Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 00:37:40
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Holger - Jawa 350 "A wszystko przez przypadek...i mnie wciągneło..."  (Przeczytany 83679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
Odp: HOLGER - Jawa 350 "A wszystko przez przypadek...i mnie wciągneło..."
« Odpowiedź #275 dnia: Sierpnia 16, 2013, 06:11:20 »

Andree, a co ma cena silnika z Allegro do ceny regeneracji walu? Regeneracja kosztowala tyle, co w kazdym innym warsztacie, no moze 50 zl. wiecej. Przeciez to nie Ruszczyk sprzedawal ten silnik za 3700 :D

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #276 dnia: Sierpnia 16, 2013, 06:35:49 »

to ma że jedno i drugie łączy jedno, atrakcyjna cena  ;),

jak bym miał wwalić ponad 4 tysie w remont japana, to bym go wolał polać benzyną i spalić, a za te ponad 4 tysie kupić 2 inne skosy i śmigać   :),
hobby drogie, no na pewno.., w porównaniu do szydełkowania ;D, ale ja raczej już go nie zmienię, bo oczy już nie te  :D

dobra.., może by ktos posprzątał, bo żeśmy holgerowi troche naśmiecili w temacie  :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2013, 06:59:05 wysłana przez andree »
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #277 dnia: Sierpnia 16, 2013, 09:03:44 »

Dodam jeszcze,że wspomniałem o J.Ruszczyku po zapytaniu przez Mofeixa:
A patrz umkło mi. I ze tak z ciekawości zapytam.
Jezeli tam juz by najechał swoje zaczeły by sie luzy na korbach labirynt itp. To regenerował bys ten jak tak to gdzie? Czy moze znów bys kupił nowy?
A to gdzie ,Kto i za ile będzie robił remont swojego knedla to osobista sprawa każdego z Nas,ważne aby porządnie to zrobić a potem cieszyć się kilometrami bezawaryjnej jazdy  ;)

Widzieliscie ten silnik na Allegro za 3700 PLN? Kupilem go dla mojego niemieckiego przyjaciela. Wal i szlif robiony u Ruszczyka. Silnik chodzi jak Holgera po kupnie - poprostu nowka. Wolfgang jest na maxa zajarany. W srode pojechal Jawa z nowym silnikiem do Anglii. Takze narzekanie na Ruszczyka nie moze bazowac na faktach. To raczej jakies niedorzeczne uprzedzenia, opierajace sie na opiniach ludzi, ktorzy w zyciu u Ruszczyka nie wydali nawet zlotowki, a do rozpolawiania silnika uzywaja siekiery.

http://allegro.pl/silnik-jawa-ts-350-rozrusznik-dozownik-oleju-i3406206665.html

Choć jeden zadowolony  ;D ;D ;D,Kichau bardzo proszę o filmik z pracy tego silnika i rozrusznika  ;)

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #278 dnia: Sierpnia 16, 2013, 09:09:29 »

o,  to to mądrze napisane  ;)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #279 dnia: Sierpnia 16, 2013, 09:10:08 »

Wiem, co irytuje Andrzeja i mnie również. Chodzi o to, że większość musi ściułać pieniążki, żeby sobie cokolwiek kupić, chociażby sypiącą się Jawe za 1k, a niektórzyu wydają lekką ręką 4k i nie jest to dla nich problem, ale z drugiej strony, nie ma co innym zaglądać portfel, po prostu jest to irytujące, gdy ktoś o tym pisze, a Ty zdajesz sobie sprawe, że to Twoje 3 pensje ...
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #280 dnia: Sierpnia 16, 2013, 09:23:32 »

Wiem, co irytuje Andrzeja i mnie również. Chodzi o to, że większość musi ściułać pieniążki, żeby sobie cokolwiek kupić, chociażby sypiącą się Jawe za 1k, a niektórzyu wydają lekką ręką 4k i nie jest to dla nich problem, ale z drugiej strony, nie ma co innym zaglądać portfel, po prostu jest to irytujące, gdy ktoś o tym pisze, a Ty zdajesz sobie sprawe, że to Twoje 3 pensje ...

Tak Mathini,zarobki w Polsce w przeważającej większości są żenująco niskie  , i to jest bardzo przykre  >:( >:( >:(

Wracając jeszcze do cen silnika który kupił kolega Michała, to dla przykładu podam kilka linków:

nowy,kompletny silnik ( bez rozrusznika):
http://www.mototechnik.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=29&products_id=1019

rozrusznik:
http://www.mototechnik.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=29&products_id=1021

oil master:
http://www.mototechnik.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=29&products_id=1024

Vape:
http://www.mototechnik.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=14&products_id=194

Same nowe dodatki ( rozrusznik,oil master,vape) to ok 2700 zł ,do tego doliczyć remont silnika-sami policzcie  ;)

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: Sierpnia 16, 2013, 09:47:21 »

Zgadza się tylko zauważ /dla wyjaśnienia  że jawę dopiero kupiłem w wieku 28 lat spłacając ją przez cały rok po 3/4 pensji/ a teraz po 50 latach życia dopiero sprawiłem sobie pierwszą  japonię.

Chyba po półwieczu życia można wydać 4 kilo zł ?

Co do cykania silnika to może być:

- luz na łączeniu cylinder - kolanko
- kolanko - tłumik
- za mało igiełek korba - tłok
- za słabo dokręcona śruba mocująca tłumik
- obijający się wyłącznik stopu o ramę pod siedzeniem
- tłukący się wkład zamka w ramie pod siedzeniem i przy kierownicy
- boczki o ramę
- poluzowane wkłady w tłumikach
- kable o prawy boczek
- i na koniec - narzędzia w pokrowcu

Zakładam że jest prawidłowo dobrane co do luzu układ: cylinder - tłok - pierścienie - sworznie.

To tyle co mogę podpowiedzieć, to udało mi się zaobserwować przez 28 lat eksploatacji.
Może wydawać się śmieszne ale najczęściej stuka tam a słyszymy tu...metal b. dobrze przenosi dźwięki...

PS - Co do regeneracji wału przez p. Jerzego to tylko powiem że śmigam już ponad 4 lata na jego łożyskach oraz tajwańskich korbach i jest wszystko ok...a speedu jawencji nie żałuję, oczywiście wszystko z umiarem...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2013, 10:13:04 wysłana przez Krzysiek »

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #282 dnia: Sierpnia 16, 2013, 15:52:03 »

Panowie, jeszcze raz, łopatą:

Nie chodziło mi o cenę silnika, tylko o to, że w tym silniku są części regenerowane u Ruszczyka. Reagując na negatywny komentarz Mateusza w kierunku Ruszczyka, stwierdziłem, że silnik chodzi jak nowy, bo widocznie jego elementy zostały dobrze zregenerowane. Ja też nie regeneruję w Mrągowie, ale staram się obiektywnie ocenić jakość usług. Tak samo jak nigdy nie krytykowałem jakości usług speca z Poznania, tylko ryzykowne eksperymenty z nieprzetestowanymi elementami na dużą skalę.

Acha, mnie też na ten silnik nie byłoby stać, jak komuś to polepszy humor i zmniejszy poziom wspomnianej irytacji  :)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #283 dnia: Sierpnia 16, 2013, 16:16:29 »

Zgadza się tylko zauważ /dla wyjaśnienia  że jawę dopiero kupiłem w wieku 28 lat spłacając ją przez cały rok po 3/4 pensji/ a teraz po 50 latach życia dopiero sprawiłem sobie pierwszą  japonię.

Chyba po półwieczu życia można wydać 4 kilo zł ?

Co do cykania silnika to może być:

- luz na łączeniu cylinder - kolanko
- kolanko - tłumik
- za mało igiełek korba - tłok
- za słabo dokręcona śruba mocująca tłumik
- obijający się wyłącznik stopu o ramę pod siedzeniem
- tłukący się wkład zamka w ramie pod siedzeniem i przy kierownicy
- boczki o ramę
- poluzowane wkłady w tłumikach
- kable o prawy boczek
- i na koniec - narzędzia w pokrowcu

Zakładam że jest prawidłowo dobrane co do luzu układ: cylinder - tłok - pierścienie - sworznie.

To tyle co mogę podpowiedzieć, to udało mi się zaobserwować przez 28 lat eksploatacji.
Może wydawać się śmieszne ale najczęściej stuka tam a słyszymy tu...metal b. dobrze przenosi dźwięki...

PS - Co do regeneracji wału przez p. Jerzego to tylko powiem że śmigam już ponad 4 lata na jego łożyskach oraz tajwańskich korbach i jest wszystko ok...a speedu jawencji nie żałuję, oczywiście wszystko z umiarem...

Wszystkie objawy o których wspominałeś już dawno wykluczyłem,cykanie dochodzi prawdopodobnie z dolnej części korby,silnik od nowości nigdy nie był połowiony,więc dopóki cyka tak samo ( przez 23 tys km),a innych objawów zużycia nie widać więc nie będę go rozpoławiał.

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #284 dnia: Sierpnia 19, 2013, 20:24:02 »

Sorry Holger że tak w buciorach w twój temat.
Jak już pisałem wcześniej gdzieś ,po powrocie od Roberta zrzuciłem cylindry tak kontrolnie i to co ujrzałem. Mój silnik po 30 tyś km. na orlenowskiej poziomce.

PieS.
Niech ktoś z modów wytnie Pawłowi te opowiastki do innego tematu.  ;)
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #285 dnia: Sierpnia 19, 2013, 20:41:38 »

Nie jest zle, ale u Pawcia chyba jednak lepiej to wyglada.

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #286 dnia: Sierpnia 19, 2013, 21:02:53 »

Moje tłoki po ok. 20 000 km, w sumie to nie wiem ile przejechały, ale wydaje mi się że przez 4 lata właśnie tyle zrobiły:
http://postimg.org/image/964c2g78h/
Od "nowości" nie wymieniałem ich, jedynie zmieniłem pierścienie.
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
Odp: Holger - Jawa 350 "A wszystko przez przypadek...i mnie wciągneło..."
« Odpowiedź #287 dnia: Maja 19, 2014, 21:14:59 »

Jak już wspominałem,moja jawa w niedługim czasie dostanie nową,nie śmiganą  ramę ( faktura zakupu) którą okazyjnie kupiłem w zeszłym roku od  fajnego kolegi z jawacza- dzięki Krzychu  ;D.

Rama jest z modelu 638/639 więc aby ją dostosować do moich upodobań co nieco musiało zostać pocięte,co nie co pospawane,co nie co podgięte następnie wypiaskowane i pomalowane proszkowo.
z przeróbek:
1.tył ramy został podgięty i wzmocniony profilem prostokątnym 18 x 30 mm z tego co pamiętam,przerobione mocowanie tylnego błotnika - pod błotnik 634,przerobiony zamek siedzenia na 634 ( w 638  jest długi i brzydko wystaje bez "zadupka")

2.do nowej ramy zakładam uchwyty wydechów od 640 ( tłumiki ponad osią tylnego koła),w związku z tym była konieczność przespawania przedniego mocowania tłumików ( zrobiłem nowe),a związku z tym że kolanka inaczej się układają była również konieczność przespawania uchwytu stopki bocznej ( musi być bardziej pionowo aby nie zaczepiać o kolanko)

3.przespawana-obniżona stopa schowka na akumulator-zakładam schowek od jawy 640,jest głębszy i wchodzi większy akumulator

4.w innym miejscu wywiercone otwory do przykręcenia boczków od modelu 634

5.rama miejscowo została wzmocniona dodatkowymi spawami,niestety Czesi nie są mistrzami spawalnictwa  :P

6.nowa rama więc i nowy wahacz wraz z nową osią i pozostałymi "bebechami"

7.wisienką na torcie są nowe,chromowane łożyska główki ramy :D

8.wewnętrzne profile zakonserwowałem Tectylem ML,myślę że na kilka lat wystarczy,przez przypadek trafiłem w Castoramie zaślepki fi22 które idealnie pasują na tył ramy oraz w otwory do montażu wózka  :)

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #288 dnia: Maja 19, 2014, 21:23:04 »

E Panie, ale tam pod gorna miske w glowce ramy jeszcze taki plastik idzie, zeby smar nie splywal!

A tak na powaznie: super to wyglada. Ale chromowane miski miales juz przeciez w niebieskiej, czy zle pamietam?

Powodzonka, trzymam kciuki!

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #289 dnia: Maja 19, 2014, 21:26:10 »

E Panie, ale tam pod gorna miske w glowce ramy jeszcze taki plastik idzie, zeby smar nie splywal!

A tak na powaznie: super to wyglada. Ale chromowane miski miales juz przeciez w niebieskiej, czy zle pamietam?

Powodzonka, trzymam kciuki!

Plastik będzie podczas składania-nowe kulki też,miski były chromowane jednak nie wiem w jakim są stanie więc dałem nowe,jak by nie było 26 tys km przejechałem ;)

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #290 dnia: Maja 19, 2014, 21:31:45 »

Szkoda że fabrycznie nie wzmacniali tego tyłu. Rama jest teraz pomalowana proszkowo?
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #291 dnia: Maja 19, 2014, 21:36:15 »

Szkoda że fabrycznie nie wzmacniali tego tyłu. Rama jest teraz pomalowana proszkowo?

Tak proszkowo,zresztą obecna tez była  :D ,co do wzmocnienia to od połowy lat 90-tych rama była wzmocniona fabrycznie ;)

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #292 dnia: Maja 19, 2014, 21:45:14 »

Dobrze wiedzieć, muszę sprawdzić czy w 640 mam takie wzmocnienia :)
A ile dałeś za pomalowanie? Bo szwagier się wziął za remont ETZ i chcę go namówić na malowanie proszkowe ramy bo nie chce mi się babrać z pistoletem :P

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #293 dnia: Maja 19, 2014, 21:48:34 »

Dobrze wiedzieć, muszę sprawdzić czy w 640 mam takie wzmocnienia :)
A ile dałeś za pomalowanie? Bo szwagier się wziął za remont ETZ i chcę go namówić na malowanie proszkowe ramy bo nie chce mi się babrać z pistoletem :P

640 z pewnością ma wzmocnienie,co do malowania to dałem 270 zł łącznie z piaskowaniem ( rama,dwa wahacze,błotnik tył krótki,uchwyty wydechu tył,podnóżki kierowcy,bagażniki których nie ma na zdjęciach).

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #294 dnia: Maja 19, 2014, 21:52:31 »

Sprężaj się bo jak obie rozbierzesz to Ci tylko poldolot zostanie  ;) .

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #295 dnia: Maja 19, 2014, 21:55:26 »

Sprężaj się bo jak obie rozbierzesz to Ci tylko poldolot zostanie  ;) .

Dlatego"stary zestaw" cały czas w komplecie,jak będę miał już wszystko co potrzebuje to wtedy jeden-dwa dni i przekładka ;),i nie poldolot tylko poldefons  :D

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #296 dnia: Maja 19, 2014, 21:56:48 »

Tylko to jest taka trochę oszukana 640, bo na początku to była 639 z 1991 roku, ale jak wujek-streetfighter ze Słowacji miał dzwona to przerobił ja na 640 z ohydną prostokątną lampą z przodu. Muszę obejrzeć tył ramy  :)
270zł to nawet niedrogo , tylko jeszcze trzeba będzie poszukać zakładu który coś takiego robi :)

A błotniki też zabezpieczasz od wewnątrz?

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #297 dnia: Maja 19, 2014, 21:58:46 »

Tylko to jest taka trochę oszukana 640, bo na początku to była 639 z 1991 roku, ale jak wujek-streetfighter ze Słowacji miał dzwona to przerobił ja na 640 z ohydną prostokątną lampą z przodu. Muszę obejrzeć tył ramy  :)
270zł to nawet niedrogo , tylko jeszcze trzeba będzie poszukać zakładu który coś takiego robi :)

A błotniki też zabezpieczasz od wewnątrz?

Rama 638/639 była bez wzmocnienia,wyjątkiem był czoper,a błotniki od spodu zabezpieczone tzw 'barankiem"  ;)

Orzeszek

• Jawer Weteran
  • CZ 350 1982 ,CZ 350 1984
« Odpowiedź #298 dnia: Maja 19, 2014, 22:00:16 »

Holger BARANKA TO TY ZOSTAW  W SPOKOJU

Status GG