Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:09:23
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Wymiana tłoka  (Przeczytany 21729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
Odp: Wymiana tłoka
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 17, 2016, 20:54:55 »

Marian - spokojnie,też nie jestem zadowolony faktem,że od tygodnia nie mogę uzyskać odpowiedzi,gdzie dokładnie zostały zmierzone tłoki. Równie dobrze mogą one być mierzone na samej górze tuż nad pierścieniem pierwszym.
A jak wypakuje tłok do pomiaru to nie wiem,czy go mogę zwrócić.

Druga sprawa - w mojej okolicy nikt nie ma tokarki na tyle dobrej,aby to stoczyć:(

Dlatego próbuje jakoś się dogadać z tymi od Gmoto,ale widzę,że oni zrobili kurs edukacji techniczno-informatycznej,a tłoki pierwszy raz widzieli jak pakowali do paczki:/

A jako że większość klientów to "szczyle" od motorowerów nie mających matury - to się sprzedają części....
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Szymon_1998

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 17, 2016, 21:11:32 »

Kup tłok o takim samym oznaczeniu jak stary i powinno być git.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 22, 2016, 21:13:24 »

Tłok zamówiony,niestety będzie to AK12,bo AK20 nigdzie w moim rozmiarze już nie ma. Co z tego będzie - zobaczymy. Proszę o nie usuwaniu wątku oraz o niezamykanie:)

Mógłby mi ktoś przypomnieć luz montażowy w TS 638??

W necie nie mogę znaleźć nic o wymaganym luzie. Niby coś jest na tym forum,ale "strona wygasła",a w książce o Jawie 350 TS nic o luzie nawet nie wspominają:/

Posty pod sobą scaliłem - Mechanik350
« Ostatnia zmiana: Marca 26, 2016, 16:42:51 wysłana przez mechanik350 »
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 26, 2016, 17:13:21 »

luz tłoka w tulei 0.03 mm ale z almotem ak12 bym aż tak nie ryzykował pierścionki chyba o.3mm

Status GG

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #54 dnia: Marca 17, 2016, 15:46:39 »

https://www.youtube.com/watch?v=drQUfyB9P24&feature=youtu.be

Film w HD. Metaliczny podźwięk to luźna "przegroda" w tłumiku. Zapomniałem o niej przy kręceniu filmu. Brzęczenie to przekaźnik na niskich obrotach.

Mnie martwi rytmiczny szum i cykanie. Jakie obroty taka częstotliwość szumu i cykania,więc na bank coś z silnika. Zastanawiam się,czy łożysko przypadkiem nie kończy żywota(przed składaniem wszystkie obejrzałem i sprawdziłem,żadne nie miało luzu itp). Łożyska czoła raczej odpadają,Pan Marek sprawdzał wał i stwierdził,że nic do wymiany nie ma. Tak samo z igiełkami,sworznie nowe,tulejki w korbowodzie zmieniane rok temu.
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2016, 15:48:20 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #55 dnia: Marca 17, 2016, 16:35:19 »

U mnie podobnie stuka. Mam takie urządzonko http://allegro.pl/stetoskop-diagnostyczny-diagnostyczne-warsztatowy-i5948789633.html i jak tym osłuchałem cały silnik to najgłośniejszy dźwięk wydobywa się z górnej części cylindrów. Prawdopodobnie u mnie pierścienie mają już duży luz w rowkach tłoka, bo cały dół jest po remoncie a cylindry z tłokami dość mocno zużyte. Możesz sobie porównać dźwięk https://www.youtube.com/watch?v=-vmiPvgeSOE

Silnik TS hałasuje bardziej niż silniki z żeliwnymi cylindrami, aluminiowe ożebrowanie nie ma tak dobrego tłumienia drgań jak żeliwo.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #56 dnia: Marca 17, 2016, 20:19:45 »

hm....
Dźwięk podobny,przy czym ja mam po szlifie cylki,nowe tłoki. Nie za bardzo,aby stukały pierścienie. Wychodzi na to,że to ułożyskowanie igiełkowe sworzni:/

yuzik

• Jawer
  • cz 175/450, jawa 350/638
« Odpowiedź #57 dnia: Marca 17, 2016, 20:23:37 »

Dragon, głowa do góry u mnie jest identycznie:) silnik tez po kapitalce, a dzwoni

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #58 dnia: Marca 17, 2016, 22:12:57 »

Rozmawiałem z Panem Markiem. Poradził zmienić na 1 zbiornik olej na Castrola,mineralny.
Co tyż zrobię:)
Muczos podsunął fajny pomysł ze stetoskopem. Nie raz się nachylałem i garbiłem jak pies przy sraniu,aby osłuchać silnik,bo takiego narzędzia nie miałem(myślałem,że drogi w cholerę),postaram się zakupić i osłuchać silniczek.

