Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:17:35
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Nie odpala po remoncie  (Przeczytany 15822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

K2squad

• Gość
[all 350] Nie odpala po remoncie
« dnia: Lipca 08, 2006, 10:57:27 »

Witam.Nie wiem co z nia.jest po remoncie.kontrolka ładowania nie swieci.motor po wstrzyknieciu nie zapala.zapłon na 2,7 ustawiony,ga¼nik chyba dobrze.Zapłon mam digitechaz allegro.Jak ja pchne tak konkretnie to zapali i chodzi jak burza a jak zgasze to nie chce zapalic.na zwykłych platynkach terz tak było....podajcie mi swoje sugestje...prosze o pomoc.aha.głowice już ściagałem i wyczyściłem nagar,kompresja jest,świece dobre,opala na cegiełke a jak kope to niemoge jej zalac...iglica na srodkowym rowku....proszę o kontakt na gg.9247305 <crybaby>
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2012, 19:59:39 wysłana przez Bulo »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Nie pali...help!!!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 08, 2006, 14:14:18 »

a aku ładowałeś poi remoncie?? skoro nie pali sie kontrolka ładowania to ja obstawiam akumulator
http://mienki1987.blogspot.com/

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 08, 2006, 16:00:38 »

akuma naładowana jest,zczotki dobre,kable sprawdzilem,poprawiłem styki na prostowniku i przeczysciłem je. <sadwalk>

Możej

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 08, 2006, 16:42:10 »

też miałem problem z odpaleniem po remoncie... tylko że w moim przypadku:
1. zapomniałem dokręcić głowice  <thumbup>
2. pod głowicą miałem 3 uszczelki  <thumbup> jakoś nie zauważyłem że już mam jedną, a potem nie zauważyłem że mam już drugą :D
3. zalewałem jej cały czas wache do cylindra i jak już odpalała to jakby na ssaniu i z ogromną porcją dymu :P
BTW dlatego szłą mi tylko z pychu;) i na wolnych obrotach przygasała (zwalałem to na ¼le wyregulowany ga¼nik).

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 08, 2006, 20:52:46 »

Ale doszedłes dlaczego tak sie dzieje???moja chodzi igła ale o wolnych obrotach moge zapomniec.nie mam gumy miedzy ga¼nikiem a filtrem powietrza moze to dlatego? :-/Nie mam uczszelki pod głowicami bo itak kompresja mi nie ucieka...wiec co to moze być...moze zapłon???ale mam na 2,7...kiedys ustawiałem na oko na 3,0 i paliła jak wstrzykłem ale był ¼le wyregulowany ga¼nik....ga¼nik kumpel mi doradził zebym miedzy obudowe a pływaak wsadził srube m5 i bedzie dobrze...on tak miał i paliła na dotyk...

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 08, 2006, 21:18:33 »

a na kablach nie masz nigdzie zwarcia????? jak z przerywaczami????
http://mienki1987.blogspot.com/

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 09, 2006, 00:05:54 »

na kablach ale których???.Kable mam miękie żóte te niełamiace sie..iskra jest piekna ale nie pali cholerstwo <crybaby>może jednak zapłon ustawie na 2,8 lub2,9 i zobacze....zasrany gaxnik,jego najbardziej podejżewałem ale teraz wydaje mi sie niewinny.bo jak wstrzykne powinna palic.w poniedziałek sprubuje odpalic z prostownika...może to akuma....ale ładowania nie mam i nie wiem co jest....szczotki dobre(nowe)kable stykaja,styki czysciłem,zarówka nowa.....kurde moze oprwka na zarówke...nie da mi to spać...ja chce je¼dzic kurde a nie pchac jak jakiś złom!!!! <scared>pomocy bo ja juz sam nie wiem <sadwalk>

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 09, 2006, 22:49:20 »

moja chodzi igła ale o wolnych obrotach moge zapomniec.nie mam gumy miedzy ga¼nikiem a filtrem powietrza moze to dlatego?

Przez brak tej gumy drastycznie skróciłeś układ dolotowy. Może to być przyczyną braku wolnych (nie ma podciśnienia). Na wysokich idzie a wolnych brak?
Załóż chociaż jakiś filtr (stożek  <punk> ) na gażnik. Chociaż polecam montaż orginalnej gumy.
Na użyteczny zakres obrotów ma także wpływ długość układu wydechowego.

