Wolna Strefa Jawa - CZ

• Sierpnia 05, 2026, 07:35:02
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: ABS przy hamulcu tarczowym  (Przeczytany 11718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DziadekJacek

• Global Moderator
  • Jawa 350
Odp: ABS przy hamulcu tarczowym
« Odpowiedź #25 dnia: Października 17, 2016, 21:49:46 »

Są tacy, dla których moto musi być 100% w oryginale i nawet licznik rowerowy jest zbeszczeszczeniem sprzętu. A są i tacy, którzy dużo jeżdżą i  chcą to robić jak najbardziej komfortowo. Skoro muczos masz pomysł, - próbuj - trzymam kciuki.
Jeśli go nie znałeś,to nie żałuj,nie!.Bo przyjaciela straciłbyś.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #26 dnia: Października 17, 2016, 23:25:03 »

JA kibicuję że Ci się uda - sam dwa razy zblokowałęm tył na mokrym asfalcie i położyłem przód na piachu lub trawie, poza asfaltem przodem z tarczą nie hamuję :P Działaj - powinno być to wykonalne ;)
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Października 18, 2016, 07:43:35 »

Przodem z tarczą po za asfaltem nie hamuję.

Jak ja kocham to forum. Ten traci kompresje bo nagaru w silniku niema,ten hamuję na szutrze siłą woli.

To powiedz mi jak się zatrzymać dużym ciężkim japońcem na piachu? Przód mamy dwie tarcze 300mm i dwa cztero tłoczkowe zaciski. Tył 260mm i jeden dwu tłoczkowy zacisk. Tylnym? 
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Turbo

• Niegdyś Jawer...
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #28 dnia: Października 18, 2016, 08:15:03 »

Mozna do tarczy zalozyc szerszą opone, po za tym jak hamulec na dobrą dozowolnosc to jest latwiej hamowac po za asfaltem
...

KawasakiManiak

• Świeżak
  • *
  • TS 638 & TS 639

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #30 dnia: Października 18, 2016, 10:10:00 »

Szersza opona moim zdaniem jeszcze bardziej pogorszy sprawę.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 04, 2016, 13:22:18 »

Panowie - pierwsza sprawa. Układ ABS ma zapisany promień koła. Oznacza to, że jeśli zmienimy przykładowo z 13 felgi na 16 to układ się nie "dostosuje". Owszem, będzie działał. Ale nie z taką wydajnością i sprawnością, co na fabrycznych 13tkach. Jako że układ ma być uniwersalny to jego "dozowalność" i sprawność musi spadać w przypadku większej opony niż wzrastać. Inaczej wiecznie na poślizgu by działał(zbyt daleko przeniesiony punkt "odpuszczenia" siły hamowania). Z tego powodu wszystkie samochody z ABS jak i motocykle mają wypisane jakie felgi i rozmiar opon (a raczej wysokość opony)mogą być stosowane w pojeździe, aby abs zachował swoją skuteczność.

Także przekładanie pompy musi(a przynajmniej powinno) być od motocykla o chociaż zbliżonym rozmiarze felg jak i opon. Celem montażu chyba jest maksymalne wykorzystanie potencjału pompy ABS niż bajer nie poprawiający w sumie niczego, prawda?

Szersza opona moim zdaniem jeszcze bardziej pogorszy sprawę.

oczywiście, że tak:) Im szersza opona tym jej styk w pozycji wyprostowanej motocykla(a więc pozycja w której najczęściej hamujemy awaryjnie) jest.... mniejsza..... Ciężko w to uwierzyć. Dopiero na badaniach na studiach mi to profesor wyjaśnił. Ale za to jak kładziemy motocykl w zakręcie to mamy większą przyczepność i większą powierzchnię. Fabrycznie dobrana opona jest tak, aby miała największą możliwą powierzchnie podczas jazdy na wprost jak i w zakrętach. Sporą rolę odgrywa tutaj ciśnienie opony, ciężar jak i zawieszenie ale zachowując podczas testów takie same parametry z wyjątkiem rozmiaru opon przekonałem się, że jednak to profesor miał rację.
A podczas tegorocznego egzaminu na prawo jazdy dostałem ER6 z byczą oponą na przodzie. I moje zdziwienie, gdy klamka w połowie zakresu, zawieszenie ledwo się "ugięło" a ABS już mnie ratuje... Opona była ok, z bieżnikiem, ledwo 3 letnia, zawieszenie także. ABS rzeczywiście mnie ratował, nie był jakoś "wyczulony" - widziałem lekkie ślady poślizgu opony. I tak kilkukrotnie na suchym asfalcie...
A na nauce jazdy miałem fabryczne oponki, o wiele lepiej hamował na asfalcie, czułem jak przód się ugina zanim ABS wejdzie do zabawy.

