Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:03:10
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Co silikonować przy społawianiu?  (Przeczytany 6870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

red99

• Gość
Co silikonować przy społawianiu?
« dnia: Października 24, 2008, 09:56:55 »

Pytanie jak w temacie, sorry jeżeli było.
Mam problem ze społowieniem, podgrzany prawy krater wskakuje na wał i zatrzymuje się na przegrodzie, którą posmarowałem silikonem... Nie chcę śrubami dociągać (już kawałek gwintu z jednej dziury wyrwałem) stąd moje pytanie. Czy smarować silikonem przegrodę?

Dzięki za rady

Lukass102

• Gość
Odp: Co silikonować przy społawianiu?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 24, 2008, 10:13:26 »

Jak rozmawiałem z Ruszczykiem to mówił, że przegrody się nie uszczelnia niczym. Tam jest ciasne pasowanie i nic nie trzeba dawać.

red99

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 24, 2008, 11:44:11 »

No to jeden problem z głowy...
A co myślicie o podgrzaniu oprócz gniazda łożyska (łożysko mam już na wale) również gniazda przegrody?

A tak w ogóle to jak długo grzejecie (lulampą) krater? 2 min? 5min?

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 24, 2008, 17:10:06 »

Jak najbardziej można grzać, przecież nie zaszkodzi ;) A co do czasu to ja na czuja kładę karter na kuchenkę elektryczną, z jednej strony, z 2-giej, tak żeby i gniazdo łożyska i przegrody podgrzać. Grzeję aż przez grube rękawice gdy tylko dotknę karteru w tych miejscach od razu czuje gorąco. Jak jest na podgrzewanej części trochę oleju to on wtedy już dymi i jest ok ;)

gringo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 24, 2008, 19:45:28 »

a ja nic nie podgrzewam bo nigdy nie mam problemów, i mam nadzieje że nie bede miał bo to tylko dodatkowa zabawa to podgrzewanie.

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 25, 2008, 10:45:56 »

ja jeszcze przed zalozeniem lozysk na wal wkladalem wał do zamrazarki na godzine ,a pozniej wał z łożyskami tez chowalem przez co wszystko pięknie weszło na swoje miejsce

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #6 dnia: Października 25, 2008, 12:33:08 »

Witam Red99. Napisze ci teraz jak ja to zrobiłem. A więc tak....
£ożyska dzieñ wcześniej wsadziłem do zamrażarki, tak samo postapiłem z wałem( na żadnym czopie nie było łożyska, przegroda była założona), na drugi dzieñ karter lewy podgrzałem na płycie w kuchni letniej, do takiego stopnia że mógł być on jedynie transportowany kleszczemi. Zmrożone łożysko wskoczyło na swoje miejsce bez problemu i żadnego oporu. Po wyjęciu wału z zamrażarki brzeg przegrody posmarowałem cieniutką warstwą sylikonu. Ułożyłem karter na płaskiej powierzchni i przystąpiłem do wkładania wału. Wał wstępnie włożylem, ustawiłem przegrode i delikatnie dłonią uderzełem w wał. Wał wskoczył bez najmniejszysz oporów. Wtym samym czasie 2 połówka karteru już sie grzała, założyłem drugie łozysko do karteru tak jak we wcześniejszym opisie. Karter z wałem posmarowałem silikonem, założyłem papierowa uszczelke i jeszcze raz silikon. Karter wałem ustawłem nieruchomo i nałożyłem 2 karter. I ten wszedł po delikatnym uderzeniu dłonią. pozostało tylko niewielki luz dociągnąć śrubami, i silnik był już społowiony.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 25, 2008, 14:16:14 »

W środku nie powinno chyba być uszczelki  <blink>

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 25, 2008, 14:35:13 »

własnie temat walkowany tyle razy : pomiedzy karterami nie powinno byc zadnej uszczelki

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Października 25, 2008, 14:47:35 »

