Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 21:45:51
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zmiana biegu i poziom oleju.  (Przeczytany 7458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukasz85

• Gość
Zmiana biegu i poziom oleju.
« dnia: Maja 28, 2006, 15:39:30 »

Mam dwa pytania na które nie znalazłem odpowiedzi.

1. Jak sprawdzać poziom oleju w skrzyni biegów: na kołach czy na podstawce centralnej? (na kołach wchodzi więcej oleju, chyba tak się powinno ale nie jestem pewny)

2. Do użytkowników jawy ts 350. Jak zmieniacie biegi: używacie ręcznej d¼wigni sprzęgła czy nie? W książce jest napisane że bez ręcznej d¼wigni. Zawsze mnie to ciekawiło czy to nie niszczy skrzyni biegów.

cezet175

• Gość
Odp: Zmiana biegu i poziom oleju.
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 28, 2006, 15:44:40 »

poziom oleju sprawdza sie na kolach  <punk>
a biegi to obobjetnie ktora dziwignia bo i tak sa podlaczone pod jeden mechanizm  <punk>

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 28, 2006, 15:47:07 »

tyle tylko ze z klamki lepiej wysprzegla i skrzynia sie nie zuuzywa tak jak na noznej, nozne sprzeglo nie wysprzegla do konca  ;) ;)

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 28, 2006, 15:57:06 »

Gdzieś kiedyś czytałem że zmienianie bez wysprzęglania klamką skraca żywotność skrzyni bo wodziki strasznie po dupie dostają. Ja zawsze używam klamki- i tylko od święta używam samej d¼wigni.

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 28, 2006, 16:30:27 »

Dzieki za odpowied¼. Właśnie dolałem oleju (na kołach wchodzi około 0.2l wiecej) biegi zmienią się dużo ciszej i łatwiej.  Do tego sprzęgło przestało jakoś szarpać (może to chwilowo).

Biegi będę zmieniał z „klamką” bo boje się o te wodziki. Chyba że ktoś napisze że je¼dzi tak ciągle i nic się nie dzieje.

Ale głupi byłem już przejechałem 1000km ze zbyt małą ilością oleju.
 <mur>

pozdrawiam

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 28, 2006, 16:44:24 »

z tego co wiem to do skrzyni leje sie 1 l oleju

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 28, 2006, 17:23:40 »

Do mojej skrzyni wchodzi równiutko 1l oleju, więc nawet w czasie lania nie zastanawiam się ile... Po wszystkim sprawdzam czy przez otwór kontrolny poleci i już. Co do zmiany biegów z użyciem klamki to zdecydowanie jestem za. Mechanizm półautomatycznego sprzęgła jest  niezbyt dopracowany jeśli można tak to nazwać... Możesz zrobić próbę - zdjąć prawy dekiel silnika, wcisnąć klamkę i zobaczyć ile wciśnie się popychacz, a następnie zmienić bieg bez klamki... Ja sprawdziłem i różnicę zauważyłem :)

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 28, 2006, 18:10:02 »

co do oleju .... lepiej nalac wiecej niz mniej jak nalejesz za malo to cos sie zajezdzi a jak nlejesz za duzo to sie "wychlapie" i jedynie bedzie zabryzgany olejem silnik, no moze i jeszcze kierowca
a co do sprzegla : lepiej bezapelacyjnie traktujesz sprzeglo klamka "noga"moze byc uzywana jako zastepcze w razie zerwania linki z klamki a roboczym urzadzeniem wlaczajece sprzeglo jest naciag ciegnem Bowdena z klamki - zreszta sprawdz tak jak to napisal Tokarz jak to wyglada po zdjeciu pokrywy wtedy  nie powinienes miec watpliwosci
"doswiadczenia wlasne" : jak kupilem jawe to po kilku dniach zerwala sie linka w trasie, gdyby nie sprzeglo w nodze byla by lipa zreszta jak sie czasem zapomne to bez sprzegla bieg zapodam ale jest to poprostu zly nawyk bo jak zapinalem tak bieg w shadowce kolegi to myslalem ze juz skrzynia przeszla do historii ...
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

LOOKass

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 06, 2006, 21:22:51 »

W silniku 250 duzo lepiej ten polautomat dzialal, nie uzywalem w ogole klamki.
W TS'ce kiedy wrzucam na luz nie uzywam klamki, lekkie pacniecie dzwigni i jest.
Oleju to nie pamietam teraz ale cala banka 1L Hipolu nie wchodzila chyba bo kontrolka juz puszczala.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 07, 2006, 16:10:47 »

u mnie cala banka tez nie wchodzila, pewnie dlatego ze jak wlewalem to moto stalo na centralnej stopce, jak zobaczylem ze zaczyna wyciekac to wkrecilem srubke i wlalem caly litr

co do automatu to w CZ chodzil idealnie, moze dlatego ze tamto sprzeglo jest lepsze teraz takie sprzeglo mam w TS ale jeszcze nie probowalem jezdzic bez sprzegla
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

mortimers

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 14, 2006, 12:34:43 »

mam pytanie czy mam moze zly olej??,bo jak sie nagrzeje silnik to mi zgrzytaja biegi zle wchodza ciezko sie przelancza ,a zaraz po odpaleniu chodza fajnie.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 14, 2006, 13:36:07 »

w/g mnie typ oleju nie moze w az tak drastyczny sposob pogarszac wlaczania biegow
ja bym tu sie przyjzal sprzeglu, moze podciagnij je troche
a jaki masz olej ??
chyba ze nalales calkiem jakis wynalazek nie przekladniowy albo jaki syntetyk :)
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 14, 2006, 14:49:38 »

W starych motocyklach i motorowerach najlepiej sprawdza się HIPOL GL5 15F. Przez wiele lat sprawdziłem inne typy oleju ale ten jest najlepszy.

emzet

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 14, 2006, 19:09:17 »

półautomat przydaje sie jak nie można wcisnąć sprzegła...

mi naprzykład był potrzebny jak miałem łape w gipsie (lewą od wypadku na Jawie ;) ) a chciałem jezdzić. Wtedy doszedłem do perfekcji z używaniem nożnego sprzęgła - można ruszyć baaardzo szybko, ale płynnie bez szarpania.

teraz jednak wole używać klamki - coś mi ten półautomat szwankuje