Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 00:23:26
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Brzeczenie, dzwonienie w silniku Jawa TS 350  (Przeczytany 21995 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krzysiek33a

• Gość
Brzeczenie, dzwonienie w silniku Jawa TS 350
« dnia: Marca 14, 2010, 17:58:07 »

Siema mam problem z Jawa ts 350. Coś dzwoni, brzęczy w silniku, tłucze ciężko powiedzieć. Wymieniłem łożyska na wale, wszystkie pierścienie tez zostały wymienione nadal tłucze. Nie mam już pomysłów, to jest coś takiego jak na tym silniku tylko u mnie o wiele głośniej.

http://www.youtube.com/watch?v=LyAbxCK8CjI&feature=grec

Jawsim

• Gość
Odp: Brzeczenie, dzwonienie w silniku Jawa TS 350
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 14, 2010, 18:26:54 »

Czoło wału,klocek,łożyska wewnętrzne wału, labirynt,tuleja labiryntu,tłoki,pierścienie,sworznie,korbowody-na dole lub/i u góry, łañcuszek sprzęgłowy,napęd obrotomierza,kosz sprzęgłowy,przerywacze,d¼wigienka ssania,breloczek od kluczyka,niedokręcone cewki,koła zębate w skrzyni biegów- lu¼ny automat zmiany biegów...
Dobra- ja powymieniałem większość opcji- a teraz kto pobawi się w zgadywanie?
Pytanie w stylu- zgubiłem klucze od domu- gdzie moga być?

Na powaznie- Drogi Kolego- a skąd mamy to wiedzieć?
I jeszcze ten filmik- nie dosyć,że na nich i tak słabo słychać ¼ródło hałasu to jeszcze ten nawet nie przedstawia tego motocykla. <frusty>

Luki

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 14, 2010, 21:35:57 »

Sprzęgło lub łañcuch sprzęgłowy. Najlepiej odkręć lewy i prawy dekiel, odpal motor wtedy będzie można stwierdzić co i jak.
Ogar 205
CZ 175/487
Ogar 200
Jawa 350/638.1

krzysiek33a

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 14, 2010, 21:43:55 »

No to tak na pewno to nie jest łañcuszek sprzęgłowy, przerywacze, łożyska na wale i pierścienie to wszystko wymieniłem a co do reszty to nie wiem, niby wszystko sprawdziłem i jest ok. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł

iroq2

• Starszy Jawer
  • Jestem Ślązakiem nie Polakiem->jestem za Autonomią
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 14, 2010, 22:16:57 »

jaki ten stuk jest głuchy ? głuchy stuk wydobywa się ze łożysk stopy wału. Sprawd¼ cylindry może masz już zużyte. Przy Zużytych cylindrach wymiana tłoków nic nie daje a dzwonienie  może być przez tłok i pierścienie  które w lu¼nym cylindrze stukają i dzwonią obijają się o jego scianki. Zobacz jaki masz próg w cylku . Najlepiej nie bawić się w jakieś głupie wymiany pierscieni samych tłoków itp to nic nie daje. Remont znaczy wszystko tym bardziej w leciwym motocyklu co stał albo x lat nie używany albo miał x właścicieli  sruków moze być wiele napisz mi mniej więcej z skąd on dobiega może coś ustalimy
Pozdrawiam iroq

PS ten stuk na filmiku wydaje mi się stukiem łożysk stup korbowodów bądz główek korbowodów ( igły  i sworznie )
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2010, 22:24:04 wysłana przez iroq2 »

Gandziorz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 15, 2010, 03:03:59 »

Ja miałem podobnie okazało się że kosz sprzęgłowy był lu¼ny (nie dokręcona śruba wewnątrz kosza).

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 15, 2010, 12:53:19 »

Nowy łañcuch będzie terkotał jak koła nie sa w jednej płaszczy¼nie- złe dystansowanie... ale ja i tak obstawiam coś z wałem- tuleja labiryntu albo coś.

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 18, 2010, 00:00:53 »

Ja miałem kiedyś podobny rumot z silnika i okazało się że to łożysko wałka głównego skrzyni na którym osadzony jest kosz sprzęgłowy. Wymiana oznacza rozbiórke silnika. Jednak możliwe że to wał a to też oznacza rozpoławianie silnika. Raczej szykuje Ci sie troche majsterkowania.

alexanderpirat

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2010, 11:52:31 »

Mam podobny problem co krzysiek33a. Oto mój silniczek:
http://www.youtube.com/watch?v=4cYtXBJ6wNU
Tego hałasu nabawił się w ciągu ostatnich 2 dni (około 130 km). Przedtem również hałasował ale było to w granicach pewnej normy (trochę ciszej niż ten motorek z filmiku w pierwszym poście). Teraz d¼więk silnika bardzo mnie niepokoi. Dzieñ wcześniej coś hałasowało jeszcze bardziej. Okazało się, że w prawym garnku brakowało około 7mm pierścienia  <scared> - wymieniłem. Przy okazji zbadałem wszystkie luzy i są takie same jak ostatnio tzn. takie jak przy wymianie cylindrów. Wymieniłem łañcuszek sprzęgłowy dla pewności, że to on nie generuje tych d¼więków (teraz jest oryginalny czeski). Skręciłem wszystko uszczelniając silikonem (nie miałem pod ręką gotowych uszczelek) i silnik nadal hałasuje, już mniej ale nadal za głośno.
300 km minęło od szlifu cylindrów, mam moduł zapłonowy (dlatego nie ma kondensatorów), zapłon wyregulowany żarówką i czujnikiem z oprawki świecy. Elektrody świec rude - czyli ga¼nik i zapłon są ok. Regeneracja wału i skrzyni była około 1200 km temu. Jako że silnik jest na dotarciu jeżdżę w prędkościami nie większymi niż 80km/h (jak dziadek grubo po siedemdziesiątce) i na każdym biegu nie wychodzę poza obroty zaznaczone na zielono.
Co może generować ten stukot?
Mam jeszcze taką teorię, że to nierówna powierzchnia głowic powoduje stukot podczas zapłonu mieszanki (jak połamał się pierścieñ to zanim go wypluło zdążył zrobić sporo dołków w głowicy). Teraz czekam na wasze porady, bo mi już się pomysły koñczą.

radzisz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 16, 2010, 12:01:35 »

Stary rób ten silnik!. Wał masz na bank posadzony i mówię ci to bez zaglądania.Po prostu rozleciał się po regeneracji,rozbieraj szkoda cylindrów  :-/ Miałem kiedyś taki przypadek,że dwa tyg po regeneracji silnik dostał takiego turkotania i okazało się, że wał się rozpadł.Jawa powinna mieć basowy pomruk i jedynie powinieneś słyszeć pracujące pierścionki a nie taką sieczkarnię  :'(
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2010, 12:18:04 wysłana przez radzisz »

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 16, 2010, 12:33:32 »

Jak to po regeneracji może się wał rozpaść?
To chyba oznacza że ktoś spierdzielił robotę.

Płacisz gruba kasę gościowi żeby po 2 tygodniach kupić nowy wał? :/

alexanderpirat

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 16, 2010, 12:43:08 »

Właśnie nie mam pojęcia co wydaje d¼więk "sieczkarni". Jak ściągnąłem cylindry, oba dekle, kosz sprzęgłowy to miałem dobry dostęp do wału korbowego. Niepokojących luzów nie posiada, to samo z korbowodami.
W jakim sensie mógł mi się rozlecieć wał skoro łożyska (przynajmniej te do których mam dostęp po ściągnięciu trochę szmelu z silnika) są w porządku?

radzisz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 16, 2010, 12:49:55 »

Wał miałem po regeneracji i buba rozpadł się  :-/, kosztowało mnie to 220zł z 2 miesięczną gwarancją.Lecz nie uznali mi jej mówiąc ,że wał został wbijany młotem heh <lol> i nie było innego wyjścia jak założyć nowy.£ożyska środkowe po lekkim rozklejeniu się połówek wału mogą być przyczyną turkotania i tu jest przyczyna ja stawiam na wał w 100% <cheers>
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2010, 12:53:21 wysłana przez radzisz »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 16, 2010, 12:50:59 »

Kolego klucz w dłoñ i zdejmij chociaż cylindry i wszystko stanie się jasne może zgubiłeś zabezpieczenie sworznia może to coś innego ale wg mnie cylindry zdejmij obowiązkowo i zobacz co jest nie tak, tu nie ma co się domyślać tylko sprawdzić, naprawdę brzmi to niepokojąco!

MaRaS

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 16, 2010, 12:52:27 »

Wiecie co ostatnio coraz częściej występuje ten problem mi tak się też stało nie słychać tego aż tak ale słychać, tak samo znajomego silnik wydaje podobne d¼więki, a wszystkie te przypadki zostały zaobserwowane po szlifie
może ktoś robi szlif zostawiając inne wielkości luzów i to tłoki tak hałasują no ale to tylko moja teoria, ja na razie jeżdżę normalnie, mam nadzieję, ze nic się nie stanie bo w niedziele Częstochowa ;)

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 16, 2010, 14:24:41 »

Może być tak jak kolega MaRaS mówi :) Kumpel miał w Hondzie NSR 125 miał tak że dał cylinder do tulejowania  i od razu mu dobierali tłoka, po złożeniu silnika motor właśnie podobnie chodził tak dzwonił, zadzwonił do kolesia gdzie mu to robili i mówili że jak dotrze będzie wszystko ok. I ciula dzwoniło dalej po 1000km:/ ściągnął cylinder i za ładnie to nie wyglądało .... Mi tak dzwoniło po szlifie w prawym cylindrze a oba dawałem do szlifu....:/ A ty kolego jak nie rozbierzesz silnika to nie będziesz wiedział co to jest to dzwonienie :]

alexanderpirat

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 16, 2010, 14:29:18 »

wszystkie te przypadki zostały zaobserwowane po szlifie
może ktoś robi szlif zostawiając inne wielkości luzów i to tłoki tak hałasują no ale to tylko moja teoria

W moim przypadku to błędna teoria. Przed szlifem tłok miał duży luz i było słychać pierścienie. Po szlifie luz znikł i było wszystko dobrze - nic nie dzwoniło. A teraz nie wiadomo skąd nagle zaczęło coś się odzywać  <eek>

Znowu ściągnąłem cylindry i tak jak poprzednio nie widzę nic co by było nie tak jak powinno... Chyba się rozpłaczę  <crybaby>
Muszę to podsumować:
- pierścienie - nowe
- tłoki, cylindry, łożyska igiełkowe i sworznie - 300 km po szlifie/wymianie
- świece - nowe
- zapłon - wyregulowany
- luzy na wale - w porządku
- luzy na korbach - w porządku
- łañcuszek sprzęgłowy - nowy
Co mu dolega?  <frusty> Co tak napiernicza?
http://www.youtube.com/watch?v=4cYtXBJ6wNU

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 16, 2010, 14:31:47 »

Ja bym zdjął tłoki  ;)

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 16, 2010, 14:37:08 »

może posprawdzaj elementy zewnętrze takie jak np pęknięte żeberko? ew może 1 igiełka mniej na sworzniu? nie rozbierzesz to się nie dowiesz.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

alexanderpirat

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 16, 2010, 15:33:47 »

jak to sprawdziłeś, może wał się skrzywił i łożyska nie są w osi i wtedy jest bicie,
a z jaką dokładnością był centrowany wał, kto składał silnik i w jaki sposób ?
Gdyby wał się skrzywił i łożyska nie były w osi to byłyby problemy z obróceniem wału. A on żadnych oporów przy obracaniu nie ma.
Z jaką dokładnością był centrowany wał tego nie wiem, oddałem do regeneracji i odebrałem zrobiony. Silnik składałem sam, wał w karterach umieściłem wykorzystując rozszerzalność metali w różnych temp. Nie jestem głupi młotka nie dotykałem przy tej czynności.

D3JG4R4

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 16, 2010, 16:44:10 »

zdejmij tłoka i zobacz od dołu czy nie uderza on o przeciwwagi. Może łañcuszek sprzęgłowy?

alexanderpirat

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 16, 2010, 19:43:43 »

Jak tłok morze uderzać o przeciwwagi? Tyle kilometrów i dopiero teraz zacząłby uderzać, mało prawdopodobne.
Co do centrowana wału to żadnych szczegółów nie znam, ta wiedza jest mi zbędna bo sam tego nie wykonywałem.
Gniazda łożysk nie są wyrobione, łożyska wchodziły dość ciasno.

Przypomniałem sobie, że wszystkie usterki zaczęły się od początku tego roku. Założyłem garnuchy po szlifie i moduł zapłonowy, dokonałem korekty kanału dolotowego w obydwu cylindrach. Tydzieñ temu je¼dziłem w deszczu (ale to raczej mało istotne) i kilka km przed domem lewy cylinder zaczął przerywać, od czasu do czasu strzeliło z niego przy niskich obrotach. Na wysokich (jeżeli można tak nazwać obroty około 3000, docieram silnik) zaskakiwał i pracował normalnie. Dojechałem do domu i okazało się, że zapłon się przestawił. Nie mam pojęci jakim cudem skoro śrubki były dobrze dokręcone. Ustawiłem i było wszystko ok. Aż do środy (14 kwietnia) kiedy miałem zrobić trasę 90 km, po 30 km coś zaczęło jarmolić, zjechałem na stację paliw i osłuchałem silnik. Brzmiało jakby łañcuszek (mocno rozciągnięty) ale to dochodziło z cylindrów. W domu zdjąłem garnuchy i to był pęknięty pierścieñ w prawym cylku (pierścieñ na dole, ubytek koło zamka). Brakowało około 7mm. Wymieniłem ten pierścieñ na nowy ale po złożeniu wszystkiego silnik nadal grzechocze. Link z filmikiem po tej operacji wrzuciłem tutaj.

Może teraz ktoś wpadnie na coś genialnego?

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 16, 2010, 19:44:48 »

Silnik z ramy---> na pół----> wał do ręki. Zdejmij czoło wału i zobacz czy labirynt nie lata albo czy łożyska środkowe nie grają. Moim zdaniem to wał. D¼więk jest dość głuchy... W sumie to raptem z dwie godziny roboty.

alexanderpirat

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 16, 2010, 19:51:06 »

Silnik z ramy---> na pół----> wał do ręki. Zdejmij czoło wału i zobacz czy labirynt nie lata albo czy łożyska środkowe nie grają. Moim zdaniem to wał. D¼więk jest dość głuchy... W sumie to raptem z dwie godziny roboty.

W sumie to dość przerażająca wizja. Niestety widzę, że nie będę miał innego wyjścia  :-/ Szlak by trafił tego knedla, akurat coś musiało się stać jak ja nie mam funduszy. Czuję, że moto postoi do wakacji  <crybaby>
Dziękuję wszystkim za próby rozwiązania mojego problemu.

dawidtysler209

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 16, 2010, 21:12:21 »

Ciężko powiedzieć, ale na moje dzwonią korbowody, albo coś o coś puka.. d¼więk typowo metaliczny.

Rozebierz na pół- zobacz i napisz co było grane  <yes>