Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:39:26
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do dołu

Autor Wątek: Nowoczesne oleje do skrzyni biegów  (Przeczytany 70203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
Nowoczesne oleje do skrzyni biegów
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 27, 2011, 22:42:30 »

;-) Jutro mam to zamiar zrobić Fisie:-),dziś niestety praca nie pozwoliła na dłuższą wyprawę,jednak pierwsze wrażenie jest obiecujące i oby tak zostało,dzięki za poradę:-)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
Nowoczesne oleje do skrzyni biegów
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 27, 2011, 22:59:43 »

Mam książkę obsługi do jawy 638-0 i w niej zalecany jest hipol 85W90(15f),natomiast w nowszych zalecany jest olej 80W90, czy jest on gęstszy? chyba nie,co do skrzyni to proponuję zakup nowej ( z nową tolerancją) i jej zamontowanie do karterów...

Kto widział nową oryginalną ( z nową tolerancją) czeską skrzynię biegów???
Istnieje coś takiego? Jeśli ktoś ma fotkę czegoś takiego proszę zapodać.
Dzisiejsze tajskie, indyjskie lub tureckie podróbki lepsze od czechosłowackich? Bzdura.

Nigdy nie  polemizowałem z serwisówkami Jawy tylko zwracałem uwagę że strona, wyszukiwarka olejów Quakera jest do du...y.
W Starej CZ 450 lało się LUXa z braku cokolwiek innego, o gęstości 40 i jeżdziła.
Dziś jednak wlałbym Hipola 15F lub coś 85W90 lub 80W90.

Konkretne trzaski przy przełączaniu biegów (przy sprawnej mechanicznie skrzynce) to wina sprzęgła - jego złej pracy lub złej regulacji.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
Odp: Nowoczesne oleje do skrzyni biegów
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 27, 2011, 23:24:38 »

Bo Ty wiesz zawsze najlepiej :-P,i nie porównuj luxa do dzisiejszych olei,nie te lata i nie ta klasa,nie mam zamiaru Cie przekonywać do czegokolwiek jednak nie zawsze masz rację i czas to zrozumieć...

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 27, 2011, 23:40:18 »

Forum dyskusyjne to właśnie tu.
Wiem że czasem mam rację a czasem nie. Raczej nie naciskam "guziczków" klawiatury jeśli nie mam nic na poparcie pisanych słów. Po prostu jestem zbyt leniwy aby "klikać po daremnicy"
Trudno mnie do czegoś przekonać. Chyba jednak nie.  Jednak nie potoku słów oczekuję tylko konkrety proszę.
Suche fakty tylko - z żelaza i stali   :D - słowa z klawiatury odpadają  <blink>
Ja też nie chcę Cię do czegoś tam przekonywać tylko skoro proponujesz zakup nowej skrzyni to zakładam że wiesz o czym piszesz.
A ja nie wiem. Zapodaj tu nową czeską skrzynię to uwierzę.
Uważam że ktoś (nawet zdaje mi się wiem kto) naściemniał Ci o nowych czeskich super hiper za hiper kasę częściach.
Jakieś tam teksty handlarzy knedloczęściami typu: nowa oryginalna czeska, z nową tolerancją - między bajki wkładam.
Pokaże mi ktoś w/w czeski oryginał - kupię - założę - zrobię na niej bezawaryjne 60kkm  - zmienię zdanie. Ot co.
Póki co dla mnie to bajka.
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2011, 23:47:57 wysłana przez jawol »

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 27, 2011, 23:48:57 »

Konkretne trzaski przy przełączaniu biegów (przy sprawnej mechanicznie skrzynce) to wina sprzęgła - jego złej pracy lub złej regulacji.

Nie do koñca jawolu - to moze tez być wina oleju. Zbyt duza jego lepkosc nie pozwoli wyhamować wałka sprzęgłowego skrzynki lub będzie to robiła ze zbyt duzym oporem - i stad to "jeb", które powoduje łzawienie oczu holgera...

Tak wiec regulacja to jedno, a olej drugie. oba musza być odpowiednie aby zabafka dobrze je¼dziła.

Np. taka pierdoła - urwane kilka żył w lince sprzegła moze powodować ów trzask.

P.S.
Olej przekładniowy jest do przekładni - ¼le współpracuje ze sprzęgłem mokrym...
No - moze nie ¼le, a gorzej.. to lepsze słowo...

