Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:33:29
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 350 typ 638 12v brak iskry-prawy gar  (Przeczytany 9180 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marek256

• Świeżak
  • *
Jawa 350 typ 638 12v brak iskry-prawy gar
« dnia: Marca 14, 2011, 21:07:22 »

Witam!

Mam problem z Jawą 350 typ 638 12v. Brak iskry na prawym garze. Brak napięcia na drugiej cewce, więc zamieniłem kablami i tak po pierwsze brak iskry na pierwszej cewce, a tej drugiej nie mogłem dokręcić nakrętki i mi się cały gwint rusza  <crybaby> . Czy teraz ta cewka z ruszającym gwintem jest do wyrzucenia?  Dalej sprawdziłem zapłon, wpiąłem miernik tak jak w poradniku http://www.breinride.home.pl/moto/wws/index/regulacjazaplonu.htm "Podłączenie kontrolki typu 1, korzystającej z zasilania akumulatorem" i wykazywał mi ciągle napięcie, tak samo z dolnym niezależnie od kręcenia tą śrubą imbusową. Więc wpiąłem świecę w działającą cewkę i kręciłem tym imbusem i nie ma iskry dopiero jak kopię z kopniaka to jest. Więc jak sprawdzić zapłon i przywrócić iskrę na drugi gar? 
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2012, 20:29:24 wysłana przez Rozztocz »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
Odp: brak iskry-prawy gar
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 14, 2011, 21:35:24 »

masz po prostu złe przerwy na przerywaczach skoro jest napięcie. Przerywacz się nie zamyka

EDIT.

aby zapobiec dalszemu pytaniu- przerwa na przerywaczu to 0,4 mm. Szczeliniomierz w łapę i mierz.
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2011, 21:42:33 wysłana przez deejf »
    Status GG

marek256

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 14, 2011, 21:57:08 »

He he trochę nie trafiłeś z edtitem bo to wiem, tylko czytałem na innej stronie że ustawia się, gdy jest najbardziej rozwarta, a w poradniku gdy jest tłok w GMP. To jak najlepiej?

pawelk1994

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 14, 2011, 23:18:14 »

Maksymalne rozwarcie styków jest właśnie w GMP. :)

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 14, 2011, 23:21:10 »

Witam!

Mam problem z Jawą 350 typ 638 12v. Brak iskry na prawym garze. Brak napięcia na drugiej cewce, więc zamieniłem kablami i tak po pierwsze brak iskry na pierwszej cewce, a tej drugiej nie mogłem dokręcić nakrętki i mi się cały gwint rusza  <crybaby> .
Opisz to porządniej - prawy gar, cewka 1 cewka 2.
Wole prawy gar, cewka gara prawego, cewka gara lewego - krótko acz treściwie. Bo tego wywodu ja nie kumam, nie wiem jak inni.
Czy teraz ta cewka z ruszającym gwintem jest do wyrzucenia?

Podłącz pod zaciski NN (Niskie Napiecie) omomierz - ruszaj tą śruba (gwint się nie rusza, tylko podejrzewam, ze śrubka) - jak wartości beda latały (nie beda stałe) to do wyrzucenia. Jak bedzie cewka dawała stabilny opór - podklej ja jakimś dobrym klejem dwuskładnikowym i delikatnie dokrec. W 2 przypadku musisz pamietać, ze masz podejrzaną cewkę - i na dalsze traski bierz sobe zapas. Przynajmniej ja tak bym zrobil.

Dalej sprawdziłem zapłon, wpiąłem miernik tak jak w poradniku http://www.breinride.home.pl/moto/wws/index/regulacjazaplonu.htm "Podłączenie kontrolki typu 1, korzystającej z zasilania akumulatorem" i wykazywał mi ciągle napięcie, tak samo z dolnym niezależnie od kręcenia tą śrubą imbusową. Więc wpiąłem świecę w działającą cewkę i kręciłem tym imbusem i nie ma iskry dopiero jak kopię z kopniaka to jest. Więc jak sprawdzić zapłon i przywrócić iskrę na drugi gar?
Najpierw ustaw przerwę.

czytałem na innej stronie że ustawia się, gdy jest najbardziej rozwarta, a w poradniku gdy jest tłok w GMP. To jak najlepiej?
Gdy jest najbardziej rozwarta ma byc.
EDIT
W sumie tak jak pawelk1994 pisze... ale przy dobrze ustawionym zapłonie. Jak zaplon jest powalony to max rozwarcie bedzie w innym punkcie.

