Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 06:57:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dołu

Autor Wątek: Znowu kupiłem Jawę. Czas walki i remontu...  (Przeczytany 15016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szerszeń

• Świeżak
  • *
Znowu kupiłem Jawę. Czas walki i remontu...
« dnia: Czerwca 15, 2018, 15:03:40 »

Witam. Kupiłem w sobote znów Jawe 350 z 1987r. Model 638.0.  Poprzednia ta co miałem 2 tyg i dziwna historie poszła spowrotem do tego co mi ją wcisnął.  Ale do rzeczy.

W tej Jawie strasznie szarpało sprzeglo. Przejechalem 20km i mi zgasła podczas jazdy. zauważyłem straszny szlam w zbiorniku. Przeczyscilem zbiornik i gaznik oraz kranik. Wszystko bylo brudne strasznie. Kranik był zmieniany ale widać ze dziadostwo bo nie ma rezerwy. Wczoraj zdjalem dekiel i dziś zdobywszy sciagacz wymieniłem oring i lancuszek sprzeglowy na ten z 4motor OKINOI.
Przy okazji waliło olejem z lewego cylindra przy kolanku i zajrzałem tez do cylindrow. Ogólnie cylindry są gladkie. Ale kolanka były na jakiś klej polepione albo to jakiś nagar,  tak że zdrapuje to z kolanek nozykiem.

Dodatkowo lewy tlok ma luz poprzeczny. Jeździ lewo prawo po ok 0.8mm. Korbowod ma minimalny luz na łożyskach taki normalny.  Ale to jak chodzi tłok to ludzkie pojęcie przerasta (jawa trochę dzwoniła na gorze). I tu pytanie. Brać się odrazu za to czy poczekać do zimy. Bo z kasa po zakupie i OC tez nie zaciekawie

Bison

• Jawer Weteran
Odp: Znowu kupiłem Jawę. Czas walki i remontu...
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 15, 2018, 15:07:10 »

Dodaj foty nowego nabytku  :)
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Szerszeń

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 15, 2018, 15:18:02 »

Mam jedno. Z pierwszej i zarazem ostatniej jak narazie trasy. Dodam wieczorem bo mój telefon słabo ogarnia takie tematy ☺ ps. Ostatnio stała na olx w Białymstoku. Czerwona.
Z tego co widzę ma denku tłoka to już miała 4 szlif.

Znów dochodzę do wniosku ze kupilem padake. Chociaż przez te 20km dobrze jechała i przez syf zgasła bo i paliwo slalbo leciało. Z tym ze kolanka przy flanaszach jakoś muse uszczelnic. Bo tu jakieś coś było co się skawalilo białe i to zdrapuje.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2018, 15:36:50 wysłana przez Szerszeń »

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 15, 2018, 17:51:09 »

Każda jawa ma jakiś początek, powoli doprowadzisz do ładu :)
Ja osobiście bym ją poznał bliżej, namierzył rzeczy do zrobienia na już i potem spojrzał w portfel czy możesz wyłożyć trochę kasy czy nie :)

Powodzenia :) wrzuć foty będzie pamiątka ;)

Szerszeń

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 15, 2018, 20:18:13 »

Taką mam fotę z narazie jedynej jazdy.

Widać jak się leje z lewego gara po silniku  :(
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2018, 20:44:40 wysłana przez Szerszeń »

Szerszeń

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 15, 2018, 20:23:18 »

A zastanawia mnie po co ktoś tak kolanka polepił. Na ostatnim zdjęciu jest jak chlapało. Dziś założyłem nowy oring sprzęgła i łańcuszek, zobaczymy co to poprawi z tym szarpaniem.

A te kolanka jak były polepione, to ja tak kombinuje zrobić uszczelkę z kregielitu i reinzsoilem skleić. Czy tak nie robić? doradźcie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2018, 20:44:02 wysłana przez Szerszeń »

Tomi 350

• Jawer
  • 472.4 & 638-1
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 18, 2018, 08:03:38 »

W  CZ uszczelniłem połączenie sznurkiem azbestowym czy glinkowym jakoś tak. Sznurek owijany z silikonem na kolanko. Narazie przejechałem 50km i jest dobrze. 
Ale tam jest inne mocowanie kolanek

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 18, 2018, 08:51:14 »

A te kolanka jak były polepione, to ja tak kombinuje zrobić uszczelkę z kregielitu i reinzsoilem skleić. Czy tak nie robić? doradźcie.

Wyczyść wszystko ładnie i zmontuj bez żadnych dodatków. Oryginalnie nic pomiędzy kolanko a cylinder nie było stosowane i  dawało radę . Jedynie w momencie pęknięcia aluminiowej obejmy dochodziło do wycieków.

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 18, 2018, 09:20:04 »

No ładniutka ta Jawcia, tłumik możesz delikatnie sznurkiem azbestowym uszczelnić, tak jak Tomi pisze, jest jeszcze taka pasta do wydechów, w sklepach samochodowych można dostać.

Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Adamu2T

• Jawer Weteran
  • Jawa TS+velorex562+jawa20+ Honda Shadow vt 1100
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 18, 2018, 09:47:07 »

Sprawdź też czy w gnieździe wydechu w cylindrze i na kolanka nie ma jakiegoś zadziora lub nierówności. Może to jest przyczyną nieszczelności. Tak jak kol. Stówa pisał tam nie ma żadnego dodatkowego uszczelnienia. Poza tym ja w swojej ts spotkałem się z tym, że mam założony cienki pierścionek pomiędzy jabłkiem kolanka a obejmą dociskową. Skutkuje to tym, że można mocniej dociągnąć kolanko do cylindra. Tylko nie wiem, czy tak było fabrycznie  bo mam tylko jeden taki pierścionek założony jeszcze przez poprzedniego  właściciela.

Szerszeń

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 18, 2018, 21:38:06 »

Dzięki za odpowiedzi  ;) ;)

Tak też zrobię, albo sznurkiem, albo kolega ma mi dać stary koc azbestowy i on tak zawsze uszczelniał, wycinając z niego środek.

Dziś się wziąłem za zakładanie cylindrów i przy lepszym świetle okazało że jest uszczerbany pierścionek. :'( :'(  Na górze tłoka jest napisane 4 czyli pewno 4 szlif, muszę zamówić pierścionki i składanie najwcześniej do czwartku poczeka.

Dodatkowo dziwi mnie modyfikacja poprzedniego właściciela - sworzeń na lewym tłoku nie jest przelotowy.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2018, 21:46:04 wysłana przez Szerszeń »

kolba RIP

• Starszy Jawer
  • 638.1
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 18, 2018, 23:52:23 »

Albo  tylko mi się tak wydaje albo za mało jest zagniecona koncowka kolanka powinna sie bardziej do środka schodzić ::)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2018, 10:05:24 wysłana przez kolba »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 19, 2018, 01:04:41 »

Kolego,zanim zamówisz pierścienie to zdejmij głowice i określ,czego potrzebujesz... Możesz mieć tłok za mały na obecny wymiar cylindra. Wówczas nie pomogą kolejne pierścienie .
Postaraj się uzbierać na remont silnika. Akurat te Jawy nie lubią oszczędności w układzie korbowo-tlokowym. Większość Jaw tutaj zaczynały swą historie podobnie:-)
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 19, 2018, 04:34:58 »

Albo  tylko mi się tak wydaje albo za moło jest zagniecona koncowka kolanka powinna sie bardziej do środka schodzić ::)

Potwierdzam , dokładnie tak to wygląda jakby  ta "kula" była źle  wyprofilowana.

darol73

• Treasurer JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • jawa 350 TS
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 19, 2018, 08:05:31 »

z tym zkończeniem coś nie tak, bo u minie jest normalnie jajo zrobione na końcu ( org. od nowości ) i pierścień który dociska kolanko  do cylindra ma wtedy odstęp u mnie jest około 7 mm. a u ciebie widać że się stykają.

kolba RIP

• Starszy Jawer
  • 638.1
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 19, 2018, 10:16:26 »

Kolego,zanim zamówisz pierścienie to zdejmij głowice i określ,czego potrzebujesz... Możesz mieć tłok za mały na obecny wymiar cylindra. Wówczas nie pomogą kolejne pierścienie .
Postaraj się uzbierać na remont silnika. Akurat te Jawy nie lubią oszczędności w układzie korbowo-tlokowym. Większość Jaw tutaj zaczynały swą historie podobnie:-)
O co chodzi Ci  Dragon  z tą  głowicą?
Przecież to jest analogiczne że Szerszen górę silnika rozegrał skoro pisze o zeslepionym  sworzniu i uszkodzonym pierscieniu.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 19, 2018, 10:23:38 »

Maielm na myśli zrobienie pomiaru nawet suwmiarka tulei cylindra. Jeśli przykładowo ma wymiar tulei na 5 szlif a tłoki z 4 szlifu to kupno pierścieni nie ma sensu.

I tak, suwmiarka nie mierzymy tulei cylindrycznej, ale spokojnie nam wystarczy do określenia wstępnego zużycia tulei i mniej więcej jakie tłoki powinny być.
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Szerszeń

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 24, 2018, 20:34:59 »

Wczoraj w nocy poskladalem cylindry i wszystko do kupy. Po wymianie pierścieni ucichlo trochę w silniku. W ogóle silnik teraz jakoś cicho chodzi - jak nie JAWA :) sprzeglo po wymianie lancuszka i oringu tez chodzi elegancko.

Ale mam problem. Przed rozruchem dałem jej trochę paliwa na tłoki i odpaliła. Przejechalem 800m  i zgasła. Ewidentnie jest problem z gaznikien albo kranikiem. Co prawda i to i to było czyszczone ale jej brakuje paliwa. Świece są suche. Wtedy jak nią przejechałem po zakupie 20km tez jej brakło paliwa na koniec.

