Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:33:50
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Walek napedu predkosciomierza przy mniejszej zebatce zdawczej  (Przeczytany 29564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
Odp: Walek napedu predkosciomierza przy mniejszej zebatce zdawczej
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 14, 2013, 21:42:16 »

U mnie sie zmiescil  :)

CZ#350

• Młodszy Jawer
  • **
  • CZ 350,Romet Ogar 200,Jawa 50,,Piaggio Vespa
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 14, 2013, 21:48:02 »

to fajnie :D bo mam chyba z poloneza to zmienię :D a jak ze wskazaniami licznika ?
    Status GG

Goły

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 25, 2016, 17:26:28 »

Witam. Odświeżę trochę wątek. Jakby ktoś łopatologicznie opisał czynności wymiany tego wałka to było by miło (generalnie domyślam się jak ale chce mieć pewność słusznej drogi). Plastikowe ząbki mi się zjechały i muszę to wymienić. U mnie też było 13z, w sklepie były dostępne tylko 12z i 14z. Kupiłem 14z. Z góry dziękuje.

Status GG

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 25, 2016, 18:23:16 »

Od dolu silnika odkrecasz srube mocujaca linke predkosciomierza i wyjmujesz te linke. Zdejmujesz kopnik, lewy dekiel, zebatke z walu, lancuch sprzeglowy i sprzeglo. Odkrecasz wkrecona w karter srube, ktora ustala polozenie aluminiowej tulei walka napedu predkosciomierza. Nastepnie pukajac od dolu (np poprzez klucz nasadowy 13 z przedluzeniem) wysuwasz walek wraz z obudowa i simmeringiem do wnetrza karteru (pod slimakiem na koncu walka posredniego).
Montaz odbywa sie w odwrotnej kolejnosci ale simmering latwiej jest wcisnac od dolu. Walek napedu predkosciomierza wsuwa sie od wnetrza karteru splanowana strona jego tulei skierowana do gory i tak aby sruba osadzajaca mogla ponownie trafic w swoje miejsce na tulei. Wkrecasz te srube, zakladasz kosz sprzeglowy z lancuchem i zebatka walu, sprzeglo, lewy dekiel i wkladasz linke napedu predkosciomierza od spodu silnika.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 25, 2016, 18:31:21 »

Jak łańcuszek jest już trochę zużyty to nie trzeba ściagać zębatki z wału. Wystarczy wydłubać tuleję z kosza sprzęgłowego i próbować zdjąć łańcuch z małej zębatki. Czasami się da.

Jak już to rozbierasz to warto wymienić uszczelniacz na kopniku i uszczelniacz tego wałka do napędu licznika.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 25, 2016, 18:50:27 »

Jak łańcuszek jest już trochę zużyty to nie trzeba ściagać zębatki z wału. Wystarczy wydłubać tuleję z kosza sprzęgłowego i próbować zdjąć łańcuch z małej zębatki. Czasami się da.

Łańcuszka Faworit i każdego o takiej budowie ogniwka nie zdejmiesz bez ściągnięcia zębatki z wału.

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 25, 2016, 18:55:02 »

Łańcuszka Faworit i każdego o takiej budowie ogniwka nie zdejmiesz bez ściągnięcia zębatki z wału.

Proste że się da, wystarczy że jest troszkę wyciągnięty.

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 25, 2016, 18:58:34 »

Zdejmiesz, zdejmiesz, tylko trzeba się trochę pomęczyć pomiędzy ścianką karteru, a zębatką na wale. Najpierw wydaje się, że nie zejdzie, a potem zaczynasz go wyczuwać i w pewnym momencie schodzi. Robiłem tak już kilka razy i nie musiałem ściągać zębatki ( mam świadków  :D )

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 25, 2016, 20:09:54 »

Odkrecasz wkrecona w karter srube, ktora ustala polozenie aluminiowej tulei walka napedu predkosciomierza. Nastepnie pukajac od dolu (np poprzez klucz nasadowy 13 z przedluzeniem) wysuwasz walek wraz z obudowa i simmeringiem do wnetrza karteru (pod slimakiem na koncu walka posredniego).

Ale żeby nie było zbyt łatwo, tuleja wałka napędu musi mieć sfrezowany bok. Inaczej bez połowienia nie da rady ...
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 25, 2016, 20:14:55 »

Oryginalna tuleja jest sfrezowana i wychodzi/wchodzi pod slimakiem walka posredniego.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 25, 2016, 20:17:38 »

Oryginalna tuleja jest sfrezowana i wychodzi/wchodzi pod slimakiem walka posredniego.

Mam oryginalny silnik z 85 roku (od fabryki jest u mnie) nie połowiony. Fabryczna tuleja nie była sfrezowana ...
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 25, 2016, 20:27:31 »

Mam oryginalny silnik z 85 roku (od fabryki jest u mnie) nie połowiony. Fabryczna tuleja nie była sfrezowana ...
Kolego Second, a jaki model Jawy posiadasz? Pytam bo ciezko znalezc na Forum informacje o Twoim Knedlu.
Kolega Goły chyba bedzie miał "wysuwalna" tuleje bo ma chyba typowa TS-ke.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 25, 2016, 20:31:04 »

Mówię o jednym z moich knedli. Konkretnie o CZ 350 472.5 z 85r. Mam go od początku i wiem na 100% że wszystko w silniku jest dziełem fabryki. Kolega nie nadmieniał o jaki konkretnie model silnika mu chodzi, więc wtrąciłem swoje trzy grosze.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 25, 2016, 20:33:07 »

Mój łańcuszek miał 24600 przebiegu i nie chciał zejść.Ściągnąłem zębatkę i po krzyku.Więcej nigdy nie próbowałem zdejmować łańcuszków w 638 bez demontażu zębatki.Mam zaj....sty ściągacz którym zdejmuję zębatki z wału bez problemu dlatego nie chce mi się kombinować.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 25, 2016, 21:19:31 »

Jak tulejka nie ma wycięcia to można ją wypchnąć w drugą stronę, czyli na zewnątrz silnika. To chyba napędy z mniejszą ilością zębów nie mają tego podcięcia, bo te z większą zębatką nie przejdą przez otwór.

