Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:26:28
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Problem z ładowaniem  (Przeczytany 20486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krystek8484

• Gość
Problem z ładowaniem
« dnia: Lutego 03, 2011, 12:20:18 »

Witam Wszystkich.
Mam problem z moją CZ 350 472.6 a mianowicie chodzi o ładowanie. Problem mam od samego zakupu lecz czasem chodziła tydzieñ bez problemu a czasem tylko dodam więcej gazu i akumulator padnięty  :(. Od czasu zakupu do motorku kupiłem nowy regulator napięcia oraz nowy szczotko - trzymacz. Co się stało po zakupie owych części? kontrolka ładowanie gaśnie zaraz po odpaleniu na niskich obrotach pracy silnika(cieszy mnie to gdyż wcześniej dopiero na wysokich obrotach było ładowanie). Gdy podłącze miernik pod akumulator przy odpalonym silniku motocykla ładowania na obrotach 700rpm nie ma. Prąd obywa powoli i po troszeczku. Kiedy dodam gazu na ponad 4000-5000rpm (nie patrzyłem dokładnie na obrotomierz ale wysokie były obroty) ładowanie wynosiło 14-16 Volt (jeśli wpisałem złą skalę to przepraszam, jestem zielony w tych sprawach). Teraz najważniejsza informacja. akumulator mam wyładowany ok 5Volt, podłączam prostownik tylko na rozruch. Motor odpala na 2 gary, ładnie pracuje. Po odpięciu prostownika (nawet na wysokich obrotach) motor zaczyna gasnąć,strzelać i gar się wyłącza ale zawsze motor gaśnie w czasie kilku sekund. Myślicie że to może być wina alternatora? a jeśli tak to była by możliwość naprawy? Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2011, 12:22:02 wysłana przez Krystek8484 »

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
Odp: Problem z ładowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 03, 2011, 13:36:40 »

najpier trochę poczytaj, najpierw naładuj akumulator, tak jak powinno być, potem poproś kolegę żeby dał 1500 - 2000 obrotów i dopiero wtedy sprawd¼ czy jest ładowanie, a jeżeli jest to ile volt, może jest padnięty akumulator ? te tanie potrafią paść po 12 miesiącach użytkowania
/dodam że akumulator ładuje się małym prądem 12 godzin tak żeby się naładował - sprawd¼ też czy jest w nim elektrolit
jeszcze posprawdzaj koñcówki kabli czy nigdzie nic nie jest zaśniedziałe, naderwane lub obluzowane
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2011, 13:47:24 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Krystek8484

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 03, 2011, 13:44:23 »

Dobrze tak zrobię i się potem odezwę. Pozdrawiam

Luki

• Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 03, 2011, 15:14:37 »

A szczotko trzymacz był uszkodzony że go wymieniłeś? Bo na ogół to wymienia się tylko szczotki a Ty nie napisałeś że wymieniłeś szczotki.
Ogar 205
CZ 175/487
Ogar 200
Jawa 350/638.1

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 03, 2011, 16:25:06 »

w silnikach typu 632 i 638 kupowanie samych szczotek nie ma sensu , i chyba nawet nie da się ich wymienić .
Ja miałem kiedyś tak, że mi lampka gasła a nie było ładowania. Przerwał się kabel od prostownika do akumulatora ;D
ale to jest widać coś zupełnie innego.
Poleciłem wtedy wymienić koledze regla , zaczęło ładować ale dalej coś nie halo  <no>
    Status GG

Krystek8484

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 03, 2011, 19:40:58 »

A szczotko trzymacz był uszkodzony że go wymieniłeś? Bo na ogół to wymienia się tylko szczotki a Ty nie napisałeś że wymieniłeś szczotki.
Wymieniłem cały szczotko trzymacz tzn cala ta obudowa i szczotki(2 były) tutaj fotka http://www.sklepmotonet.pl/photo/product_info/9/9/8/1_998845cd716b.jpg . Chyba takie coś(chyba bo jak kupiłem mój to kilka miesięcy temu i nie pamiętam jak on wyglądał dokładnie) i tam masz cały trzymacz ze szczotkami (jeśli się nie mylę)
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2011, 19:42:33 wysłana przez Krystek8484 »

Krystek8484

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 03, 2011, 19:50:54 »

£adowanie sprawdzałem zaraz po zakupie motocykla (wtedy miałem mechaniczny regulator, który w ogóle nie ładował bo napięcie spadało nawet na wysokich obrotach. Potem kupiłem cały ten szczotko trzymacz(wraz z założonymi szczotkami od zakupu) ładowanie pojawiło się na obrotach ponad 2000 tysięcy i wynosiło 8.54,8.63,8.70 itd... po zakupie regulatora napięcie wynosiło max chyba 16V przy wysokich obrotach(teraz nie mam jak tego sprawdzić gdyż jestem chory). £adowanie sprawdzam każdego wyjazdu bo nie lubię pchać. Dodam że miałem kiedyś taki przypadek iż wjechałem z większą prędkością na nie równą drogę z dołami i akumulator padł. Akumulator mam stary samochodowy żelowy i ładuję go zawszę na szybko przy dużym napięciu (bo jest stary) ostatnio akumulator mi pękł ale działał. Przejechałem się, dodałem pełny gaz i motor zdechł. Po dopchaniu motoru do garażu zauważyłem że w akumulatorze coś się gotuje-bulgocze.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 03, 2011, 19:52:50 »

no to już nic z niego nie będzie, kup nowy i wtedy sprawdzaj ładowanie
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

kwinto29

• Młodszy Jawer
  • **
  • To była moja maszyna:)
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 03, 2011, 20:43:03 »

Po pierwsze  to sam dałeś sobie odpowied¼ czemu ładowanie jest słabe. Bateria jest padnięta prawdopodobnie ma zwarcie i pożera cały prąd który daje alternator i dlatego silnik gaśnie. Będziesz miał sporo szczęścia jeśli nie upaliłeś nowego regla i prostownika, bo one niestety nie lubią takich eksperymentów. Po drugie jeśli masz alternator to nie miałeś regulatora mechanicznego tylko elektroniczny ten w blaszanej srebrnej puszce no chyba że ktoś coś rze¼bił w instalacji i zamontował mechaniczny od FSO 125p. Da się go zregenerować jeśli padł (ten oryginalny). Po trzecie kup nową baterię tylko dobrą nie marki krzak typu Moto - coś tam. Dopłacisz 20- 25zł do ceny szajsu i masz np Vartę, Exide lub Unibat. Nie polecam  żelówek a zwłaszcza tych tanich, dobra żelówka motocyklowa to wydatek powyżej 100zł.  I dopiero wtedy testuj ładowanie, bez świateł przy 1500 - 2000 obr powinieneś mieć ~14, 0 - 14,4V. Jeśli powyżej 15V to regiel się wysypał :( Na światłach przy tych obrotach powinno być ~ 13,5 - 14,0V. Jeśli tak masz to super jeśli nie to daj maszynę do sprawdzenia komuś kto choć trochę zna się na elektryce samochodowej lub motocyklowej. Byle nie jakiemuś znachorowi co to wszystko wie i naprawia młotkiem sznurkiem i przecinakiem  :)
W razie problemów pisz śmiało
Była Jawa 50, będzie 350:)
Poprawka już jest i to śliczna Tereska:)

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 03, 2011, 20:52:39 »

Po trzecie kup nową baterię tylko dobrą nie marki krzak typu Moto - coś tam. Dopłacisz 20- 25zł do ceny szajsu i masz np Vartę, Exide lub Unibat.

a po co ma dopłacać ? Takie moto coś kupi już za 50 zł, a był temat, które "moto coś" najlepiej i najdłużej działa ;)
jak dobrze trafi i będzie dbał o te " moto coś " to długo polata  ;]

EDIT:

http://www.demonos.vipserv.org/forum/smf/index.php/topic,6564.msg73182.html#msg73182

poczytaj sobie o akumulatorach  ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2011, 20:55:41 wysłana przez Nightwish »
    Status GG

kwinto29

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 03, 2011, 22:30:36 »

Nightwish czy ty pamiętasz co pisałeś w tym temacie?
Jak nie to ci przypomnę  :D
2) AWINA YB4L-B (12V, 4Ah) -cena: 55zł

miałem coś podobnego tylko że 5Ah i aż tak ¼le nie było , chociaż po kilku miesiacach po włączeniu zapłonu i kilku obrotach wału , krótkiej przerwie aku nie miał siły żarówki z konsoli napędzić ale co się dziwić . mieszanka ryżu z bambusem   ;)

Coś tam pisałeś o bambusie i misce ryżu chyba  <lol>

Po co gówno za 50 zeta jak ja za 60 kupiłem Vartę?

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 03, 2011, 22:57:25 »

ostatnio kupiłem verte 19AH za 70zł teraz kosztuję 140zł

do czego to upchałeś ?? :>
    Status GG

Krystek8484

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 04, 2011, 09:11:37 »

Hmmm dobrze panowie poczytałem wątek o akumulatorach i jednak poczekam, uzbieram pieniędzy i kupie akumulator Exide. Jak go podłącze pod motor to mógłby się popsuć? bo troszkę szkoda by go było:(
PS. Dziękuję Wszystkim którzy się zaangażowali do odpowiedzi na moje pytania:)

EDIT: dokładnie, po zakupie motoru miałem założony regulator taką puszkę. Teraz mam troszkę inny, czarny i chyba z plastiku :D na nim CHYBA jest napisane 16V albo 14V o ile dobrze sobie przypominam.
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2011, 09:22:02 wysłana przez Krystek8484 »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 04, 2011, 12:51:33 »

taki powinieneś mieć :

ja mam ten i działa już 2 lata normalnie. a różne rzeczy działy się na instalacji elektrycznej  ;)

możesz mieć też taki aczkolwiek nie miałem go :

może być i taki :
    Status GG

kwinto29

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 04, 2011, 14:01:50 »

Podepnij nowy aku przez chwilę nic się nie stanie. Jeśli będzie ok to masz szczęście. Jeśli nie to na wszelki wypadek rozepnij kable, bo jeśli padł prostownik to rozładuje ci aku. Nowy aku po zalaniu teoretycznie jest gotowy do eksploatacji i nie wymaga ładowania pod warunkiem że zaraz zaczniesz je¼dzić. Jeśli nie to poładuj go kilka godzin na prostowniku. Samochodowy prostownik daj na najniższy zakres prądowy i podepnij żarówkę tak jak na schemacie, żeby nie przeładować. Co do regla możesz dać także RNa-1 z Jezpola, jakby co mam taki na zbyciu jeszcze na gwarancji. Daję ci foto żebyś wiedział jak wygląda.

Krystek8484

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 04, 2011, 16:01:04 »

Do NIGHTWISH-a. jeśli dobrze pamiętam to jako pierwszy regulator miałem założony ten co jest na ostatnim zdjęciu a zakupiłem taki jaki jest na pierwszym i drugim zdjęciu bo one są chyba takie same,dobrze mówię?

Do Kwinto29. Oki spróbuję a jak coś będzie nie tak to odkupie od Ciebie tylko aktualnie mam małe problemy finansowe i może troszkę to potrwać nim zakupię ten nowy akumulator.
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2011, 16:06:02 wysłana przez Krystek8484 »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 04, 2011, 16:30:00 »

tak zdjęcia 1 i2 to, to samo  ;)
i ten pierwszy powinien grać chyba że go naprawdę przysmażyłeś. może masz miernik trafiony i dla tego tyle pokazuje , ile tam było , 16 V ?
    Status GG

