Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 25, 2026, 03:07:06
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Mz 250/1 ETZ  (Przeczytany 11548 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jawomaniak

• Jawer
  • Jawa Ts 350 typ 638-1 . Suzuki GSF 1250SA Bandit
Odp: Mz 250/1 ETZ
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 14, 2008, 19:14:58 »

dla tych co nie myślą proponuje 150 :D

michal350

• Jawer
  • CZ 350
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 14, 2008, 19:22:17 »

Ta MZ to nie będzie mój pierwszy motocykl. Mam CZ 350 jeżdżę nią już 3 sezony. wcześniej miałem wsk 125.MZ kupuje bo już od dawna mi się marzyła,a na większy sprzęt mnie na razie nie stać.
    Status GG
Jawa TS 350 "89
CZ 350 472.5 "82
CZ 350 472.6 "86
Wsk 125
Jawa babetta

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 14, 2008, 21:26:55 »

Michał350 coś Ci powiem. Brachu nie pytaj aktualnych użytkowników Jawy i MZ. Jedni i drudzy są niekiedy wręcz zakochani w swoich wydumkach i będą ich bronić jak wkurwione foksteriery. Chcesz kupić sobie ETZ? Kupuj Bracie! Piernicz to co gadają inni,MZ nie ma żadnej takiej wady,żeby Jawa okazała się o wiele lepszą. Grunt to żebyś był zadowolony. I choćby Jawol nie wiem jak jeszcze krytykował te biedne Etki nie słuchaj tego. Jakby kiedyś los dał mu zamiast Jawy MZ to pewnie teraz objeżdżał by Jawy. A może nie ... nieważn e co by robił bo to Ty się pytałeś.Szukaj zadbanego egzemplarza jeśli nie lubisz nic robić lub- tą opcję polecam- kup ładną maszynkę z kwitami z padniętym silnikiem- zrób go sobie i masz pewnośc,że jest faktycznie "silnik igła" Ten motocykl z aukcji nie wróży nic dobrego- właściciel nawet nie wie,że MZ nie ma żadnego iskrownika <scared> Co do ETZ 251 i 250 to 250 z racji większego koła z tyłu wygląd ma mniej garbaty choć mi sie ta sylwetka nawet podobała.
luke posłuchaj głupiego Jawsima i nie mów nic o XJ czy fazerku... sam wiesz dlaczego.
Klamki.....
hehe a to te Jawy TS i MZ ETZ nie mają nic ciekawego poza klamkami,skoro już o tym debata jest? Co do nich to faktycznie.... widział ktoś inny motocykl z plastikowymi klamkami jak w BMX-ie? Nie o praktyczność mi chodzi tylko o estetykę- co metal to metal. Ponawiam propozycję- wal do mnie na gg to powiem Ci co jest istotne w ETZ i co musisz wyczaić przy oględzinach. Miałem przynajmniej po jednym z tych motocykli i ewentualnie tylko MZ ETZ 150 I CZ 350 12V chciałbym mieć z powrotem- reszta niech sobie jest gdzie jest.
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2008, 00:51:31 wysłana przez Jawsim »

EWA_21

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 14, 2008, 23:19:22 »

Jawolku uwierz,że wysokość (znaczna) bywa upierdliwa jak się ma 154 cm wzrostu i waży... no niewiele ;) Jawa Ts to wysoki motocykl- moja cebulka jest o wiele niższa -siodełko. Z resztą niewiele motocykli tej klasy pojemnościowej i przeznaczenia ( było niebyło szosowy) ma siodło tak wysoko. No mnie to niekiedy męczyło <dontgetit> zwłaszcza w gęstwinie miejskiej jak sporo podpieranki było.

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 15, 2008, 00:44:36 »

HubertBaran kumpel nie zakładał podkowy. Wypełnił tylko otwory w ciężarach. A inne modyfikacje też odniosły pozytywny skutek. MZka ciągnie płynnie od 2000obr/min jest wstanie utrzymać stabilne obroty jałowe rzędu 800obr/min (ale to katowanie silnika :)), no i przy je¼dzie 80-90 pali 3-3,2l/100. Kumpej jeżdzi czasem powozić się po piaskach czy  lekkim terenie i mówi, że nawet przy takichwygłupach spalanie nie przekracza 5,5l/100.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 15, 2008, 09:50:31 »

Jawsim ETZ 150 sa straszliwie zwiesniaczone silnik wymaga od użtkownika nieco wiekszej dbałosci niż 250. Polecam zakup dużej Mz czyli ETZ 250.

