Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:25:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Odchudzanie wału  (Przeczytany 24594 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suchy

• forumowicz
  • Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?Tak,jeżdżę motorem.
Odp: Odchudzanie wału
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 22, 2015, 16:39:37 »

Wałków tam nikt nie zmienia,...

W  hondzie CBX 650 83r występującej w wersji 50 KM oraz 75 KM
zmiana mocy jest dokonana właśnie poprzez zmianę wałków rozrządu.
Mniej teorii więcej praktyki.
CZ 350 472.5 83'  Garwolin  tel.602 792 446

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 22, 2015, 17:26:33 »

Dragon - jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności oceny mocy silnika po reakcji na gaz na postoju....
Normalnie szacun.....Chyba masz doświadczenie w ocenie skuterów z kryzą w wydechu....Ten swój sposób powinieneś gdzieś opatentować bo to innowacja jakich mało.

Motocykle gaźnikowe w większości dławione są wałkami rozrządu. Obroty zostają takie same, z mienia się tylko krzywa mocy i momentu.

No dobra,tłumaczymy łopatologicznie:P
Po pierwsze - my tu rozmawialiśmy o ścigaczach pokroju R6 i CBR600. Jeśli dostaniesz TANIO łagodniejsze wałki do tych silników to jesteś kozak:)
Po drugie - kolega ściągnął sobie CBR 600 F4i zblokowaną na A2. Z blokadami ten silnik nie chciał przekroczyć czerwonego pola - obroty rosły bardzo powoli,aż w końcu się zatrzymały mimo pełnego gazu. Po zdemontowaniu dławika w dolocie,tulejki pod manetką gazu,zmianie mapy zapłonu na tą z pełną mocą i kilku pierdółkach motocykl wypluł katalogowe 110 kuni.
Po trzecie - gaźnikowe wersje 600tek zupełnie inaczej reagują na gaz niż te z pełną mocą.
Dlatego o zwykłej przygazówce wspomniałem na postoju:)

Ale co ja tam wiem,można sarkastycznie rzec,że w sumie nigdy z zablokowanym motocyklem na A2 nie miałem styczności:P
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 22, 2015, 22:33:32 »

Każdy ma swoje racje. Ja 600tki nigdy nie miałem - bo to na mnie za mały motocykl. I gabarytowo i osiągowo. Honda bardzo często dławi motocykle właśnie wałkami - np CBR 1100 dławiony do 100 koni jest za pomocą wałków. Yamaha XJ 900 również.  Róznicy w reakcji na gaz nie ma żadnej, więc patentuj czym prędzej.  ;D
Zgodzę sie, że jeśli motocykl dławiony jest na dolocie i wydechu to różnica w reakcji na gaz jest. Nie ma jej natomiast sprzet dławiony wałkami czy mapą wtrysku.
Najlepszym i najtańszym sposobem sprawdzenia czy mamy do czynienia z dławionym motocyklem - np przy kupnie - jest prędkość. 100 - 100 koni przestaje ciągnąć przy około 200km/h Powyżej 150 koników ciągnie równo do okolic 250.  Mniejszych mocy nie próbowałem, bo frajdy brak. Prowadziłem po kupnie kilka lat temu mojej siostrze GS 500. Wpadłem nim w znajome mi zakręty, szykuję się do kolanka a ten zaczyna mi łopotać kierownicą, tracić stabilność jakby krzyczał WIĘCEJ NIE MOGĘ. Generalnie poczciwy 500 dla kogoś kto jeździ to załamka. Przez 150 km nie mogłem starej vectry wyprzedzić :)

« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2015, 22:38:34 wysłana przez Bimberpołudnie »

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 22, 2015, 22:58:47 »

Ja 600tki nigdy nie miałem - bo to na mnie za mały motocykl. I gabarytowo i osiągowo.
nie wszystkie 600 są takie same ;)
Są takie co od 1000-1200 różnią się piecem a ramę mają taką samą, ale i są 600 tak ciasne że nawet ja na nich się czuje źle(nie polecam Suzuki GSR 600, jest niskie i krótkie)

ps. a jawa 350 nie jest za mała, gabarytowo i osiągowo w końcu to tylko 350 ;)
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 22, 2015, 23:08:54 »

Turbo  ja też tak czytam,czytam i się zastanawiam , czy kol.Bimberpołudnie  nie pomylił motórów  użytkując knedle  ;) ;D  ale pewnie nie ,więc ja czegos nie kumam   ,chociaz sam nie wiem może i kumam :-[ ;)

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 23, 2015, 00:11:43 »

Nie pomyliłem się Panie Marku z kendlami. Japonia ma jedną niezaprzeczalną wadę - jeździ, jeździ jeździ i jeszcze raz jeździ. NUUUUUDA.
Dla mnie TS to powrót do młodości (czyżbym wstępował w kryzys wieku średniego?).
A było to tak - jeżdżąc knedlami marzyłem o posiadaniu japonii, bo wszyscy już mieli a ja nie. Kupiłem jedną, później inną, później jeszcze ze 4 i jedna od drugiej nie różniła się niczym. Z Tarnobrzega na rybkę do Mielna?? Czemu nie - przecie zdążę przed zamknięciem smażalni... Niedzielny ojazd dużej pętli w Bieszczadach? - OK między obiadem a kolacją...
No właśnie nuuda - wsiadasz, i jeśli masz tylko kasę na wachę to wiesz z dokładnością do 15 minut kiedy będziesz na miejscu.  Masz ochotę podłubać w garażu? No właśnie dłubanie kończyło się na smarowaniu i czasem podciąganiu łańcucha.
Knedlem bywało różnie - 450 km w 14 godzin z robieniem w rowie obejść spalonego alternatora. Upychanie dętki takiej jaka akurat była pod ręką (knedlowi można zapchać począwszy od polonezowej 13stki po 19stkę od ruska), czy nawet igły sosnowe rwane na rondzie dużego maista na słowacji. Co dziwne - igły sosnowe wytrzymują dłużej niż liście klonu.
Spalony regulator od poloneza? Nie problem można wrócić z Zamościa bez regulatora - tylko nie kręcic więcej jak 3 tyś obrotów bo wtedy alternator daje już 18 volt. 
Jak mawiają Czesi - to se nie vrati.
Ale knedla mieć trzeba.
O proszę - takie kapcie się łapało 10 lat temu
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2015, 00:22:57 wysłana przez Bimberpołudnie »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 23, 2015, 07:06:23 »

:) no właśnie dlatego napisałem ,że chyba kumam i jak widzę z opisu się nie pomyliłem ;)
Ot,  faceci mają to do siebie  ,że lubią sobie czasami podłubać -cokolwiek to znaczy,  a by móc to robić muszą mieć w czym ,no nie? ;)
Skośnookie są fajne ,tylko jak im spojrzeć głęboko w oczy? Sienida ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2015, 07:13:34 wysłana przez Markoltent10 »

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 23, 2015, 09:25:28 »

Skośnookie są fajne ,tylko jak im spojrzeć głęboko w oczy? Sienida ;)
To chyba zbyt daleko idące uogólnienie. Zapewniam że się da ;) .

