Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:19:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Nie odpala po remoncie  (Przeczytany 15828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fizyk0

• Gość
Odp: Nie pali...help!!!!!
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 12, 2006, 18:12:39 »

A spróbuj zobaczyc jak wygląda simmering na wale po prawej stronie(pod alternatorem).Mi to wyglada na nieszczelną skrzynie korbową.Więc jeśli czoło i labirynt są OK to jeszcze moze przepuszczać właśnie na tym simmeringu.A czy twoja Jawa jak już zapali trzyma wolne obroty czy dzieją sie cyrki?

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 12, 2006, 18:56:39 »

11mm ma byc z plywakami. przynajmniej tak wnioskujemy z zoltej ksiazki.. w zasadzie to do konca nie wiadomo jak to ma byc ;) . moze powiesz skad masz takie informacje.. 

z żółtej ksiąki  <lol> cyt: Poziom paliwa w komorze pływaka - przy pomiarze od płaszczyzny podziału gażnika ..... (250 mm słupka paliwa) - 11 +/- 1 mm. Koniec cytatu. Ja ten tekst zrozumiałem tak:

podłączam wężyk leje paliwo, ściągam komorę (pływak zostaje przy gażniku) mierzę suwmiarką 11mm do "lustra" paliwa. i zwsze tak ustawiam.

Co do spalania to jak poszaleje sobie  <punk> to i z 5 litrów weżmie a przy spokojnej jeżdzie ok 4,2 litra.

A świece NGK B6hs kupiłem po 7,5zł jakieś dwa tygodnie temu ( pięknie chodzi  <worship> )
pozdro
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 13, 2006, 00:04:20 »

Czyli zdjac alternator musze?.dobra sprawdze to.Jawa jak zapale nie ma wolnych ale da sie to ustawić tak mi  sie wydaje bo reaguje po chwili jak ja przykrecam,odkręcam na śrubkach regulacyjnych ale czasami cyrkuje.TZN skacze na obrotach raz wieksze raz mniejsze.Dzieki za podpowiedz fizyk0

Jerry z tego co czytałem to 11mm ma byc z pływakami...ach moge to przestawic i zobaczyć ale wszyscy mówia że z pływakami.to z pływakami powinienes mieć ok3mm...

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 13, 2006, 23:12:04 »

Zakupiłem dzisiaj świece NGKB6HS i przestawiłem zapłon...jutro poziom paliwa zwieksze i może łaskawie zapali <sadwalk>

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 13, 2006, 23:56:34 »

I dobrze 3-4mm od koñca dyszy jest dobrym poziomem w gażnikach takich jak np. Jawa. Jeśli masz mniej podciśnienie w układzie dolotowym nie da rady "zassać" paliwa szczególnie w twoim przypadku - brak gumy ga¼nik-filter. Filtr stwaia "opór" dla powietrza i tworzy się podciśnienie zasysające mieszankę. Przy twoim poziomie paliwa przy odpalaniu radziłbym przytkać np. ręką wlot powietrza do ga¼nika- może zapali.

Zgadzam się z kolegami że bez gumy powinna zapalić - warunek: sprawne urządzenie rozruchowe. Ale będą szwankować wolne obroty i z uruchomieniem ciepłego problem ( ssania juz nie włączysz)

Zaznaczam że to co piszę wiem z własnych doświadczeñ (Jawa od 2000r w moich rękach, rozebrana do ostatniej srubki  <thumbup> i złożona na nowo). Nie mam także "monopolu" na rację. U kogoś może być inaczej. Ja robię tak i zawsze chodzi.

Pamiętajcie że ga¼nik i zapłon są od siebie zależne. Przy zmianie jednego trzeba poprawić drugie.
pozro
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 14, 2006, 00:23:42 »

hmmm po pierwsze mowisz ze nie pali jak wstrzykniesz paliwo.. Ile wstrzykujesz??
jesli nie zalapuje odrazu ze wstrzykiwaniem to wina nie lezy w braku zasilania.. jesli nawet na chwile nie zagaduje po wstrzyknieciu to na 100% musi to byc w Twoim przypadku zaplon (mowisz ze polaczenie cylinder-glowica jest szczelne). Po drugie na 90% nie jest to simering.. czego wyscie sie tego simeringu uczepili.. Jawa ma 2 cylindry.. i 2 simeringi na wale.. oba musialby by byc padniete.. przeciez jawa powinna  bez problemu zapalic na jeden gar. (dobrze  ustawione jawa pali nawet na 1 gar od pierwszego kopa + do dwoch na wylaczonym zaplonie)
jak nie pali na dwa gary  to moze byc to labirynt, czolo zaplon i zasilanie.. ale raczej nie nieszczelnosci bo na jednym powinna chodzic.
.a cha.. nie wiem czy wszyscy pamietaja ale simeringi zaklada sie smarujac je uprzednio olejem na powierzchni przylegania. jak tego nie zrobisz to bardzo prawdopodobne ze zalatwisz sobie nowy simering.

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 14, 2006, 09:16:31 »

Wstrzykuje całą szczykawke na jeden cylinder.Ide robić  i zobacze.obym wrócił z dobrymi wiesciami.

