Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 00:34:07
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: ABS przy hamulcu tarczowym  (Przeczytany 11468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DziadekJacek

• Global Moderator
  • Jawa 350
Odp: ABS przy hamulcu tarczowym
« Odpowiedź #25 dnia: Października 17, 2016, 21:49:46 »

Są tacy, dla których moto musi być 100% w oryginale i nawet licznik rowerowy jest zbeszczeszczeniem sprzętu. A są i tacy, którzy dużo jeżdżą i  chcą to robić jak najbardziej komfortowo. Skoro muczos masz pomysł, - próbuj - trzymam kciuki.
Jeśli go nie znałeś,to nie żałuj,nie!.Bo przyjaciela straciłbyś.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #26 dnia: Października 17, 2016, 23:25:03 »

JA kibicuję że Ci się uda - sam dwa razy zblokowałęm tył na mokrym asfalcie i położyłem przód na piachu lub trawie, poza asfaltem przodem z tarczą nie hamuję :P Działaj - powinno być to wykonalne ;)
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Października 18, 2016, 07:43:35 »

Przodem z tarczą po za asfaltem nie hamuję.

Jak ja kocham to forum. Ten traci kompresje bo nagaru w silniku niema,ten hamuję na szutrze siłą woli.

To powiedz mi jak się zatrzymać dużym ciężkim japońcem na piachu? Przód mamy dwie tarcze 300mm i dwa cztero tłoczkowe zaciski. Tył 260mm i jeden dwu tłoczkowy zacisk. Tylnym? 
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #28 dnia: Października 18, 2016, 08:15:03 »

Mozna do tarczy zalozyc szerszą opone, po za tym jak hamulec na dobrą dozowolnosc to jest latwiej hamowac po za asfaltem
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

KawasakiManiak

• Świeżak
  • *
  • TS 638 & TS 639

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #30 dnia: Października 18, 2016, 10:10:00 »

Szersza opona moim zdaniem jeszcze bardziej pogorszy sprawę.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 04, 2016, 13:22:18 »

Panowie - pierwsza sprawa. Układ ABS ma zapisany promień koła. Oznacza to, że jeśli zmienimy przykładowo z 13 felgi na 16 to układ się nie "dostosuje". Owszem, będzie działał. Ale nie z taką wydajnością i sprawnością, co na fabrycznych 13tkach. Jako że układ ma być uniwersalny to jego "dozowalność" i sprawność musi spadać w przypadku większej opony niż wzrastać. Inaczej wiecznie na poślizgu by działał(zbyt daleko przeniesiony punkt "odpuszczenia" siły hamowania). Z tego powodu wszystkie samochody z ABS jak i motocykle mają wypisane jakie felgi i rozmiar opon (a raczej wysokość opony)mogą być stosowane w pojeździe, aby abs zachował swoją skuteczność.

Także przekładanie pompy musi(a przynajmniej powinno) być od motocykla o chociaż zbliżonym rozmiarze felg jak i opon. Celem montażu chyba jest maksymalne wykorzystanie potencjału pompy ABS niż bajer nie poprawiający w sumie niczego, prawda?

Szersza opona moim zdaniem jeszcze bardziej pogorszy sprawę.

oczywiście, że tak:) Im szersza opona tym jej styk w pozycji wyprostowanej motocykla(a więc pozycja w której najczęściej hamujemy awaryjnie) jest.... mniejsza..... Ciężko w to uwierzyć. Dopiero na badaniach na studiach mi to profesor wyjaśnił. Ale za to jak kładziemy motocykl w zakręcie to mamy większą przyczepność i większą powierzchnię. Fabrycznie dobrana opona jest tak, aby miała największą możliwą powierzchnie podczas jazdy na wprost jak i w zakrętach. Sporą rolę odgrywa tutaj ciśnienie opony, ciężar jak i zawieszenie ale zachowując podczas testów takie same parametry z wyjątkiem rozmiaru opon przekonałem się, że jednak to profesor miał rację.
A podczas tegorocznego egzaminu na prawo jazdy dostałem ER6 z byczą oponą na przodzie. I moje zdziwienie, gdy klamka w połowie zakresu, zawieszenie ledwo się "ugięło" a ABS już mnie ratuje... Opona była ok, z bieżnikiem, ledwo 3 letnia, zawieszenie także. ABS rzeczywiście mnie ratował, nie był jakoś "wyczulony" - widziałem lekkie ślady poślizgu opony. I tak kilkukrotnie na suchym asfalcie...
A na nauce jazdy miałem fabryczne oponki, o wiele lepiej hamował na asfalcie, czułem jak przód się ugina zanim ABS wejdzie do zabawy.

