Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:01:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Przedmuchy pod głowicami  (Przeczytany 5305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dzikiebaki

• Gość
Przedmuchy pod głowicami
« dnia: Września 27, 2008, 19:42:55 »

W mojej Cezecie 350 głowice nie chcą stykać się z cylindrami i występują przedmuchy. Z przodu jest jakiś milimetr przerwy, na bokach bardziej przylega a z tyłu jest w porządku. Nie wiem czym to może być spowodowane. Głowice są dokręcone porządnie, trochę więcej i może urwać gwint. Dane są nowe aluminiowe podkładki. Czy to może być spowodowane tym, że szpilki są nie tak samo dokręcone? Wydaj mi się jakby na pierwszej szpilce trochę zapierało.
Proszę o jakieś rady

MaRaS

• Gość
Odp: Przedmuchy pod głowicami
« Odpowiedź #1 dnia: Września 27, 2008, 20:48:01 »

może gwint się za wcześnie koñczy na szpilkach. Spróbuj dać podkładki pod te nakrętki nad którymi odstaje, ale najpierw sprawd¼ czy wszystko masz równo podłożone i na czym innym może się głowica opierać że nie chce dojść.

zed

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 27, 2008, 21:36:36 »

Kolejne pytanie z kategorii "jak zmienić dętkę".  Skręć na Distal lub Poxipol i nic nie dmuchnie.  :> 

lluke

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 27, 2008, 22:25:02 »

Zed a ja ci odpowiem DUPA. To jest leczenie syfa pudrem. Tak jak mówił kolega MaRaS Może ci się gwint za szybko koñczyć. Następną sprawą nie wiem czy to w jawie/cz możliwe ale może masz krzywą głowice??

dzikiebaki

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 28, 2008, 08:40:39 »

Wszystko jest na oryginalnych szpilkach i raczej gwint się nie koñczy. Przecież w głowicy nie wystaję 2 cm żeby się koñczył. A pod nakrętki daje podkładki. W tygodniu sprawdzę gdzie może zapierać na szpilkach.

lluke

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 28, 2008, 10:02:02 »

ła ła łał ten klucz to se już mogłeś podarować ty nasz guru tuningu ;) rzadko który używa klucza bo rzadko który go ma po za tym tanie klucze łatwo się rozkalibrowują i ¼le wskazują.  Co do tych przekątnych to nawet nie pisałem bo się oczywiste wydawało ;)

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 28, 2008, 10:28:46 »

ja mialem podobną sytuacje kiedy pierwszy raz od nowosci  wykecilem glowice  , bylem bardzo zdziwiony ze nie bylo uszczelek  , zalozylem nowe , silnik jakos osłabł nie chodzil rowno , zdjalem ponownie glowice nowe uszczelki i na chama srubokretem szukalem starych , no i je znalazlem ale byly tak zapieczone i tak mocno sprawsowane ze z trudnoscia odruzzniłem je od reszty glowicy uznajac ze ich nie bylo 

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Września 28, 2008, 10:35:36 »

O wielki Guru TJUNINGU   <worship>

Zdrad¼ mi jedną tajemnice,JAK trzy szpilki dokręcić po przekątnej???
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 28, 2008, 11:20:40 »

Ooo a skąd masz takie informacje ze szpilki się po przekątnej dokręca ?
jakbyś nie wiedział jak się szpilki wkręca to powiem. Bierzesz szpilkę wkręcasz ja rekami ile się da / nakręcasz jedna nakrętkę / nakręcasz 2 kontrując pierwsza / pó¼niej od rodzaju gwintu łapiesz odpowiednia nakrętkę i dokręcasz szpilkę / jak już się dokręciło to trzeba odkręcić kontrę / czynność powtarzamy od ilości szpilek

dzikiebaki

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 28, 2008, 13:28:23 »

Stare uszczelki wyciągnąłem. Chodzi oto że głowica nie chce dojść do cylindra. Z przodu zostaje milimetrowa przerwa i nie za bardzo wiem jak już to dociągnąć.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #10 dnia: Września 28, 2008, 13:37:27 »

..........YHY..........YHY..........YHY............YHY........

Z RANA KUPILEM........¦WIETNA RZECZ......DREWNIANY  TRZONEK.......DO SZCZOTKI......

UNO.........PROBLEMO..........POLACZYć JAKO¦ ZE SZCZOTK¡............
......ROBIć GWINT WITWORTHA.........OKR¡G£Y.......PROSTOK¡TNY..........TRAPEZOWY.......
POMOCY....... JAK DOKRęCAć PÓZNIEJ...... PO PRZEKATNEJ???? .........OD DO£U ???? A MO¯E NA KIERUNKU PÓLNOC-WSCHÓD...........REKAMI ?? PRZECIW NAKRęTK¡?? KLUCZEM DO TRZONKÓW HYDROKINETYCZNOWISKOTYCZNYMSTATYCZNYM ???.......

.....PANOWIE  POMOCY .........   

NO I PYTANIE ...........OCZYWISTE ..........SZUFELKA BEDZIE KOMPATYBILNA Z TAK STUNINGOWANA SZCZOTK¡ ???

YHY............YHY............YHY...........

..................Wujek_100%_zło..............

aj elodreip ela ytamet 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 28, 2008, 15:07:20 »

Splanuj jedną i drugą głowicę, żeby idealnie przylegały> Płytka traserska plus papier ścierny, już to opisywałem gdzieś kiedyś.

Następnie docieranie głowicy do cylindra, pasta do docierania zaworów o wartości "0" , 15 minut roboty i Ci zacznie przylegać. Uszczelka solidnej roboty, nie jakaś fuszerka z allegro i nie ma opcji żeby były przedmuchy.

dzikiebaki

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 28, 2008, 15:48:59 »

Dzięki chłopaki za rady. Zobaczę w tygodniu co z tego wyjdzie. Najprawdopodobniej to wina szpilek, są trochę odchylone do tyłu i dlatego głowica wchodzi z oporami oraz nie da rady wejść z przodu w cylinder.
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2008, 19:09:30 wysłana przez dzikiebaki »