Napisz może lepiej - co moze spowodowac wg Ciebie wlanie oleju 20W-50 do skrzyni...
A ja Ci napisze co może spowodowac wlanie oleju Hipol 85W/90... wytarcie krawędzi zabieraków kłowych... a z dodatkiem dwusiarczku molibdenu - przedwczesne zuzycie okładzin a w wiekszych silnikach lub przy ostrzejszym uzytkowaniu - spalenie sprzęgła.
Jedynym uzasadnieniem wlania Hipola jest uzytkowanie Jawy w tropikach.

Z resztą - poczekajmy na testy holgera - bedziesz miał teorie sprawdzona na żywym organi¼mie - trochę co prawda duzym i cięzkim, ale za to robiącym wysmienite winko...  :D

Z reszta sam sobie odpowiedziałes jawolu - lałeś Luxa10 i Dżawa je¼dziła - (wiem, że Ty wiesz co to był za syf)
Tylko dla młodych!!!
Młodzi - słuchajcie!!! - LUX10 był olejem uniwersalnym, który stosowało się w  smarowaniu silników czterosuwowych, sprzęgieł i skrzyñ biegów oraz - tu UWAGA - wlewało się GO do paliwa w celu smarowania silników dwusuwowych!!!
Byl jeszcze LUX 5 i LUX15. Piątka była olejem zimowym ( o ile dobrze pamietam) Tak. Tak - było takie cuś jak olej na zimę!!! Nazywało się to olejem zimowym, a działo się to w czasach gdy na CPNie była tzw. benzyna niebieska - 72 oktany!
Z resztą mam jeszcze gdzie w chacie żółtą 94 oktany z czasów stanu wojennego. Całe 3 litry - wspaniale pachnie - czteroetylkiem ołowiu.  <thumbup>
A z radia lało się wtedy to:
http://www.youtube.com/watch?v=ZARUZy2RQJ8
Rozkreca się od czwartej minuty.  ;)
Koniec historii.

A Lux miał gęstosć 40 - holger zalał 50. Bedzie latać? - będzie.  ;)
Bo musi.

Z reszta jak się tak boisz to zalej sobie rajdowa 60-tke - trochę Cię łupnie po kieszeni, ale skrzynia i sprzęgło Ciebie przezyje napewno...  :)

http://www.inter-rally.pl/p/29/37769/olej-syntetyczny-motul-300v-le-mans-20w-60-butelka-2l-oleje-silnikowe-chemia-uzytkowa-oleje.html

Specyfikacja:
http://www.motul-oleje.pl/product/index-id-9.html
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2011, 00:09:24 wysłana przez FIS »

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 28, 2011, 00:02:33 »

A ja Ci napisze co może spowodowac wlanie oleju Hipol 85W/90... wytarcie krawędzi zabieraków kłowych... a z dodatkiem dwusiarczku molibdenu - przedwczesne zuzycie okładzin a w wiekszych silnikach lub przy ostrzejszym uzytkowaniu - spalenie sprzęgła.
Jedynym uzasadnieniem wlania Hipola jest uzytkowanie Jawy w tropikach.

Może ale nie musi.
U mnie nic takiego po 60kkm się nie stało (mimo stosowania tylko Hipola 15F)
Oryginalna skrzynia. Oryginalne okładziny sprzęgła?
Wierzę więc inżynierom z fabryki Jawy a nie "specjalistom" od "Wybierałki" Quarkera.
Zresztą sam zauważyłeś że głopoty tam są.
Stare Jawy na sinikowym a nowe na prżekładniowym   <lol> <lol> <lol>

Jak dla mnie "sprawna mechanicznie skrzynka" to  oczywiście 100% sprawnych trybów zalanych odpowiednim olejem. Tak dla ścisłości.
...to moze tez być wina oleju...

Jeśli wrócisz do początku dyskusji to sam sobie odpowiedziałeś dlaczego jednak nurtują mnie kwestie syntetycznych olejów przkładniowych.

ps, jednak mimo wszystko LUXa 10 nie lało się do silników 4T
    - niebieska miała 78 oktanów Ruska 72?
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2011, 00:20:50 wysłana przez jawol »

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 28, 2011, 00:20:12 »

Wiesz co wiem prawie napewno jawolu?
¯e tylko Twa ostrożność w "super nowosci i syntetyki" oraz dbałosć o sprzet - pozwoliła Ci przejechac na Dżawie 6kkm bez remontu.
Jakby tak wszyscy dbali o swe motory jak Ty - to forum to sprowadziłoby się tylko do umawiania się na kolejne zloty... a tak... :>

