Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:50:42
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Tłok po przejściach  (Przeczytany 7285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wódz

• Gość
Tłok po przejściach
« dnia: Sierpnia 21, 2006, 01:13:24 »

Tak wygląda tłok po przejściach...cylindra nie widziałem...może i dobrze...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a59f8e02936d08ed.html
P.S> dzięki NaczelnyFilozofie za info
Pzdr

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
Odp: Tłok po przejściach
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 21, 2006, 08:47:52 »

Tak wygląda tłok po przejściach...cylindra nie widziałem...może i dobrze...

Moim zdaniem trzeba delikatnie przeczyścić papierem ściernym i latać dalej  <lol>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 21, 2006, 09:52:31 »

a mi sie wydaje ze tlok nadaje sie do wyrzucenia

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa TS 350, CZ 380/514, MZ TS 150
    • Mój profil na bikepics.com
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 21, 2006, 10:16:56 »

Nie¼le go przeryło   :o Tłok napewno jest do wyrzucenia bo kompresji to już on trzymać nie będzie.
Zastanawia mnie jak zdjąłeś tłok bez oglądania cylindra  :]

emzet

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 21, 2006, 10:32:29 »

mam podobnie, albo troche mniej zryty - i trzyma kompresje - coprawda beznadziejną - ale trzyma :P

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 21, 2006, 11:26:57 »

mnie sie wydaje ze temu tlokowi to juz nic nie pomoze -zbyt glebokie bruzdy

a czy to na denu to nagar czy obicia od tego co zrobilo te bruzdy ??
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Wódz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 21, 2006, 16:30:07 »

Nie¼le go przeryło   :o Tłok napewno jest do wyrzucenia bo kompresji to już on trzymać nie będzie.
Zastanawia mnie jak zdjąłeś tłok bez oglądania cylindra  :]
Rzecz polega na tym że oddałem ją do mechanika,a jak zobaczyłem tłok to aż bałem się spojrzeć dalej ;)
To są odbicia tego co tam latało.
Moim zdaniem tłok się nadaję do postawienia na półce, ewentualnie moge zrobić z niego popielniczke <thumbup>

yaarooo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 27, 2006, 22:09:57 »

to wy chyba nie widzieliscie tloka po przejsciach... na weekendzie zrobie fotki tloka z kumpla cz...

kilka dni temu, akurat wybieralismy sie cezetka na przejazdzke :D. CZ elegancko zapalila - tak jak zawsze na 1 gar :D jak zlapala na drugi to zagrala ladnie przez 5 sekund moze i "jeb" cos w prawym garze. nie zgasla i slychac wyraznie bylo ze cos ostro stuka w cylindrze - tak jakby tlok uderzal w glowice. koles mowi ze jedziemy i tak [do cpnu najpierw - 15km w obie strony] i objechalismy w ta i z porotem v-max 80 km/h wiec pomyslelismy ze jednak trzeba rozebrac...

urwal sie kawalek tloka [na samym dole, jak jest to okno wyciete] i nie wpadl do walu tylko polecial do gory zrywajac po drodze wszystkie pierscionki... zrobie zdjecie tego tloka to sami sobie zobaczycie...

zrobilismy te 15 km na tak rozjebanym silniku i cz ciagnela 80 km/h - to jest pelen podziw dla tego moto... ten cylinder w ktorym to sie stalo nawet nie zasysal wachy z gaznika - zero kompresji. i nawet nie ma praktycznie sladow na gladzi - delikatne takie tylko.

zaden jednocylindrowiec nawet by nie zapalil a my zap..... 80 km/h - podziw nic innego. az mi jej szkoda sie robi. kumpel jest taki kat na motory, ze biedna cz juz gorzej trafic nie mogla...

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 27, 2006, 22:22:06 »

zaden jednocylindrowiec nawet by nie zapalil a my zap..... 80 km/h - podziw nic innego. az mi jej szkoda sie robi. kumpel jest taki kat na motory, ze biedna cz juz gorzej trafic nie mogla...

Taaa
A pó¼niej taki "kat" daje ogłoszenie treści "SPRZEDAM - STAN IDEALNY" a tacy jak my ( porządni motocykliści ) musimy się męczyć i remontować ehhh :-/ <scared> <sadwalk> :[

Ale ten kto kocha te maszyny ten kupi... i wyremontuje wykatowaną CEZET czy JAWę!!!
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2006, 22:23:38 wysłana przez Rozztocz »
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

yaarooo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 27, 2006, 22:45:45 »

nie no ten koles to kupuje juz wykatowane za grosze i robi zeby tylko do przodu jechala... po nim moto sie nadaje na zlom, albo ewentualnie na dawce organow :D

zostawil ta cezetke kiedys u mnie na caly tydzien i pojezdzilem troche i pozniej zrobilem foty... :D

oto cz 350 stan idealny: www.cz350.fotosik.pl

tylko ze to post o tlokach :D - wrzuce to moze jeszcze gdzies zeby wiecej ludzi zobaczylo tak wspanialy moto... :D

yaarooo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 28, 2006, 18:23:53 »

no to wlasnie co do tych tlokow to dlaczego one tak pekaja??

temu kolesiowi juz tak sie 2 razy zrobilo i to w tym samym cylindrze... gladz wyglada na dobra... tloki byly z innego silnika [oba silniki nominalne]

moze kiedys te tloki byly przegrzane czy cos?

