Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 15:38:31
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Lewa w górę?  (Przeczytany 22505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
Odp: Lewa w górę?
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 24, 2011, 18:55:18 »

Machać im czy nie machać?  :>

Oczywiście że machać, jednakże ważne jest jak to czynić będziemy...

Harlejofffcom tym złym i niedobrym (w szczególności) wypada machać tak: V - oczywiście jedną ręką
Wszystkim tym którzy latają na singlach- tu sprawa jest ułatwiona: I 
Teraz będzie trudniej: silniki rzędowe. Twinom machamy naprzemiennie raz lewą raz prawą. Problem się robi przy silnikach rzędowych powyżej 2 cylindrów. Problemów może nastręczać już Triumph Rocket...
Teraz najlepsze Boxery: oczywiście też dwie łapki tylko że "lewa prawa, lewa prawa)" o ile to dwucylindrówka to okej. Schody się zaczynają jak z przeciwka nadjeżdża goldas czy inny sprzęt o ilości cylindrów większej niż dwa w układzie boxera. Wtedy nie ma że boli- plecak też musi machać. Obowiązkowo i obligatoryjnie...

Masz Hubertusie mylne wrażenie. Gdyby wszyscy jeździli HD świat był by nudny najzwyczajniej. Tylko mnie osobiście częściej nie odpowiadali "ściganci" niż ci na czoperach... W ogóle nawet Ci którzy są strasznymi przeciwnikami ugną się pod argumentem, że czy chcą czy nie chcą ale od HD się dużo zaczęło (co innego że HD też zbierało bęcki od Japończyków). Cała otoczka motocyklizmu kluby itp itd- z resztą nie kto inny jak HD wypuścił na głęgokie wody segment czoper/cruiser a cała reszta tylko kopiuje. Kopiuje z różnymi efektami od lat. Także nietaktem jest umniejszać Harleyowi jego wkład w motocyklizm i to co obecnie mamy na drogach...

Dlaczego nie kupisz Harleya? Bo nie bawi Cie ten segment? Jeśli szczerze odpowiadasz "tak"- rozumiem i szanuje decyzje. Jeśli Twoim argumentem będzie "bo są wujowe"- hmm no cóż nie mamy o czym dyskutować (szczególnie jeśli ktoś na nim nie jeździł a wypowiada taka opinię).
Wiesz.... Wiele osób deklaruje niechęć do tej marki... Dziwnym jednak trafem sami celują w ten sam segment a na zlotach pierwsi biegną oglądać te okropne i gówniane Harleye- coś z obłudy też ludźmi kieruje? Może zazdrość? Nie wiem nie wnikam- jest jak jest.

Jakież to eskapady na zadziwiających motocyklach umknęły mojej uwadze? Naczelny znowu gdzieś pojechał? Wilma gdzieś poleciał? Mariusz na dwa motocykle tym razem? Ktoś na WueSce poleciał do Chorwacji? Aż mnie zaintrygowałeś Hubertusie kto czym i gdzie- może junak gdzieś dalej wybył?

Strażak - w ogóle nie musisz machać i zatrzymywać się też nie masz obowiązku. Bo po co? Ważne żeby TOBIE machali - wtedy może odmachniesz.Może - to słowo klucz. Pojęcie "klasyka" też mamy zgoła inne- dla Ciebie kalsyk to coś co ma chyba z 10-15lat. Bo sam masz koło 20. Zapytaj Jawola labo Holgera co jest naprawdę klasyczne... Te motocykle często nie doczekają miana klasyków bo są jakie są (zrób tam remont silnika albo przeszlifuj wał...) to tak jakby o hondzie civic mówić że jest klasyczna...
O momencie i spalaniu może nie będziemy rozmawiać  :> 

kurde wczoraj mi post nie poszedł...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2011, 18:57:10 wysłana przez _Wujek samo Zło_ »
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 24, 2011, 20:54:39 »

(...)