Ps. Z flanszy kolanka lewego znów cieknie u góry.  Nie mam pojecia jak to uszczelnic. Może reinzsoil bo waszym sposobem ze sznurkiem nie działa.  Nie ma jak go owinąć. 

Ps.2 luz na pierścieniach to ok. 0.6mm
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2018, 20:37:37 wysłana przez Szerszeń »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 24, 2018, 22:27:01 »

Po wymianie pierścieni masz luz 0,6 mm? Dobrze rozumiem?

Druga sprawa - czy sprawdziłeś poziom paliwa w komorze?

Szerszeń

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 24, 2018, 22:43:43 »

1. Tak
2. Nie
 ;)

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 24, 2018, 22:51:21 »

Niesamowicie głupie pytanie, ale czy używasz dźwigni ssania? Pytanie banalne, ale już raz połowiłem silnik klienta, który miał problemy z opalaniem silnika, a powód był prozaiczny - nie zatapiał pływaka

Sprawdź poziom paliwa w komorze oraz wyczyść gaźnik przy okazji. Sprawdź również zużycie przepustnicy oraz ustawienie iglicy. Znajdziesz na tym forum jak na kilka sposobów ustawić gaźnik.

Jeśli masz luz na nowych pierścienicach 0,6 a absolutny max to 0,8 mm (jeśli źle pamiętam wartości to przepraszam, piszę z głowy i niech ktoś mnie poprawi) i wówczas trzeba zrobić szlif cylindrów to niestety nie przeskoczysz tego bez remontu. Tłumaczyłoby to również połamanie starych pierścieni.

Z pierwszego postu luz poprzeczny 0,8 mm jak dla mnie to za dużo. "Mądra literatura" podaje luz poprzeczny dopuszczalny w granicach 0,4 lub 0,5 mm.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2018, 22:53:00 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »

Szerszeń

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 24, 2018, 23:25:01 »

Tak, używam ssania, spokojnie. Jawa po wymianie pierścieni i podlaniu kielicha odpaliła od kopa, przejechałem 800m na spokojnie i zgasła, przechałem ją 50m i z popychu zapaliła.

Gaźnik był czyszczony i przedmuchany tak samo jak kranik. Zbiornik paliwa też wyczyszczony ze wszelkiego syfu. Świece nowe NGK B8HS, iskra jest elegancka.

Przepustnica nie wygląda na zużytą, rowek był ustawiony na najniższe położenie, zmieniłem na środkowe(po tym już nie odpaliła, także wrócę chyba do najniższego). Wszystko jest pięknie uszczelnione.

Jutro jeszcze raz rozbiorę gaźnik i popatrzę.

Ps. Zgineła mi kontrolka od ładowania, akumulator ma 13,1 V a po włączeniu zapłonu nic się nie świeci, jak odpale to też. Po zakupie 2 dni kontrolka działa ale drugiego dnia już przerywała(świeciła się przy większych obrotach).

Ps. 2 Po założeniu nowych pierścieni bardzo wyciszył się silnik.
Wg. mnie jest to 4 szlif(tak mówią tłoki).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2018, 23:26:56 wysłana przez Szerszeń »

Szerszeń

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 26, 2018, 20:42:41 »

Witam witam :) :)

1.Jawa odpaliła  :P  przyczyną był odkręcony zaworek pływaka.

2.Po odpaleniu pracowała dziwnie cicho. Normalnie jak fabryczna, podczas 3 czy 4 ruszania, zaczeło tarpać i nadal warczy i klekocze jak to było przed wymianą łańcuszka sprzęgła i pierścieni.

3.Po dłuższej jeździe, ewidentnie coraz ciężej chodzi sprzegło i się ślizga momentami, na postoju nie rozprzęgla przez co przy pracy silnika nie można włożyć luzu(dopiero dziś się to pojawiło, po ok.20km).

4.Znów niemiłosiernie chlapie olejem spod kolanek(teraz dla odmiany bardziej z prawego).

5.Po 20km znów zaczeła pojawiać się kontrolka ładowania(oczywiscie przy zgaszonym silniku i właczonym zapłonie), jednak ciągle ginie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2018, 20:45:31 wysłana przez Szerszeń »

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 26, 2018, 20:45:39 »

ja pomiedzy kolanka a te flansze dociskowe wlozylem oringi wyciagniate ze zloaczki od weza od wody fi40, efekt taki ze od 10 000 jest sucho ;)
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

elroj

• Starszy Jawer
  • JAWA 350/640 Sport White Style
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 26, 2018, 21:43:33 »

Co do sprzęgła to może masz problem podobny do mojego, zerknij na mój temat w dziale nasz garaż, nie mogę teraz wkleić linka, w skrócie u mnie wadliwe sprężyny sprzęgła powodowały ciężkie działanie i to że ciągle sciskalo pancerz linki, nie robi Ci się duży luz na klamce? Zerknij też jak działa automat sprzęgła, to też częsty powód problemów
bo jazda na CEZECIE to najlepsza jazda na świecie a jazda na JAWIE to spełnienie marzeń !!! :-)
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry