Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:01:54
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Odchudzanie wału  (Przeczytany 24615 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
Odchudzanie wału
« dnia: Stycznia 15, 2015, 16:57:54 »

Nie wiem czy już było, ale znalazłem pewną ciekawostkę
http://jenikovo.wz.cz/upravy/25.htm
Spotkał się ktoś z taką przeróbką?
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
Odp: Odchudzanie wału
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 15, 2015, 17:29:12 »

ja jeszcze sie z takową innowacją JAWY  nie spotkałem ,ale czemu nie  ? pewnie działa i to całkiem nieźle tak jak napisali . Istotnie te nowszej konstrukcji silniki mają wały o wiele bardziej ''chude " :)

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 16, 2015, 02:01:56 »

hmm ciekawie to wygląda :)

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:34:07 »

Trochę się zmienia masa wirująca względem oryginalnego wału. Może to nieźle golić. Na pewno reakcja na gaz będzie lepsza ;D
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:37:21 »

Czy jest tu jakiś fachowiec który dał by radę to wykonać? Markoltent10 ? :-)

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:39:22 »

Trzeba by stoczyć przeciwwagi. Mam luźny wał, muszę nad tym pomyśleć :P

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:46:02 »

I jeszcze widać że ścięty ten wał ma przeciwwagi, jak to wymierzyć i w którym miejscu ściąć, czy jak to się fachowo nazywa? :)

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:53:28 »

To nie jest takie proste po takim toczeniu potrzebne będzie wyważenie wału, do tego są te ścięcia. Ja zamiast staczania wału zastosował bym podkowy do komory korbowej.

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 16, 2015, 10:55:16 »

Mam takie podkowy wytoczone do jawy 350ts i leża na półce bo za dożo modzenia z ich montażem i wymierzaniem, zrezygnowałem z tego. Jak ktoś chętny to mogę je odsprzedać jak coś 30 zł toczenie mnie kosztowało + koszt blachy za 40 zł oddam :D

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 16, 2015, 11:28:20 »

Pewnie że trzeba go wyważyć jak wszystko co wykonuje ruch obrotowy. Podkowa sama w sobie do seryjnego wału coś tam da. Wiem bo mam w 175tce. tylko że nie zmniejszy ona masy wirującej. Ta przeróbka zmniejszy objętość skrzyni korbowej jak i zmniejszy masę wirującą przez to silnik będzie lepiej reagował na gaz.

TomekTS350

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 16, 2015, 11:33:06 »

Zamiast stosowania podków do 350tki to już lepiej zrobić liczone dyfuzory.

Tomek

• Knedlarz z wyboru
  • Jawer
  • CZ 472.5, 450.01, Jawa p20
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 16, 2015, 15:13:16 »

Jedyne do czego bym się przyczepił to te ścięcia. Myślę, że lepiej byłoby wyważyć za pomocą otworów w przeciwwagach i ich wypełnieniu np tekstolitem. Dodatkowo zmniejszyłoby to objętość komory. Z tego co rozumiem obniżyli masę niemal o połowę. Świetny wynik :)
BTW. Szkoda, że przy takich przeróbkach zazwyczaj pozostają przy rozrządzie "tłokowym" zamiast wrzucić tam membrany, pomodzić w oknach itp. Chyba jeszcze nikt nie przerobił tego silnika po całości, a szkoda. Myślę, że dobrze wystrojona nie odbiegałaby mocno od japońskich 350. Tylko ciekawe czy kwota mieściłaby się w czterocyfrowej :D

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 17, 2015, 08:33:29 »

Heh , odchudzony wal jest fajny jak sie juz jedzie , ntomiast moze to byc maly horror przy ruszaniu . Ja z kumplem Mackiem z NT odchudzilismy wal w motorynce , zdjelismy magneto , zaplon tylko z aku bez ladowania itp . Fajnie to chodzi , jak sie odkreci manete to jest dzida . Ale ruszenie to jest horror dla sprzegla , bo bardzo latwo zgasic ten silnik . Ja rozumiem ze motodrynka a jawa 350 to jest duza roznica , ale boje sie ze ten wal bedzie swietny na tor , a mniej fajny do jazdy po drogach . Jak sa korki albo skrzyzowania to dodatkowy moment obrotowy oddawany przez wal nie pomoze , a elastyczny silnik moze byc bardziej przydatny .
Druga rzecz a propos wysilania Jawy - skrzynia biegow . Jawa ma tylko 4 . To znaczy ze musi miec silnik dosc elastyczny , ktory ma jakis dol (czyli szeroki power-band) . Inaczej po zmianie biegu moze byc BUUUUUUUUUU a nie przyspieszanie . Nikt nie broni zestroic silnik na obroty od 6000 do 9000 , ale jak bardzo wtedy trzeba go krecic zeby normalnie jechac ? Ja swoj silnik troche przyspieszylem (4000 - 7000) i roznica jest bardzo wyczuwalna , walek w skrzyni 13t troche poprawial jazde , ale trzeba bylo bardziej myslec o biegach , zwlaszcza pod gorki .

