Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:45:28
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 350 - ogólnie  (Przeczytany 3937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Reitan

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Jawa 350 - ogólnie
« dnia: Maja 27, 2016, 16:44:09 »

A więc od początku: Posiadam Jawe 350 z 89r. i jest ona w moim domu od nowości. Przez pierwszy rok, jeździł nią mój tata i zrobił ok. 15k km i przestał jeździć, gdyż zakupił malucha. Przez kolejne 20lat mój dziadziuś zrobił nią 4,5k km na jeździe do sklepu i czasami w jakieś dalsze trasy. I tak w 2009 roku Jawa stanęła w garażu i przestało się nią jeździć. Dodam, że nigdy nic przy niej nie bylo robione, oprócz regulacji gaźnika i tego typu rzeczy, nigdy silnik nie był otwierany.  Ja byłem jeszcze za mały, aby dosiąść takiego sprzęta :D Mój tata międzyczasie chciał ją sprzedać, bo tylko się płaciło się OC a nie jeździło. Uparłem się, żeby nie sprzedawać i tak 2015r. zainteresowałem się nią na poważniej. Wraz z kumplem, który ogarnia tematy mechaniczne dosyć dobrze, uruchomiliśmy ją od nowa. Radości nie było końca, kiedy usłyszałem ten piękny dwusuwowy dźwięk ... niestety z jednej rury wydechowej - domyślacie się czemu :D I tak raz paliła na jeden cylinder, raz na dwa i tak w kółko. Najważniejsze to, że dało się jeździć. W każdym razie, nie robiłem nią jakiś dużych tras z dwóch względów: 1. Miałem maturę a 2. Bałem sie, ze jak dalej pojadę to nie wrócę na Jawie, bo stanie gdzieś :D Przepalałem ją jak miałem czas, robiąc 5-6km trasy wokół miejscowości. Wczoraj, stwierdziłem z kumplem, że pojedziemy do Ojcowa (20km od mojej miejscowości). Ja na Jawie, on na MZ ETZ 251 (odpicowana jak żadna ) . W drodze powrotnej, gdy jechałem pod górę to spadała z obrotów az w końcu stanęła. Cudem udało mi sie dojechać do domu. Kumpel stwierdził, że najprawdopodobniej jest to wina zapłonu- w sensie przestawił się. Dodatkowo, z prawego komina, między kolankiem a rurą wydechową kapie olej. Chciałbym, żeby jeździła, ale nie wiem kompletnie od czego się zabrać w takich motocyklach. Dodatkowo z mechaniką u mnie kiepsko :D Moglibyście mi doradzić, co zrobić z tym motocyklem ? Jakie pierwsze kroki podjąć. Co wymienić, co zostawić etc.
PS: Długo myślałem, w którym dziale to napisać, i stwierdziłem, że ten jest odpowiedni :)

kielek

• Starszy Jawer
Odp: Jawa 350 - ogólnie
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 27, 2016, 18:14:51 »

Zacznij od ściągnięcia instrukcji obsługi z internetu.

Najlepiej daj motocykl komuś kumatemu w Jawach, niech ci wszystko przejrzy i podpowie gdzie trzeba wepchać łapy. Na forum jest pełno ludzi którzy chętnie podjadą, popatrzą i podpowiedzą. Pytanie tylko gdzie ?

Jeśli masz wolne fundusze to kup elektroniczny zapłon, na allegro lub od naszego forumowego kolegi. Znajdziesz go w dziale sprzedam. W Jawie ustawienie tego ustrojstwa (zapłonu) wymaga cierpliwości lub wprawy, albo i tego i tego.
Do ustawiania zapłonu przyda ci się zegar mikrometryczny z przystawką wkręcaną w świece. Taki zestawik bywał na allegro za nieduże pieniądze.
Zanim fanty dojdą pocztą możesz super dokładnie wyczyścić gaźnik, przedmuchać dysze i ustawić wg instrukcji.
Jeśli tak długo stał to zmień olej w skrzyni biegów, przejedź się żeby się rozgrzał, wypłukał cały syf i zmień jeszcze raz.
Warto sprawdzić w jakim stanie są świece, czy jest na nich dobra przerwa, czy nie są powypalane elektrody. Ich kolor podpowie ci też czy masz dobrze ustawiony gaźnik. Jeśli jest kawa z mlekiem, jest ok, są czarne to dostaje za dużo paliwa, jasno-brązowe- za mało paliwa.
Rozbierz hamulce sprawdź stan okładzin i czy wszystko chodzi lekko.
Opony - ponoć nie powinno się jeździć na starszych niż 8 lat, sam na tyle mam barumke dość wiekową... :P
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)
WSK m06-64 wiecznie remontu czekająca

