Elektroniczny zapłon montowano fabrycznie w 125 150 250 i 251,301 z tym,że wszystkie 251 i 301 miały go w standardzie, natomiast 125/150 tylko po 1989 roku a 250 w ostatnim roku produkcji,równoległym do 251. Wygląd- oczywiście-rzecz gustu. ja nie twierdzę,że jawa miała słabe tylko nieestetyczne spoiny. Co do kaprysów to przelewane gazie nie były takie złe.
dalej.... co znaczy to śmieszne imho bo jakoś zapamiętać nie mogę

Wysokość... niekoniecznie jest zaletą- na niższym motocyklu pewniej czują się niewysocy ludzie,zwłaszcza ruch miejski.
Zawieszenie? Zdecydowanie lepsze w Jawie, na dodatek ETZ- Einzylinder Telegabel Zentralrahme- ten "telegebels" nieszczęsny - na wolnych obrotach tak trzepie motocyklem,że jeśli faktycznie zmniejsza on wibracje to strach pomyśleć co by było gdyby silnik był sztywny <scared>
Co do wydechu.... etka ma ślepy wydech a w Jawie można pogmerać.... ma to plusy i minusy- można pogmerać więc mozna wyc zyścić,ale i może sam się wyczyścić wylatując komuś w ryjek ( jadącemu za jawą <lol> ), jawowskie tłumiki fajnie czasem ćwierkają- koñcówki sobie lekko drgają co dodaje specyficznego uroku. Hehe, co do onomatopei to zależy co komu leży.
co do uroku kierunków jawy i mz... żadne nie są zbyt eleganckie.
Kwestia H4- i w jednych i w drugich bywała lub nie.
przełączniki? Plastyk kontra alu... wyjściem pozostaje montaz tych z Cz- wypolerowane mają wygląd <thumbup>
Cena zakupu? A są aż takie różnice? Dobre okazy i tego i tamtego stoją pomiędzy 1400 a 2500. Koszty utrzymania są zbliżone a remontów działają na korzyśc MZ- uno garnko,tłokko itp.
Solidniejsza instalacja? ETZ też ma alternator,prostownik i regulator.... bez sensu- tu kwestia polega na dbałości o jej stan przez użytkownika. Ale... zajebiaszczym minusem instalacji w ETZ jest fakt,że żeby zdjąć całkiem lampę przednią, np do malowania, trzeba rozpiąć dwie multikostki- co warto rozrysować bo potem bywa...ojjjć
Suma summarum- wybór należy do kupującego. Miałem ETZ 150,250,251 x2
miałem też dwie TS i jedną CZ 350 12V i jedną 6V.... żadnej z nich nie chciałbym w zamian za moją 353 250 <punk> wszystkie te sprzęty mogą jej nadmuchać oponkę w tylnym kole :>