Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:13:53
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Regulacja gaźnika za pomocą urządzeń pomiarowych  (Przeczytany 12785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
Regulacja gaźnika za pomocą urządzeń pomiarowych
« dnia: Lutego 02, 2014, 13:43:40 »

Witam, Jako że sezon motocyklowy już niedługo chciałem was zapytać czy możliwe jest w jakiś przedziwny sposób za pomocą colortune (taka przezroczysta świeca) lub innego przyrządu pomiarowego np. wakuometra ustawienie gaźnika w jawie nie na oko :D , tak żeby mieć dokładne dane pomiarowe. Inna sprawa czy możliwe jest zdobycie od kogoś z fabryki - wiem że Holger i Zysiu i Jawol mieli kontakty telefoniczne, mailowe do ludzi którzy pracowali w fabryce, danych czyli przepływu paliwa np ze zbiornika do gaźnika albo w jakikolwiek inny sposób - nowe gaźniki mają takie wężyki przez które da się mierzyć przepływ mieszanki wakuometrem wewnątrz samego gaźnika. I nie chodzi mi tutaj o ustawienie orginalnego gaźnika bo ono graniczy z cudem (blaszka od poziomu paliwa i jej precyzyjne ustawienie w 638 to jak gra w totolotka), ponadto zdobycie dobrych jakościowo dysz to też loteria nawet w czechach, bo o ile się orientuję są tylko wyroby teraźniejsze mniej lub bardziej chińskie, a z resztą i orginalne w RWPG wiecie jakie były - zależnie od dnia tygodnia :D .  A wiem też że były fabryczne jawy na eksport z gaźnikami dellorto i nie wierze że fabryka nic nie testowała i nie ma żadnych danych. Jednym słowem mam tu na myśli gaźniki nowego typu jak Dellorto, Stage 6, ewentualnie PWK, ale ten zważywszy na cenę odstrasza. O innych nie słyszałem żeby pasowały mocowaniem, ale jak by się uparł to z aluminium by coś wyżeźbił :P . Bardzo proszę o odpowiedzi i pomysły wnoszące cokolwiek do dyskusji. 
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2014, 13:45:51 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
Odp: Regulacja gaźnika za pomocą urządzeń pomiarowych
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 02, 2014, 13:51:32 »

nowe gaźniki mają takie wężyki przez które da się mierzyć przepływ mieszanki wakuometrem wewnątrz samego gaźnika.
chyba chodzi o króćce do synchronizacji podciśnienia,
skład mieszanki regulują colortune a poziom paliwa według serwisówki.
W bandicie miałem podciśnieniowe gaźniki i tam wakuometry były przydatne tylko do synchronizacji
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 02, 2014, 15:04:15 »

Poziom paliwa według serwisówki to chyba tylko na orginalnym gaźniku ?
Czyli jak rozumiem nie ma technicznych możliwości żeby robić to inaczej niż przez kolortune ?

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 02, 2014, 15:15:24 »

Nie wiem czy te wszystkie urządzenia nie są tylko do silników 4T . W 2T colortune szybko zasyfi sie olejem . Podciśnienie ssące na niskich obrotach w 2T jest o rząd wielkości mniejsze niż w 4T . Silniki 2T to trzeba bardziej "z sercem" ustawiać tak mi się wydaje ;D

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 02, 2014, 15:32:45 »

Jak Turbo napisał wakuometr służy do synchronizacji gaźników, a Jawie masz 1 a więc nie masz czego synchronizować, mówisz o trudnej regulacji poziomu paliwa. Każdy grawitacyjny a nawet podciśnieniowy posiada zaworek iglicowy i trzeba tam ustawiać poziom wg sewisówki. "Od bidy" w 4t skład mieszanki ustawia się kontrolując co jakiś cas kolor świec i dokonująć korekcji, Color Tune do Jawy to już wg mnie lekkie przegięcie...
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 02, 2014, 15:52:30 »

można jeszcze coś popróbować z analizatorem spalin, ale trzeba mieć dojście do niego.

czyli zostaje tylko na oko patrząc na kolor świecy,
można jeszcze na słuch, czyli jak reaguje na gaz, w Jawach 90 regulowałem tak zapłon i gaźnik

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2014, 16:12:23 »

Oo , bardzo dobra lektura ! =)

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2014, 16:35:11 »

Mam taki przyrząd jak kolega z forum MZ kupiony także u "ruskich "wiele lat temu. Próbowałem regulować gażnik za pomocą tego sprzętu ale niestety okazało się że przy tym samym ustawieniu śrubki składu mieszanki ,na takich samych stałych obrotach kolor spalania był różny .Raz czerwony a raz niebieski więc doszedłem do wniosku że szkoda się pie...yć i lepiej ustawić na słuch i wyczucie.W sumie z wolnymi obrotami chodzi o to żeby silnik nie gasł i ładnie się zbierał. A co do reszty ustawień gaźnika to wszystko już było opisane a i tak w praktycznie każdym silniku trzeba coś ustawić "po swojemu".
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2014, 16:42:06 wysłana przez STÓWA »