Nie mam ani siły ani dostatecznej wiedzy aby Ci udowadniać nielaboratoryjnie pewne sprawy.
Zawsze dyskusję nasza zakoñczysz tym:
"U mnie nic takiego po 60kkm sie nie stało (mimo stosowania tylko Hipola 15F)"

I co mam wtedy zrobic? - moge co najwyzej pójsć sobie na piwo.  <beer>

Moge jeszcze napisać tak:
Zawsze są pewne widełki w stosowaniu srodków smarnych - tak jak i tolerancje wykonawcze poszczególnych częsci.
I to chyba tyle z mojej strony.  <oops>

Patrzac na licznik przebiegu Jawy jawola - poddaje się !!! - uroczyście.  :D

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 28, 2011, 00:29:21 »

A ja tam wierzę inżynierom z Jawy - dobrze wymyślili i już.
I tu zacytować mogę Jacka R. -..." chyba lubię Czechów ale gdybym wydał się za Czeszkę umarł bym ze śmiechu"
Ale syntetyka przekładniowego to chyba bym jednak wlał?

ps. Taka jedna Czeszka (z nazwiska nie z narodowości) do dziś mnie się podobuje - szkoda że kiedyś nie miałem śmiałości do niej uderzyć  <drool> Może jednak nie umarł bym ze smiechu i to ona leżała by dziś w mojej sypialni?  :>  <lol>

KTO SMARUJE - TEN JEDZIE!!!! ....I wielkie drzewo łańcuchówką na zapałki potnie
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2011, 09:14:49 wysłana przez Nightwish »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 28, 2011, 09:29:46 »

Trzymajmy się faktów,tak jak pisałem wcześniej dwa sezony przeje¼dziłem na Hipolu 15F i byłem z niego naprawdę zadowolony to po pierwsze,
po drugie nie testowałem i nie proponowałem syntetyka do skrzyni,choć próba z półsyntetykiem (MTX) była jednak kompletnie nie udana,a olej ten w specyfikacji 80W przewidziany jest do pracy z mokrym sprzęgłem widać jednak że nie z jawą
po trzecie wiem co to jest automat sprzęgła i potrafię prawidłowo je wyregulować

Jawol napisał:
Suche fakty tylko - z żelaza i stali   biggrin - słowa z klawiatury odpadają  blink
Ja też nie chcę Cię do czegoś tam przekonywać tylko skoro proponujesz zakup nowej skrzyni to zakładam że wiesz o czym piszesz.

Kto widział nową oryginalną ( z nową tolerancją) czeską skrzynię biegów???
Istnieje coś takiego? Jeśli ktoś ma fotkę czegoś takiego proszę zapodać.
Dzisiejsze tajskie, indyjskie lub tureckie podróbki lepsze od czechosłowackich? Bzdura.

Nie wszystkie zmiany techniczne ogłaszane są na forum publicznym,wiele z nich wprowadza się w trakcie produkcji i tylko osoby naprawdę zainteresowane mają na ten temat wiedzę,jak pisałem wcześniej napisz do Tynca,zadaj kilka pytañ i zobaczysz jaką uzyskasz odpowied¼( Mgr.Jiri Kraft kraft_jiri@jawa.eu )-nie można wszystkiego dostać na tacy,czasem trzeba wierzyć w to co mówią inni ludzie,nie koniecznie podpierając się namacalnymi dowodami w postaci choćby skrzyni czy wału,zauważ że jawy 2T w dalszym ciągu są produkowane i sprzedawane choćby w Rosji lub Anglii i co ? ,składane są z samych azjatyckich części?
Wiesz wracając do "osoby Która mi niby mi naściemniała "
A ja nie wiem. Zapodaj tu nową czeską skrzynię to uwierzę.
Uważam że ktoś (nawet zdaje mi się wiem kto) naściemniał Ci o nowych czeskich super hiper za hiper kasę częściach.
Jakieś tam teksty handlarzy knedloczęściami typu: nowa oryginalna czeska, z nową tolerancją - między bajki wkładam.
to niestety ale się mylisz,BARDZO CZęSTO prowadzę z nim rozmowy ( sam do mnie także dzwoni) na różne tematy,nie są to rozmowy handlowe tylko rozmowy pasjonatów czeskiej motoryzacji i naprawdę wiele się dowiedziałem i nauczyłem od niego( tak,i poleca do jawy Hipol 15F ) ,nie chowa wiedzy do szuflady przed innymi a mógłby to robić z wiadomych względów,poznaj człowieka a potem Go oceniaj.