Pozdro
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Polo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 09, 2006, 23:05:38 »

ale bez gumy też powina tak palic moja wprost po remoncie jak nie moglem znalesc takowej gumy a chcialem zobaczyc czy pali to palila bez tylko troche syyyyyyczala ;p ale nie ma sie co dziwic :P a kontrolka ładowania pali sie gdy silnik nie pracuje ??:> może w elektryce cos jest popier**** bo jak sie nie swieci na wylaczonym silniku to ewidentnie cos jest pomieszane i to moze byc przyczyna :) Sprawdz dobrze :) a jak nie to to pisz dalej wspolnie do tego dojdziemy :)

Pozdro

PoLo

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 10, 2006, 00:17:19 »

a wiec tak...swieciła po remoncie kontrolka i nie gasła...ale ładowanie tak jakby było bo akuma czymała.a teraz nawet na zgaszonym silniku jak mam kluczyk w stacyjce to nie swieci;(

Polo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 10, 2006, 08:39:58 »

to wez schemat w ręce i posprawdzaj poprawność podpięcia zespołu prostowniczego bo też może być taki motyw że aku ma prąd ale nie dostateczny na odpalenie motocykla
próbuj bo niewiadomo o co chodzi a czy szczotki są na tyle długie że dosięgają do pierścieni wirnika ?! może są zbyt wytarte ??:>

M£ODY

• Jawer
  • WSK 125. JAWka 50
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 10, 2006, 10:07:24 »

sprawdz  regulator napięcia,.on jest glównym winowajca braku ladowania, a bez ładowania Jawa jest jak ryba bez wody.A co do gumy gaznika, to nie ma ona znaczacego wplywu na to czy jawa pali z kopa czy nie.musisz miec dobrze ustawiony zapłon. <yes>

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 10, 2006, 10:11:45 »

Spoko....wpadłem tylko na sniadanie i od rana robie jawe.Dzieki za pomoc...ide robic wszystko pokoleji....pozdrawiam. <punk>

Polo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 10, 2006, 10:56:19 »

powodzenia :D i odezwij sie jak sponczysz co to bylo i czy znalazles :) pozdrawiam

PoLo

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 10, 2006, 17:05:50 »

Dobrze mieć dwie jawy...ufff....Po godzinie męczarni doszedłem jesli chodzi o ładowanie.Nawalił prostownik!a na dodatek obramówka na zarówke była do dupy.Teraz jest tak...pchne i pali pieknie..żarówka gaśnie zaraz po odpaleniu(dobrze nie zapali moto a ona juz gasnie :> <thumbup> :D).Wziołem sie za ga¼nik i zrobiłem  to tak jak opisał demonos.Mam 11mm z pływakami i 18mm bez pływaków...nie było to takie trudne.Ustawiłem zapłon na 2,8przed GMP.Powinna palic na dotyk...a ta .............nie chce zapalic!!!miałem zapłon na 2 przed gmp i chodziła na tym.Jak pchne to pali.¦róba od wolnych(ta zboku nie przy przepustnicy)wykrecona o jeden obrót.¦wiece pieknie opala na jasna cegiełke...no ideał...Co ja może bolec???pomocy!!!!!!!!!!!!Może to byc wina ga¼nika???poziom oki ale nie pali nawet zagrzana <crybaby>Wstrzykiwanie nie pomaga....ten motor jest poj....Jeszcze nie maiałem takiego przypadku!!kur...a.

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 10, 2006, 22:41:22 »

Mam 11mm z pływakami i 18mm bez pływaków...nie było to takie trudne

Tzn że nalewasz paliwo zdejmujesz komorę i mierzysz i masz 18mm bez pływaka w środku  <eek> <eek>
ja się mogę mylić ale wtedy właśnie powinno być 11mm od górnej płaszczyzny. Ja tak mam i za 3 kopem pali (zawsze i każdemu tak ustawiam więc nie jest to tylko mój przypadek) - nie bawie sie w kopanie bez zapłonu. Spróbuj tak ustawić poziom

pozdro
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 10, 2006, 23:16:51 »

11mm powinno byc z pływakami i tyle mam...sciagam komore i mam 18mm.identycznie miał demonos...A nawet jak jej wstzrykne to nie pali....mam dziwne przeczucia...

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 10, 2006, 23:37:24 »

to ja jakoś żle ustawiam. A ustaw tak żeby po ściągnięciu komory paliwo było 11mm od krawędzi (bez pływaka) i wtedy spróbuj. To tylko chwila pracy. Zawsze możesz wrócić do poprzedniego ustawienia. Mi się nadal wydaje za niski poziom masz.
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 11, 2006, 03:39:15 »

to ja jakoś żle ustawiam. A ustaw tak żeby po ściągnięciu komory paliwo było 11mm od krawędzi (bez pływaka) i wtedy spróbuj. To tylko chwila pracy. Zawsze możesz wrócić do poprzedniego ustawienia. Mi się nadal wydaje za niski poziom masz.

