe były raczej przykładem, niż przechwałkami (ale zaznaczę, że wymiana nie poszła gładko, bo belka przyrosła do podwozia, więc musiałam rozkręcić WSZYSTKO, a nie wykręcić stary, zamontować nowy ;p).
M-B to nie moja liga, wystarczy, że słyszę, jak dziadek się odgraża, że odda do pana szrota, a potem dłubie dalej ;)

Jak dla mnie to kupno motocykla to już jest wyczyn.A chęci i zaangażowanie w remont to pokłon,bo osobiście nie znam żadnej kobiety co ma zajawke na moto i to w dodatku knedla.Szacun z mojej strony ;)  Pozdrawiam ;D
ee, co mówisz, sporo kobit jeździ :) a że knedel to kwestia przypadku, zajawka dopiero in progress, ale coś czuję że na dłużej ;)

Wojaczek

• Jawer
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 18, 2013, 21:09:39 »

Dobra. Kompletny kokpit-budzik sobie zostaw swój- raz,że przebieg a dwa,że większa szansa,że dłużej podziała. Mój jest z 1983r. Jak chcesz to dziada odświeżę. Jak nie- podszkolisz się w zaprawkach.

6 złotych Żubrów.

cz180

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 18, 2013, 21:30:45 »

wezmę na pniu - gdzie się mam zgłosić? ;)
jesteś pewien co do żubrów? chciałam pozostać w kręgu czeskim i proponować czerne kozly - nie nalegam, ale ja bym na Twoim miejscu.... ;]

Wojaczek

• Jawer
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 18, 2013, 21:48:41 »

PW

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

cz180

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 19, 2013, 12:22:26 »

właśnie wczoraj widziałam na fichtlkramku odpowiedni kotouč :) dzięki za pozostałe linki, również do zacisków, porównam sobie.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 19, 2013, 12:26:09 »

Ostatnio właśnie kupiłem z tej strony nowa tarczę,poprzednia niestety dostała "bicie"  ;)

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 26, 2013, 08:25:47 »

Może tłusty syf na tarczy ma bardziej prozaiczny powód a mianowicie mocno cieknące uszczelniacze przedniego zawieszenia :) Jeśli chromowana powierzchnia lag jest mocno zaolejona to masz uszczelniacze do wymiany :(
Tak czy tak na początek tarcza do wyczyszczenia,klocki do wymiany.
Jeśli po tym zabiegu hamulec będzie szarpał w czasie delikatnego hamowania oznacza to krzywa tarczę. Wtedy należy ją wymienić
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

cz180

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 28, 2013, 17:44:00 »

Ok, mea culpa - syf jest rdzą :-[ Odpowiedni środek zakupion, będę walczyć, ale nową tarczę itd. i tak zamawiam, najwyżej poleży w zapasie, a ja będę jeść korę wierzbową zamiast pizzy ;p albo gdzie indziej się zrównoważy wydatek ;)

Zawieszenie wygląda na niecieknące - przynajmniej jak stoi bez ruchu, zobaczymy po jeździe..

Dla zainteresowanych, aktualne zdjęcie - już z siedzeniem, za to bez łańcucha:

...oraz z łańcuchem, ale bez koła :P
(kiedyś ją uwiecznię, jak będzie miała wszystko w komplecie. Kiedyś może nawet normalnym aparatem, a nie kalkulatorem ;) ):

« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2013, 17:38:02 wysłana przez cz180 »

cz180

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 07, 2013, 20:26:47 »

Dla ciekawych, co słychać u niebieskiej cezetki - szybka relacja :) Było trochę dłubania zapoznawczego (a z tym najdłużej schodzi ;)  ), posmakowała też fachowej ręki (nie mojej ;)  dzięki m.in. dla Pana Prezesa za poratowanie w tempie ekspresowym:D), miałyśmy swoje słodkie pierwsze razy, a obecnie popsułam i znów stoi :P  Zalana w trupa z powodu niezakręcenia kranika - wietrzy się, odparowuje wachę z trzewi, a jak zbiorę motywację, to wdrożę plan ratunku, którego jeszcze nie znam, ale zostanie mi w stosownym czasie objawiony zdalnie ;)  Na początek relacji - ostra golizna :P
Wszystko po to, by dostać się do regulatora napięcia i stwierdzić, że kabelki są na swoich miejscach, za to sam "Magneton" jest w dość opłakanym (kwasowymi łzami z aku, głównie) stanie. Przyjdzie i na niego pora w dalszej kolejności.
Tak że tak.. Trzeba zdjąć caluteńki bok i rozbabrać tylną lampę, żeby obejrzeć sobie ten drobiazg :P