A co do zębatki to nie zdjęcie jej z wału jest kłopotem, tylko odpowiednie dokręcenie po zmontowaniu. Jak ktoś ma pneumata to nie ma kłopotu, ale jak tylko kilka kluczy to już trzeba kombinować z blokowaniem wału itp.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 25, 2016, 21:31:15 »

Wsadzenie czegos miedzy zebatke walu a zebatke kosza sprzegla bardzo dobrze blokuje ich obrot przy odkrecaniu i dokrecaniu. Jest specjalny czeski "blokator motoru" ale mozna go zastapic kluczem plaskim o odpowiedniej grubosci.

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 25, 2016, 21:39:01 »

Mój łańcuszek miał 24600 przebiegu i nie chciał zejść.Ściągnąłem zębatkę i po krzyku.Więcej nigdy nie próbowałem zdejmować łańcuszków w 638 bez demontażu zębatki.Mam zaj....sty ściągacz którym zdejmuję zębatki z wału bez problemu dlatego nie chce mi się kombinować.

Moja wypowiedź miała na celu sprostowanie Twojej, że się nie da i pomóc np. tym, którzy nie mają aż tak  "zaj...stych" ściągaczy, a muszą sobie jakoś poradzić.

Napisałeś, że się nie da, a to nieprawda. Po co odwracasz kota ogonem? Ściągaczem poradzi sobie w zasadzie każdy, tyko nie o to tu chodziło.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 25, 2016, 22:41:52 »

Ok, no to sprostowałeś.Poczekajmy teraz czy kolega sobie poradzi.Jeżeli tak to sam sprostuję swoją wypowiedź .

yuzik

• Jawer
  • cz 175/450, jawa 350/638
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 25, 2016, 23:10:51 »

Wsadzenie czegos miedzy zebatke walu a zebatke kosza sprzegla bardzo dobrze blokuje ich obrot przy odkrecaniu i dokrecaniu. Jest specjalny czeski "blokator motoru" ale mozna go zastapic kluczem plaskim o odpowiedniej grubosci.

Ja zwykle wsadzałem mocno zwiniętą bawełnianą szmatę, między zęby kosza a łańcuch, żeby zblokować kosz. Bałem się klucza czy czegoś podobnego, żeby nic nie uszkodzić. Szmata się łądnie ułoży, zblokuje i nie niszczy zębów na koszu:)

Goły

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 27, 2016, 07:41:43 »

Dzięki. Jak ogarne to napisze. U mnie tuleja nie jest sfrezowana. Mam na tym wałku prędkościomierza miałem 13 zębów. W sklepie takiej nie mieli wiec kupiłem 14z. Kosz zdjęłam w ten sposób że wyjęłam jakoś tę tulekę i było tyle luzu że zdjęłam łańcuszek i potem kosz.  Jakoś pokombinuje i napisze jak poszło. :P

Status GG

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 28, 2016, 07:50:46 »

U mnie tuleja nie jest sfrezowana.

Proponuję wąskimi szczypcami obrócić tuleję w karterze. Sfrezowanie może być niewidoczne, będąc ukryte od strony karteru. Jeśli jednak rzeczywiście tuleja jest pełna, to będą trudności ...

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 26, 2016, 23:07:28 »

Jak tulejka nie ma wycięcia to można ją wypchnąć w drugą stronę, czyli na zewnątrz silnika. To chyba napędy z mniejszą ilością zębów nie mają tego podcięcia, bo te z większą zębatką nie przejdą przez otwór.

Dzisiaj kolejny raz przekonałem się, że nie ma żelaznych reguł dotyczących konstrukcji silnika Jawy. A konkretnie chcę napisać o tulei trybu napędzającego linkę prędkościomierza.
Sprawa dotyczy Jawy 638.0 z 1987 roku. Silnik na 100% przez nikogo nie modyfikowany - fabryka. Opisywany przypadek został dostarczony dla mnie, w celu usunięcia wycieku oleju przez napęd linki. Po demontażu okazało się, że tuleja nie posiada podcięcia, umożliwiającego jej wysunięcie na zewnątrz. Do środka również nie było możliwości wsunięcia, gdyż średnica trybu przekracza ok. 1 mm. średnicę otworu. Klasyczny klincz, pat ...

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 27, 2016, 01:58:04 »

Pozostaje wiec chyba wydlubanie usczelniacza od zewnatrz albo wyciagniecie go wkretami do drewna.
Brak podciecia tulei walka napedu predkosciomierza trzeba by dodac do forumowej listy roznic miedzy 638.0 i 638.1. Ale jak to w knedlach znajda sie chyba liczne "wyjatki".

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 27, 2016, 23:02:52 »

I tak właśnie zrobiłem. Niestety nie udało mi się zamontować nowego uszczelniacza. Usadowił się ukośnie w karterze i za żadne skarby nie potrafię zmusić go do zmiany położenia. Na obecną chwilę mam dość tej dłubanki. Może w poniedziałek uda mi się coś na to poradzić. Oby nigdy więcej demontażu uszczelnienia bez wysunięcia całej tulejki z trybem napędzającym ...

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 28, 2016, 06:32:08 »

Jak nie pójdzie to rozwal plastikowe kółko napędu i wybij całość na zewnątrz. Trzeba będzie założyć nowy napęd, ale chyba innej możliwości nie ma.