Zebyś wiedział ze mam powód do narzekania na knedla ! Drazni mnie w nim kilka istotnych szczegółów;] A juz jak widze te kable upchane miedzy lampa a zegarami to mnie kurw... bierze, niemówiac juz o manetkach guma jak w rowerach romet. W MZ wszystko gdzies ładnie upchane tu bebechy na wierzchu. Jak bym dorwał tego durnia który wymyślił ten sprzeżony mechnizm kopnika to bym go młotkiem utłukł no zeby można sobie kolanem wybic. Ale to jest nic najlepsza jest lampa przednia, chyba z 20 minut gosć na stacji diagnostycznej ustawiał mi światła i był zonk.... albo ustawi dobrze długie albo krutkie. Miarka jednak sie przebrała jak pekł mi bak.... Dlatego narazie Cz lezy rozebrana w drobny mak;]

Co do Mz, siadasz na nia i jest niska, bywa to irytujace jak ma sie 180cm wzrostu i wiecej. Dobra jadymy, szybka obczajaka na budzik i chu... dalej niewiem ile jade no jaki idota wyskalował tak budzik (30,50,70...). To jest jeszcze nic, podjeżdzam pod dom mej miłosci, wsiada na motocykl, szkoda tylko ze ja mam jajca tak przycisniete do baku ze chyba bede miał z nim dzieci;] Jedziemy we 2 przednie zawieszenie jest tak zajebiscie miekkie ze można sobie oko wybić o kluczyk umieszczony centralnie miedzy zegarami wprost tak zeby trafić nim miedzy oczy:P Tu jednak jak wracamy w nocy i zapalimy światła to mamy czym poświecić;) Drazni niesamowicie głośna praca układu wydechowego w mojej CZ jest dużo ciszej.

CZ i Mz jednak maja rózne zastosowanie, Cz brałem zawsze wtedy jak chiałem sobie w niedziele śmignac 60 po drodze. MZ jak chiałem gdzieś pojechac szybciej lub skoczyć szybko. Mz jest mniejsza 5 biegowa szkrzynia sporo ułatwia poruszanie sie w miescie czy wyprzedzanie. CZ ma duzo wieksza kanape, pasażerka czy pasażer ma sporo wiecej miejsca, jeszcze jak by nie ten jeb... kopnik sprzezony to mógłbym przeboleć.

QTR

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 15, 2008, 11:25:39 »

Ja jeszcze dodam parę innych wad i zalet obu motocykli. Zacznijmy od MZ
Zalety:
-Precyzja wykonania silnika (brak progów w kanałach w cylindrze, spasowanie cylinder - kartery)
-Plastikowa osłona łañcucha
-Napęd prędkościomierza poprowadzony z tylnej zębatki (brak przekłamañ przy zmienionych przełożeniach)
-uchwyt pasażera
Wady:
-uchwyty silnika (lubią się wyginać)
-brzydki tył motocykla IMHO
-sprzęgło umocowane tylko na stożku na wale. (lubi się obrócić a ponadto aby je ściągnąć potrzebny jest specjalny ściągacz)
-głośna praca przekładni sprzęgłowej
-przebieg mocy i momentu obr. IMHO
-stopki kierowcy lubią się urywać

JAWA TS
Zalety:
-kopnik i d¼wignia zmiany biegów w jednym IMHO
-jednakowe obręcze kół (możliwość zmiany tylnej felgi na przód i odwrotnie)
-wygląd
-d¼więk
-tylne światło (dwie małe żaróweczki fajnie wygląda)
-gmole
-składanie stopki kierowcy
-ssanie przy ga¼niku IMHO
Wady:
-brak precyzji wykonania silnika
-tylna część ramy (lubi się wygiąć)
-skok d¼wigni zmiany biegów
-sprzęgło (ciężko znale¼ć luz na postoju)

Jeśli coś sobie jeszcze przypomnę to napisze. Ogólnie uważam że MZ jest troszkę lepiej wykonana i nowsza od Jawy. Co do awaryjności obu motocykli myślę że stoi na równym poziomie ale to oczywiście zależy od danego egzemplarza... Jednoznacznej odpowiedzi na pytanie który motocykl jest lepszy NIE MA. Wszystko zależy od gustu i czego się oczekuje od motocykla. Jak dla mnie MZ jest troszkę nowocześniejsza a JAWA jest poprostu FAJNIEJSZA i dlatego wybrałem JAWE. Pozdroo dla wszystkich fanów MZ, JAW i CZ.

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 15, 2008, 14:45:55 »

Dla mnie Jawa ma jeszcze jedną zaletę: Niższe użyteczne obroty. Kumpel mówił, że oryginalnie MZ jechała dopiero powyżej 3500-4000tyś/obr. Ja na Jawie rzadko przekraczam 4500. Po prostu nie lubię wysokoobrotowych silników.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 15, 2008, 16:15:34 »

Przeczytaj specyfikacje silnika jawa/cz okaze sie ze masz uzywać równie wysokich obrotów;] W Mz nie powinno sie schodzic z obrotów niższych niż 3000. W jawie zreszta tak samo. Przebieg momentu i charakterystyczny kop od 3500 to własnie zaleta sterowania mechanicznego i nieco ostrych czasów rozrządu. Sprzegło na stożku to mit zreszta w jawie koło zebate też jest na stożku. W jawie trudno znalesc luz nie przez sprzegło tylko przez duzy skok d¼wigni zmiany biegów oraz konstrukcje tzw. pamiętnika w Mz jest to wałek w jawach/cz blacha.