Krystek8484

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 04, 2011, 16:45:31 »

zaraz pójdę do garażu, podłączę stary aku pod prostownik, odpalę i sprawdzę jakie jest to ładowanie ale chyba dochodziło do 16V na max rpm:D. A właśnie... ojciec mówił że miernik może troszkę oszukiwać :). Ciężko wszystko sprawdzić bez dokładnych przyrządów :(
PS. czy mogę tak sprawdzić jak napisałem? czy to jest raczej nie właściwe? Wolę się upewnić żeby niczego nie popsuć :)
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2011, 16:50:54 wysłana przez Krystek8484 »

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 04, 2011, 18:45:25 »

Po pierwsze wyrzuc to g..., ktore nazywasz akumulatorem. Jak juz cos sie palilo, dymilo, pekalo i gotowalo, nie trzyma napiecia to znaczy, ze nie jest to akumulator.
Po drugie nie odpalaj i nie prowadz pomiarow na prostowniku bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Sprawdz miernik na pojezdzie, ktory prawidlowo laduje. Miernik musi byc sprawny, zeby cos nim zmierzyc, z pustego nawet salomon nie naleje.
Jak nie masz dobrej baterii to podlacz aq z samochodu na start kablach wtedy sobie pomierzysz.
Jesli nie masz akumulatora, kabli ani sprawnego miernika oddaj motocykl do mechanika. Taniej wyjdzie niz palic wszystko po kolei.
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Krystek8484

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 04, 2011, 18:55:24 »

Mam akumulator drugi tyle że jest wyładowany na maxa bo leżał długo nie używany. Znalazłem go dzisiaj a właściwie wziąłem tacie :P. Mogę spróbować go naładować (tym razem małym prądem) i zobaczyć czy coś z tego będzie.

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 04, 2011, 19:13:09 »

Mozesz, tylko ze jakbys wyciagnal z samochodu to masz pewnosc, ze masz prad i duzy aq trudniej uszkodzic zlym pradem ladowania.
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

kwinto29

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 04, 2011, 19:58:44 »

Tu masz tego RNa- 1
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic742288.html
Z opisem jak go podłączyć gdybyś potrzebował. Kolega ma rację wytargaj jakieś sprawne aku z auta i podłącz na kablach. - na masę - ramę gdziekolwiek a+ do czerwonego kabla. Sprawd¼ będziesz wiedział na czym stoisz, co oprócz aku padło. Na samochodowym aku może być minimalnie słabsze ładowanie ze względu na pojemność baterii i sporo wyższy prąd który w związku z tym pobiera podczas ładowania. Krótko mówiąc stanowi większe obciążenie dla alternatora. Powodzenia i rób z głową nie na szybko bo to dobrych rezultatów nie przynosi.

Krystek8484

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 05, 2011, 08:41:09 »

Oki pożyczę aku z ojca Renatki :). Tylko jednego za bardzo nie rozumiem. "- na masę - ramę gdziekolwiek a+ do czerwonego kabla" tutaj chodzi o podłączenie miernika? CZ to na prawdę mój pierwszy motocykl z akumulatorem i jestem zielony. Poprzednio miałem motorynkę,ogara,wsk125 to nie było tam tyle tego wszystkiego :)

kwinto29

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 05, 2011, 14:53:52 »

Pisałem o podłączeniu tego samochodowego aku, specjalnie nie pisałem żebyś łączył obydwa kable do klem moto bo jest mało miejsca i lubi się czasem coś niecoś zetknąć ze sobą a wtedy jest naprawdę ciekawie i dużo zależy od twojego refleksu  :D. A miernik oczywiście tak samo możesz podłączyć.

Krystek8484

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 10, 2011, 13:15:52 »

Witam z powrotem po krótkiej przerwie :). Waluta wpadła do portfela :D i tak oto pojawia mi się dylemat czy kupić akumulator ten http://allegro.pl/akumulator-centra-exide-yb5l-b-12v-5ah-warszawa-i1433768770.html czy ten http://allegro.pl/akumulator-yb5l-b-12v-5ah-varta-suzuki-dr-650r-i1431382526.html oraz jeszcze mam pytanie. Co to ten prąd rozruchu ? i czy jeśli jest większy to zawsze oznacza że lepiej ?