Co do dozowlaności i hamowaniu przodem na piasku - miałem przód od MZty w CZ z silnikiem Jawy. Tam hamowałem przodem w terenie cały czas i nie było z tym problemu. Fajnie dozowalny hebel. Trzeba tylko się nauczyć hamowania awaryjnego bez ABSu i na całe życie spokój.
Nauczyłem się na Aprilce takiego hamowania i nigdy więcej czy to w Jawie 350 czy to w Kawasaki ER6 czy innym motocyklu nie złapałem hebla tak mocno, aby był poślizg przedniego koła. Jakoś zawsze na granicy hamowałem. Dopiero na ER6 z ABS musiałem się zmusić, aby przetestować układ. No i na egzaminie z tą nieciekawą oponą prawie od razu poślizg miałem....
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2016, 13:45:43 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 04, 2016, 15:32:00 »

Kolega cos slyszal ale nie do konca zmiana średnicy wszystkich kół nie wpływa na abs, problem jest gdy jedno kolo jest inne wtedy abs głupieje. Kontrola trakcji miała by z tym problem ale nie zwykle dwu sekcje pompy abs. Abs działa na podstawie sczytywania prędkości kół z koronek i porównywania ich między sobą, jeśli któres kolo ma mniejszą prędkość od pozostałych to pompa odpuszcza sekcje. Jeśli zmienimy średnicę koła to piasta rozpędza się wolniej lub szybciej i tyle.
Wypracowanie jak że szklanej ławki tylko co to ma wspólnego z absem w jawie ?

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 11, 2016, 17:22:22 »

Kolego lukaszooo - problem jest w działaniu absu przy jego 7 i 8 "stopniu", kiedy to cały czas dozuje siłę hamowania i na bieżąco czyta prędkość koła z czujnika(w samochodzie jest to odczuwalne jako wibracje na pedale hamulca; w pomocy obrazowaniu o czym mówię warto sobie wykuglować przebieg hamowania i pracy ABSu w googlach). Cała pompa jak i układy elektroniczne zostały zaprojektowane i wystrojone pod dane koło. I jest to tylko 1 koło. A nie po każdym czujniku na koło. A więc taki ABS nie ma skąd brać i obliczać prędkości z drugiego czujnika. Czyli opiera się na algorytmach i zapisanych danych w module. Na danych do konkretnego wymiaru opony.

Ktoś wspominał o hamowaniu na szutrze jednym kołem a drugim na asfalcie. I tutaj wychodzi właśnie konstrukcja i zasada działania ABSu i jego generacji:) Najprościej można podzielić na 2 kat. ABS - taki, co w sytuacji hamowania na szutrze jedną oponą a drugą na asfalcie zacznie się opierać na danych z koła o mniejszej przyczepności(a więc zapewni kontrolowanie pojazdu ale za to o wiele dłuższą drogę hamowania) oraz na taki, co w tej sytuacji oprze się na odczytach z koła jadącego po asfalcie mające więcej przyczepności. Taki ABS skróci drogę hamowania w porównaniu do poprzednika, ale.... No właśnie - ale może samochód obrócić. Gdzieś miałem napisane nazwy tych typów abs,nie mogę sobie ani przypomnieć ani znaleźć.

Popytajcie znajomych a najlepiej mechaników. Od razu wam powiedzą, które ABSy to "te gorsze" bo "blokują" koła w opisanej powyżej sytuacji:)

EDIT: Jako że ciągle opieramy się na samochodach a nie na motocyklach troszkę to "przeniosę" na motocykle. W motocyklu z racji większych zazwyczaj kół jak w przeciętnej osobówce jeszcze bardziej i dotkliwiej są odczuwalne jakiekolwiek zmiany w rozmiarze opony, felgi. "Zwykły" ABS, taki najbardziej pospolity będzie miał inną wydajność po takiej przekładce. Mówiąc prościej - będzie oczywiście działał. Będzie ratował przed glebą, ALE.... Nie będzie pracował na 100% swoich możliwości. Taka sama Jawa z tym samym kołem ale z wystrojonym modułem jak trzeba zatrzyma się wcześniej niż ta sama Jawa z modułem z innego moto. A na co nam system ratujący przed dzwonem, skoro nie działa na 100% możliwości? Chyba tylko jako bajer.

Druga sprawa - dlaczego w sportowych moto, a nawet już w ulicznych ma się na wyposażeniu różne stopnie "czułości" ABSu? Właśnie po to, aby w przypadku zmiany opony z fabrycznego rozmiaru "dostroić" go jak bozia przykazała. Oczywiście dochodzi tutaj jeszcze kwestia wygody kierowcy, ale z racji posiadania tylko 2 kół w motocyklu TYM BARDZIEJ JEST WAŻNE, ABY ABS DZIAŁAŁ NAJLEPIEJ, JAK TO MOŻLIWE:)
Oczywiście zapewne zaraz usłyszę, że "studencik cośik przeczytał, gówno widział i pierdo***i bez pojęcia"(przywykłem już:)), że "lepsiejszy ABS z przekładni jak jego brak" - i tak i nie:)
Lepszy dla początkujących. Dla tych, co kilka gleb mieli i kilka lat tyłkiem tłukli kilometry po świecie na moto będzie gorszy. Jak w przykładzie powyższym ABSu w Kawasaki ER-6, gdzie felga ta sama a zmieniona jest tylko opona i sporo za wcześnie łapie ABS tak będzie i w Jawie - sporo za wcześnie. I wracamy do punktu wyjścia - po co komu system ratowania przed dzwonem, skoro nie działa i nie pozwala hamować na 100% możliwości?:)
« Ostatnia zmiana: Września 09, 2017, 21:11:01 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o