Masz Hubertusie mylne wrażenie. Gdyby wszyscy jeździli HD świat był by nudny najzwyczajniej. Tylko mnie osobiście częściej nie odpowiadali "ściganci" niż ci na czoperach... W ogóle nawet Ci którzy są strasznymi przeciwnikami ugną się pod argumentem, że czy chcą czy nie chcą ale od HD się dużo zaczęło (co innego że HD też zbierało bęcki od Japończyków). Cała otoczka motocyklizmu kluby itp itd- z resztą nie kto inny jak HD wypuścił na głęgokie wody segment czoper/cruiser a cała reszta tylko kopiuje. Kopiuje z różnymi efektami od lat. Także nietaktem jest umniejszać Harleyowi jego wkład w motocyklizm i to co obecnie mamy na drogach...

Dlaczego nie kupisz Harleya? Bo nie bawi Cie ten segment? Jeśli szczerze odpowiadasz "tak"- rozumiem i szanuje decyzje. Jeśli Twoim argumentem będzie "bo są wujowe"- hmm no cóż nie mamy o czym dyskutować (szczególnie jeśli ktoś na nim nie jeździł a wypowiada taka opinię).
Wiesz.... Wiele osób deklaruje niechęć do tej marki... Dziwnym jednak trafem sami celują w ten sam segment a na zlotach pierwsi biegną oglądać te okropne i gówniane Harleye- coś z obłudy też ludźmi kieruje? Może zazdrość? Nie wiem nie wnikam- jest jak jest.

(...)

Nie jest to moja bajka. I nic samej Firmie nie próbuję umniejszać, jak już pewnie zdążyłeś się zorientować, podczas wspólnych rozmów - na innym forum. Cieszę się, że odniosłem mylne wrażenie. Na tyle lubię motocykle w ogólności, że nawet tutaj odwiedzam zloty HD. I nigdy i nigdzie nie napisałem/powiedziałem:

(...)

...okropne i gówniane Harleye...
(...)

Zresztą, o żadnym motocyklu tak się nigdy nie wyraziłem, bo to, że mi się z jakiegoś powodu nie podoba, jest całkowicie moim prywatnym zdaniem.

(...)
Jakież to eskapady na zadziwiających motocyklach umknęły mojej uwadze? Naczelny znowu gdzieś pojechał? Wilma gdzieś poleciał? Mariusz na dwa motocykle tym razem? Ktoś na WueSce poleciał do Chorwacji? Aż mnie zaintrygowałeś Hubertusie kto czym i gdzie- może junak gdzieś dalej wybył?
(...)

Nie tylko Naczelny wyjeżdża, uwierz mi. Trzeba więcej czasu spędzać z ludźmi, bo wtedy dowiadujemy się wielu ciekawych rzeczy.

Machać im czy nie machać?  :>

Oczywiście że machać, jednakże ważne jest jak to czynić będziemy...

(...)
Wszystkim tym którzy latają na singlach- tu sprawa jest ułatwiona: I 

Którym palcem?  :>
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Papa

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 24, 2011, 22:17:11 »

Uniesienie dłoni jest pozdrowieniem, a nie deklaracją pomocy. W przeciwnym razie należy wozić klucze calowe oprócz metrycznych (o kluczy dynamometrycznym nie zapominając). Dorabiacie Panowie niepotrzebną ideologię do zwykłego grzecznościowego gestu.

(...)
(...)

Czasem zaglądam i czytam o wyjazdach dalszych:
http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76
No fakt ;) tylko harleje i harleje :D

Saladin

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 24, 2011, 22:24:34 »

Papa trafiłeś w samo sedno <punk>
PS. Też tam zaglądam ;)

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 25, 2011, 14:08:17 »

Zadziwiające eskapady na zadziwiających motocyklach...

Papa- Afryka już była chyba wszędzie. Na uwagę zasługują osoby które jeźdzą w niekoniecznie popularne miejsca na niekoniecznie popularnych motocyklach- stąd pytanie o NAczelnego który swoją cztką objechał kawał świata, o Wilme który na jakimś małym romecie też w jakieś dziwne rejony świata jeździł

Tour de America na Goldasie średnio mi jakoś mentalnie leży, podobnie jak Afryką po pustyni - no chyba że Paryż Dakar oglądamy.