A to niby czemu nie? Kiedeś motocykle składano bez silikonu i jakoś trzeba było sobie radzić i najczęsćiej do celów uszczelnienia służyła kartonowa uszczelka. Ja i wielu moich kumpli stosuje metode sylikon- uszczelka-silikon, i nie narzeka na jakie kolwiek problemy w użytkowaniu motocykla. Takż nie wiem jak dla mnie jest to tylko kwestia własnego postanowienia jak to wykonać. Nie widze żadnych przeciw wskazañ by nie zakładać kartonowej uszczelki.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 25, 2008, 16:58:39 »

Robiąc tak zwiększasz komorę korbowa.
Nie znaczy ze bez uszczelki będzie latać no ale  ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 25, 2008, 19:27:25 »

I podobnie sprawa ma się dystansowania skrzyni biegów. Uszczelka ma określoną grubość-nie ściśniemy jej za bardzo i w niektórych przypadkach jej grubość powoduje problemy ze zmianą biegów lub hałaśliwością. A wszelkie masy uszczelniające maja to do siebie,że się rozłażą pod naciskiem i gdzie potrzeba wyjdą na wierzch a gdzie jest ubytek to zostaną i uszczelnią. Papier jest do tego zbyt sztywny. Poza tym kupowanie lub wycinanie za każdym razem uszczelki jest mniej wygodne niz odtłuszczenie i posmarowanie masą. PS ja używam masy uszczelniającej na bazie silikonu o kolorze stalowo-szarym- ma wielką zaletę- nie razi w oczy jak okropny czerwony silikon <yes>

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Października 25, 2008, 19:30:20 »

Tu nie chodzi o komorę korbową ,tylko o skrzynię biegów. Dając uszczelkę zmniejszasz zazębienie kłów w kołach zębatych. Które i tak mało co się zazębiają. A potem są tematy "Pomocy,biegi mi wyskakują" " Jawy mają skrzynie do dupy" A to wszystko na własną pro¼be.

Właśnie.Nie widziałem posta Jawsima. Co Stary Jawer ,to Stary Jawer. <thumbup>
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2008, 19:33:09 wysłana przez j@wa »
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: Października 25, 2008, 20:31:33 »

Nie wiem panowie nie zauważyłem żadnej głośnej pracy ani wybijających się biegów. Moim zdaniem to zależy też o jakiej grobości papieru mówimy, ja jako uszczelki używam papieru ze szkolnego bloku technicznego. A tak na marginesie jak kupiłem swoją ts to własciciel, starszy pan dał mi własnie taki komplet z kartonową uszczelką środkowa. A i racja czerwony, niebieski, czarny sylikon wyglada okropnie. Ja kupiłem jakiś niemiecki uszczelniacz DELCO czy jakoś tak.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 25, 2008, 21:06:31 »

Bo w tych kompletach na tle pomarañczowej tekturki są uszczelki środkowe- ale w katalogu częsci nie występują. To czy skrzynia hałasuje.... są takie że z byle powodu wyją i terkoczą, wystarczy parę setek mm i już mają fochy. Ale są takie, że co byś nie zrobił to chodzą ok.

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #15 dnia: Października 25, 2008, 21:22:37 »

Miejmy nadzieje że nic się nie stanie. A jak stanie trudno się mówi, człowiek uczy się na błedach. A czasami dobrze się kogoś zapytać. A propo różnych skrzyñ biegów, kolega ma cz175 i już ją 4 razy rozbierał zawsze mu się wysypuje zębatka od wałka zdawczego. Wymieniał już cała skrzynie na nową zakładał używane i nic dalej to samo.
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2008, 21:25:54 wysłana przez ElMalin »

red99

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 27, 2008, 10:17:38 »

No i po robocie, dzięki za rady, w sobotę koło północy było po robocie (i po 0,5l żołądkowej przy okazji  <punk>)
Mam jeszcze pytanie "kontrolne",czy po złożeniu wszystkie biegi powinny płynie wskakiwać, od samego dołu do góry? Pytam bo ja gdzieś w okolicy 1 lub 2 muszę pokręcić wałkami żeby wrzucić następne biegi, nie bardzo by mi się uśmiechało kolejne rozpoławianie....

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Października 27, 2008, 10:34:12 »

powinieneś cały czas krecić wałkami tak zbudowana jest ta skrzynia;)