Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 21:28:23
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zapłon CDI OLX  (Przeczytany 24180 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

second

• Jawer Weteran
Odp: Zapłon CDI OLX
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 28, 2014, 22:43:37 »

w Tęczówce mam sam zapłon który kosztował 500zł a w 640 mam z prądnicą no i jakoś dużej różnicy nie odczuwam. Czy śmigam tym czy tym.

Jak będziesz wiedział gdzie można kupić pełne vape z prądnicą za 500 złotych, to daj znać. Bo tu zapłon + prądnica wychodzi za 300złotych, co dla kogoś kogoś kogo nie urządza sam elektroniczny zapłon bez prądnicy jest rewelacją.
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 28, 2014, 22:50:10 »

(...)
Chiny ida na skroty i intelektualny dorobek innych traktuja jak wlasny. I oburzaja sie, gdy ktos im to wytyka.
(...)

Japończycy robili to samo jeszcze całkiem niedawno, więc niech nie udają takich oburzonych ;) :P
http://www.breinride.home.pl/moto/index.php?option=com_content&task=view&id=139&Itemid=73
Wydaje mi sie, ze nie nie jest to dokladnie to samo. W latach 60tych takie nieczyste chwyty towarzyszyly rywalizacji w sportach motorowych i nawet obecnie sie je spotyka (przykladem moze byc chocby "przechodzenie" inzynierow z jednego teamu w F1 do innego wraz z sekretami z bylego miejsca pracy).
W przypadku Chin mamy do czynienia z masowa produkcja "wiernych kopii" pomimo tego, iz oryginal jest juz chroniony patentami, licencjami i umowami handlowymi, do przestrzegania ktorych Chiny zobowiazaly sie wstepujac do WTO.

To tylko jeden z przykładów; znalazłoby się ich więcej. Również w sferze motocykli czysto cywilnych.
Nie w tym jednak rzecz, kto ukradł więcej a kto mniej. Kradzież to kradzież.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 28, 2014, 23:01:47 »

w Tęczówce mam sam zapłon który kosztował 500zł a w 640 mam z prądnicą no i jakoś dużej różnicy nie odczuwam. Czy śmigam tym czy tym.

Jak będziesz wiedział gdzie można kupić pełne vape z prądnicą za 500 złotych, to daj znać. Bo tu zapłon + prądnica wychodzi za 300złotych, co dla kogoś kogoś kogo nie urządza sam elektroniczny zapłon bez prądnicy jest rewelacją.

A nie prościej wymienić sam zapłon i do tego przeróbka alternatora na 9-diodowy? Wtedy też nie trzeba akumulatora, chyba że masz 6-voltową Jawę
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 28, 2014, 23:03:48 »

To tylko jeden z przykładów; znalazłoby się ich więcej. Również w sferze motocykli czysto cywilnych.
Nie w tym jednak rzecz, kto ukradł więcej a kto mniej. Kradzież to kradzież.
Szkoda tylko, ze przestawianie sie na kopie z Chin prowadzi do zaniku oryginalnie wytwarzanych czesci do Knedli. Nawet z Czech w wielu przypadkach oferowane sa jedynie chinskie zamienniki.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 28, 2014, 23:04:12 »

A nie prościej wymienić sam zapłon i do tego przeróbka alternatora na 9-diodowy? Wtedy też nie trzeba akumulatora, chyba że masz 6-voltową Jawę

No właśnie - chyba, że mam 6 voltową Jawę :)
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 28, 2014, 23:19:12 »

Nie szkoda Ci rozdłubywac karterów? To bedzie nieodwracalna przeróbka.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 28, 2014, 23:32:47 »

Nie szkoda Ci rozdłubywac karterów? To bedzie nieodwracalna przeróbka.

Jeśli to było pytanie do mnie szanowny Yabamanie to nie szkoda, ponieważ to nie silnik ulega przekształceniu lecz dokupiona aparatura jest doń dostrajana. Po takim zabiegu wnet i bez większych problemów można powrócić do pierwotnej konfiguracji z oryginalną prądnicą i platynkami.
Czyli dokładnie tak jak w przypadku zastosowania vape, które już mam w mojej cz. Teraz rozglądam się za czymś co pasowałoby do 634. I chyba właśnie znalazłem rozwiązanie, które w pełni zastępując wcześniej wymienione vape cenowo bije je na głowę.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2014, 23:41:30 wysłana przez second »

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 29, 2014, 00:01:14 »

Jeśli tak to do dzieła. Powodzenia życzę. I koniecznie proszę podzielic się doświadczeniami na Forum.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 29, 2014, 06:43:10 »

To raczej wiosną, ale będę pamiętał o Forum :)

dudek840

• Świeżak
  • *
  • Jawa 638.5 83r Simson S51 Enduro 86r
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 29, 2014, 11:50:55 »

Burzliwa dyskusja  :D mysle ze kazdy z nas ma racje. Ktos z zasobniejszym portwelem bedzie szukal orginalu, drugi mniej zamozny bedzie sie ratowal wlasnie tanszym produktem i tez nie uwazam tego za zlo.  Jakas swoja pasje moze miec zarowno milioner jak i "zwykly szarak" tylko temu drugiemu bedzie "troche" ciezej realizowac swe cele- wiem z autopsji bo nie zawsze stac mnie na orginalne czesci a jednak staram sie zakupione maszyny remontowac.
Pzdr
Damian

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 29, 2014, 12:06:56 »

Ja dalej nie widzę sensu na wydawanie 300 zł na z gówna lepione 80W.
Wolał bym poczekać i kupić za 800 zł 150W Vape, w miarę porządnie wykonane, oryginalne i bez zbędnych kombinacji alpejskich.
Ale to tylko moje zdanie ;)
    Status GG

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 29, 2014, 15:36:53 »

Mam już vape w jednym motocyklu i nie powiem na nie złego słowa. Zastanawiam się tylko, kto je wyprodukował i skąd ta pewność że nie ktoś na dalekim wschodzie? Czy jest tu ktoś kto da głowę za to, że  vappe nie wyprodukowano w Chinach?