Negliż ów nie miałby miejsca, gdyby nie radosny świat kabelków wokół akumulatora, który przyszło rozwikłać, bo gdy masa nie wiedzieć czemu jest niebieska (poniewczasie już wiedzieć: oberwała sprejem podczas "renowacji" koloru moto :P ), trzeba jej poszukać u źródeł, by mieć pewność że jest masą, a czerwony to na pewno plus, a nie zupełnie przypadkowe inne coś  ;)
Przy okazji CZ dostała porządny bezpiecznik (za radą mądrzejszego umysłu niż mój ;) ) i nową izolkę na pozostałe paskudne przewodziki, które już jednak zostawiłam w widocznym stanie "zombie" i tylko pracowicie zawinęłam, żeby nie było widać tej nędzy :P

Potem nadeszła jeszcze gorsza walka, bo nie tylko z prądem, ale i z ciasnotą pod panelem zegarów. Zrobiwszy wstępnie porządek z tym czymś, co zastępowało kontrolkę neutral, założywszy nową, psując przy okazji kruchy uchwyt żarówki, i skląwszy tego, co wymyślił, żeby przy najmniejszym ruchu to wszystko się rozpadało i żeby wypadały wszystkie precyzyjnie wczepione kabelki, ostatecznie zrobiłam zwarcie przy stacyjce i skręciłam wszystko z powrotem, obrażona na całość śmiertelnie :P Porządek z tym robił już na szczęście kto inny, a za wspaniały i działający czujnik stukrotne dzięki ponownie na ręce Elkinia :) Poniżej dowód, że wszystko działa, gra i buczy:

A dla przypomnienia, jak to wyglądało wcześniej (nie wyglądało znaczy):

Cóż więcej - dzięki poświęceniu Kutrona dostałam do rąk własnych nową tarczę i klocki - tarcza będzie na zapas, bo to jednak łożysko bije ;) A klocki się wymieni, jak obecne zeżrą całą rdzę z aktualnej tarczy, która po jednej przejażdżce prezentuje się wcale nieźle, a działa jeszcze lepiej (chyba najlepiej w tym całym motocyklu :P ).

Dla wytrwałych, którzy dotarli do tego miejsca historii - w nagrodę: legendarne nagranie pierwszego własnonożnego odpalenia :D
https://dl.dropboxusercontent.com/u/20236884/cezeta.mp3

Jako że obecnie jest zalana, to oczywistym jest, że była jeżdżona - całe 30 km :P Pierwszy i jedyny dotąd raz za nami, zaś na finalną katastrofę złożyła się moja skleroza, euforia "po" oraz fakt, że parkingowy by mnie udusił, gdybym mu o tej 2 w nocy kazała po raz kolejny otwierać i zamykać bramę, bo kranik (a przypomniałam sobie oczywiście 3 kroki za bramą. Stary numer - jak z zatrzaskiwaniem kluczyków...) Jak się nie ma w głowie, to i w nogach nie pomoże, bo choćbym kopała do usraaa.. uśmiechniętej, to niewiele to da.
Więc na tę chwilę - over and out :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2013, 17:48:13 wysłana przez cz180 »

heaven and hell

• Jawer
  • CZ 175' 487, XJ600 Diversion
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 07, 2013, 21:20:05 »

Wez te kable ogarnij obok aku, bo jak ci ta masa zewrze do biegunu dodatniego przed bezpiecznikiem to będzie ogień :-).
Najlepiej na złaczki, jeśli za krótki to lutowac i koszulkę termo.
Ogólnie to najlepiej żeby przewód poza złaczkami był w jednym kawałku
« Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2013, 21:23:35 wysłana przez heaven and hell »

cz180

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 07, 2013, 21:26:01 »

Będzie ogarnięte - kapitalne porządki pod koniec wakacji są w planie :)

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 07, 2013, 21:42:52 »