Wracając do tematu,słoñce pięknie świeci więc za chwilę odpalam jawensyna i zobaczymy co pokażą testy drogowe na oleju mineralnym Valvoline Motorcycle Oil 4T 20W50.

AVE JAWA  :)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 28, 2011, 17:23:52 »

I pierwsze kilometry na nowym oleju nawinięte,co by tu powiedzieć aby nie skłamać ,a wiec:
1.odpalenie na zimno -miód malina,zero sklejenia sprzęgła,pierwszy bieg wszedł mięciutko że aż miło  :D
2.jazda i rozgrzewanie motocykla,wszystkie biegi wchodzą bardzo płynnie,bez przycięć- klik,klik i następny już jest,skrzynia bardzo cicha  :D
3.redukcja biegów podobnie,bardzo lekko i pewnie-aż do zatrzymania jawy i wbicia luzu  :D
4.sprzęgło pięknie trzyma w całej szerokości obrotów silnika  :D
Po rozgrzaniu motocykla parametry pracy skrzyni na nowym oleju w dalszym ciągu na  bardzo wysokim poziomie, nic nie zgrzyta,nic nie stuka,nic nie chrupie ,wszystko działa bardzo cicho i pewnie,zmianie biegów towarzyszy tylko klik , zero ślizgania sprzęgła,zero problemów ze znalezieniem luzu,zero problemów z wbiciem jedynki czy pozostałych biegów.Porównując ten olej do poprzednio stosowanych widać znaczą różnicę pracy skrzyni biegów,cena tego oleju to tylko 22 zł więc nie wiele więcej od Hipolu a różnica pracy znacząca.
Osobiście polecam ten olej,jednak nikogo nie namawiam i nie próbuję przekonać do jego stosowania.
Natomiast korci  <lol> mnie aby wypróbować jeszcze olej który Tobie Fisie się sprawdził,a mianowicie Rev Tech i mam prośbę do Ciebie abyś mi podał jakieś namiary gdzie go można w Polsce kupić.

O już mam,o ten chodzi? :
http://sklep.mad-riders.com/Olej_Silnikowy_20W50_35052-688.html

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 28, 2011, 20:40:50 »

a teraz Wam zabije klina. Do ts-ki lałem przepalony olej z ursusa C-385 , Kto był na zlocie w zielonej górze to widział. Nigdy mi się sprzęgło nie ślizgało ani nie ciągnęło skrzynia ładnie chodziła. Pozdrawiam
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 28, 2011, 20:50:19 »

a teraz Wam zabije klina. Do ts-ki lałem przepalony olej z ursusa C-385 , Kto był na zlocie w zielonej górze to widział. Nigdy mi się sprzęgło nie ślizgało ani nie ciągnęło skrzynia ładnie chodziła. Pozdrawiam

<lol> <lol> <lol> a miałem napisać  że kiedyś wlałem "Selektol" i było git ale Ty przebiłeś wszystkich. Znaczy że jawa na wszystkim pojedzie :D :> :D <lol> <lol> <lol> <lol>

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 28, 2011, 22:08:56 »

prawdopodobnie Hipol 6, rozrzedzony przepracowaniem jeśli przekładniowy  :) , albo Superol CB lub CC jeśli silnikowy, tylko czarny jakiś  :'( musiał być , Aral Supertraktoral 10W/30 to chyba raczej nie  :-/
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2011, 22:10:36 wysłana przez madras30 »
3.5 (38) TS

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 28, 2011, 22:21:26 »

Gustawie - olej z ursusa to dobry olej - bedzie działał.
Przepalony ma trochę sadzy i innej żracej chemii, ale Jawa poleci i nic Ci się slizgać nie bedzie.

madras30 - Aral Supertraktoral 10W/30 - moze być za rzadki... tulejki polecą szybciej w sk. b.

Holger - nie to nie ten. To Rev Tech silnikowy - kicha raczej, z resztą na tym oleju Rev Tech miał kiedyś wpadke..
ale nieważne. Szukaj tego -
http://moto.allegro.pl/harley-olej-rev-tech-do-sprzegla-i1518954524.html

Np. tu - http://www.malyhd.com/

Ale jak wszystko Ci pasuje to nie kombinuj...  ;] bo przekombinujesz... :)

Powinienes go tez dostać na wlocie do Jeleniej po prawej stronie (jak jedzie się do miasta od strony Wrocka) - w salonie motocyklowym jakichś japoñców, ale tam obok jest tez coś harleyowego... kurde już nie pamietam - to jest troche przed miastem, właściciel to chyba Grzesiek...
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2011, 22:32:23 wysłana przez FIS »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 28, 2011, 22:46:07 »

Tak,Grzesiek B.,znam Go tyle o ile ma salon Kawy,Yamahy,i od niedawna...Junaka...zciąga Harasy ze Stanów,a jego brat ma sklep i serwis kawałek dalej po lewej stronie( tzw "Stodoła" ),co do oleju to ten sezon zostaję na Valvoline ale w międzyczasie kupię Twój i kiedyś wypróbuję,dzięki za info i zapraszam na winko :-)

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 29, 2011, 08:53:03 »

Myślę, że niedługo bedzie okazja.  ;)

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #41 dnia: Marca 30, 2011, 20:35:46 »

Kupiłem tego Valvoline zobaczymy jak będzie chodził silnik Jawy 634. Wlałem 1,1 litra i nie pojawił mi się w otworze kontrolnym. Jak pamiętam do tego silnika (oznaczony 632) wlewa się 1,1 litra? Jak ktoś wie to proszę o info.
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #42 dnia: Marca 30, 2011, 20:41:48 »

Dolewaj aż zacznie lecieć z tego otworu, albo wsad¼ w niego kawałek drutu i pogrzeb bo mógł się zatkać jakimś syfem.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #43 dnia: Marca 30, 2011, 22:37:44 »

634,632-1,2 litra oleju wchodzi do skrzyni  :D

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 10, 2011, 00:45:19 »

Wlalem motul 4t 10w40 to sprzeglo chyba sie lekko slizga a moze mi sie wydaje ale po 200 km jakby 3ka zaczela wyc. Chyba trzeba bedzie wrocic do jakiejs gestej brei.
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2011, 04:13:31 wysłana przez mirekm71 »
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Two-Stroke

• Młodszy Jawer
  • **
    • MyWeb
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 10, 2011, 01:32:28 »

Hipol 80w spokojnie daje rade. 85w jest za gęsty.

Kensey

• Jawer
  • Jawa 350 TS
    • Agroturystyka Cetine Vecchie
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 09, 2011, 09:35:22 »

Witam, jestem na etapie wymiany oleju we swojej Jawie i mam pytanie do Holgera - bo ostatni post pisałeś jakiś czas temu, więc jak sie sprawuję ten Valvoline Motorcycle Oil 4T 20W50 ? Jest dobry do Jawy ? Nadal zero problemów ?
Jeśli nie, to proszę o jaką radę co wlać aby było pewnie :)

Pozdrawiam

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 09, 2011, 10:21:24 »

Cześć. Ja też zalałem tym Valvoline. I chodzi świetnie.
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Kensey

• Jawer
  • Jawa 350 TS
    • Agroturystyka Cetine Vecchie
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 09, 2011, 12:44:10 »

O, no to super.. w takim razie też zaleje..
A powiedz mi czy płukałeś jakoś szczególnie skrzynie po tym starym czy poprostu spuściłeś i zalałeś Valvo ? :)

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 09, 2011, 13:07:11 »

Wlalem motul 4t 10w40 to sprzeglo chyba sie lekko slizga a moze mi sie wydaje ale po 200 km jakby 3ka zaczela wyc. Chyba trzeba bedzie wrocic do jakiejs gestej brei.

Na 10W-40 mozesz slyszec skrzynke. Poczytaj co napisałem powyzej... 20W-50 i nie rzadszy!!!

Jak slizga Ci się sprzęgło na oleju 4T to je napraw. Ślizgac się nie powinno. To są oleje posiadające dodatki pozwalające mu pracowac i w silniku i w sprzegle i w sk. biegów. Jednak sk. b. posiadająca uzębienie proste ( a takież jest w Dżawie)- bedzie słyszalna... Czwórka się uspokoi- booo zebatki nie przenoszą wtedy obciążeń.

Kensey- to może napisz co masz zalane... bo są przypadki kiedy trzeba płukać, a są kiedy nie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2011, 13:39:27 wysłana przez Święty Piotr »
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do góry