Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 04:24:29
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15   Do dołu

Autor Wątek: Holger - Jawa 350 "A wszystko przez przypadek...i mnie wciągneło..."  (Przeczytany 83691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kuba1992r

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Odp: HOLGER - Jawa 350 "A wszystko przez przypadek...i mnie wciągneło..."
« Odpowiedź #200 dnia: Marca 29, 2012, 23:44:55 »

HOLGER Twoja jawa jest w każdym calu dopieszczona.. i naprawde świetnie wygląda.. ja lubie chromy i lubie jak się świeci ale wydaje mi się że dr_ED ma racje, gdyby np tabliczka była niebieska, a zegary w chromowanych obudowach To wtedy by to super ze sobą kontrastowało, ta płytka z kontrolkami będzie chromowana to nie wiem czy nie będzie się zlewała z blaszką od stacyjki..  ale to tylko moje zdanie, i wcale nie musze mieć racji... jak dokończysz dodaj foty i bedziemy mogli podziwiać..
    Status GG

Jacek z Mędralowej

• Jawer
  • JAWA250(353/04).61'
« Odpowiedź #201 dnia: Marca 30, 2012, 00:25:37 »

Jestem pod wrażeniem. Motocykl pięknie się prezentuje, szczególnie z tym sportowym siedzeniem.
Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #202 dnia: Kwietnia 11, 2012, 23:07:01 »

Dzisiaj jawa odzyskała życie,silnik po kilku miesiącach przerwy ponownie sobie cyka  ;D,pozostało mi jeszcze kilka drobnych rzeczy do zrobienia wiec jak będzie wszystko gotowe zamieszczę zdjęcia a być może jakiś filmik.

Radzisz ,Twoje kontrolki także dosyć ciekawe jednak ja zostanę przy swoich,już są po grawerce i chromie, jak dobrze pójdzie jutro je zamontuję.

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #204 dnia: Kwietnia 19, 2012, 21:14:06 »

eeeehhhhhhhhhhh....... dzisiaj?   zepsułeś niespodziankę ;)

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #205 dnia: Kwietnia 19, 2012, 22:48:28 »

ano lepiej dzis, bo jak doleci do Was, to te koncówki wydechow nie beda takie blyszczące  ;D
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #206 dnia: Września 25, 2012, 00:56:39 »

Podczas wyjazdu na Jesienny Zlot ( Łochów-Nadkole-Koszelanka),mojej jawie stuknęło 23 tys km w sumie bezawaryjnej jazdy.Jak pracuje w niej silnik wielu z Was wie,choć prawdę mówiąc od przebiegu 2 tys km cykał czasem prawy garnek,dwukrotne ściągniecie cylindrów nie wykazało uszkodzeń czy usterek.Podczas zlotu,Gustaw zasugerował aby wymienić tłoki wraz z całą resztą u samej góry,zauważył też podczas przejażdżki że ślizga się sprzęgło  :o,600 km zrobiłem na zlot i nie było problemów ze sprzęgłem,jednak wyjazd w drogę powrotną potwierdził sugestie jednego z najstarszych stażem użytkowników Naszego forum-po zagrzaniu silnika ślizganie ustąpiło,podjąłem także decyzję o wymianie w zimie tłoków.Szybka jazda autostradą A2,pod silny wiatr zmieniła jednak nieco moje plany,na deklach silnika oraz moich butach pojawił się olej,oględziny na parkingu potwierdziły przypuszczenia-wydmuchało uszczelkę pod cylindrami  >:( ,dzięki życzliwości kierowcy TIRA z za wschodniej granicy dokręciłem głowice,i przez pewien czas olej się nie pokazywał,jednak po jakimś czasie pojawił się znowu  :'(,po powrocie czeka mnie robota.Po szczęśliwym przybyciu do domu,podczas  wprowadzania motocykla do garażu usłyszałem jeszcze nieprzyjazne terkotanie łańcucha- jak to mówią "nic nie może przecież wiecznie trwać" ;D.
W poniedziałek od rana postanowiłem dokonać oględzin i naprawić to co będzie możliwe,zacząłem wiec od regulacji sprzęgła i podczas rozbierania okazało się że bardzo luźny jest łańcuch ( zrobione w trasie 1200 km,nauczka aby kontrolować jego naciąg),spadła także dolna osłona łańcucha,odkręcam automat sprzęgła aby ją solidnie założyć a tu kolejna niespodzianka,wytarta plastikowa osłona przedniej zębatki napędowej,po zdjęciu tego co z niej zostało zębatka też nie przedstawiała dobrego widoku-ścięte zęby po bokach,czyli łańcuch też do wymiany.Telefon do Jawola który potwierdza moje przypuszczenia,następnie telefon do Jerzego Ruszczyka który potwierdza że wszystkie potrzebne części ( także do silnika) są w sklepie.Pod wieczór zrzuciłem cylindry,i żeby nie wydmuchana uszczelka oraz to cykanie to nie było by tam czego szukać.czysto jak na sali operacyjnej,zero nagaru,tuleje cylindrowe jak nowe bez oznak zużycia,z widocznymi śladami po honowaniu.Na przeciwwagach ,korbowodach ,sworzniach powłoka oleju Valvoline Dura Blend 2t  ;D,świetny jest ten olej,muszę tu obiektywnie stwierdzić że lewy garnek lepiej spala : denko tłoka koloru brązowo kawowego,gdzie prawy tłok ma denko czarne,jaki powód tego nie wiem jednak z prawego zawsze bardziej kopciła czy to na Vape czy na platynkach.Na koniec powiem tyle,lista zakupów zrobiona,jeszcze krótki telefon do Jerzego i czekam na części,mam nadzieję że nowe tłoki jeszcze bardziej wyciszą silnik i znikną świerszcze.

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #207 dnia: Września 25, 2012, 07:07:47 »

Zatem owocnej pracy życzę.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #208 dnia: Września 25, 2012, 08:33:06 »

A jakie masz plany dot. sworzni? Tutaj duzo sie pisze o tzw. sworzniach plywajacych, co dla mnie po moich doswiadczeniach jest niedopuszczalne. W mojej TS-ce mialem w garnkach takie "sworznie plywajace". ktore robily niezly koncert. Wymienilem je na wchodzace dopiero po rozgrzaniu tloka palnikiem i koncert ucichl.

Kiedys jeden stary Syreniarz mi mowil, ze przed wlozeniem sworznia w tlok, trzeba do niego wlozyc szmatke nasaczona denaturatem, zapalic i poczekac, az sie nagrzeje. Dzis ta metoda wydaje sie smieszna, ale sens pozostal.

Ja teraz zakladam tloki tak, ze wkladam zeszlifowany sworzen o troszeczke mniejszej srednicy w tlok i korbowod, podgrzewam lutlampa tlok i przepycham ciasno spasowanym sworzniem (wtedy wchodzi on oczywiscie leciutko). Bardzo sobie ta metode chwale i polecam.

Przed gradem krytyki niektorych specjalistow z forum proponuje uwzglednic fakt, ze wspolczynnik rozszerzalnosci cieplnej aluminium jest ponad dwukrotnie wiekszy od tegoz wspolczynnika dla stali, wiec teoria starego Syreniarza zdaje sie odpowiadac prawidlom fizyki  ;)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #209 dnia: Września 25, 2012, 09:40:33 »

Napisz Michał coś więcej na temat sworzni,gdzie kupiłeś te ciasne,jaka to produkcja,z tego co wiem kiedyś występowały dwa rodzaje sworzni-do tłoka X i do tłoka Y,na moich tłokach jest tylko selekcja B-brak oznaczenia X lub Y,na czeskich stronach jest tylko jeden rozmiar sworznia 16x50.
dzięki za info

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #210 dnia: Września 25, 2012, 10:01:00 »

do tego były chyba kolory, żółty, zielony, niebieski bodajże dla tłoka i sworznia
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #211 dnia: Września 25, 2012, 11:36:28 »

Ja kupiłem sworznie z niebieskim kolorem i wchodzą tylko z podgrzaniem tłoka.
    Status GG

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #212 dnia: Września 25, 2012, 12:20:50 »

W zeliwniaku kupilem na http://www.fichtlkramek.cz/pokec2/ oryginalne tloki i pierscienie. Wszystko poprostu pasowalo jak trzeba.

Do TS-ki z kolei kupilem w Lublinie Almoty (bo innych nie bylo) i na miejscu w sklepie dopasowalem sworznie tak, zeby tylko minimalnie wchodzily w otwor w tloku i nie dalo sie ich wcisnac dalej reka. Dodatkowa zaleta ciasniejszych, a wiec wiekszych sworzni jest tez to, ze rowniez luz w lozysku glowki korbowodu bedzie mniejszy.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #213 dnia: Września 25, 2012, 12:26:59 »

To Jerzy ma dokładnie takie same jak FichtlKramek ,zamawiam i zobaczymy jak będzie,mam nadzieję że lepiej niż było-bo reszta wygląda jak nowa-dobry olej jednak dużo daje,brak nagaru,wszystko ładnie nasmarowane  :D

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #214 dnia: Września 25, 2012, 12:38:04 »

Kto wie, moze pobijesz rekord przebiegu na Jawie bez remontu dolu silnika  ;)

Mi tez sie wydaje, ze w Twoim przypadku wymiana tlokow nie zaszkodzi. Ja w pierwszym zeliwniaku (ten silnik na ktorym bylem w Kamiensku, teraz jezdze na karterach Korcziego, bo tam skrzywilem wal) tez wymienilem same tloki i zaczal mi sie zacierac jak po szlifie  :)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #215 dnia: Września 25, 2012, 13:23:06 »

kihau jak ci się udało skrzywić wał ?
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #216 dnia: Września 25, 2012, 13:36:41 »

Tak w jawie są pływające sworznie. I takie mają być. Juz kiedyś pisało sie na ten temat. Nie mylić ze sworzeń pływający to taki który włożę ręką w tłok, czyli wchodzi luźno.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #217 dnia: Września 25, 2012, 13:41:27 »

Wstyd sie przyznac...  :-[ Jest tylko jedno narzedzie (i jego pochodne, n.p. kilof, ale nie posiadam), ktorym uda sie tego wyczynu dokonac... Dodam w tajemnicy, ze nie mialem jeszcze wtedy piecyka do podgrzewania karterow, a Majzel mi jeszcze nie podpowiedzial, ze 80°C to za malo  ;)

Teraz jestem bogatszy o liczne doswiadczenia z kilkukrotnego skladania silnikow (do kazdego motocykla zlozylem sobie jeden zapas) i pozwole sobie pochlebic, ze robie to z zamknietymi oczami. No ale w koncu urodzilem sie jako "tabula rasa", wiec na nauke nigdy nie za pozno  ;)

Nie mylić ze sworzeń pływający to taki który włożę ręką w tłok, czyli wchodzi luźno.

A jaki? Bo tu widze inna informacje:

http://www.zespolszkol2.com.pl/korbowy_4.html

« Ostatnia zmiana: Września 25, 2012, 13:45:26 wysłana przez kichau »

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #218 dnia: Września 25, 2012, 13:46:37 »

Z grubsza z tego co pamiętam to taki który może obracać się w główce korbowodu jak i w tłoku. Ale dopiero w określonej temperaturze.
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #219 dnia: Września 25, 2012, 13:54:19 »

Byc moze masz racje. Nie mam mozliwosci sprawdzic, jak zachowuje sie u mnie sworzen podczas pracy rozgrzanego silnika. Aluminium rozszerza sie bardziej, wiec luz na pewno sie zwieksza. Tak czy inaczej, jak pisalem juz wyzej, u mnie latal w boki na zimnym silniku. Niektore posty dot. tego tematu sa tak sformulowane, ze mozna odniesc wrazenie, ze sworzen powinien wchodzic na zimno jednym paluszkiem w tlok. Moje doswiadczenie jest inne i to wszystko.
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2012, 13:59:01 wysłana przez kichau »

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #220 dnia: Września 25, 2012, 14:02:49 »

http://www.jawacz.pl/szybka-interwencja/wymiana-tloka/msg120473/#msg120473
tu tez masz mniej więcej o tym ze po nagrzaniu dopiero są pływające.
Więc jak najbardziej sworzeń powinien wchodzić po rozgrzaniu tłoka. Jak wchodzi palcem na zimno. Won
    Status GG
Vectra A GT 1994-Była
E30 Touring 325- Jest!

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #221 dnia: Września 25, 2012, 16:30:19 »

A dlaczego chcesz zmieniać tłoki?? Jeśli luz tłok-cylinder jest OK i pierścienie w rowkach nie latają to chyba nie ma większego sensu.

Wszyscy tutaj twierdzą, że zakładanie nowych pierścieni do wylatanych cylindrów nic nie da, ponieważ pierścienie nie ułożą się tak jak trzeba i będą przedmuchy. Jeśli coś stukało, klekotało to zaczął bym od sworzni i igiełek.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #222 dnia: Września 25, 2012, 17:06:04 »

Wymienię całą gore, części juz zamówione ,pierścienie juz wymieniałem i ladnie sie dopasowały do gładżi cylindrowej,a wymieniam ze wzgledu na świerszcze :-)

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #223 dnia: Września 25, 2012, 17:19:55 »

Jeśli cylki nie mają progu to nie widzę przeciwskazań na wrzucenie nowych pierścieni czy też całego kompletu "góry"
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #224 dnia: Września 25, 2012, 17:33:24 »

Zobaczymy za kilka dni, a Gustaw jest dla mnie autorytetem wiec pewnie wie co mowil:-)
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15   Do góry