Hubertusie masę czasu spędzam z ludźmi. Co umknęło mojej uwadze w kwestiach motocyklowo wycieczkowo podróżniczych? 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Papa

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 25, 2011, 23:14:35 »

Zadziwiające eskapady na zadziwiających motocyklach...

Papa- Afryka już była chyba wszędzie. Na uwagę zasługują osoby które jeźdzą w niekoniecznie popularne miejsca na niekoniecznie popularnych motocyklach- stąd pytanie o NAczelnego który swoją cztką objechał kawał świata, o Wilme który na jakimś małym romecie też w jakieś dziwne rejony świata jeździł

Widzę, że przeczytałeś tam wszystko ;)
Umknęło ci:
http://www.konrad-mw.home.pl/Wyprawa04.html

http://www.breinride.home.pl/forum/index.php?action=mgallery;sa=album;id=66

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9675 (simsonem do Pamiru)
Dwie poprzednie co prawda z innych stron, ale też są na afrykańskiej stronie.
A i jeszcze bym zapomniał...
Mały spacer kolegi Hubertusa:
http://www.breinride.home.pl/moto/index.php?option=com_content&task=view&id=290&Itemid=171
No ale co to jest w porównaniu z tymi kilometrami, które Ty pewnie nakręcasz... <no>

Two-Stroke

• Młodszy Jawer
  • **
    • MyWeb
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 25, 2011, 23:36:00 »

Ciągnąc temat machania.

Tak, macham i odmachuję.

Kiedy widzę kogoś na poboczu w sytuacji wskazującej na coś innego niż rozmowa przez telefon, lub siku, staję chociaż po to żeby spytać czy wszystko ok i czy moge jakoś pomóc.

Co do HD, to tylko marka /chociaż jak juz było powiedziane, wniosła co wniosła do tematu/.

Ale to nie motocykl określa człowieka.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 26, 2011, 18:02:46 »

Papa:

"Bies" Dobrzyński- OK Zakręcony facet godny uwagi (przynajmniej w moim odczuciu) gdyż niszowym motocyklem lata. Lata KONKRETNIE!! Nie żadne wycieczki w koło komina, tylko konkretnie się Człowiek bawi...

Elwood i jego wyprawa? No ale ja tam widzę samochód jakiś duży i terenowy... Konia, jakieś dzieci... Gdzie ten motocykl? Coś tam ktoś przebąknął, że w przyczepce... Ale wieźli go w przyczepce w obie strony, w jedną, zostawili go, wzięli po drodze? Wiesz... nie sztuką jest jeździć npsprzętem do tego stworzonym po pustyni- dozgonny szacunek mój zyska osoba która pojedzie do Libanu np skuterem. Znam osobę, która pół niemcowni i całą Polskę przejechała na skuterze-bo wracała z roboty do domu :> Niby banał,ale jednak dla mnie nie banał...

Na innych stronach podanych nie bywam- boje się. Poza tym jestem tam na tyle nie mile widziany, że uniemożliwiono mi eksploracje tej jakże ciekawej strony  <crybaby> :'(

Więc nic nie wiem o Hubertusowych wycieczkach- chociaż chętnie się dowiem.

Z kilometrami i moją osobą- proszę bez uszczypliwości. Bo to akurat i ja potrafię...

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 26, 2011, 22:44:04 »

Uniesienie dłoni jest pozdrowieniem, a nie deklaracją pomocy. W przeciwnym razie należy wozić klucze calowe oprócz metrycznych (o kluczy dynamometrycznym nie zapominając). Dorabiacie Panowie niepotrzebną ideologię do zwykłego grzecznościowego gestu.

Tak? Jesteś tego pewien? Że tylko grzecznosciowy??? Czyli niczym się nie rózni od gestu jakim pozdrawiaja sie kierowcy autobusów PKS???

Wiesz że klucze calowe można zastąpić metrycznymi?
Przykład:
7/16=11mm
9/16=14
1/2=13mm

Os przedniego koła=19mm
Os tylnego koła=28mm
17mm pasuje do odpowietrzenia silnika.
Cały przód i gaźnik - metryczny.
Śrubokrety sa uniwersalne.
Proponuje wypowiadac się na tematy o których masz pojecie...
Ten zestaw pozwala rozkrecić HD na czesci pierwsze. To tak do wiadomości.