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 02, 2014, 16:40:07 »

W 4t ustawia się mieszankę jeszcze za pomocą pirometru, mierzy się temp spalin i na tej podstawie reguluję skład mieszanki.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 02, 2014, 16:46:55 »

W silnikach Jaw i Cz dochodzi jeszcze temat dwóch cylindrów. Myślę że z tym wiąże się najwięcej problemów z regulacją gaźnika tak aby silnik spalał mieszankę tak samo w obu cylindrach. Bardzo dużo zależy od stopnia zużycia układu tłok-cylinder a jak wiadomo zużycie na obu cylindrach jest różne.

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 02, 2014, 17:16:21 »

silnik spalał mieszankę tak samo w obu cylindrach.
To jest niemożliwe w przypadku jaw czy cz.

Po co ustawiać gaźnik różnymi przyrządami skoro kiedyś nawet czegoś takiego nie było a jeśli tak to mało kto o tym wiedział a już nie mówię o stosowaniu tych ustrojstw w życiu.
Moim zdaniem jest to bez sensu- po co pchać się w takie coś i niszczyć naturalny urok "motocykli z epoki"
Konstruktorzy na pewno nie przewidzieli takich dokładnych ustawień.
[size=78%]Każdy[/size][/size][size=78%] ustawiał gaźnik na oko i sprzęty jeżdżą do dnia dzisiejszego.[/size]
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

hartman

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 02, 2014, 17:34:14 »

Dokładnie. Ważnie ,żeby nie było za ubogo. W jawie/cz jest tylko 1 gaźnik, a nie 2 więc sprawa jest prosta. Oba cylindry pracują na takiej samej mieszance. To nie yamaha rd gdzie trzeba odpowiednio zsynchronizować luzy na linkach, wolne obroty itd co i tak jest łatwe ,bo instrukcja podaje konkretne ilości obrotów na śrubach i tyle.

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 02, 2014, 19:02:55 »

Konstruktorzy założyli pewien przedział w jakim silnik będzie pracował poprawnie. Wystarczy zastanowić się jak działa gaźnik.
Co nie znaczy że nie można tego poprawić.

Moim zdaniem ciekawe byłoby urządzenie symulujące pracę gaźnika wraz z konsekwencjami pracy w silniku. Oczywiście celem symulacji musiałaby być możliwość pomiaru składu mieszanki.
Można by wtedy łatwo stroić różne gaźniki pod inne silniki z zachowaniem prawidłowości pracy.
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2014, 19:06:47 wysłana przez SofCHJanek »
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 02, 2014, 22:06:54 »

A sonda lambda w 2T jak będzie działać?
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 03, 2014, 00:00:25 »

Wiecie - ja umiem to zrobić tak że dotknę ręką cylindrów posłucham i potem konrad się dziwi jak to zasówa :D , ale chciałbym mieć nad tym kontrolę bo z powtarzalnością jest różnie a przy zastosowaniu gaźnika dellorto zaczyna się zabawa z dyszami i do końca nie wiadomo na jakich jest najlepiej. Pomijając to że w 638 przy pełnym odkręceniu manetki jest w gaźniku tryb przelewowy (130) i ciekawe czy coś takiego da się uzyskać za pomocą jakiegokolwiek innego gaźnika - chodzi mi o eksploatację na zasadzie - jadę 50 km z prędkością 100 km/h, potem 20 km autostrady z prędkością 110 km/h, jest temperatura 30*C i tak żeby silnik nie łapał (nie przycierał się) lekko od temperatury na tej autostradzie a w 2t dobór dysz ma w takim przypadku fundamentalne znaczenie - zapobiega przytarciom, zatarciom, przegrzaniom itp. Po kolorze świecy (zwykłej) nie sprawdzę czy na wysokich obrotach po rozgrzaniu ilość paliwa podawana przez gaźnik jest wystarczająca ?
BTW> czyli jednak da się używać colortune w silniku 2t - jakby ktoś był w stanie ściągnąć z rosji takie urządzenie to ja poproszę 1 sztukę

http://allegro.pl/swieca-diagnostyczna-gunson-colortune-m10-12-14mm-i3933757026.html
jawa ma gwint M14  ?
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2014, 00:08:34 wysłana przez mostasz »

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 03, 2014, 02:07:23 »

chodzi mi o eksploatację na zasadzie - jadę 50 km z prędkością 100 km/h, potem 20 km autostrady z prędkością 110 km/h, jest temperatura 30*C...
Tylko że dysze odpowiadają za skład mieszanki na niskich i średnich obrotach, na wysokoch za skład odpowiada iglica, po za tym sporo gaźników na dysze power jet i/lub pompki przyśpieszające.
Tak ogólnie już trochę na dellorto przelatałem z rożnymi prędkościami i nigdy nic się nie działo