Nie pod koniec wakacji tylko do 20 czerwca ma być ogarnięte a 21 widzimy się w Brodnicy!!!! ;D
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

cz180

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 07, 2013, 21:45:00 »

na wrześniowe bunkry będzie jak nówka dopiero, wcześniej nie da rady ;)
chyba że postanowi ożyć, to będzie jeszcze jako bajzel na kółkach, ale jeżdżący - na razie nic nie wiadomo.. :-\

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 07, 2013, 21:46:54 »

Może być bajzel ;) Przyjeżdżaj, zdrutujemy coś na miejscu :D
    Status GG
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 07, 2013, 22:00:06 »

Pany spokojnie ona was podpuszcza. Jak zapłon w mojej Tęczówce ustawiła to i z kabelkami sobie da rade ;) . Dawno się nie odzywałaś już myślałem że się na nas obraziłaś ::)

cz180

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 07, 2013, 22:26:47 »

Zdrutowana to ona właśnie już jest - nieraz tak sprytnie, że nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać i w ogóle od której strony to ugryźć :P

Zysiu, nie obraziłam, tylko nie było co co chwilę pisać o drobiazgach - a że z niebieską powoli się wszystko działo, to i dopiero teraz uzbierał się jakiś pakiet wieści :)

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 07, 2013, 22:50:22 »

Pies na baby poprostu ;) A ja myślałem, że on zapomniał o forum :P
Że niby kto??? Zysiu???
    Status GG
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 08, 2013, 09:03:26 »

Jak zalałaś cz nie zakręcając paliwa to coś ten zaworek iglicowy Ci nie trzyma.
Ja na tydzień nie zakręciłem paliwa i jakoś nic się nie zalało. W Mz to jak ją użytkowałem to nigdy nie było zakręcane.
Jest to trochę ryzykowne bo czasem się zdarzy tak jak w jawce się u mnie zrobiło że 3 litry benzyny poszło w wydech jak się zaworek zaciął :(
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 08, 2013, 10:45:13 »

Ja mam nowy czeski od pana r - w takim pojedynczym woreczku i czasami sie potrafi zaciac
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 09, 2013, 11:00:06 »

Tak że tak.. Trzeba zdjąć caluteńki bok i rozbabrać tylną lampę, żeby obejrzeć sobie ten drobiazg

Niestety tak, wiem bo sam to przerabiałem na swojej. A poza tym drażni brak blaszanych boczków znanych z poprzednich modeli cezetek moto obudowane, a nie ma porządnego schowka na narzędzia.

A co do elektryki to się nie przejmuj nie jest źle w moim było więcej patentów.

Mam jeszcze małą prośbę, czy mogłabyś zrobić zdj. zamka kanapy i tego elementu w kanapie, za który on zaczepia, bo w mojej jest zamek z szafki bhp  :'(
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

cz180

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 09, 2013, 16:58:58 »

Jak zalałaś cz nie zakręcając paliwa to coś ten zaworek iglicowy Ci nie trzyma.
Takie też było podejrzenie, więc przy okazji odsysania nadmiaru płynów, rozkręciłam i sprawdziłam wg wskazówek i ten element - teoretycznie powinno być już dobrze, ale wolę na razie nie polegać na tym i zamiast tego wyrobić sobie odruch zakręcania kranika jednak ;)
Niestety tak, wiem bo sam to przerabiałem na swojej. (...) Mam jeszcze małą prośbę, czy mogłabyś zrobić zdj. zamka kanapy i tego elementu w kanapie, za który on zaczepia, bo w mojej jest zamek z szafki bhp :'(
O proszę - tak to jest jak się bywa okazjonalnie na forum, nawet nie spostrzegłam, że jest nas 2 już ;) Co do zamka, to przy kanapie jest po prostu kawałek płaskownika z otworem, ale udokumentuję Ci oczywiście całość z każdej strony i podrzucę, tylko nieco później, jak ulewa przejdzie (nawet właśnie byłam w tym celu przy cezecie, ale mnie deszcz przegonił).

----------------------------------------

Historii cd. ;)
Po krótkiej reanimacji cudownie ożyła :D

I pojechałyśmy się lansować ;) Czyli obiecane zdjęcia w normalnym świetle i w formie kompletnej, nierozbabranej ;)