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 14, 2006, 13:53:19 »

Cały dzieñ chrówy...mam juz dość.Przyzedł do mnie kumpel dzisiaj i uznał ze nie dostaje paliwa...."ona chce zapalic,ale nie może"Kopaliśmy w starter już zaczeła chytać i nic nie pali.Pchajac ledwo puścisz sprzegło i pali.Moc ma,ale na dolnym zakresie obrotów robi"buuu" i dopiero wchodzi na obroty.Zapłon na 2,9 przed GMP.Pali gume prędkość ma piekną ale nie ma wolnych obrotów i chyba zrobie tak jak pisał Jerry.Kumpel mówił że on zawsze ustawiał na 6mm od góry poziom paliwa i zawsze paliła(robił mi remont kiedys jednej jawy).Jemu zawsze chodziło wszystko igła więc zdaje sie na niego.Jutro dopiero bedziemy robic bo dzisiaj burza na przeszkodziła.acha...po je¼dzie świece kolor miały idealny,zgasiłem,kopałe,kopałem to na ssaniu to bez i świece non stop suche a mam na 11mm ustawione.Więc nie wiem co jest grane.Wszystkom chodzi a mi nie...myśle o kupnie nowego ga¼nika z ag-motu.Co o nim sądzicie?cena w sam raz jak na moją kieszeñ.

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 14, 2006, 14:45:34 »

Ja miałem taki ga¼nik to tajwañska podróbka idzie to poznać po takich kuleczkach wciśniętych jako zaślepki.Totalna lipa dlatego K2squad zastanów się dobrze czy nie lepiej dołożyc i kupić oryginał.Nie szło go wyregulować,niezamykające się do koñca ssanie ,"ogromne" luzy na przepustnicy w porównaniu z oryginalnym nowym czeskim.Ja bym napewno go nie kupił.Ale to twoja kasa i ty decydujesz.

cezet175

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 14, 2006, 16:28:42 »

jak ci nie pali rano to pal po poludniu a jak pali po poludnio to pal rano taka mala sugestia  <punk>  <thumbup>  <lol>

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 14, 2006, 19:48:46 »

Dzieki,że mnie uprzedziłeś fizyk0 bo byłem już w takim dołku,że bym go kupił.A ile kosztuje orginalny ikov???gdzie go mge zamówić?Ale wiecie co...wziołem przekręciłem ga¼nik w lewo i paliwo dochodzi do świec.Zapali.Jutro z kumlem ja uruchomimy i ustawimy.Wkoñcu sobie pośmigam. :>Bo zaczeła tak powoli łapac..ale kak mi "oddała" to myślałem,że staw w nodze mi rozwali ;)Dam znac jak bedzie dobrze...zwieksze paliwo w komorze pływakowej i bedzie dobrze.Na świecach NGK B6HS naprawde dobrze chodzi.Polecam. <cheers>

veronx

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 14, 2006, 22:27:19 »

tez mam te swiece i polecam...

SE630PL

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Września 27, 2006, 18:13:03 »

Ja mam coś takiego, że czasami nie pali z kopniaka wtedy trzeba popchnąć i jest ok potem jakiś czas pali elegancko z kopniaka i znowu historia się powtarza. Miał ktoś tak?
Pozdrawiam.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #38 dnia: Września 27, 2006, 18:24:16 »

jak pali to z którego kopa ??
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

SE630PL

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Września 27, 2006, 23:03:31 »

Jak pali to z pierwszego, oczywiście po przelaniu i kopnieciu bez zapłonu.

carlos

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Września 28, 2006, 06:52:21 »

mi się tak zdarza ale tylko jak ją nazbyt zaleję  <mur>, ale 100 m górki tak ze 40 stopni nachylenia i po sprawie  <thumbup> , pomijam fakt że najpierw muszę ten moto na tę górkę wypchać  :>  <drool>

SE630PL

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Września 28, 2006, 08:30:23 »

Czyli co taki ich urok?
A tak na marginesie potwierdza to fakt, że jawa jest motocyklem obowiązkowo 2 osobowym(lekka dziewczyna+kierowca) <thumbup>

carlos

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Września 28, 2006, 08:36:40 »

no chyba taki urok, cóż zrobić  :>
 "jak się nie ma co się chce to się kocha co się ma"   :>  <lol> <lol> <lol>

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #43 dnia: Września 28, 2006, 10:24:39 »

a silnik jest po remącie?? tzn szlify it.??  jeszcze moze byc zapłon zle albo gażnik moze za duzy poziom paliwa <book>  albo dysze masz rozkalbrowane i jak ma wieksze obroty to łapie( czyli na pycha)  ;]

carlos

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Września 28, 2006, 13:40:24 »

jeżeli o mnie chodzi to remont był robiony tej zimy i to kompletny

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #45 dnia: Września 28, 2006, 15:38:11 »

moja jawa mimo ze juz prawie padła (jest tylko po szlifach) bo wał sie tłucze i czasem sama wchodzi na obroty to zawsze pali z PIERWSZEGO kopa. Powaznie bym sie zdziwił jak by było inaczej <punk> <punk>

SE630PL

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Września 28, 2006, 21:33:26 »

CZ jest wspaniała małe pchanko i znów pali od kopa:)