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 17, 2015, 16:52:44 »

Ogólnie rzecz biorąc z lżejszym wałem traci się moment obrotowy. Po odchudzeniu mocy będzie trochę więcej, ale już trzeba będzie to kręcić do samego końca jak przerabianego simsona. Co to za przyjemność jeździć z czymś co nie ma dołu?

Co do podkowy. To nie jestem problem, ale w przypadku knedla jest inny problem. Nie ma 100% gwarancji, że w knedlu wał przy następnym remoncie będzie siedział tak samo, a podkowa jest mocowana na sztywno i nie będzie żadnego zakresu regulacji. Tutaj trzeba by zastosować patent, żeby łożysko wpadało do ustalonego punktu. A każde łożysko też idealnie takie samo nie jest wymiarami, zawsze są jakieś odchyły.

Z jawy ścigacza da się zrobić i udowodnili to Litwini. 2 membrany, 2 duże gaźniki, strojenie i pewnie jeszcze inne detale. Widziałem film u Laszla jak orali tą jawą lód oponą ze stalowymi kolcami.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 17, 2015, 20:12:45 »

Ogólnie rzecz biorąc z lżejszym wałem traci się moment obrotowy. .

Nie , wlasnie zyskuje sie . Zamiast rozpedzac ciezki wal , moment ijest oddawany na reszte ukladu napedowego - czyli na kolo i przyspieszanie . Jakby dociazyc wal to wtedy stracimy czesc momentu obrotowego . Lekki wal szybciej przyspiesza , nie pochlania tyle momentu obrotowego wlasnie co ciezszy .
Gdyby kolega Jawolotomen mial racje to baaaaardzo ciezki wal dawalby oooolbrzymi moment obrotowy , a tak sie nie dzieje . Natomiast masa walu nie ma wplywu na moc , czy z lekim czy z ciezkim rozpedzi sie do takiej samej predkosci .

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 17, 2015, 20:16:54 »

tylko że "ciężki" wał jest trudniej zatrzymać,
z lekkim wałem szybko się wkręca ale i szybko schodzi z obrotów
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Paweł Świecie

• Mapa jawerów-indianscout.
  • Jawer
  • Jawa 638.1+Velorex562, Kawasaki VN 800 Classic
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 17, 2015, 20:25:17 »

Ciężki wał to o wiele lepsza praca silnika na niskich obrotach , bezwładność masy powoduje o wiele równiejszą pracę . Co co momentu obrotowego to popatrzcie na Ursusa C 45 i jego ciężkie koła zamachowe, przy 45 koniach mechanicznych moment obrotowy godny 150-cio konnego silnika .
Motor bez wozu jest jak kobieta bez piersi-niby jeździć się da ale to nie to...

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 17, 2015, 20:33:14 »

Ciężki wał to o wiele lepsza praca silnika na niskich obrotach , bezwładność masy powoduje o wiele równiejszą pracę .
bo albo ma się silnik, przeważnie z dużym skokiem tłoków i sporym momentem, ale krótko skoczną, wysokoobrotową lekką pierdziawkę
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 17, 2015, 20:46:58 »

Moment obrotowy nie pochodzi od walu , tylko od cisnienia w cylindrze i powierzchni tloka na ktora ono dziala , oraz wymiaru wykorbienia walu (czyli skoku tloka - Turbo masz racje) . Wal go tylko przenosi dalej (na sprzeglo , skrzynie itd) i troche zabiera - bo wal tez trzeba wprawic w ruch - im ciezszy wal (dokladnie - im wiekszy jego osiowy moment bezwladnosci - tam jeszcze srednica ma znaczenie i rozklad masy) tym wiekszy moment obrotowy potrzeba aby go wkrecic na jakies obroty . Analogicznie - lekki wal szybko sie wkreca i mniejszy moment obrotowy potrzeba zeby na takie same obroty wkrecic .

Akurat Ursus to nie jest dobry przyklad , tam jest diesel , niskoobrotowy czterosuwowy , a Jawa to 2t benzyniak . Inne cisnienia w tych silnikach sa . W dieslu - na pewno wieksze - i jak najbardziej duzy moment obrotowy to cisnienie tworzy .

Ale - to jest myslenie od tylu - powinno byc - jak silnik ma dac duzy moment obrotowy to ma miec odpowiednio mocny (i przez to ciezki) wal aby ten moment przeniesc dalej na sprzeglo .