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 23, 2015, 11:04:31 »

Nie będę się kłócił z kimś kto sprawdził to można powiedzieć. .....organoleptycznie ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2015, 11:07:12 wysłana przez Markoltent10 »

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 23, 2015, 11:24:31 »

Japonia ma jedną niezaprzeczalną wadę - jeździ, jeździ jeździ i jeszcze raz jeździ. NUUUUUDA.
to może zamiast japonii z roku 2000 i młodszej, kupić japana z lat 70' ;)
Tak samo w nowych jawach 650/660 raczej się nie pogrzebie
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 23, 2015, 14:07:43 »

Japonia dobra na co dzień do pracy lub na wyścigi po torze:)
Knedel dobry dla tych,co lubią gdzieś pojechać i mają umiejętności naprawy w razie czego:P
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 23, 2015, 14:24:56 »

Jak dla mnie optimum to kilka motocykli. Mam japonię - szybkiego turystyka który z kompletem kufrów jest w stanie w dwa dni przenieść mnie w dowolne miejsce w europie. Chcę pojeździć klasykiem  z koszem? Niebieska rosja do trasy zawsze gotowa. latanie po okolicy w podkoszulku i jeansach? Jaki problem? Własnoręcznie skonstruowany bobber z japonii z lat 70tych też jest...

Kndel? No właśnie knedel to powrót do lat młodości...   

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 23, 2015, 14:54:54 »

Bimber masz gdzieś foty tych swoich sprzetów ?   :)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 23, 2015, 15:01:05 »

Ruski - najświeższa fotka prosto z lasu.
Turysta po skompletowaniu pełnego wyposażenia
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2015, 15:09:25 wysłana przez Bimberpołudnie »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 23, 2015, 15:05:48 »

Kilka sprzętów - sam marzę o Yamaszce R6,YZ125 lub Aprilii Dorsoduro i BMW E30:P
Jak dotąd jedynie Jawę udało mi się zrealizować,więc jestem na dobrej drodze:P

Jednak nie każdy może sobie pozwolić na kilka sprzętów - brak garażu czy ograniczenia finansowe skutecznie zniechęcają:/

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 23, 2015, 15:18:14 »

Pamiętaj - jest jedna zasada - póki nie masz pieniędzy jesteś młody. A tego nie kupisz za żadne pieniądze. Ja o dokłądnie takiej hondzie marzyłem 11 lat aż mnie stać było na pierwszą po solidnej rowałce.
Poniżej bobber - zrobiony z motocykla który miał wylądować na złomowisku - kilkanaście lat pocięty na czopera  gnił z przekręconą panewką w gołębniku.

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 23, 2015, 15:38:52 »

Ja nie jestem już młody a kasą nie śmierdze.., więc to żadna zasada  :D, własnie, żeby mieć duży garaż.., ja chcąc mieć moto, musze sie wciskać w małe auto, bo "normalne auto i moto do garage nie wlezie   >:(

Bimber nie szkoda tego radzieckiego sprzęta na takie błoto  :D
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 23, 2015, 16:35:12 »

Pamiętaj - jest jedna zasada - póki nie masz pieniędzy jesteś młody. A tego nie kupisz za żadne pieniądze.

Młodość to pojęcie względne - znam ludzi z pracą,pieniędzmi,starsi ode mnie,a jednak są "młodsi":P

andree - może Ty należysz do wiecznie młodych?:P

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 23, 2015, 16:37:43 »

Z garażem mam tak, że sprzęt który utrzymuje mnie parkuję pod gołym niebem, a zabawki w garażu.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 23, 2015, 20:38:04 »

A ja wybrałem Jawę bo przemówiło do mnie hasło reklamowe :D

To było chyba najlepiej wydane 400zł w moim życiu :P
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 23, 2015, 20:48:59 »

Wolę knedla mimo awarii jakie miałem. Byłem bardzo bliski kupienia GS'a 500(miałem kasę i już miałem jechać), ale coś mnie uderzyło, że wziąłbym palnik i złożył sobie silnik. Po prostu, bo byłem znudzony a ja lubię grzebać przy wszystkim od komputerów do mechaniki pojazdowej kończąc na instalacjach elektrycznych i układach sterowania. Złożyłem z myślą, że będzie kiepsko i jeżdżę od maja zeszłego roku jak to złożyłem.

