Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 12:55:13
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nordkapp 2025  (Przeczytany 3963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xaff

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Klubowicz
  • *
  • Stwierdzone empirycznie - mam jeżdzącą Panelkę :-)
Nordkapp 2025
« dnia: Czerwca 01, 2025, 23:49:09 »

Nadszedł czerwiec, pora więc na jakiś ciut dalszy wypad.

Dwa lata temu moczyliśmy knedle w Morzu Czarnym w Rumunii i w zasadzie, to nic specjalnego nie osiągnęliśmy, no bo Transbucegi (3 co to wysokości) to taka przechadzka. Transalpina (numer jeden) skutecznie zaatakowana od południa, czyli tym ostrym podjazdem, a do tego zdobyta nielegalnie (bo była zamknięta), to też nic godnego większego zainteresowania. Trochę poszwendaliśmy się wzdłuż Dunaju, zajrzeliśmy to do jakiejś dziury w ziemi (Turda), czy też potaplaliśmy się w błotnych wulkanach.
Nuda.

W zeszłym roku objechaliśmy wyspę Saaremaa w Estonii. Ponownie nieco wężykiem, przez Kłajpedę, Mierzeję Kurońską, zajrzeliśmy do dawnej bazy rakiet nuklearnych, do ogrodu botanicznego, kamiennych owiec. Taki klasyczny motocyklowy chillout.
I czym się chwalić?

Tym razem postanowiliśmy zdobyć Nordkapp. Pomysł, jak poprzednie, narodził się jesienią poprzedniego roku. Powoli uzupełnialiśmy wyposażenie, analizowaliśmy trasy, szukaliśmy ciekawych miejsc do odwiedzenia.
No i oczywiście śledzimy pogodę. Czy dojedziemy aż na północny skraj Europy? Nie wiem. Jeśli warunki nie będą sprzyjające, to się wycofamy. Szaleństwo szaleństwem, zdrowie jednak ważniejsze.

Na dziś, to będzie wycieczka międzynarodowa. Jedziemy we czterech, Krzysiek (Velorex 16/350, 1966r.), Wiesiek (Jawa TS, 1990r.),  Robert (ČZ 472, 1985r.) i ja (Jawa 360, 1972r. + PAV40). Po drodze, wiele na to wskazuje, że dołączy do nas Virgis z Litwy (na słynnym "Kałasznikowie") wraz ze swoim kumplem.

Wyruszamy w kolejnych dniach, w poniedziałek (Krzysiek i ja), wtorek (Robert i Wiesiek) i środę (Virgis z kumplem). Pierwsze zadanie przed nami - musimy się odnaleźć gdzieś w krajach nadbałtyckich.

No emocje jak na grzybobraniu.
Ciąg Jawoskiego: 360, 638, ...

Bison

• Jawer Weteran
Odp: Nordkapp 2025
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 02, 2025, 09:16:33 »

Powodzenia na trasie  ;D
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 02, 2025, 11:24:29 »

Zacny plan :) szerokości !

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 02, 2025, 13:51:55 »

Szerokości!!!
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

sebaxll

• Starszy Jawer
  • Cz 350 12V, Jawa 300CL
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 02, 2025, 16:56:21 »

Powodzenia .
Kibicuje

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 02, 2025, 18:36:22 »

Życzę odpowiedniej pogody i dobrej widoczności na Nordkapp.
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

DZIUK

• Starszy Jawer
  • Jawa 638-X, Jawa 638-7
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 02, 2025, 20:07:54 »

Super! Młodzież śpi a tetryki się bawią! Powodzenia na trasie choć z pogodą może być ciężko... Też tam kiedyś ruszę i drogę trolli można ogarnąć przy okazji.

xaff

• Klubowicz
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 02, 2025, 20:09:27 »

Poniedziałek.

No i nastał ten dzień.

Dziś plan standardowy, jak zawsze po tej trasie, czyli domek --> Szypliszki. Wydawać by się mogło że jak jazda "S", to nic się nie wydarzy. No w tym roku nic specjalnego, choć w zeszłym, to zaliczyłem dwie nieduże przycierki silnika jeszcze przed Białymstokiem. Na szczęście oddano do użytku obwodnicę Łomży, to zamieniliśmy S8 na S61 i ryzyko jednak mniejsze.

Licho jednak nie śpi i czuwa.

Łypało okiem na mój gaźnik, który gotów był opróżnić zbiornik w takim tempie jak woźny flaszkę. Oczywiście samo to się nie wzięło znikąd- silnik zaliczał ostatnie kilometry docierania. Było tak na bogato i po pańsku, tak, że dół PAVa zakonserwowany olejem na najbliższe lata.
Pewną niedogodnością były podjazdy, które nie dość, że z definicji były pod górkę, to jeszcze pod wiatr. Bywało, że musiałem dwa czy trzy razy redukować na trzeci bieg, bo zaczynał już się dusić.
No Panelka lekko nie ma, bo przyczepa, delikatnie rzecz ujmując, jest przeładowana a
ja na pierwszych kilometrach przypomniałem sobie jak lata temu uczyłem się jeździć na rowerze.

Jutro opuszczamy nasz grajdołek i meldujemy się na Łotwie, zaś Robert z Wieśkiem celują w Szypliszki. Prawdopodobnie też jutro nastąpi pierwsze odnalezienie się - Virgis ma nas łapać po drodze.

Dziś pokonaliśmy 326km.

Na deser dzisiejsza lista awarii:
Elkinio: jeden hamulec nie odpuścił do końca i przygrzał bęben.
Xaff: uciekające sprzęgło (nie odbija do końca), prawdopodobnie z powodu wyrobienia się popychacza (haczył).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2025, 20:29:22 wysłana przez xaff »

Makaron

• Starszy Jawer
  • Cz 350 472-6 jawa 350TS
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 02, 2025, 21:44:14 »

Życzę ani kropli deszczu i stalowych pośladków.

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 02, 2025, 23:06:57 »

Pomyślność i szerokości  8)
    Status GG

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 02, 2025, 23:26:48 »

Powodzenia Panowie! Z niecierpliwością czekam na relacje z kolejnych dni...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 02, 2025, 23:51:00 »

Powodzenia Panowie . Bawcie się dobrze

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 03, 2025, 06:00:04 »

Będziemy będziemy  ;D
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Jacek64

• Jawer Weteran
  • Jawa TS 350 CZ 175/487.0 Jawa 50 typ 23 Mustang
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 03, 2025, 06:04:55 »

Jak ja Wam zazdroszczę  :(  szerokości i bez awaryjności życzę , kibicuję ,kibicuję , kibicuję  ;D  .

sancho

• Starszy Jawer
  • Jawa 634-7 83r.
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 03, 2025, 15:36:45 »

Powodzenia i dobrej pogody chłopaki.
I w miarę możliwości wrzucajcie relację i jakieś foto.

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 03, 2025, 21:51:12 »

Widzę że Xaff już dzierga relację z dzisiaj
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

xaff

• Klubowicz
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 03, 2025, 22:43:31 »

Wtorek.

Jeden dzień, trzy kraje, dwie strefy czasowe. Jetlag.

Nawigacja z Szypliszek kierowała nasz na boczne drogi. Nieco to dziwne było, bo tiry na optykę jechały na Litwę autostradą. Tak też i my pojechaliśmy. Okazało się, że po stronie litewskiej nie jest tak źle, fakt, autostrada w budowie ale przejezdna. Zawężona przez kilkanaście kilometrów do jednego pasa, poprzecinana rondami o przedziwnej budowie - asfaltowej wzdłuż biegu autostrady i gruntowym na dopełnieniach. A sama droga, jak droga. Asfalt, asfalt i jeszcze raz asfalt.

Nic po drodze do Ivety nie zwiedzaliśmy.

I obyło się w zasadzie bez fajerwerków, no może poza poza narastającym z każdym kilometrem strachem. Jak u Hitchock'a, najpierw posucha w baku, a później ... później złapany łotewski lokals powiedział, że za 10 kilometrów jest stacja benzynowa. I była, tyle że ... za 25 kilometrów.

Na stacji zobaczyliśmy dna. Krzysiek tak niemal absolutne, bo zatankował 14 litrów do 16 litrowego zbiornika.A wtedy ja, wchodzę cały na biało, i pukam od spodu. Zatankowałem 13 litrów do zbiornika o pojemności 13.5 litra.

No trzeba mieć fantazję, a co.

Dojechaliśmy cało i w zaplanowanym czasie.

Po obiedzie Iveta zabrała nas na wycieczkę krajoznawczą. Byliśmy u niej już nie raz, ale nigdy nie zwiedzaliśmy okolicy tej nieco dalszej.

A niedaleko od Limbazi jest bardzo ciekawe miejsce. No przyznajcie się, kiedy ostatnio chodziliście po bagnie, tudzież torfowisku? No dobrze, czy kiedykolwiek chodziliście po torfowisku? Przyznam, że to niesamowite doświadczenie, jak grunt zapada się pod ciężarem, a nawet chwila zatrzymania się na zrobienie zdjęcia kończyła się wodą wdzierającą się do butów.

To prawda, chodzenie po bagnie wciąga. Jak cholera.

Pierwsze odnalezienie zakończone sukcesem. Litewska brygada odnalazła nas na Łotwie. Nie obyło się bez kilku telefonów do Ivety i jej zaleceń, by kierowali się ku zachodzącemu słońcu. A czasem "za sklepem na lewo, na lewo!"

Wiesiek i Robert również szczęśliwie osiągnęli pierwszą bazę. Nie chcieli się zwierzać z tego co ich spotkało po drodze, bo jedli. A wiadomo, Polak głodny to zły a nie chcieliśmy ich drażnić. Jutro miejmy nadzieję, że wszyscy spotkamy się w Tallinie.

Z dzisiejszych awarii:
Xaff: wczorajsza przekładka popychacza sprzęgła na drugą stronę skończyła się zdarciem drugiego rowka na nim. Coś mnie tknęło i zabrałem ze sobą stary wysprzęglik. No to go zamieniłem raz jeszcze. Działa gorzej niż ten nowy (bo ciężej mam na klamce), ale ma ten plus że chyba nie tnie pręta. A bynajmniej dotychczas tego nie robił. No i oczywiście skrzynia przez nieszczelną uszczelkę tamże gubi olej. Oby do Arto, tam już powinny na mnie czekać części zapasowe. No chyba, że da się to jeszcze w Tallinie ogarnąć.

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 03, 2025, 23:28:27 »

Jeśli w panelce jest popychacz średnicy 5mm (tak jak w nowszych knedlach) to ogarniesz w pierwszym lepszym sklepie z narzędziami lub nawet markecie. Śrubokręt CR-V o takiej właśnie srednicy docinasz na długość i będzie spokój. Te współczesne są z gównolitu niestety...
Patent stosuję w swoich (i nie tylko) knedlach a podpowiadał go kiedyś Jacek64 :)
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

xaff

• Klubowicz
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 04, 2025, 19:05:11 »

Wtorek - uzupełnienie.

Wczoraj kończyłem notkę gdy chłopaki już spali, mnie też już morzyło.

We wtorek pobudka na równe nogi o 4:45 i wcale nie dlatego, że kranik nie zamknięty, a olśnienie, że uszczelka wybita. Szybkie zamówienie i części Arto już ogarnia. Oczywiście do głowy mi nie wpadło, że można by dać znać chłopakom coby ze swoich zapasów wzięli. Znaczy wpadło, ale jak już wyjechali.

W drodze powrotnej z torfowiska odwiedziliśmy pomnik przyrody zasadzony rękami naszych przyjaciół z klubu Jawa Friends (Jawa Druzia) z Łotwy. Jak się dobrze przyjrzycie, to dostrzeżecie, że z tym drzewem to generalnie jakaś lipa jest.
I niech ktoś powie, że stare, dwusuwowe knedle to czyste zło.

Dziś pokonaliśmy 500km.

Robert z Wisiem zameldowali się w Szypliszkach. Wiesio twierdzi, że bez żadnych przygód. Warto wiedzieć, coś się wymyśli.

xaff

• Klubowicz
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 04, 2025, 20:45:16 »

Środa.

Pobudka, a jakże, przed piątą. Szybkie śniadanie, upakowanie rzeczy do motocykla i w drogę. Wyjazd około 6:00. Kontrola prognozy pogody - rano temperatura 6C, odczuwalna 3C.
Zaczyna się.
Plan na dziś to Tallin. Droga prosta, sprawnie nam szło. Zdziwiłem się jak wiele grup motocyklistów jechało z naprzeciwka. My, tworząc grupę pięciu motocyklistów też byliśmy zauważani. I to nie tylko przez innych motocyklistów. Velorex wszędzie wzbudza zainteresowanie.

Postanowiliśmy po drodze odwiedzić Muzeum morskie w Tallinie. Konia z rzędem temu, kto połapie się, czy należy płacić za motocykle z strefie płatnego parkowania w centrum. Nawet lokalsi nie wiedzieli, obsługa muzeum również. Informacji żadnej. Na szczęście, muzeum ma o wiele ciekawszą ekspozycję w porcie, gdzie posiada własny parking w cenie biletu. To wiedzieli w muzeum, ale dokładny adres, to już nie koniecznie. Musieliśmy to sami ustalić już w porcie. I okazało się, że to około 500m od adresu który dostaliśmy.

A muzeum? Warte swojej ceny. Można w nim zobaczyć wiele wojskowych eksponatów morskich, w tym okręt podwodny, również w środku. Wiele lat po wyciągnięciu z wody, w suchym hangarze, a wciąż czuć specyficzny zapach słonej wody, rdzy i smarów. Ma swój urok.
Na zewnątrz można zwiedzić inne okręty, które są (jeszcze) zwodowane.
Zdecydowanie polecamy to muzeum.

Później zajechaliśmy na nocleg. Tylko pół godziny zajęło nam pozyskanie kodu wejściowego do budynku, szybciej poszło z kluczem do pokoju. I nie wiem, czy to wina zmęczenia że nie zauważyliśmy do w mailu, czy też go nie dostaliśmy na czas.

Tak czy inaczej, szybka przebierka i uberem do centrum.

Tu również było co zobaczyć, bo to bardzo ładna starówka. Również godna polecenia. Tak więc, jak będziecie jechać kiedyś w te rejony, warto zwiedzić Tallin.

Dziś skromne 263km.

Co innego chłopaki. Cztery kraje, dwie strefy czasowe. Jetlag my zgarnęliśmy, a oni po pokonaniu 690km muszą wyglądać kwitnąco. I wyglądają.

Wczoraj Wiesio narzekał, że wczoraj nic ciekawego po drodze było. Wspominałem też coś o głodnych polakach. I sami sobie zafundowali atrakcje. A w zasadzie dwie, w odstępie 2 minut.
Po drodze, w tej samej knajpie w okolicach Poniewieża postanowili zjeść cepeliny. Knajpa ta, jak nie pamiętasz dokładnie w którym jest miejscu, to wyłania się znienacka. I tak było tym razem. Robert zauważył w ostatniej chwili i nie chcąc uderzyć w znak separujący kierunki jazdy gwałtownie zahamował i odbił w prawo tuż za znakiem. Niestety było tam z górki i choć to chłop rosły, to przyrostu nóg zabrakło. I wyłożył się na prawą stronę. Wiesiek zaś dzielnie mu towarzyszył optycznie, bo stał na zjeździe i nie miał jak zostawić motocykla. Robert musiał sobie poradzić sam.
Chwilę później już na parkingu okazało się, że pole-dance tudzież balet, to nie jego bajka bo nie był w stanie wystarczająco wysoko unieść nogi i ... zsiadając z motocykla pociągnął go za sobą.
Gleba symetryczna. Tym razem Wiesiek już czuwał i pomógł targnąć Cezetę. Strat w sprzęcie na szczęście nie było, ucierpiała duma.
A na deser zafundowaliśmy im wycieczkę po Tallinie, bo nie dostali adresu noclegu na czas, bo messenger jakoś nie bardzo sobie z tym poradził. Tak więc zwiedzali Tallin z kanapy motocykla. Zastanawialiśmy się, czy nie zafundować im noclegu w porcie w oczekiwaniu na prom, ale litość wzięła górę i tenże adres dostali.

Bilety na prom kupione. Wypływamy o 6:00, pobudka zatem tradycyjnie, o 4:30. I to są wakacje?

Lista awarii:
Xaff: a tak dla odmiany, dziś bez awarii, pręt tłucze się o wysprzęglik, naprawa zaplanowana na jutro.
Elkinio: coś się gdzieś poci, bo pojawiła się mała plamka oleju. Jeździć obserwować.

ps. Jedno zdjęcie zatytułowane jest "Jaki Titanic, taki DiCaprio".

xaff

• Klubowicz
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 04, 2025, 20:51:48 »

"Prezesem ładuj"

xaff

• Klubowicz
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 04, 2025, 20:55:33 »

"Patataj moja torpedo"

xaff

• Klubowicz
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 04, 2025, 21:00:04 »

Tallin.

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 04, 2025, 23:41:41 »

Chłop brzydki ale wypracowanie eleganckie  ;) Czekamy na ciąg dalszy  :)
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 05, 2025, 08:48:19 »

Codzienna porcja wiadomości . Bardzo dobra powieść z tego wychodzi.