A tak po namysle - trochę do tyłka jest taka teoria... nie w kazdym silniku max rozwarcie jest w GMP. Czy nie lepiej uczyc się ogólnych zasad anizeli wkuwać knyfy do każdego motoru?
Ja bym przerwy w GMP nie ustawiał. Ustawiałbym ja na srodku garbika - i wtedy bedę zawsze pewny ze jest dobrze, czy to bedzie Jawa, MZ, Junak, czy BMW, auto czy motocykl - 1 zasada, a nie jakies patenty.  :-/

A jak się mylę to mnie nauczcie - może czegos sie dowiem nowego...  <photo>
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2011, 23:37:21 wysłana przez FIS »

Saladin

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 15, 2011, 05:46:18 »

Na logikę to największa przerwa powinna być w GMP. U mnie też iskra skakała jak tłok był w połowie cylindra :D ale połączyłem teorię z praktyką czyli przestawiłem płytki tak aby w GMP było największe rozwarcie, następnie ustawiłem zapłon i silnik ładnie cyka. Mam nadzieję, że będzie kiedyś okazja zweryfikować to ustawienie z kolegami ;) Może mi się tylko wydaje, że jest ładnie :D :D :D

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 15, 2011, 14:53:43 »

Ustawia się tłok w GMP i ustawia przerwę . A max rozwarcie jest bardzo duże  ,dlatego jak ustawimy przerwę na garbie krzywki to platyny mogą się nie otwierać
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

marek256

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 15, 2011, 16:47:25 »

Sprawdziłem cewkę omomierzem i pokazuje wartość stałą, czyli jest dobrze. Dalej ustawiłem przerwy na 0.4 w GMP bo miałem 0.3, iskry nie ma na 2 garach i dalej świeci żarówka. Więc powróciłem do 0.3 i na oko poprzesuwałem lekko płytki w lewo. Ku mojemu zdziwieniu są iskry na dwóch garach. Teraz odpala tylko na ssaniu i po kilku krotnym przekręceniu manetki wchodzi w obroty. Z prawego tłumika mocno dymi, a z lewego bardzo mało. Próbowałem regulować ga¼nik ale nic nie dało. Więc pewnie trzeba ustawić dobry zapłon dla lewego cylka tylko jak? 

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 15, 2011, 16:59:28 »

wymieñ oba przerywacze razem z płytką i może kondensatory i powinno pomóc, jakby nie to może krzywka jest wytarta
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 15, 2011, 16:59:41 »

Więc pewnie trzeba ustawić dobry zapłon dla lewego cylka tylko jak?  

zadzwoñ po Harry'ego Poterr'a niech różdżką pomacha  :>

Dobrze,że się nie pytasz jak  zrobić pomidorówkę z kilograma buraków  <lookaround>

Na forum wszystko jest, jak czym, po co i dlaczego, wystarczy chwilę poszukać i przy tym pomyśleć <hammer>

Tak się ustawia zapłon : http://www.demonos.vipserv.org/forum/smf/index.php/topic,6288.msg71401.html#msg71401

Czym : Czujnikiem zegarowym, suwmiarką, patyczkiem od loda i nożem, czymkolwiek co wlezie do głowicy, najlepiej czujnikiem. Do tego jeszcze szczelinomierz 0.3 i 0.4 mm oraz sprawna świeca albo probówka z podpięciem na masę  ;)
    Status GG

marek256

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 15, 2011, 17:14:53 »

he he dobre żarty. A tak na poważnie to napisałem, że napięcie ciągle jest i nie sprawdzi się sprawana świeca albo żarówka z podpięciem na masę ;). Spróbuje wymienić przerywacze i kondensatory i zobaczymy co będzie.

Dawid Fan 350

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Odp: Jawa 350 typ 638 12v brak iskry-prawy gar
« Odpowiedź #11 dnia: Października 23, 2013, 20:52:35 »

Witam
Ostatnimi czasy zakupiłem Jawe 350 TS  :) . Na początku nie było wogóle iskry ale po przeczyszczeniu platynek pojawiła się ale tylko na jednym garze :( . Problem dotyczy prawego garu na którym mimo wielu starań nie potrafie znaleźć iskry. Sprawdziłem także napięcie na platynkach czy sie iskrzy i prąd jak najbardziej tam dochodzi . Po długich poszukiwaniach zadziwiła mnie jedna rzecz że cewka która jest związana z lewym garem jest zimna ,a ta, która jest do prawego(bez iskry) po dłuższej chwili robi się ciepła . Co może byc przyczyną braku iskry an prawy garze ?  Proszę o pomoc .

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
Odp: Jawa 350 typ 638 12v brak iskry-prawy gar
« Odpowiedź #12 dnia: Października 23, 2013, 21:17:25 »

Zamień kabelki dochodzące do platynek jeżeli nie będziesz miał iskry na tym garnku na którym w tej chwili masz to znaczy, że masz do wymiany kondensator od tego konkretnego przerywacza.
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy