Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 16:57:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Cz 350 zmiana silnika - problem, pomocy  (Przeczytany 5262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

osiol7

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Cz 350 zmiana silnika - problem, pomocy
« dnia: Maja 13, 2014, 23:01:12 »

Witam! Jestem świeży na forum tak samo jak w świecie motocyklów, z tego względu prosiłbym o jasne i zrozumiałem jak dla świeżaka odpowiedzi.
Postanowiłem wymienić silnik w CZ 350 mojego Taty ponieważ mam zielone pojęcie o pracy silnika spalinowego i myślałem, że będzie to tak łatwe jak piszą. Zakupiłem więc cały kompletny silnik rzekomo po remoncie, zabrałem się za jego wymianę. Poszło dość dobrze i wrzuciłem kilka części ze starego silnika Taty ponieważ były one sprawne. Miedzy innymi był to alternator i świece a po drugie wyglądały lepiej niż te które przyszły już z silnikiem. A teraz mój problem:
Silnik dostaje mieszankę, wnioskuję ponieważ są mokre świece,  jest również iskra - ustawiałem wyprzedzenie - prawdopodobnie jest też odpowiednie sprężanie ale co do tego nie jestem w pełni pewny, nie mam pojęcia jak sprawdzić stopień sprężania bez miernika. W każdym razie CZ nie odpala, nie dała żadnych oznak życia, wymieniłem akumulator i świeci mi się kontrolka akumulatora, oczywiście na tym nowym ustawiałem zapłon. Jednak nie świeci mi kontrolka luzu czyli żółta diodka a niebieska sygnalizująca światła drogowe świeci bardzo mizernie. Nie mam pojęcia co zrobić dalej, jak sprawdzić sprężanie, co zrobić żeby chociaż dała znak życia? Może coś robię źle przy odpalaniu, może jest jakiś tik którego nie znam.
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2014, 23:26:46 wysłana przez osiol7 »

Janek786

• Świeżak
  • *
Odp: Cz 350 zmiana silnika - problem, pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 13, 2014, 23:44:02 »

No kontrolka od ładowania będzie świecić jeśli silnik nie będzie pracował (brak ładowania).Po odpaleniu jak jest z ładowaniem wszystko ok to ma zgasnąć. Kontrolka luzu może nie świecić z kilku powodów; oberwany kabel, niesprawny czujnik lub problem z automatem ale to mało prawdopodobne. Pytanie jaki masz ten akumulator nowy,sprawny trzyma napięcie ?
Na twoim miejscu przeglądną bym instalację elektryczną w pierwsze kolejności , może gdzieś masy brakować lub coś nie łączy.

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 14, 2014, 00:24:10 »

Jaka instalacja  6V czy 12V ? Bo jak 6V to ciężko będzie świeżakowi żeby zagadała,mi po 2 dniach tylko strzelała w tłumik i zwątpiłem  ;D

osiol7

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 14, 2014, 05:30:15 »

Instalacja 6V, Akumulator w pełni sprawny, nowy, a czy jest możliwość, że kable od cewki są felerne?
Czasami przy ustawianiu zapłonu iskra przeskakiwała mi na prądnicy a nie na samej świecy, czy to normalne?. Ile mm przed górnym położeniem tłoka powinna być iskra? ustawiłem na 2mm przed, może ma być bezpośrednio w górnym położeniu?

Janek786

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 14, 2014, 06:52:52 »

Kolego Baza Wiedzy i ustawienie zapłonu obowiązkowa lektura ma początek. Ale jeśli nie masz żadnego pojęcia o silnikach spalinowych radzę dać to komuś niech Ci to zrobi bo sam zęby zjesz na tym. Wyprzedzenie ustaw 2,7mm od tego zaczynaj. Instalacja cała do przeglądu 6V nie lubi jakichkolwiek strat prądu.

Seba

• Świeżak
  • *
  • Čezet 350 472.6
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 14, 2014, 08:38:13 »

Jeżeli iskra skacze po prądnicy to w pierwszej kolejności do sprawdzenia są przerywacze, kondensatory i ogólnie cała instalacja zapłonowa. Sprawdź dokładnie czy na płytce zaplonowej nie ma opiłków i innego syfu który mógłby robić przebicia lub zwarcia. Najlepiej było by jak byś wszystko rozebrał i wymył dokładnie w benzynie ekstrakcyjnej.

osiol7

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 14, 2014, 09:13:59 »

A czy powodem nie odpalania moze byc nie przykrecony wydech, nie montowalem go, żeby tylko sprawdzić czy odpala.

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 14, 2014, 09:31:44 »

A czy powodem nie odpalania moze byc nie przykrecony wydech, nie montowalem go, żeby tylko sprawdzić czy odpala.
Raczej nie. 
Sprawdź to wszystko co piali wyżej i powinno być ok  ;D
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

kamil.op

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 - 634.7 , WSK 125 , Bmw rt1200
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 14, 2014, 10:00:49 »

A nie wsadziles czasem na odwrot kabli zaplonowych?

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 14, 2014, 10:41:00 »

Tu opisałem podłączenie prądnicy
http://www.jawacz.pl/elektryka/problem-z-ladowaniem-cz175-487/msg226855/#msg226855

Tu masz schemat
http://www.jawacz.pl/baza-wiedzy/schematy-instalacji-elektrycznych-jawa-i-cz-uproszczone-schematy/?action=dlattach;attach=26215;image

Ustaw zapłon na 2.7 ja radził Janek786, i sprawdź czy masz podłączone dobrze wszystko.
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

osiol7

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 14, 2014, 12:09:57 »

Ok, dziekuje za pomoc postaram sie to dzisiaj posprawdzac, napewno nie włożyłem  fajek na odwrót.

osiol7

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 19, 2014, 22:18:18 »

Ponawiam próbę. Nie mam pojęcia co jeszcze może być nie tak. Ustawiłem zapłon według opisu tutaj na stronce. Mam iskrę na obu świecach. Czyściłem cały gaźnik, wykręcałem każdą śrubę, przedmuchałem wszystko kompresorem, ze wszystkich dysz wydostawało się powietrze tak jak powinno. Wylałem z baku całe stare paliwo i nalałem świeżej mieszanki, mając nadzieje, że problem tkwi właśnie w starym paliwie. Nadal CZ nie odpala, ani znaku życia.

Jedyne co udało mi się ustalić to, że po wlaniu benzyny bezpośrednio pod świece mieszanka normalnie się przepala, słychać strzał, widać spaliny z obu cylindrów. Wznawiam prośbę o pomoc.

kamil.op

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 - 634.7 , WSK 125 , Bmw rt1200
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 19, 2014, 23:14:01 »

Jeżeli przewody zapłonowe są na swoim miejscu to sprawdz czy przy wymianie prądnicy nie podpiąłeś na odwrót kabelków od przerywaczy bo cały czas mi się wydaje  że masz zapłon na odwrót. No chyba że ten silnik to jakas lipa bo z tego co zrozumiałem to nie wiesz kto i jak go składał?

osiol7

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 20, 2014, 09:11:19 »

Tak, nie mam pojęcia kto i jak go składał, kable włożyłem dobrze sugerowalem się położeniem tloka, żeby iskra była wtedy kiedy tłok jest na górze, więc nie może być źle z kablami