Reitan

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 27, 2016, 20:27:04 »

Motocykl znajduje sie w miejscowości Gołcza (woj. Małopolskie) 10km od Miechowa. Gaźnik przeczyściłem juz kiedyś, świece posprawdzałem. Uszczelki na gaźniku zrobiłem. Myślalem o tym elektronicznym zapłonie, ale to droga sprawa: patrzyłem na allegro to od 300, do nawet 800zł są ;/

Artur

• Secretary JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 27, 2016, 21:15:08 »

U kolegi Janka z forum 220 chyba? Ale warto, warto 8)

Reitan

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 28, 2016, 02:38:25 »

No tylko zmiana modułu to kropla w morzu ... bo pewnie jakieś uszczelniacze na wale, łożyska etc. będzie trzeba zrobić ;/

simsons50_1986_2

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 28, 2016, 07:15:30 »

Za 150 sprzedam nowego Janka. Pw jak byś był zainteresowany.
    Status GG

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 28, 2016, 07:41:07 »

Jak masz zamiar tym jeździć w dalsze trasy to warto wymienić wszystkie gumowe uszczelniacze w silniku. Jest ich 7, 2 simeringi na wale korbowym, simering i oring na wałku zdawczym, uszczelniacze napędów licznika i obrotomierza i uszczelniacz kopnika. Przy okazji możesz wymienić oring w sprzęgle i sprawdzić stan sprzęgła.
Łożysk i reszty na razie nie ruszaj, bo może się okazać że po wyczyszczeniu i prawidłowym wyregulowaniu silnik będzie działał dobrze.
Pamiętaj, najpierw diagnostyka a dopiero potem naprawa, szkoda remontować silnik który jest jeszcze w dobrym stanie i śmiało mógłby jeździć.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

karol18183

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Października 28, 2016, 09:12:08 »

kup nowe przerywacze 2szt  nowe kondensatory 2szt nowe swiece fajki i przewody do fajek i musi chodzic i wtedy regulacja zaplonu jak w instrukcji i musi dzialac jezeli nie bylo nic kombinowane

Marcin78

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350/ 639
« Odpowiedź #8 dnia: Października 28, 2016, 09:47:36 »

To co kapie miedzy rurä a kolankiem to niewypalona mieszanka. Wymien swiece, sprawdz iskre, wyczysc i wyregulöj gaznik i zagada. Jak planujesz jakies dalsze wyjazdy to tak jak koledzy wyzej pisali (zimmeringi, zaplon itd). No i oczywiscie nowy olej do skrzyni nigdy nie zaszkodzi. Jaki stary akumulator? Moze nie wydala, albo nie ma ladowania ;)

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Października 28, 2016, 10:22:09 »

Chciałbym, żeby jeździła, ale nie wiem kompletnie od czego się zabrać w takich motocyklach. Dodatkowo z mechaniką u mnie kiepsko :D Moglibyście mi doradzić, co zrobić z tym motocyklem ? Jakie pierwsze kroki podjąć. Co wymienić, co zostawić etc.

Moim zdaniem głównie o zapłon tu chodzi. Nie komplikuj swojego życia platynkami i kondensatorami. Kup sobie bezobsługowy zapłon, który proponuje Ci Kolega Simsons_50. Instalacja tego zapłonu nie jest skomplikowana, zapłon jest niezawodny i nie wymaga bezustannych regulacji ...
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Października 28, 2016, 13:03:09 »

Jakich bezustannych regulacji. Zapłon na platynkach reguluje się co 8 tyś km. Trzeba tylko wywalić oryginalne kupiate śrubki na śrubokręt i zamiast nich wkręcić imbusy