zaraz zaraz. moze poczytaj watek na forum o regulacji gaznika... 11mm ma byc z plywakami. przynajmniej tak wnioskujemy z zoltej ksiazki.. w zasadzie to do konca nie wiadomo jak to ma byc ;) . moze powiesz skad masz takie informacje.. 
ja mam szkielko w gazniku i jak ustawilem na te 11 mm z plywakami.. to mam odciecie przy  5000 obr/min.. ale inni twierdza ze im na tych 11 Jawa dobrze pali.. to ja juz sam nie wiem.... moze ktos w koncu poda jakies wiarygodne zrodlo jak jest z tym poziomem paliwa.. narazie najlepsza metoda to dostrojenie do silnika (obnizac az Jawie nie spadna osiagi ) Nadal zreszta nie wiadomo po co jest ten wypustek w komorze plywakowej gaznika.
Ale jakby nie patrzec nawet przy 13 mm z plywakami jawa powinna palic od kopa (przynajmniej mi tak pali) wiec chyba nie tu tkwi problem.
moze cos ze ssaniej.. albo czolo walu, albo kompresja (skad wiesz ze jest szczelna bez uszczelek?? mierzyles kompresje? zreszta z nieszczelnoscia miedzy glowica a cylindrem tez powinna odpalic bez problemu przynajmniej na jeden sprawny gar od kopa
a i jeszcze jedno.. czytalem jak kombinowales z zaplonem.. przy 2 mm powinna jawa zapalic najlatwiej.to jest dla niej najlepsze ustawienie dla rozruchu.
sprawdz czy napewno masz wystarczajaca ilosc pradu.. moze masz za slaba iskre.. to ze  w ogole jest nie zawsze wystarcza.
-Podepnij prostownik i sprobuj odpalic..
- wtrzyknij benzyne do cylindrow i sprobuj odpalic..
to ci da jako tako pojecie gdzie dalej szukac..

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 11, 2006, 08:15:49 »

Dzieki za rady jak wróce ze sklepu to sie moze pobawie z tym ale sprubuje z prostownika zapalic.Kiedys tak miałem ze tak nie paliła tylko z prostownika moze teraz też tak jest.ale kupie jeszcze uszczelki pod głowice.Jery jak masz 11mm bez pływaków to z pływakami masz 4mm.Ojj pewnie pali jak smok;)

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 11, 2006, 15:47:30 »

moja jawa jak ją kupiłem tez nie paliła dopiero jak ja pchnołem a przyczyną było ssanie , proponuje wymienić ten koreczek od ssania - dodam ze mój silnik tez po remącie  no i oczywiście musisz załozyc tą gume między filtrem a gażnikem  :P
pozdro
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 11, 2006, 17:38:29 »

żebym ja wiedział jak wyglada ten koreczek <mur>Byłe dzisiaj w sklepie i kupiłem uszczelki bo nawet mi ciekło pod pokrywą.
   wchodze dzisiaj do garazu a tu zonk <scared>akuma wyczerpana do zera.A ma niecały rok...głupota ludzka nie zna granic zostawiłem ja w zime w nieogrzewanym pomieszczeniu.To pewnie przez nia mam takie jaja <furious>Ale najpierw porobie wszystko i zobacze czy bedzie palic....sprubóje z prostownika.Będzie git jak zapali. :>

jawamania

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 12, 2006, 01:48:08 »

Ja mam u siebie dziwne aku.Kupilem trzy sezony jawke razem z nim.Byl wtedy jeszcze na gwarancji.W ta zime jako ze pomieszkuje teraz w Katowicach,a moj rodzinny dom jest na Mazurach zadzwonilem do ojca aby wyjal mi aku z moto i zaniosl mi do pokoju.Zapomnial niestety tego zrobic.
Jawka razem z aku stala cala zime w nie ogrzewanym garazu.Zaszedlem na wiosne do garazyku,wkladam kluczyk do stacyjki,wszystkie kontrolki sie pala no to prubujemy odpalic.pare kopow bez zaplonu,zaplon i pali.Zdziwilem sie troche tym,ze po calej zimie aku nadal trzyma.Nie ladowalem go wogle i przyjechalem nawet z mazur na slask ;)

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 12, 2006, 17:46:34 »

Ja juz mam dość...wymieniłem dzisiaj uszczelki pod głowicami no wsumie wogóle ich nie było <crybaby>.Jawa jak nie paliła tak nie pali.Paliwo nie dochodzi!!!¦wiece są suche.Jak wstrzykne to też nie pali.Dopiero jak popcham po wstrzyknieciu to zapali.Chodziła idealnie a tu zanim wymieniłem uszczelki nagle podczas jazdy zaczeła sprzelac w tłumik.Nie wiem czemu...ładowanie jest a ona mi takie cyrki robi. <sadwalk>Powiedzcie co jeszcze mam zrobic żeby wkoncu paliła i chodzila normalnie.Nie da sie jechać przez to strzelanie.Musze je¼dzic samochodem a nie lubie.... <furious>POMOCY!!!!!!!!!!

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 12, 2006, 17:49:22 »

świece mam chempion...może je wymienić na NGK.Ile kosztuja świece NGK????