Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:04:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zapłon CDI saviera  (Przeczytany 1404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamil.op

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 - 634.7 , WSK 125 , Bmw rt1200
Zapłon CDI saviera
« dnia: Czerwca 03, 2023, 17:48:24 »

Cześć , po kilku latach bezproblemowej eksploatacji pojawił się u mnie problem zapłonem . Pacjent to 634 z zapłonem CDI od saviera . Motocykl bardzo fajnie odpala czy ciepły czy zimny i wolne obroty ma ok. Problem jest z jazdą , szarpie chodzi bardzo nie równo , ma bardzo dziwny gardłowy dźwięk - po przeciągnięciu po obrotach motocykl fajnie przyspiesz ale po chwili traci się iskra i gaśnie. Po 10 minutach postoju iskra pojawia się z powrotem . Do tego słabo ładuje ledwo 10V . Wymieniłem kable , fajki , świece , regulator napięcia - zero poprawy. Przy okazji zauważyłem że zapłon był trochę późno - przyspieszyłem i problem szarpania się pogłębił. Oba cylindry grzeją się tak samo , świece też wyglądają podobnie - zasilanie raczej bym wykluczył bo na trzech różnych gaźnikach jest to samo. Może miał ktoś podobny problem albo ma jakieś przypuszczenia?

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
Odp: Zapłon CDI saviera
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 03, 2023, 19:23:19 »

Sprawdź czy cewki nie trą o magneto. Mogło się coś odkręcić, albo poluzować.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

125AREK

• Jawer
  • jawa 634 i typ 23 cz 472.6 wsk m06b1 , 3x romet
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 04, 2023, 08:49:53 »

W tych zapłonach często padają moduły.
Savier z tego co kojarzę to teraz turbozabytki zapytaj u nich.

broda

• Świeżak
  • *
  • żółta strzała CZ 175 477 Sport
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 04, 2023, 11:10:21 »

Jak się nie mylę to w zapłonie cdi iskra i ładowanie to dwa różne obwody, jak masz problemy jednocześnie na obu to może jest słaba masa (na iskrowniku, cewce wn, reglu ) bo to chyba jedyny wspólny punkt tych układów, aby sprawdzić iskrę można jeszcze odłączyć od modułu zapłonowego przekaźnik gaszenia, bo jak jest słabe ładowanie + słaby aku to mogą się dziać cuda.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 04, 2023, 23:24:02 »

Tak mi teraz przyszło do głowy, ale to może mieć związek z ładowaniem. Z zapłonem już niekoniecznie. U siebie w zaprzęgu od początku po poskładaniu miałem problem z prądami. Aku był cały czas niedoładowany. Okazało się po zaliczeniu dwóch zlotów i nakręceniu około 1000km że przy składaniu instalacji niedokładnie wpiąłem jeden z przewodów w kostce i brakowało jedne fazy (ładowanie było ale jakieś takie nijakie)
Poprawiłem styk w kostce i wszystko od tamtej pory gra.

Mam co prawda CDI od Janka ale myślę że u Ciebie będzie podobnie. Sprawdź czy wszystkie przewody mają na kostkach dobry styk. Czasami pierdoła może napsuć krwi
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 07, 2023, 18:02:09 »

Znikająca iskra bardziej mi wygląda na uszkodzony czujnik sygnału czy tam impulsator jak to się tam zwie. Dostaje ciepła i przestaje dawać sygnał najprościej takie coś potwierdzić oscyloskopem albo miernikiem go posiadającym. Może i być też moduł ale w takich przypadkach w japonii częściej widywałem padniętne impulsatory niż padnięty moduł.

Ogólnie te CDI z turbozabytków pomijając podstawę i przerobiony wirnik to zbiór chińskiej elektroniki z pojazdów ATV, motocykli typu 125 czy skutrów. Regulator potrzebuje 3 faz plus i minus. Jakikolwiek shindegen japoński będzie z tym działać i można śmiało wsadzać używane z japonii w szczególności te na mosfetach.
Mam gdzieś jeszcze zapasowy komplet alternatora ale chyba trzeba kolejny ogarnać bo to znika, nie przybywa...
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"