yuzik

• Jawer
  • cz 175/450, jawa 350/638
« Odpowiedź #59 dnia: Marca 17, 2016, 22:18:39 »

Moja od początku pracuje na castrolu full mineralnym i nie grała przez pierwsze może 20 km. Sam jestem ciekaw co jest przyczyną tego dzwonienia, bo to głównie bolączka jaw i cz. Mz chyba takich problemów nie miały.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 17, 2016, 22:28:02 »

MZ też często tarabanią. W szczególności 150 TS. Chociaż tam to bardziej na dużych obrotach słychać.
U mnie hałas zmniejsza się w miarę nagrzewania silnika. A jak już bardzo mocno go przegonię to chodzi cichutko jak nóweczka :)
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2016, 22:31:58 wysłana przez muczos »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 17, 2016, 23:04:13 »

Teraz tak myślę - klocek wału może mieć na tyle luzy,aby dzwonił jak pierścienie a jednocześnie był na tyle ciasny,aby silnik palił od kopnięcia i nie miał żadnych problemów?

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 17, 2016, 23:13:48 »

Klocek jest dociśnięty od góry uszczelką i cylindrami, musiałby być mocno skatowany żeby tak stukać.
Jak montowałem vapno to przez przypadek odkryłem że pokrywa alternatora wpada w jakiś rezonans na obrotach i hałasuje. Silnik bez pokrywy chodził ciszej a z pokrywą głośniej. Złapałem ją na silikon i jest cisza. Może u ciebie to samo jest? Ten hałas przypominał dźwięk wiertarki udarowej z dużej odległości.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 17, 2016, 23:44:33 »

POkrywę obczaiłem,u mnie z pokrywą "huczy",bez pokrywy ciszej pracuje ale szum i świergot zostaje

Krystian

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: Marca 17, 2016, 23:55:04 »

co do mz to kumpla MZ 250 ( z naszego forum) tez hałasuje, i to hałasuje na wyższych obrotach zaczyna rzęzić od ok 90km/h na 5 biegu, taki urok naszych sprzętów moja cz swieżo po remoncie i też ją słychać nowa cała góra, cyl po szlifie zastanawiam się czy by coś dały gumy na cylindry ?
CZ 472.5   WSK 125 M06B3   Suzuki GSF 1200S  Jawa 20

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 26, 2016, 13:58:39 »

Założyłem tłok. Przechulał 30 km. Dostał spalania stukowego. Po czym zdechł mi gar jak próbowałem ustalić co go boli z zapłonem. Tłok ma rysy na płaszczu od dolotu(i to znaczne,ledwo wyczuwalne palcem),od wydechu kilka rysek ledwo widocznych.
Jednak nie da rady "tylko zmienić tłoka".Podejrzewam gównianą jakość tłoka. Gdyby spuchł to by mi moc tracił,a silnik ciągnął bardzo ładnie. Palił od kopa. Wszystko było ok.
Teraz myślę o szlifie - 1 gar czy już 2 dawać do szlifu?

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 26, 2016, 14:06:01 »

Oba cylindry powinny mieć ten sam szlif.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #67 dnia: Marca 26, 2016, 14:07:25 »

Ten sprawny jest świeżo po szlifie:/
Nawet się nie nacieszyłem tym szlifem:(:(

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #68 dnia: Marca 26, 2016, 14:34:52 »

Zobacz jak wyglądają moje tłoki

Jawa jeździła kilka lat po polach bez gumy od airboxa, czyli silnik wciągał do wnętrza kurz, piasek, drobne owady itp. Na tłokach są rysy o głębokości ok. 0,25mm, dodatkowo widać ślady zatarć. Cylindry też mają rysy i wyczuwalne progi. Mierzyłem średnicówką zużycie i wyszło 0,05mm w najgorszym miejscu.
Jedyne co zrobiłem przy "górze" silnika odkąd go mam to wymiana pierścieni na jakieś najtańsze, a przejechałem na tym 13000km i cholera wie ile poprzedni właściciele.
Sprężanie na obu cylindrach wynosi ok. 10 barów, silnik odpala i jeździ bez problemu, nic się nie zaciera i mocy ma tyle ile trzeba. Jedyne co trochę mi przeszkadza to zwiększony hałas.

Myślę że spokojnie przejeżdżę kolejny sezon na tym straszliwie badziewnym Jikovie dalej lejąc zabójczą dla silnika mieszankę 1:50-1:55.

A teraz popatrz na swój tłok. Nie widać na nim nic oprócz normalnych drobnych rysek, które powstają przy pierwszych odpaleniach silnika, kiedy docieranie jest najbardziej "agresywne". Jeśli silnik nie osłabł, nie stanął w miejscu, ani nie zaczął jakoś podejrzanie hałasować to nie ma co szukać firanek w d*pie, tylko lać paliwo i jeździć.

Nie wiem co rozumiesz pod hasłem "spalanie stukowe". Mógłbyś mi wytłumaczyć jak to wygląda od praktycznej strony w silniku Jawy?

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #69 dnia: Marca 26, 2016, 14:49:54 »

Jak to mówią "nadgorliwość gorsza od faszyzmu"

Mi silnik przytarł się i stanął chyba ze 4 razy, były ślady alu na cylindrach i spore rysy na tłoku, po tym przejeździłem jeszcze parę tyś km i nic się nie działo.

Jak moto widzi że rozbierasz pół silnika przy byle prychnięciu to będzie co chwilę się psuć.
Zacznij jeździć i będzie ok.

Ps. tak wyglądał u mnie tłok po 500km
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 26, 2016, 15:47:42 »

W sumie zgadzam się z przedmowcami.  Mi po 700km od szlifu jakimś cudem urwało się "ucho" od zabezpieczenia swożnia tłoka. Wbiło się w tłok, i zrobiło mega rysę na cylindrze. Tez zastanawiałem się nad szlifem, ale akurat nie miałem pieniędzy wiec stwierdziłem że szlif zawsze zdążę zrobić.
Złożyłem do kupy,  i po tym zrobiłem jeszcze ponad 400 km juz bez awarii.

Niestety gdzieś mi się zdjecia zawieruszyły jak moja awaria wyglądała.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 26, 2016, 16:35:59 »

Spalanie stukowe - zaczeła stukać na lewym garze. Mocno. Głośno.
No dobra,skoro takie ryski mogą być to złożę to znowu,odczekam kilka dni aż porządnie odparuje paliwo z silnika(pracowała na 1 garze) i znowu podejmę próby odpalenia.

Jeśli silnik nie osłabł, nie stanął w miejscu, ani nie zaczął jakoś podejrzanie hałasować to nie ma co szukać firanek w d*pie, tylko lać paliwo i jeździć.

Nie wiem co rozumiesz pod hasłem "spalanie stukowe". Mógłbyś mi wytłumaczyć jak to wygląda od praktycznej strony w silniku Jawy?

Muczos,powiedz mi,jak mam jeździć skoro 1 gar nie pali mi:P:P:P

Posty pod sobą scaliłem - Mechanik350
« Ostatnia zmiana: Marca 26, 2016, 16:40:45 wysłana przez mechanik350 »

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #72 dnia: Marca 26, 2016, 16:45:13 »

Na jednym garze najlepiej nie jeździć.
Może zapłon delikatnie źle ustawiony na tym garze,  albo świeca do wymiany?
A może cewka szwankuje?
Trzeba szukać przyczyny złej pracy, a jak już odpali na oba, to będzie jeździć ;)

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #73 dnia: Marca 26, 2016, 17:01:18 »

Jak to mówią "nadgorliwość gorsza od faszyzmu"

Mi silnik przytarł się i stanął chyba ze 4 razy, były ślady alu na cylindrach i spore rysy na tłoku, po tym przejeździłem jeszcze parę tyś km i nic się nie działo.

Jak moto widzi że rozbierasz pół silnika przy byle prychnięciu to będzie co chwilę się psuć.
Zacznij jeździć i będzie ok.

Ps. tak wyglądał u mnie tłok po 500km

Z całym szacunkiem, nie chcę nic zarzucać ale ta teoria jest do niczego. Jak moje słowa to za mało to masz tutaj silnik, który przytarł się 4 razy a potem stanął na amen przy jeździe wokół komina.

Jak się przytarł to już będzie miał skłonności do zatarcia, kiedy to do was dotrze albo chociaż przeczytaj ktoś fragment z literatury PRL'u, który dokładnie mówi to samo...

Spalanie stukowe może być też wywołane nadmiernym tarciem w silniku, mam tutaj na myśli przekos na korbie albo w cylindrach.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #74 dnia: Marca 26, 2016, 17:10:19 »

Z całym szacunkiem, nie chcę nic zarzucać ale ta teoria jest do niczego. Jak moje słowa to za mało to masz tutaj silnik, który przytarł się 4 razy a potem stanął na amen przy jeździe wokół komina.
Pewnie przy każdym moto będzie tak samo albo i nie, ja po przytarciu jechałem na Czechy obładowany i było ok.
Po za tym mam Jawę a nie CZ

Jak się przytarł to już będzie miał skłonności do zatarcia, kiedy to do was dotrze albo chociaż przeczytaj ktoś fragment z literatury PRL'u, który dokładnie mówi to samo...
To ciekawe jakim cudem po ostatnim przytarciu zrobiłem ponad 4000 km bez kłopotów a lekko nie miała, jazdy z V-max, na mieszance 1:100 czy w trenie i już silnik nie stawał.
wiec albo teoria się myli, albo nie zawsze ma rację albo moja jawa nie znała tej teorii i olała ją  :P
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?