P.S.1
Mała propozycja:
Zamiast prześcigac się w skuteczności eksploracji zasobów internetu moze dasz się poznać jako ten jeden z wielu podrózników motocyklowych... załóżmy, ze najpierw opiszesz tu swe wycieczki które odbyłeś bez pomocy tzw. sprzętu na 4 kołach... ;]
Jesli takowe były... <lookaround>

P.S.2
Czesć Awiak!!! Widzę ze znów tu zawitałeś!!! <photo> Dalej boisz sie spać w namiocie?

Sorry za  <offtopic> ale normalnie rozbawił mnie ten nasz "nowy" moturzysta... <lol>
Oto jak łatwo jest dzwigac sukcesy innych...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2011, 22:50:43 wysłana przez Święty Piotr »

Papa

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 26, 2011, 23:12:35 »

:'(
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2011, 23:33:03 wysłana przez Papa »

Papa

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 26, 2011, 23:31:10 »

P.S.1
Mała propozycja:
Zamiast prześcigac się w skuteczności eksploracji zasobów internetu moze dasz się poznać jako ten jeden z wielu podrózników motocyklowych... załóżmy, ze najpierw opiszesz tu swe wycieczki które odbyłeś bez pomocy tzw. sprzętu na 4 kołach... ;]
Jesli takowe były... <lookaround>
Bardzo bym chciał, ale mój wózek inwalidzki niestety ma 4-ry koła...
Pozostało mi tylko eksplorowanie internetu i cieszenie się wyprawami innych. :'(
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2011, 23:36:10 wysłana przez Papa »

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 22, 2011, 21:14:51 »

Ostatnio będąc w trasie, na około 20 napotkanych motocyklistów nie odpowiedziało może 2, 3 z czego jeden na pewno nie wiedział o co chodzi, a pozostali na ścigawkach coś nie chętnie. Ogólnie to taki motocykl jednak budzi zainteresowanie, pozytywne lub nie wśród jadących z przeciwka, albo też stojących na poboczu motocyklistów.
W każdym razie zawsze pozdrawiam, chyba że sytuacja nie pozwala mi na podniesienie ręki ;]
Edit: No, nie macham do skuterów, chyba że oni pierwsi to zrobią.
LWG!
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2011, 21:17:24 wysłana przez Tigras »

Saladin

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 22, 2011, 21:22:09 »

Ale <offtopic>, az glupio nie wziac w tym udzialu <thumbup>
Badndit 1250? Naked z takim silnikiem? A po co to jest? Do lansu? Bez owiewki wyzej 140 to ciezka sprawa, rece urywa a przeszlo litrowy kloc jako motocykl miejski to tez kiepska sprawa :)
Owszem jest ladny i to wszystkie jego zalety :) w sam raz dla bogatego mlodego tatuska.
Mirku ale tu nie chodzi o dzidowanie tylko o zaj...stą elastyczność takiego pieca no i nie ukrywam naked'y to jest to <punk>
PS. Poprzednio jeździłem chińskim chopperkiem 125 cm3, 12V, spalanie max 3l/100km, ładnie wyglądał i sam go docierałem. Moja prędkość to było średnio 80 km/h, Jawą też jest taka tylko o 5000 obr/min niżej :D i mogę wyprzedzić TIR'a :). Sądzę, że mocniejszym też dużo szybciej bym nie cisnął tak do tych 140 km/h jak pisałeś  :>.

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 22, 2011, 22:42:51 »

To fakt, kazda maszyna ma swojego nabywce i milosnika. Ja akurat nie przepadam za poruszaniem sie po miescie litrem a z kolei za miastem bez owiewki. W jawie jeszcze nie mam i lecac z gorki 100 przez chwile wkurza mnie, ze musze sie tak trzymac. Zreszta jadac 80 przez duzszy czas daje nogi na podnozki pasazera, zeby siedziec lekko pochylonym i nie meczyc sie walka z nacierajacym powietrzem. Owiewka to tylko kwestia czasu. Kolejna sprawa to okresy wiosenno jesienne. Zimniej jest na jawie przy 70 niz na hondzie przy 140. Wiatr, opady, temperatura. Zabudowa rowna sie komfort ;-) naked- fakt jest ladny.
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #64 dnia: Lipca 22, 2011, 22:57:32 »

Jeśli chodzi o mnie to podnoszę lewą w górę zawsze jak widzę motocykl. Osobą na skuterach nie macham, chyba że znam, po prostu są to małolaty albo dziadkowie.