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 29, 2006, 00:09:03 »

A ja mam popielniczke z takiego tłoka;)mi prawie sie wał w rekach rozsypał;)łożyska to mi przemieliłi kulki wylatywały...2 pierścienie zjadła;)mój tłok jest podobny ale tylko od góry;)

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 29, 2006, 17:58:04 »

no to wlasnie co do tych tlokow to dlaczego one tak pekaja??

temu kolesiowi juz tak sie 2 razy zrobilo i to w tym samym cylindrze... gladz wyglada na dobra... tloki byly z innego silnika [oba silniki nominalne]

moze kiedys te tloki byly przegrzane czy cos?

Zasada numer 1. Jeżeli wymieniam tłoki to po pierwsze kupuję nowe a przede wszystkim ORYGINALNE!!!! Wolę dopłacić 20 czy 30 zł do sztuki i dać 6zł za pierścieñ ale wiem że to będzie je¼dzić a nie tłok spuchnie po  tygodniu i d**a zimna...

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 29, 2006, 18:02:50 »

na polskie tloki jest sposob. choc sam nigdy go nie sprawdzalem. trzeba je wygotowac w oleju (tylko nie pamietam ile czasu ale mam to gdzies w literaturze autorstwa Dmowskiego). wtedy napuchna tyle ile mialy napuchnac i koniec.. jak cos przyciera lub nawet tlok sie niemiesci to spasowujemy i sprawa zalatwiona (w skrajnym przypadku szlyszalem ze trzeba jeszcze poprawiac szlif ;P )

pozdr

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 29, 2006, 23:48:39 »

przepis na "tloki w oleju" podawalem na forum -wystarczy poszukac a patent sprawdzony i dzialajacy
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

pln

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 14, 2006, 16:04:32 »

zamiast bawić sie w jakieś gotowanie to lepiej kupić oryginał, zapłacić troche więcej, i mieć pewność że moto nie stanie gdzieś po drodze. A jak tłok puchnie to wiadomo że i cylinder dostaje po dupi.

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 14, 2006, 16:22:00 »

zamiast bawić sie w jakieś gotowanie to lepiej kupić oryginał, zapłacić troche więcej, i mieć pewność że moto nie stanie gdzieś po drodze. A jak tłok puchnie to wiadomo że i cylinder dostaje po dupi.

Nawet jak kupisz oryginał to pomysł Pawła jest bardzo dobry...
Sam będę go testował
Szczególnie jak się kupuje tłoki pod szlif...

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 14, 2006, 16:35:43 »

pomysl wcale nie jest moj, jest bardzo stary mnie powiedzial o tym czlowiek ktory zaraz po wojnie musial odlewac tlok do swojego HD WLA a od ktorego kupilem jawe -widocznie nie tylko my borykamy sie kiepskimi materialami

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 14, 2006, 16:39:04 »

pomysl wcale nie jest moj, jest bardzo stary mnie powiedzial o tym czlowiek ktory zaraz po wojnie musial odlewac tlok do swojego HD WLA a od ktorego kupilem jawe -widocznie nie tylko my borykamy sie kiepskimi materialami

Czyj by nie był to jest dobry...
A wydaje mi się że to nie chodzi za bardzo o kiepski materiał (bo oryginały powinny być z dobrego materiału) ale o to żeby jak najlepiej dopasować tłok do szlifu cylindra...
Takie jest moje zdanie...

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 10, 2007, 12:46:47 »

nie moge znalesc na forum tego przepisu na "tłoki w oleju".....

Brein

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 10, 2007, 13:20:56 »

Bakczysaraj

patent z olejem jest stary jak świat i opisywany tu i tam... archiwalne numery ¦M - chyba w którymś był... stare strony o klasykach, znajomi starzy macherzy i wyjadacze - popytaj.

Czhyba, że Paweł się poświęci i odkopie :)

P.S. Bakczy... czy ty kolego jesteś tą samą osobą co Szypowski? - jesli nie proszę zmieñ avatara bo się mylicie ;)

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 10, 2007, 13:25:45 »

nie jestem szypowski, ale lubie boba marleya;]

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 10, 2007, 19:15:17 »

Złapałem łopate z garażu poświęciłem kilka minut (sie też oczywiście :])

i oto prosze temat gdzie było o robieniu wywarów z tłoków :
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,1079.0

A tak poważnie to wystarczyło: szukaj "gotowanie tlokow" i po sprawie