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 03, 2014, 08:49:55 »

sporo ? konkrety ? i to najlepiej taki pasujacy do jawy :D

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 03, 2014, 08:54:26 »

Na ten przykład użytkowany przeze mnie i Turba Dellorto 28 (mój PHBH) ma power-jet'a w rozmiarze 65, także to taka druga dysza wolnych obrotów zaczyna podawać paliwo, sam zdecyduj, czy to dużo, czy mało :D
Osobiście w CZ 175 mam dysze główną 110, jałowych 65 i power-jet'a musiałem zaślepić bo silnik na wysokich obrotach po prostu się zalewał, na zbyt ubogą mieszankę mogącą skutkować "złapaniem" tłoków nie ma co narzekać na tym gaźniku przy odkreconej manetce :)
Ale tak jak mówisz, najpierw trzeba dobrać do niego odpowiednie dysze.
« Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2014, 09:00:50 wysłana przez Mathini »
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 03, 2014, 10:56:47 »

Mam tylko jedno pytanie, co daje Wam ten inny gaźnik ? Jaki procentowo jest przyrost mocy? zmienia się zakres obrotów? lepsza praca na jałowych?
Pytam tak z ciekawości bo wątpię żebyście zrobili coś lepszego niż zaprojektowało to grono inżynierów którzy mieli dostęp do specjalistycznych maszyn i przyrządów pomiarowych. Nie chce nikogo nie zniechęcać ale czy to ma sens?
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 03, 2014, 11:41:48 »

Ma i do dosyc duzy - dellorto latwo sie ustawia, poziom paliwa srobka  :P sa dysze roznych rozmiarow i dobrej jakosci - niechinskie, ponadto jikovy zawsze slynely ze swej siermieznosci - podobna sytuacja jest przy mz i bingach, a pozatym spada spalanie, albo poprawiaja sie osiagi

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 03, 2014, 13:10:19 »

sporo ? konkrety ? i to najlepiej taki pasujacy do jawy :D
Jakieś 3500km z przeciętną prędkością 80km/h, rekordowa prędkość 120km/h cały czas przez ponad 20 kilometrów.
Dysza wolnych obrotów 72, dysza główna 100, przelot rurki emulsyjnej na iglicy z tego co pamiętam to 268
Spalanie koło 4L, na oryginale miałem 5.5-6L.(załadowana kufrem i sakwami)
Na dellorto trochę lepiej mi się zbiera z dołu i płynniej reaguje na gaz
Jałowe są bardziej stabilne,  na tym gaźniku dużo trudniej jest zalać.

Pytam tak z ciekawości bo wątpię żebyście zrobili coś lepszego niż zaprojektowało to grono inżynierów którzy mieli dostęp do specjalistycznych maszyn i przyrządów pom
Tylko że Jkov jest z bloku wschodniego gdzie rozwój był deko hamowany, a Dellorto jest z zachodu a tam technologia była dużo bardziej rozwinięta.

Nie chce nikogo nie zniechęcać ale czy to ma sens?
A kiedy motocykle miały sens ;)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 03, 2014, 16:08:31 »

Turbo - pytam o konkretne modele gaźników z dyszą power jet a nie o konkrety eksploatacji - wiem że masz dellorto i że dobrze śmiga ale nie wiem czy dellorto ma dyszę power jet ? A jeżeli dellorto nie ma to co ma i pasuje do jawy bez przeróbek ? A co się w końcu stało z twoim silnikiem tym ostatnim co jeszcze jawą jeździłem jak dzwoniło ?

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 03, 2014, 16:35:57 »

Turbo - pytam o konkretne modele gaźników z dyszą power jet
Wiem tylko tyle że seria gaźników to BHPH, dalej to już odpowiednie typy, z pompką przyśpieszającą mechaniczną/podciśnieniową lub bez, z ssaniem na linkę lub dźwignie, z regulacja składu mieszanki ilością powietrza lub paliwa, różnymi komorami pływakowymi  i jeszcze zależy pod której stronie są śruby regulacyjne.
Ja tego niestety nie ogarniam, pewnie gdzieś w necie to jest.

A jeżeli dellorto nie ma to co ma i pasuje do jawy bez przeróbek ?
nie do końca rozumiem
tu daje zdjęcie, mocowanie zwykłe nieprzerabiane z jawy i przycięta guma z CZ, choć z jawy też by weszła ale nie chciało mi się bawić
https://lh4.googleusercontent.com/-jh63ps4kt5w/UDZnkdZww5I/AAAAAAAAExw/Peb-kQW5W4A/s1512/IMAG0022.jpg

A co się w końcu stało z twoim silnikiem tym ostatnim co jeszcze jawą jeździłem jak dzwoniło ?
z tym co miał mieć niby przebieg 7kkm ?
łożyska na wale powiedziały "pa pa"