Co do pomocy przy drodze, jak Fis mówi dużo zależy od człowieka ja się zawsze zatrzymuje i pytam czy pomóc i mam nadzieję że mogę liczyć na to samo. Jakoś w maju złapałem kapcia, to facet się terenówką zatrzymał dokładnie hi luxem jechał z żona gdzieś na ryby, zatrzymał się, zapytał czy pomóc, zobaczył kapcia, zapakowaliśmy moto na pakę i odwiózł mnie do domu:D wypił herbatę ja ładnie podziękowałem i pojechał. Teraz lewa w górę to bardziej powitanie a jak masz pomóc to i tak się zatrzymasz i tak :D
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Stefa_no1

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Lipca 23, 2011, 00:07:48 »

Co do pomocy w trasie:   kilka dni temu  wyjechałem sobie z dziewczyną na wakacje w Góry Świętokrzyskie. Późnym popołudniem w drodze do Chęcin  miałem chwilowy postój spowodowany  brakiem świeżych dostaw prądu do zapłonu  :P (pierdółka, coś z wyłącznikiem zapłonu,  ale zanim bez schematu obczaiłem co do czego idzie, zdążyłem już nieco roznegliżować Jawę  :) )  i tak grzebię sobie  przeglądając całą instalację,  omijają mnie samochody które wyprzedzałem lub wymijałem w korkach kilka km wcześniej, niektóre z dość charakterystycznymi naklejkami w kształcie motocykla z tyłu. Wszyscy tylko się gapią. No nic, tak w życiu bywa, raz na wozie, raz pod wozem. Raz oni jadą a ja stoję, a raz odwrotnie. 
Ale oprócz samochodów mijały mnie motocykle... Mniej więcej: 2 grupki  plastiku,  grupka chromu,  i kilka plastików solo... wszyscy się patrzą jak na kosmitów,  niektórzy machają, inni nie, nawet jeden moto na gumę  wyrwał...  <thumbup>  <mur> ale nikt się nie zatrzymał.  <oops>
Ale dość tego biadolenia- odprawiłem modły, Jawa zagadała, lewa w górze!   <punk>
ETZ 251, Jawasaki

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #66 dnia: Lipca 23, 2011, 00:27:59 »

W sumie Ci co przejechali mogli by co najwyżej pomóc zatankować i napompować koło.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #67 dnia: Lipca 23, 2011, 01:14:22 »

Co do pomocy w trasie:   kilka dni temu  wyjechałem sobie z dziewczyną na wakacje w Góry Świętokrzyskie. Późnym popołudniem w drodze do Chęcin  miałem chwilowy postój spowodowany  brakiem świeżych dostaw prądu do zapłonu  :P (pierdółka, coś z wyłącznikiem zapłonu,  ale zanim bez schematu obczaiłem co do czego idzie, zdążyłem już nieco roznegliżować Jawę  :) )  i tak grzebię sobie  przeglądając całą instalację,  omijają mnie samochody które wyprzedzałem lub wymijałem w korkach kilka km wcześniej, niektóre z dość charakterystycznymi naklejkami w kształcie motocykla z tyłu. Wszyscy tylko się gapią. No nic, tak w życiu bywa, raz na wozie, raz pod wozem. Raz oni jadą a ja stoję, a raz odwrotnie. 
Ale oprócz samochodów mijały mnie motocykle... Mniej więcej: 2 grupki  plastiku,  grupka chromu,  i kilka plastików solo... wszyscy się patrzą jak na kosmitów,  niektórzy machają, inni nie, nawet jeden moto na gumę  wyrwał...  <thumbup>  <mur> ale nikt się nie zatrzymał.  <oops>
Ale dość tego biadolenia- odprawiłem modły, Jawa zagadała, lewa w górze!   <punk>

Niby nie dobrze a moze i dobrze. Jak widzisz pewnie i tak malo kto bylby w stanie Ci pomoc, niektorzy sa niewierzacy. Ja na przyklad jak naprawialbym jawe na drodze w sloncu przez godzine nie wiem co odpowiedzialbym dziesiatej osobie pytajacej " pomoc moze!!!"???  <furious>
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Craigh..

• Świeżak
  • *
  • Czarne na czerwonym jedzie po zielonym.. co to?
« Odpowiedź #68 dnia: Lipca 24, 2011, 12:49:20 »

Chyba wszyscy zapomnieliście o co chodzi w jeździe motocyklem - polecam powrót do korzeni i film 'Easy Rider'.. mniej szpanu, lansu i zawiści. Jednym słowem, do wszystkiego trzaba dorosnąć czego sobie i innym życzę...
LEWA W GÓRĘ !!!
CZ 250 Sport 471.0.10 '75
CZ 250 Sport 471.4.56 '79 DeLuxe

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 11, 2011, 21:21:04 »

Dzisiaj wracałem z treningu TS, wiadomo prawko jest to światełka, lusterka, wszystko jak należy.
Mijało mnie dwóch motocyklistów, jeden na intruderze, drugiego moto nie rozpoznałem.
Oczywiście lewa poszła do góry, ale oni pierwsi podnieśli, jak widać są różni motocykliści. Dla mnie jest to miły gest.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 07, 2014, 23:52:11 »

W Szczecinie widać są bardzo tolerancyjni motocykliści, przez ostatni tydzień (600 km) nie zdazylo mi się ani razu zeby ktoś nie odmachal, raz tylko na światłach stalem to skos nie odmachal ale tak zapierdala* ze pewnie nawet nie zauważył. Była tu mowa o niedzielnych motocyklistach ze wyjeżdżają się polansowac po mieście może i tak jest co nie zmienia faktu że jak robiłem koledze gaźnik na poboczu to większość się zatrzymywała i pytała czy może jakoś pomóc, powiedziałem ze silikon wysokotemperaturowy potrzebuje, miałem go 10 minut później...
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

renegade88

• Global Moderator
  • 472.5 i wszystko staje się łatwiejsze
« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 08, 2014, 11:06:00 »

Ja macham każdemu motocykliście w trasie i wisi mnie to czy odmachnie, przeważnie odmachują około 90-95%.

Jak robię rundę po mieście macham wszystkim oprócz skuterom i ścigom, bo miejscowi nie wiedzą co to znaczy. Jak machałem kiedyś zawsze to nigdy nie odbiło się to w moją stronę, wiec stwierdziłem że to nie ma sensu, ale jeżeli ktoś machnie mi właśnie na takim motocyklu pierwszy w moim mieście zawsze odmachnę i wiem że to przybysz z innej miejscowości:D

Lewa w górę!!
    Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

Jawa song ---> http://w142.wrzuta.pl/audio/8TLNnSF77xH/jawa_song

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 08, 2014, 17:47:10 »

A więc tak : kiedyś poluzowało mi się lusterko wiec zjechałem na pobocze aby je dokręcić. Jak już rozebrałem pół jawy aby dostać się do kluczy nadjechała grupa motocyklistów z Niemiec oczywiście pierwsze pytanie czy wszystko ok i czy nie potrzebuje pomocy  :o - odpowiedziałem że sobie poradzę  8) . Jak odjeżdżali oczywiście każdy z nich LwG i do przodu. Po tej sytuacji trafiłem jeszcze po drodze kilku "czoperowców" - nie musiałem nawet pierwszy ręki podnosić  ;)
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 08, 2014, 18:00:12 »

" szlachta " na ścigach ze swoich okolic z reguły nie odmachuje , bo po co , skoro jedziesz starym , 25 konnym trupem ? Ale w większości wypadków to zależy od człowieka jak to się mówi
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 08, 2014, 18:07:30 »

Weźcie jeszcze jedno pod uwagę,ścigi jezdza dosyc ostro,do tego jazda miejska nie zawsze pozwala puścić kierownicę,gdzie przy ścigu caly ciężar opiera sie na rękach.