Jak chcę naprawdę Vintage jak ulał to biorę BMW R66. Jeszcze dorzucę wspólną fotkę jak koledze pożyczyłem CZ. Na razie BMW stoi bo zmieliło skrzynię na częściach od Kokotów(sowiet moto).
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

zdzklo

• Świeżak
  • *
  • Obecnie jeżdze cbf 600 pc_43 i kawasaki er 5
« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 26, 2015, 17:06:33 »

Panowie mam taki wał i jeszcze kit 27 dla zorientowanych.Sprowadziłem to z Czech nie założyłem ale to już inna opowieść.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 26, 2015, 17:39:08 »

Dobrze wiedzieć. Mógłbyś opisać co wchodzi w skład tego KIT-u i czym się różni od normalnej Jawy? I gdzie w ogóle można dostać coś takiego?

zdzklo

• Świeżak
  • *
  • Obecnie jeżdze cbf 600 pc_43 i kawasaki er 5
« Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 26, 2015, 18:27:26 »

Nie wiem czy już było, ale znalazłem pewną ciekawostkę
http://jenikovo.wz.cz/upravy/25.htm
Spotkał się ktoś z taką przeróbką?
Witam mam tą przeróbke tj. Wał+ kit 27(cylindry z tłokami) Sprowadziłem to z Czech.Te przeróbki jak i jescze el.rozrusznik nie zrealizowałem .wszystko zachowałem jeszcze na leprzy moment.Ale miedzy czasie jawe z cieżkim sercem odsprzedałem chrześniakowi do rodziny A oto link do mojej Jawy              youtube          pod użytkownikiem  makul1600         W mojej jawce dokonałem wiele innych mod. jak półki zawieszenia,amortyzatory przód i tył przód koło,kpl układ hamulcowy+oplot ,amortyzatory tył z Jawy 650       wachacz z trampa  panel liczników z trampa  zbiornik paliwa+ stacyjka orginał zadi_jeden kluczyk łozyska główki ramy 3005 z 650. Sportowe tłumiki przerobione w tka moto z czech skąd sportowy wał i kit 27 wszystko to zamawiałem w dom motocyku w ostrawie.z włascicielem sie skumplowałem pan Rene Pravda               

Dobrze wiedzieć. Mógłbyś opisać co wchodzi w skład tego KIT-u i czym się różni od normalnej Jawy? I gdzie w ogóle można dostać coś takiego?
Możesz dzwonić 513296876 nie lubie pisać                                                                               

Dajesz cylindry oni ci dają tunn.tłoki przerabiają kanały całoś wywarzają i polerują kosztowało mnie to 3'5 t.koron dokładny opis znajdziesz na str Jenika pod uprawami kit 27. Jeszcze dużo modernizacji dokonałem w mojej jawie zobaczysz ją na yutubie pod iż.  makulatura1600 tytuł jawa 350 640 w razie pytań pisz sms 513296876

Dajesz cylindry oni ci dają tunn.tłoki przerabiają kanały całoś wywarzają i polerują kosztowało mnie to 3'5 t.koron dokładny opis znajdziesz na str Jenika pod uprawami kit 27. Jeszcze dużo modernizacji dokonałem w mojej jawie zobaczysz ją na yutubie pod iż.  makulatura1600 tytuł jawa 350 640 w razie pytań pisz sms 513296876Sory błąd prawidłowo makul 1600  ah ta komórka

Bardzo Cie prosze , nie pisz postow samemu pod soba , to robi chaos na forum . Lepiej uzyc opcji "modyfkuj" i dopisac co sie zapomnialo wczesniej - posty scalilem i poprawilem bledne cytowanie - v_Mzl
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2015, 04:20:08 wysłana przez von_Majzel »

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 26, 2015, 21:15:36 »

Widziałem na yt, fajnie porobioną miałeś tą Jawę. Czyli już wszystko jasne, podobnie się przerabiało silniki w Simsonkach. Jak będę robić remont silnika to pomyślę, chociaż koszt jest spory.