Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 09:32:21
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: wymiana łożysk jawa  (Przeczytany 18752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Valmico

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 typ 472.6
Odp: wymiana łożysk jawa
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 02, 2015, 19:40:35 »

kupilem takie lozyska co o nich myslicie ?
Ja mam takie i jak na razie jest ok, a zrobiłem już ponad 10k km.
Czy aby na pewno masz zamknięte łożysko (2RS)?  :o Niestety, łożyska zakryte to nie są łożyska do silników Naszych Jaw/CZ.

mat0507

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 02, 2015, 20:10:57 »

wiem ale czytalem gdzies ze mozna wyciagnac i zrobic otwarte prawda to ? :) 

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 02, 2015, 20:13:43 »

Oczywiście, że można  ana wet trzeba- mały śrubokręt i do dzieła - wywal obydwa pierścienie i będziesz zadowolony. Ja - taki już jestem - dodatkowo myję łożyska z fabrycznego smaru zanim założę na wał do dwusuwa

mat0507

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 02, 2015, 20:30:03 »

a nie moze zostac ten smar ? bedzie wtedy cos nie tak

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 02, 2015, 22:25:00 »

Może zostać, raczej w niczym to nie przeszkadza bo benzyna i tak to wypłucze.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

mat0507

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 03, 2015, 13:15:09 »

przy wkladaniu lozyska na wal z prawej strony  mialem maly problem, łozysko krecilo sie na walku ale wkleilem je na klej cx 80 auto weld bo tylko taki mialem pod reka. Co o tym myslicie ? wytrzyma to ? :)

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 03, 2015, 15:39:22 »

Wg mnie nie ma szans wytrzymania. Kleje do wklejania luźnych łożysk dobiera się w zależności od wielkości luzu. Są też inne bardziej radykalne sposoby na osadzanie luźnych łożysk, które czasem stosuję bo się sprawdzają, jednak na forum nie przedstawię bo zostanę zjedzony.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 03, 2015, 15:45:21 »

a nie moze zostac ten smar ?

Dwusow musi dymic ;D

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 03, 2015, 15:48:12 »

Ale lepiej wg mnie żeby był smarowany olejem niż smarem, który spala się na żużel

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 03, 2015, 15:49:02 »

Kiedyś zostawiłem ten smar fabryczny i pięknie mi to zassało i świeczkę zakleiło:P

Cytat: Zjawa175
Sa jeszcze koyo z teflonowym koszykiem, mam w mz fajna sprawa.
Jeśli są one na wale to cię zmartwię,bo tak to wygląda po małym przebiegu:
https://www.facebook.com/1485062958438229/photos/a.1485141638430361.1073741826.1485062958438229/1535729286704929/?type=1&theater
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2015, 16:13:14 wysłana przez von_Majzel »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 03, 2015, 16:25:51 »

Dziesięć lat temu zakładałem łożysko z teflonowym koszyczkiem 3205 do Jawy na wał i do tej pory nic się nie stało,moto nie ma lekko jeżdzi praktycznie na okrągło.Od jakichś 5 lat właściciel nie podróżuje zimą ale wcześniej to i owszem.To że komuś się łożysko rozleciało to wcale nie oznacza że łożysko jest winne.Na zdjęciu powyżej widać że wał był wyjmowany przecinakiem lub czymś podobnym więc nie ma pewności że w podobny sposób łożysko nie było zakładane ;) .Silnik Jawy kręci się do ok 6000 tyś obr a silnik ze zdjęcia powyżej przy tech obrotach to zaczyna dopiero się budzić.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2015, 16:30:03 wysłana przez STÓWA »

mat0507

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 03, 2015, 17:25:40 »

To łozysko nie mialo duzego luzu tylko dalo sie je palcem przesunac po walku i przy kreceniu lozyskiem srodkowa czesc sie delikatnie krecila wiec mysle ze wytrzyma. Gdyby bylo łozyso firmy FAG lub Skf z metalowym koszyczkiem to na pewno bym je kupil tylko niestety takich niema :/

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 03, 2015, 17:37:47 »

NTN mają łożyska z metalowym koszyczkiem i też są dobre.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 04, 2015, 01:10:25 »

Jak pierścień wewnętrzny wchodzi luźno na wałek to kupujesz drugie łożysko. Przerabiałem ten sam temat. Kupiłem łożysko na wałek główny skrzyni, biorę każdy z 5 wałków jakie miałem i w każdy wałek nachodzi luźno na to łożysko. Inaczej ma się to trochę do czopów wału. Akurat na potwierdzenie wadliwego łożyska miałem i nadal mam w zapasie tyle skrzyń biegów dobrych do jazdy.

Jeżeli kupiłeś łożysko dobrego producenta, a wpada luźno to coś jest nie tak. Nigdy nie spotkałem się z FAGAmi, SKF, koyo, które by luźno wchodziły na pepickie elementy.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

mat0507

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 04, 2015, 05:32:59 »

Chodzi oto że na początku jest opór i trzeba wbić ale jak wejdzie w swoje miejsce tam gdzie chodzi to ma delikatny luz. Widocznie Stare łożysko już musiało się tam ślizgać i trochę to miejsce wytarło

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 04, 2015, 09:56:34 »

Kiedyś zostawiłem ten smar fabryczny i pięknie mi to zassało i świeczkę zakleiło:P

Cytat: Zjawa175
Sa jeszcze koyo z teflonowym koszykiem, mam w mz fajna sprawa.
Jeśli są one na wale to cię zmartwię,bo tak to wygląda po małym przebiegu:
https://www.facebook.com/1485062958438229/photos/a.1485141638430361.1073741826.1485062958438229/1535729286704929/?type=1&theater

To Cię zmartwię ale MZ ma od fabryki jedno łożysko cichobieżne z teflonowym koszyczkiem.
Przy prawidłowym montażu ma ono dużą żywotność i nie ma zjawiska brzęczenia koszyka.
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 04, 2015, 13:04:59 »

Marcin - na wale jest to teflonowe montowane przez fabrykę?

Stówa - ogólnie padają na wale teflonowce. Silnik z którego pochodzi zdjęcie jest chłodzony cieczą i nie idzie go w żaden sposób zagotować nawet jak ma 3/4 płynu w układzie chłodzenia.
A MZta jest jednak wysiloną jednostką z chłodzeniem wiatrem. Jawy nie udało mi się zagotować w starym,dobitym silniku podczas jazdy po polach w 30 stopniach na 1 biegu. Nie jestem pewny,czy MZta by tego dokonała....
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Rider350

• Świeżak
  • *
  • Jawa'83 Huska'07
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 04, 2015, 15:06:25 »

MZ nie jest wysiloną jednostką, nie da się zagotować silnika chłodzonego powietrzem...

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 04, 2015, 15:14:21 »

MZ nie jest wysiloną jednostką, nie da się zagotować silnika chłodzonego powietrzem...

;) myślę ,że pod pojęciem ''zagotował" kol. Dragon.... ma na myśli zatarcie silnika :) a tego można dokonać w tych chłodzonych powietrzem o czym przekonał się już niejeden Dżawer i MZeciarz ;)

Łożyska cichobieżne- wysokoobrotowe -jak to ładnie nazywacie z  teflonowym koszykiem były montowane w fabrycznych MZetach w wersjach eksportowych. Łożyska te są stosunkowo drogie i dlatego przewidziane były na export nie do Demoludów bynajmniej chociaż jak ktoś miał szczęście to te z odpadowych sztuk eksportowych trafiały i na PRL :(

Łożyska się rozpadają najczęściej dlatego ,że syf wpada pod kulki-koszyk , roznitowuje się-pęka  koszyk albo są niewłaściwie dobrane np.tam gdzie powinno być C4 jest luz C3 albo najlepiej wcale  ,bo po co i co to za różnica ? itd itp. :)

« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2015, 15:51:14 wysłana przez Markoltent10 »

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 04, 2015, 16:41:50 »

Jak komuś wpada syf do silnika to chyba jeździ bez filtra powietrza...

Co do łożysk to miałem dobry przykład u siebie. Ktoś dał FŁT bez dodatkowego luzu na obie strony wału. Dzwoniły tak samo jak to środkowe, czechosłowackie. Z tego co ja się dokopałem w papierach to mój motocykl pewnie miał pseudo remont przy przebiegu ok 18 800(sugeruję się tym, że był też papier z przeglądem przed przed poprzednim właścicielem). Remont robiłem jak miał ok. 21 000(jak padł labirynt).

Ja akurat jestem przeciwny łożyskom teflonowym, bo nie mają objawu "sypania się" jak tradycyjne łożyska. Sam koszyk teflonowy też jakoś wiele nie daje, wytrzymują podobne przebiegi patrząc po różnych remontach MZ.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 04, 2015, 17:03:44 »

Jak komuś wpada syf do silnika to chyba jeździ bez filtra powietrza...

.........

Ja akurat jestem przeciwny łożyskom teflonowym, bo nie mają objawu "sypania się" jak tradycyjne łożyska. Sam koszyk teflonowy też jakoś wiele nie daje, wytrzymują podobne przebiegi patrząc po różnych remontach MZ.

No nie koniecznie ,bez filtra Kolego Jawolotmen , ale co tam niech tak będzie ;)

......
Co do tej drugiej kwestii ,to ile Ty kolego tych silników w swoim życiu zajeździłeś-użytkowałeś ,że tak zdecydowanie jesteś przeciw  ,ha?
Tak dla Twojej info to jak już się takowe ''teflonowe" rozpierdzieli to ma mniejsze szanse rozwalić np.cylinder >Dlaczego? Pewnie wiesz;) a wyobraź sobie teraz ,że wypada jeden nit z koszyka i wpada pod pierścieni = dramat :(
Argument ,że nie słychać jak się rozpadnie ,to dosyć dziwny argument ,sorrry ;)

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 04, 2015, 17:07:25 »

Ja do swojej TS założyłem wszystkie łożyska w teflonie. Nam do nich pełne zaufanie. Zawsze w Jawach takie zakładałem i zapominałem o nich na lata...
Jedyne łożysko jakie w Jawie na wale  wymieniłem to oryginał czeski (czechosłowacki) fabrycznie założony. Wytrzymało 30 tyś km. Co dziwne było to łożysko dwurzędowe od strony alternatora - teoretycznie mniej obciążone

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 04, 2015, 18:58:49 »

Syf może być w paiwie - ot chociażby od przerdzewiałego baku:)
Wówczas nawet podwójne filterki na wężykach nie pomogą

Każdy silnik można zagotować - te chłodzone powietrzem zwłaszcza podczas pracy na wysokich obrotach na postoju. Czyli jazda po polu przy dużym obciążeniu silnika i niskim biegu.W chłodzonym cieczą silniku kiedy rosną obroty silnika pompa również szybciej pracuje. Dodatkowo na chłodnicy jest wentylator w razie gdyby to nie starczyło. A w naszych silnikach? Chłodzenie jest tylko podczas jazdy,na postoju masz takie chłodznie,aby na luzie się nie przegrzał(w teorii).

Mzta powinna się szybciej poddać,bo potrafi ten silnik w trasie się przegrzać,o co w Jawie trudno.
Patrząc wyżej nie podałem pojemności - mam tu na myśli 250tkę.

I nie mówię,że ma paść to łożsyko. Może pracować dłużej niż zwykłe. Ja jedynie powiedziałem,że jest dużo przypadku,kiedyto łożysko teflonowe na wale się "wygotowuje".

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #48 dnia: Lutego 04, 2015, 19:55:55 »

Dragon ,ono sie ''wygotowuje" najczęściej wtedy kiedy wzrasta zbyt wysoko temperatura pracującego łożyska w wyniku np.obracającego sie pierścienia wewnętrznego lub zewnętrznego (luźne na czopie -luźne w kapie) ,albo cosik  powoduje pęknięcie koszyka ,jego wysyp a dalej...to już łańcuszek.

Mówiąc inaczej . Jeżeli ktoś z Was chce lepsiejsiejsze łożyska na wał, to trzeba kupować łożyska zaczynające się symbolem...TMB .... ;) ,ale i to nie daje gwarancji tego ,że w wyniku czynników zewnętrznych nie ulegną one szybkiej degradacji :( a cena za nie jest z lekka wyższa ;)

Przykładowo:TS środek-  6206C3 to TMB206.C.C3  oraz  CZ środek- 6306C3 to TMB306.C.C3

Różnica w cenie to plus ok.65PLN za sztukę .
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2015, 20:08:00 wysłana przez Markoltent10 »

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #49 dnia: Lutego 05, 2015, 10:27:19 »

Ja wręcz przeciwnie. Robiłem nie tak dawno wsk, rozsypało się łożysko FŁT. Koszyk się rozwarstwił, pękł i wzięło go na tłoka. Tylko możesz sobie wyobrazić co się tam stało.
Cylinder kątówką na pół ciąłem bo tłoka nie dało rady z niego wyciągnąć.

Każdy silnik można zagotować - te chłodzone powietrzem zwłaszcza podczas pracy na wysokich obrotach na postoju. Czyli jazda po polu przy dużym obciążeniu silnika i niskim biegu.W chłodzonym cieczą silniku kiedy rosną obroty silnika pompa również szybciej pracuje. Dodatkowo na chłodnicy jest wentylator w razie gdyby to nie starczyło. A w naszych silnikach? Chłodzenie jest tylko podczas jazdy,na postoju masz takie chłodzenie,aby na luzie się nie przegrzał(w teorii).

Gwarantuje Ci że jawa czy mz to wytrzyma. Las to ja też cz zwiedzam. 70km jazdy praktycznie bez przerwy(tylko na papieroska postój) w lecie, warunki ciężkie. Bieg pierwszy lub drugi to maksimum. Bagna, górki i strome podjazdy i nie ma żeby się przegrzała, tłoka złapało czy cuś. Fakt temperaturę to silnik miał ale nic się nie stało przez 10 lat kariery w lesie.
Mówimy o przegrzaniu silnika. Kiedy silniki padają? Przeglądając forum nie raz spotkałem się że silnik padł komuś. Złapało tłoka, koło zablokowało, pierścienie zapiekło itd.
Zauważyłem że zawsze działo się to na trasie. Tak wywnioskowałem że nie jest to spowodowane tym że jawa czy mz ma za mały radiator na cylindrze tylko tym że ma za słabe smarowanie.
Jadąc jakąś drogą krajową, równą, prostą bez żadnych wzniesień pakujesz ostatni bieg i jedziesz bez redukcji. Chłodzenie jest, ale ten gaz jest minimalnie odkręcony i silnik 2T dostaje niewiele tego paliwa.
Jeżdżąc w terenie górzystym, dawkowanie paliwa jest różne. Redukowanie, dohamowania przed zakrętem rozpędzanie od nowa maszyny to jest to co 2T lubi. Zróżnicowane dawkowanie paliwa, różne obciążenia itd. Docieraliśmy z chłopakami nie jedną maszynę w lesie. Wtedy trzeba było uważać bo temperatura przy docieraniu wzrasta bardzo szybko i można przegrzać. Po dotarciu, opór, nie interesowało cię nic i jechałeś. Nie było problemu że komuś tłoka złapało. Nie ważne czy to była wsk czy mz czy jawa. Wszystkie wytrzymywały to.
Doszedłem do wniosku takiego że to nie słabe chłodzenie przegrzewa silnik tylko słabe smarowanie.
Moim zdaniem i nie wiem czy się z tym zgodzicie ale z tego co zaobserwowałem to łatwiej zarżnąć 2T na terenie naszego kraju gdzie są równiny niż u nas gdzie są tereny pagórkowate.
Ja w Bieszczady mam około 80km tak że blisko gór mieszkam.
W lesie mamy pagórki pod które jeżdzimy to ten jeden najwyższy ma 390m n.p.m

Zresztą Pany są z gór na forum to mogą się wypowiedzieć na ten temat:P
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