Moc = moment_obrotowy * obroty_silnika .
Taki jest wzor w ksiazce (jeszcze z parametrami , ale taka jest idea) . Moment obrotowy jest wazniejszy , on tworzy moc , nie odwrotnie =) To ile KM , czy KW ma silnik zalezy od tego ile momentu (Nm) i na jakich obrotach on da . Jak bedzie duzy moment na wysokich obrotach to i moc silnika bedzie duza , jak bedzie taki sam moment , ale obroty beda male - to wlasnie jest Ursus , niskoobrotowy i nie za mocny =)

Pawel tez ma racje - ciezki wal daje lepsza rownobierznosc silnika , plynna prace . Dlatego silniki sportowe maja wysokie niskie obroty - bo maja lekkie waly zeby ostro przyspieszac =)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2015, 20:51:38 wysłana przez von_Majzel »

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 21, 2015, 02:40:55 »

Ciężki wał to o wiele lepsza praca silnika na niskich obrotach , bezwładność masy powoduje o wiele równiejszą pracę .
bo albo ma się silnik, przeważnie z dużym skokiem tłoków i sporym momentem, ale krótko skoczną, wysokoobrotową lekką pierdziawkę
Yamaha RD350 to może nie jest "sportowy" motocykl ale wał ma dość lekki i bardzo szczelnie wypełniający skrzynię korbową.
Ale nie okresliłbym tego motocykla mianem "wysokoobrotowej lekkiej pierdziawki".

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 21, 2015, 09:08:46 »

Ciężki wał to o wiele lepsza praca silnika na niskich obrotach , bezwładność masy powoduje o wiele równiejszą pracę . Co co momentu obrotowego to popatrzcie na Ursusa C 45 i jego ciężkie koła zamachowe, przy 45 koniach mechanicznych moment obrotowy godny 150-cio konnego silnika .

To niech kolega napisze jeszcze średnicę cylindra i skok tłoka, a pojemność wynosi tego silnika 10,3l na jednym cylindrze. Jeszcze dodam że jest to silnik dwusuwowy diesel, a jego obroty mocy maksymalnej 630 obr/min.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2015, 09:13:04 wysłana przez Karolek »

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 21, 2015, 09:39:15 »

Von Majzel - moment obrotowy jak najbardziej pochodzi z koła zamachowego. Można tak w skrócie stwierdzić. W kole zamachowym zmagazynowana jest energia kinetyczna, która pomaga mu w pracy na niskich obrotach. Używam dwóch identycznych motocykli o jeden ma standardowe koło zamachowe, a drugi lekkie. Różnica ogromna.
Co ciekawe to lekkie koło zamachowe ma taką samą masę jak to cięższe. Masa skoncentrowana jest tylko bliżej środka
Odnośnie Jawy  - czytaliście materiał do końca?. Po jakimś czasie właściciel wrócił do standardowego wału, ponieważ lepiej spisywał się w codziennej jeździe...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2015, 09:41:03 wysłana przez Bimberpołudnie »

Paweł Świecie

• Mapa jawerów-indianscout.
  • Jawer
  • Jawa 638.1+Velorex562, Kawasaki VN 800 Classic
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 21, 2015, 10:12:39 »

Von-Majzel  Trochę się pomyliłeś bo Ursus C 45 to nie jest czterosuwowy diesel tylko jednocylindrowy, dwusuwowy, średnioprężny z zapłonem żarowym, spytaj się starszych ludzi o Lanz Bulldoga  - na jego licencji był budowany C 45 . :) Miał tylko pojemność z jednego cylindra trochę ponad 10 litrów :)
(edit) Nie zauważyłem że Karolek już to wyjaśnił . Ale fakt - moment obrotowy przy ciężkich kołach nie wzrośnie tylko rozszerzy się w dół zakres obrotów przy których on będzie największy .

« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2015, 10:32:21 wysłana przez Paweł L . »
Motor bez wozu jest jak kobieta bez piersi-niby jeździć się da ale to nie to...

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 21, 2015, 10:37:37 »

Hehe , na Ursusach sie nie znam niestety , nie mialem nigdy ciagnika =] Ale 10 L w jednym garze ... WOW  !

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 21, 2015, 10:44:16 »

Hehe , na Ursusach sie nie znam niestety , nie mialem nigdy ciagnika =] Ale 10 L w jednym garze ... WOW  !

I brak rozrusznika tylko zapalanie kierownicą :)
https://www.youtube.com/watch?v=3kChhD94N0w

Yabaman a nie orientujesz się jak jest rozwiązane uszczelnienie pomiędzy komorami korbowymi w RD350? Jest tam jakieś czoło wału jak w Jawie?
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."