Co do dozowlaności i hamowaniu przodem na piasku - miałem przód od MZty w CZ z silnikiem Jawy. Tam hamowałem przodem w terenie cały czas i nie było z tym problemu. Fajnie dozowalny hebel. Trzeba tylko się nauczyć hamowania awaryjnego bez ABSu i na całe życie spokój.
Nauczyłem się na Aprilce takiego hamowania i nigdy więcej czy to w Jawie 350 czy to w Kawasaki ER6 czy innym motocyklu nie złapałem hebla tak mocno, aby był poślizg przedniego koła. Jakoś zawsze na granicy hamowałem. Dopiero na ER6 z ABS musiałem się zmusić, aby przetestować układ. No i na egzaminie z tą nieciekawą oponą prawie od razu poślizg miałem....
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2016, 13:45:43 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 04, 2016, 15:32:00 »

Kolega cos slyszal ale nie do konca zmiana średnicy wszystkich kół nie wpływa na abs, problem jest gdy jedno kolo jest inne wtedy abs głupieje. Kontrola trakcji miała by z tym problem ale nie zwykle dwu sekcje pompy abs. Abs działa na podstawie sczytywania prędkości kół z koronek i porównywania ich między sobą, jeśli któres kolo ma mniejszą prędkość od pozostałych to pompa odpuszcza sekcje. Jeśli zmienimy średnicę koła to piasta rozpędza się wolniej lub szybciej i tyle.
Wypracowanie jak że szklanej ławki tylko co to ma wspólnego z absem w jawie ?

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 11, 2016, 17:22:22 »

Kolego lukaszooo - problem jest w działaniu absu przy jego 7 i 8 "stopniu", kiedy to cały czas dozuje siłę hamowania i na bieżąco czyta prędkość koła z czujnika(w samochodzie jest to odczuwalne jako wibracje na pedale hamulca; w pomocy obrazowaniu o czym mówię warto sobie wykuglować przebieg hamowania i pracy ABSu w googlach). Cała pompa jak i układy elektroniczne zostały zaprojektowane i wystrojone pod dane koło. I jest to tylko 1 koło. A nie po każdym czujniku na koło. A więc taki ABS nie ma skąd brać i obliczać prędkości z drugiego czujnika. Czyli opiera się na algorytmach i zapisanych danych w module. Na danych do konkretnego wymiaru opony.

Ktoś wspominał o hamowaniu na szutrze jednym kołem a drugim na asfalcie. I tutaj wychodzi właśnie konstrukcja i zasada działania ABSu i jego generacji:) Najprościej można podzielić na 2 kat. ABS - taki, co w sytuacji hamowania na szutrze jedną oponą a drugą na asfalcie zacznie się opierać na danych z koła o mniejszej przyczepności(a więc zapewni kontrolowanie pojazdu ale za to o wiele dłuższą drogę hamowania) oraz na taki, co w tej sytuacji oprze się na odczytach z koła jadącego po asfalcie mające więcej przyczepności. Taki ABS skróci drogę hamowania w porównaniu do poprzednika, ale.... No właśnie - ale może samochód obrócić. Gdzieś miałem napisane nazwy tych typów abs,nie mogę sobie ani przypomnieć ani znaleźć.

Popytajcie znajomych a najlepiej mechaników. Od razu wam powiedzą, które ABSy to "te gorsze" bo "blokują" koła w opisanej powyżej sytuacji:)

EDIT: Jako że ciągle opieramy się na samochodach a nie na motocyklach troszkę to "przeniosę" na motocykle. W motocyklu z racji większych zazwyczaj kół jak w przeciętnej osobówce jeszcze bardziej i dotkliwiej są odczuwalne jakiekolwiek zmiany w rozmiarze opony, felgi. "Zwykły" ABS, taki najbardziej pospolity będzie miał inną wydajność po takiej przekładce. Mówiąc prościej - będzie oczywiście działał. Będzie ratował przed glebą, ALE.... Nie będzie pracował na 100% swoich możliwości. Taka sama Jawa z tym samym kołem ale z wystrojonym modułem jak trzeba zatrzyma się wcześniej niż ta sama Jawa z modułem z innego moto. A na co nam system ratujący przed dzwonem, skoro nie działa na 100% możliwości? Chyba tylko jako bajer.

Druga sprawa - dlaczego w sportowych moto, a nawet już w ulicznych ma się na wyposażeniu różne stopnie "czułości" ABSu? Właśnie po to, aby w przypadku zmiany opony z fabrycznego rozmiaru "dostroić" go jak bozia przykazała. Oczywiście dochodzi tutaj jeszcze kwestia wygody kierowcy, ale z racji posiadania tylko 2 kół w motocyklu TYM BARDZIEJ JEST WAŻNE, ABY ABS DZIAŁAŁ NAJLEPIEJ, JAK TO MOŻLIWE:)
Oczywiście zapewne zaraz usłyszę, że "studencik cośik przeczytał, gówno widział i pierdo***i bez pojęcia"(przywykłem już:)), że "lepsiejszy ABS z przekładni jak jego brak" - i tak i nie:)
Lepszy dla początkujących. Dla tych, co kilka gleb mieli i kilka lat tyłkiem tłukli kilometry po świecie na moto będzie gorszy. Jak w przykładzie powyższym ABSu w Kawasaki ER-6, gdzie felga ta sama a zmieniona jest tylko opona i sporo za wcześnie łapie ABS tak będzie i w Jawie - sporo za wcześnie. I wracamy do punktu wyjścia - po co komu system ratowania przed dzwonem, skoro nie działa i nie pozwala hamować na 100% możliwości?:)
« Ostatnia zmiana: Września 09, 2017, 21:11:01 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o