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 29, 2014, 15:50:55 »

Vape uzyskalo i chwali sie certyfikatami ISO, o ktore ubiegaja sie przedsiebiorstwa cos produkujace. Wystawia sie tez na europejskich targach wytworcow elektroniki pojazdowej. A wiec samo produkuje zestawy zaplonowe chociaz ich elementy moga pochodzic z Chin lub z Tajwanu.
Mozna nawet obejrzeć produkcje w zakładzie Vape:
http://www.vape.cz/info-o-firme/historie/

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 29, 2014, 16:15:52 »

Nie wierzę już żadnym certyfikatom, odkąd mój wypasiony smartfon za 1700 złociszy oddał ducha tuż po upływie terminu gwarancji. Teraz kupiłem taniego Goclevera i nie dość, że mam go za 280 złotych to jeszcze ma on więcej bajerów niż drogi i certyfikowany poprzednik. No i chodzi bezawaryjnie już trzeci rok :)

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 29, 2014, 16:24:03 »

Chodzi mi o certyfikaty nie produktu ale firmy. Dostaje się je od ISO po wnikliwych audytach za odpowiednią organizację, wdrożenie standardów zarzadzania produkcją i kontrolą jakości. I mówimy tu chyba o czym innym niz niedorobiony smartfon Kolegi. Nawet taki za 1700 PLN.
Czy miał on napis "Made in China"?

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 29, 2014, 19:09:36 »

Mam nadzieję, że kolega Yabaman ma rację a vape nie jest dalekowschodnią tandetą. Z lekka zniechęciliście mnie do tego zapłonu z OLX   ;)

Co do telefonu to nie miał napisu "Made in China" ale tajemnicą nie jest, że Motorola ma tam swoją montownię. Chwilami mam wrażenie, że już wszystko produkuje się w tym kraju.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 03, 2015, 03:15:04 »

Jeżeli dobrze pamiętam to lepszy zapłon na 6V zrobi też Janek. Jawa dała dobry zapłon i kiedyś nawet pewna osoba wypisała praktyczne plusy tego rozwiązania.

Samo vape jest dobre, tylko nie stać mnie(i pewnie wielu osób też) na dwa kompletne zapłony żeby wozić drugi na zapas(nawet jaknowy moduł). Na elektronika kolejny raz się przesiądę jak pewne rzeczy się wydarzą. W sumie to mnie korci na montaż Jankowego(bo mam i leży), ale poczekam jeszcze.

A poza samymi zapłonami. Kto z was wozi dodatkowy cewkomoduł do vape tak jak twierdzi Turbo, że by to zrobił?

Co do samego CDI to ja podsumuję to tak: Trochę nauki w dziale obwodów magnetycznych i dowiesz się, że da się z chińczyka wycisnąć więcej niż 80W bez ryzyka spalenia. O samo CDI męczył bym ludzi od WSK, bo znam paru którzy skutecznie zastosowali taki zapłon. Nawet i te 80W... Patrząc na iskrownik z WSK, gdzie iskrownik dawał w porywach 35W to masz małą elektrownię. Wszystkie cewki podpiąć do ładowania jak w knedlu jest alternator i prądu na pewno nie braknie. A kto jeździł "motórem" w nocy ten wie, że nawet knedlowa prądnica to światłość...

Do elektroniki zraziłem się nie tylko przez padniętego soveka. Już w swoim życiu widziałem zbyt wiele spieczonych półprzewodników i innych elektronicznych bajerów. Platyny są Plug'n Play tylko trzeba jeszcze dopieścić i robić okresową kontrolę co 3000km. Motocykl bez wymogów na pieszczenie mechaniki jest nudny...
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 03, 2015, 10:35:42 »

Jeżeli dobrze pamiętam to lepszy zapłon na 6V zrobi też Janek. Motocykl bez wymogów na pieszczenie mechaniki jest nudny...

Zapłon kolegi Janka nie rozwiązuje braku prądu w 6V "elektrowni" co jest w moim przypadku faktem dyskwalifikującym. Nic tu nie zmienia prawda o jego niezawodności.

Co do pieszczenia mechaniki to każdy ma swoje zdanie na ten temat. Ja wolę polerowanie lakieru.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 04, 2015, 01:45:42 »

Moim skromnym zdaniem, sr..ie żarem grozi pożarem ;)
Sovek jest zza wschodniej granicy, więc już samo to powinno go zdyskwalifikować na starcie, bo wiadomo jako to tam jest z dokładnością i niezawodnością ( tak zaraz się trafią malkontenci, którzy znajdą wspaniałe ruskie niezawodne wynalazki ). Ciekawe czy tak użytkownicy Japonii narzekają na awaryjność swoich zapłonów i elektrowni ?
W moim B6 wszystko jest oryginalne i działa :P
Ostatnio Czech przejechał Jawą 634 na Vape kulę ziemską i zapłon nie odmówił posłuszeństwa.
    Status GG

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 04, 2015, 09:34:44 »

Ostatnio Czech przejechał Jawą 634 na Vape kulę ziemską i zapłon nie odmówił posłuszeństwa.

Tylko Czech wie jak było w rzeczywistości - ujawni tyle ile pozwolą sponsorzy. Ale żeby nie było, również uważam, że vape jest dobrym rozwiązaniem.