Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:29:38
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: problem z CZ 350 ,Pomocy !  (Przeczytany 6061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Radwan

• OBECNIE BRAK :(
  • Jawer
problem z CZ 350 ,Pomocy !
« dnia: Kwietnia 29, 2010, 20:41:20 »

Witam wszystkich,mam problem - dziś nabyłem CZ 350. Poprzednio miałem mz ts 150 i poje¼dziłem trochę i na luzie strasznie wysoko obroty trzymała,mój brat zabrał się za regulację ga¼nika i delikatnie mówiąc "spier...." . Teraz jak zapala to nie chce wejść powyżej 1.tys obrotów ;/ , ale silnik chodzi i gaśnie a jak już się uda to obroty idą nagle coraz wyżej i wyżej aż dochodzi do 6tys i wtedy wyłączam silnik,bo idzie coraz dalej : ((( , mógłby mi ktoś pomóc a najlepiej zrobił zdjęcie ga¼nika z podpisanym : do czego służą te 3 śrubki ? Wiem, że jedna za paliwo druga za powietrze, ale nie wiem czy to ta na dole czy u góry :( :( a ta trzecia to nie wiem w ogóle do czego służy : ( jeżeli chodzi o sprawy mechaniczne to słabo się znam : ( ,bardzo proszę o pomoc.

z góry dziękuje i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2010, 10:34:09 wysłana przez Jawsim »
    Status GG
Szanuj maszynę,ona cię nie zawiedzie.........w każde miejsce bezpiecznie dowiezie : )

Mofeix

• Jawer Weteran
Odp: problem z CZ 350 ,Pomocy !
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 29, 2010, 20:45:14 »

Do regulacji są dwie(mają na sobie takie sprężynki. ta poziomo jest od mieszanki ta pod skosem od powietrza.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Radwan

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 29, 2010, 21:43:53 »

bardzo dziekuje !, a ta 3 sróbka gdzie niema spręzynki od czego jest ??? ,już troche ochłonełem z nerwów :],na weekend będe czyścił ten gażnik i wszystko poustawiam ,jest kilka pierdółek do roboty,ale silniczek ma tylko 18tyś. kilometrów :] powoli powili odpicuje i mam nadziejie ze bedzie mi się je¼dziło dobrze. : ]
    Status GG
Szanuj maszynę,ona cię nie zawiedzie.........w każde miejsce bezpiecznie dowiezie : )

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 29, 2010, 22:01:31 »

Ta pod skosem jest op polozenia przepustnicy a ta na samym dole jest od skłądu mieszanki tak jak pisze kolega wyzej.
Ta śrubka wyżej(pewnie ma złoty kolor) jest to dysza składu mieszanki. wykręc ją i wyczyść, potem wkręc delikatnie i nie dotykaj :P
jak wyregulowac ga¼nik, znajdziesz na forum. Ja osobiście polecam iglice na 3 rowek od góry i śruba od mieszanki wykręcona o 1 obrót. jeśli będą za wysokie obroty, obniz poprzez wykręcenie śrubki od położenia przepustnicy.
Aha zapłonik jeszcze sprawdż. 2.7 wg mnie najlepsze ustawienie.
 Jeśli ci silnik tak ostro się wkręca możliwe że dostaje za mało paliwa.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2010, 22:03:42 wysłana przez Krystian250 »
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

Radwan

• Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 29, 2010, 22:42:13 »

dziekuje ci bardzo ,zapłon też do ustawienia ale tym zajmie się mój brat on jest elektronikiem :p porobie tak jak mi radzicie obiecuje ze jak bedzie ok to odpisze ;p .Wielekie dzięki za pomoc i za wyrozumiałość dla nowicjusza :P :P
    Status GG

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 30, 2010, 09:18:31 »

dziekuje ci bardzo ,zapłon też do ustawienia ale tym zajmie się mój brat on jest elektronikiem :p porobie tak jak mi radzicie obiecuje ze jak bedzie ok to odpisze ;p .Wielekie dzięki za pomoc i za wyrozumiałość dla nowicjusza :P :P

Magister inżynie będzie zapłon ustawiał ^^
Tylko niech się nie walnie w obliczeniach bo ci wał rozsadzi i tłok z korbowodem ci przeleci przed twarzą.
A na poważnie - to nie jest trudne, starczy wykombinować jakis przyrząd - czy to suwmiarka i wydłubana śruba, czy jakiś pręt - i jedziesz :)
Uwierz że ta umiejętność w klasycznym zapłonie może CI się bardzo przydać.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 30, 2010, 10:40:16 »

Witam wszystkich,mam problem - dziś nabyłem CZ 350. Poprzednio miałem mz ts 150 i poje¼dziłem trochę i na luzie strasznie wysoko obroty trzymała,mój brat zabrał się za regulację ga¼nika i delikatnie mówiąc "spier...." . Teraz jak zapala to nie chce wejść powyżej 1.tys obrotów ;/ , ale silnik chodzi i gaśnie a jak już się uda to obroty idą nagle coraz wyżej i wyżej aż dochodzi do 6tys i wtedy wyłączam silnik,bo idzie coraz dalej : ((( , mógłby mi ktoś pomóc a najlepiej zrobił zdjęcie ga¼nika z podpisanym : do czego służą te 3 śrubki ? Wiem, że jedna za paliwo druga za powietrze, ale nie wiem czy to ta na dole czy u góry :( :( a ta trzecia to nie wiem w ogóle do czego służy : ( jeżeli chodzi o sprawy mechaniczne to słabo się znam : ( ,bardzo proszę o pomoc.

Jeżeli chodzi o pisanie po polsku też kiepsko. Odsyłam do regulaminu. Nazwa tematu też do dupy- potem taki ktoś sobie szuka w archiwum i co znajdzie? Gówno znajdzie bo temat "CZ 350 pomocy" gówno znaczy!!

http://www.demonos.vipserv.org/forum/smf/index.php/topic,5918.msg68739.html#msg68739

Poczytaj Kolego.

W ga¼niku z boku masz 2 śrubki regulacyjne- jedna przy przepustnicy a druga przy gardzieli. To trzecie to dysza a nie śrubka i ma być wkręcona do oporu. I nie odpowiadają one za paliwo i powietrze tylko kolejno za wysokość położenia przepustnicy i za skład mieszanki na wolnych obrotach. Wkręć do oporu i wykręć o 1,5 obrotu. To jest położenie wyjściowe do dalszych regulacji. Ta skośna najlepiej niech jest wykręcona dość mocno i odpalaj dodając lekko gazu a potem dopiero ją wkręcaj i zwiększaj ( stabilizuj ) obroty jałowe.
Po jaką cholerę elektronik do zapłonu? A co tam jest elektronicznego? Tam trzeba znać podstawy rozrządu a nie elektronikę.
Proszę pisać po polsku bo posty będę usuwał.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2010, 10:47:20 wysłana przez Jawsim »

Radwan

• Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 08, 2010, 13:38:19 »

zamieszczam zdjięcie śróbek regulacyjnych:http://yfrog.com/es20100508129j

A-Nie wiem ile wykręcić
B-mam na 1,5 obrotu wykręcone
C-dokręcone na max

Jak wy ustawiacie u siebie ??? podajcie A,B,C jak macie ustawione chodzi mi tak "pi razy drzwi"
acha,iglice mam na 3 rowek od góry

z góry dziękuje
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2010, 13:45:56 wysłana przez filcu »
    Status GG

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 08, 2010, 14:10:25 »

C to dysza. ma być wkręcona do oporu. B ma być w zasadzie od 0,5 do 2 obrotów- zalezy od silnika,jego stanu,stanu ga¼nika, wyprzedzenia zapłonu,jakości paliwa,widzimisie itp
A ma być tak,żeby silnik chodził.
Zasada jest jedna:
-odpal motór i zagrzej silnik
-ten wkręt A wykręć tak by był tylko załapany
-wkręt B wykręć o 1 obr
-odpal motocykl dodając gazu
-trzymaj go "na gazie" tak aby nie zgasł- ale nie może miec obrotów za wysokich- ot tak na granicy zdechnięcia.
-wkręcaj wkręt A do momentu aż silnik na to zareaguje- będzie chodził już sam bez "trzymanki"
-teraz go lekko odkręcaj aż zacznie przygasać- tak zostaw
-teraz wykręć wkręt B o pół obrotu lub cały- stopniowo.
- powinny obroty wzrastać
Wykręcając wkręt B mieszanka staje się uboższa- tzn obroty w pewnej granicy wzrastają bo dostaje więcej powietrza,po przekroczeniu tej granicy silnik zacznie chodzić na jeden gar i się telepać i zgaśnie. Bo powietrza w stosunku do paliwa będzie za dużo.W drugą stronę podobnie- wkręcasz B to zmniejszasz stosunek powietrza do paliwa - widać  to po tym,że silnik zacznie podkapcać mocniej. Prawidłowo wyregulowany ga¼nik zapewnia stabilne wolne obroty przy praktycznie zamkniętej przepustnicy. ¦rubka do jej podnoszenia ma być tylko w takiej pozycji by moto nie gasło po gwałtownym odjęciu gazu. Mieszanka na wolnych nie może być za bogata bo raz,że moto będzie się dławiło a dwa,że nie będzie chciało się wkręcac na obroty.
Tu trzeba zgrać trzy rzeczy. Pierwsza to to,że śrubka A i B mają być tak ustawione by ga¼nik po zamknięciu gazu nie gasł. Czas w jakim ga¼nik zaczyna działać na obwodzie wolnych obrotów ( a nie biegu jałowym bo to zdaje się przełożenie skrzyni biegów) nie jest błyskawiczny- jest lekko opó¼niony. Dlatego przepustnica musi być lekko podniesiona (właśnie wkrętem A) żeby po puszczeniu gazu silnik zdązył przejść na zasilanie układem wolnych obrotów ga¼nika. Drugą rzecz to działanie w drugą stronę- wolne obroty muszą być tak zgrane by silnik szybko i chętnie wchodził na obroty "użytkowe" - jak za bardzo wzbogacisz wolne to silnik zanim się wkręci zrobi takie boooooo. Schodząc z obrotów będzie gasł. Na zbyt ubogich wolnych obrotach silnik co prawda chętnie się wkręci ( bo ma głoda na paliwo i ochoczo z niego po dodaniu skorzysta ) ale mizernie złazi nich- silnik po je¼dzie ma sporo paliwa porozlewanego po gardzieli a jeśli wkręt B daje mu jeszcze do tego za wiele powietrza to noie chce mu się szybko złazić na wolne obroty. Ot taka banalanie prosta zabawa w kompromis.

Radwan

• Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 08, 2010, 14:41:21 »

ok zrobie krok po kroku jak muwisz,mam problem ze zdjięciem tej pokrywy z lewej storny od filtra powietrza(cholerstwo siedzi nie darady wyciągnoć z tych zatrzasków na dole) :/,wyczyszcze filtr i bedzie ok  :)

dzieki ,że chciało ci się pisać taką lekturę napewno mi pomoże, widzę że macie tu dużą wyrozumiałość dla początkujących.
    Status GG