QTR

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 15, 2008, 16:56:18 »

Ogólnie to żaden silnik dwusuwowy nie lubi niskich obrotów. Co obracania się sprzęgła na stożku w MZ to spotkałem się już dwa razy z tym. Nie wiem jaka była tego przyczyna ale się obróciło... Może zbyt lekko dokręcone. W Jawie nigdy się nie spotkałem z obróconą zębatką na wale. W CZ 175 też jest "pamiętnik" w kształcie blachy a problemów ze znalezieniem luzu nigdy nie miałem. W MZ również zdarzają się problemy ze znalezieniem luzu na postoju...

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 15, 2008, 17:23:25 »

no bo od kiedy luzu szuka sie na postoju ... stożek w MZ obrac sie tylko wtedy jak sie nie umie go załozyc poprawnie;) Probelemem w MZ po latach jest 3 bieg;) bo to najczesciej uzywany bieg i siadaja sprzegła kłowe.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 15, 2008, 18:18:46 »

panowie może jeszcze wejdziemy w temat czy jawa czy Mz ma lepsze sruby??  Prawda jest taka ze w motocyklach z drugiej reki czesto cos moze sie zepsuc bo nie ma na to lekarstwa czy to Mza , jawa czy ducati za 30tys,  i Jwa i Mz maja silniki których konstrukcje pamiętają lata 60-70, oba nie powalaja osiagami, wygladem, bopgatym wyposazeniem ale kuwa przeciez to Motocykle bloku wschodniego, w pewnym sensie klasyki... wiec koniec tematu....
http://mienki1987.blogspot.com/

QTR

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 15, 2008, 19:26:32 »

Mienki nikt nie chce się tu kłócić który motocykl jest lepszy tylko poprostu jeśli ktoś chce kupić któryś z tych motocykli to może sobie tu poczytać na co zwracać uwagę przy kupnie. Może również przemyśleć który z nich będzie dla niego lepszy.  ;)
P.S.
Hubert niestety ale czasami np. podjeżdżając w korku może się zdarzyć że nie zdążysz "wyluzować" a wtedy szukanie luzu jest naprawde wku........
« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2008, 19:33:08 wysłana przez QTR »

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 15, 2008, 19:58:40 »

no coś w tym jest, w Mz nie jest go też tak prosto znalesć ale jest na to lekartwo: bijesz do samego spodu tak zeby wpieprzyć 1 potem luzujesz sprzegł tak zeby motocykl lekko ciagnoł do przodu i wtedy próbujesz wbic luz;) W jawie sie tak nie da.

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 15, 2008, 20:17:38 »

Nie wiem ja jakoś nie mam problemu ze znalezieniem luzu w jawie na postoju leciutko wajchą do góry bo zawsze na jedynka wbijam sobie i leciutko do góry i już mam luz.
Jawa 350 634-7-13
Jawa 350 638-5 (w trakcie odbudowy )

KinioPP

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 15, 2008, 20:39:48 »

EDIT: (pomyliło mi się)
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2008, 14:34:34 wysłana przez KinioPP »

QTR

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 16, 2008, 11:12:18 »

Agent ja tutaj akurat opisuje model TS w którym sprzęgło jest inne niż w twoim silniku. Z tym silnikiem co ty masz w sumie nie miałem nigdy doczynienia także nie wiem jak tam wygląda kwestia znalezienia luzu na postoju. Chociaż w CZ 175 nie miałem nigdy z tym problemów.
Hubert. Każdy ma jakieś swoje sposoby na znalezienie tego nieszczęsnego luzu czy to w Jawie czy w MZ. Wszystko zależy od danego egzemplarza motocykla.
Pozdrooo

gringo

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 16, 2008, 14:34:29 »

ja akurat wrzucam luz jeszcze sie tocząc, wtedy jest ok, pozatym przy podjeżdzaniu w korku, nauczyłem sie wahlwać biegami na tyle szybko że daje rade.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 17, 2008, 00:53:36 »

Jawsim ETZ 150 sa straszliwie zwiesniaczone silnik wymaga od użtkownika nieco wiekszej dbałosci niż 250.

Bull shit....  co w nich zwieśniaczonego?

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Listopada 17, 2008, 08:44:09 »

chodziło mi o dzisiejsze czasy młodsi uzytkownicy je dopadaja, i niszcza przeokrtunie.

Jawomaniak

• Jawer
« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 17, 2008, 21:17:05 »

mam takie pytanko odnośnie Mz czy Mz 301 kanuni szły na polskę ?

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 17, 2008, 22:54:40 »

nie

Jawomaniak

• Jawer
« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 17, 2008, 23:18:39 »

szkoda bo mi się podobają <drool> chciałbym taką kupić

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 18, 2008, 00:10:33 »

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #74 dnia: Listopada 18, 2008, 00:34:17 »

Kto wie do czego służy ten wężyk z boku ga¼nika (na piątej fotce) tej:
http://moto.allegro.pl/item451430559_mz_etz_301_kanuni_nie_251_250_150.html
Na przelew paliwa to raczej nie wygląda bo za wysoko?