Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:40:40
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: dzwoni w silniku przy przyspieszaniu  (Przeczytany 8217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

miloww

• Gość
dzwoni w silniku przy przyspieszaniu
« dnia: Maja 08, 2008, 22:50:54 »

Witam

Juz kiedys poruszalem ten watek, ale odswieze go. Moze ktos sobie z tym poradzil.
Silnik pracuje eleganco, oprocz jednej rzeczy. Mianowicie, podczas przyspieszania, na 3ce i 4ce w silniku slychac metaliczne dzwonienie. Wystepuje to tylko na 3ce przy predkosciach 60-80 i na 4ce od 70-90. Powyzej i ponizej tych predkosci jest ok. Na moj gust (z obserwacji) dzieje sie tak tylko w prawym cylindrze. Lewy pracuje prawidlowo.
Wyprzedzenie zaplonu ustawialem od 2,4 mm do 3,2 mm przed GMP i za kazdym razem to samo. Dokrecilem glowice dosc mocno i dalej to samo (no chyba, ze jest krzywa?).
Czy ktos wie w czym moze tkwic problem ? Swiece mam NGK B6HS przerwa 0,7 mm.
Silnik niedawno remontowany. Ma dopiero 10tys od remontu i z tego co pamietam tak zaczelo sie dziac ze 3 tys temu.
Moze ktos spoptkal sie z czyms takim i udalo mu sie to rozwiazac ?

pozdrawiam

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
Odp: dzwoni w silniku przy przyspieszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 08, 2008, 23:01:32 »

Sprawd¼ czy coś Ci się nie rozkręciło.... może po prostu jakaś podłkadka dzwoni od drgañ...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 08, 2008, 23:16:53 »

Tak sobie myślę że prędkości podobne więc może to jednak nie z silnika. Jakby coś w cylindrze to by to bardziej przy pewnych obrotach było słychać (np. od 3-4 tys) niezależnie od biegu. Chyba że to coś w skrzyni biegów (3 i 4 są jednym wodzikiem obsługiwane) ale teraz to po prostu głośno myślę  :>
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 09, 2008, 09:58:59 »

Czy gdy pojawia sie dzwonienie to czujesz że z motocyklem cos sie dzieje np: przestaje przyspieszać ??
A może zmieñ stację paliw, ewentualnie kondensator od prawego cylindra - tak sobie myślę i myślę .... więc jestem .... i zniknął  <lol>
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2008, 10:10:05 »

Nie napisałeś jaki motocykl. NGK do Jawy 350 TS zaleca świece B8HS czyli zimniejsze, a do CZ 350 B6HS czyli cieplejsze. Może to spalanie stukowe, zatankuj benzynę na innej stacji.

pzdr

miloww

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 09, 2008, 15:49:03 »

Motocykl to Cz 350 z 77 roku. Jezdzilem rowniez na swiecach iskry F100 i bylo to samo. Stacje paliw zmienialem. Co do skrzyni biegow to musze jeszcze dokladnie go posluchac, ale mnie sie bardziej wydaje, ze to z silnika. Taki dzwiek jakby pierscienie, kojarzy mi sie to z dzwiekiem w starszych samochodach jak dzwonily zawory gdy obciazony wjedzal pod gore.
Chyba troche traci na przyspieszeniu jak zaczyna dzwonic (takie moje subiektywne odczucie).
Im bardziej jest obciazony tym bardziej dzwoni.

Hmm.. a moze to faktycznie kondensator ? Dzis go wymienie i sprawdze. Poslucham jeszcze dla pewnosci skrzyni.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 09, 2008, 17:33:59 »

Kombajny tez wydaja taki dzwiek  :>
Jest to spowodowane obciazeniem i zaduzym przelozeniem
To tak samo jak jechac samochodem i przy 50 wrzucic na 4
No chyba ze jest to spowodowane czyms innym  <book>

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 09, 2008, 17:52:06 »

To może być luz w stopie korbowodu lub w główce. Ja tak mam w TS ale przy pewnych obrotach, bo wał już nie jest pierwszej świeżości  :P I na lewym gaże ma minimalny luz w stopie i troszkę gorsze łożysko w główce. Inna rzecz to nagar lub jakiś syf na głowicy i tłok o nią uderza. No ale to znów by było związane z obrotami. Hmm...

miloww

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 12, 2008, 23:10:02 »

Wymienilem kondensatory, dokrecilem glowice i zalozylem odwrotnie niz byly wklady tlumiace. I wybralem sie w trase 200 km. Musze stwierdzic, ze sie polepszylo. Nawet dosc duzo. Ale nadal przy duzym obciazeniu slychac troszke takie metaliczne "rrrrrrrrrrrr" z cylindra. Zauwazylem jeszcze, ze ujecie na chwile gazu i stopniowe dodawanie pomaga.
Przy jezdzie z gory (nawet malutka gorka) dzwonienie nigdy nie wystepuje.
Im wieksza gorka lub im wiecej dodam gazu "na raz" tym bardziej dzwoni.
Na 99,9 % dzwiek nie dochodzi ze skrzyni

Czy przyczyna moze byc nieszczelna glowica ? Moze wymiana glowicy by cos pomogla ?
A moze cewka zaplonowa ?
A moze te silniki po prostu tak juz maja i nie nalezy sie tym przejmowac?

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 12, 2008, 23:32:45 »

Co do głowic to weż płytkę traserską, na nią daj arkusz papieru A4 np "80" i ruchami okrężnymi wyrównaj jedną i drugą głowice, minimalnie, byle by krawędzie komory spalania oczyścić.

Jeżeli delikatne stuki zaczynają się przy wyższych obrotach to jeśli wyeliminujemy podstawowe czynnik to objaw wału korbowego, luzów w stopach korbowodów, poprostu zauważyłeś bez wysiłku z górki nic nie słychać, jeśli jest jakiś opór zaczyna się ten d¼więk.

Albo w gorszej opcji ułożyskowanie całego wału korbowego siada, choć po 10 tys km mało możliwe chyba że dałeś chiñskie łożyska a nie np. SKF.

miloww

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 15, 2008, 22:53:59 »

Decyzja podjeta - wymieniam pierscienie. Luz na zamku pierscieni w prawym tloku wynosi 0,95 mm. Chyba troche za duzo ... moze dlatego dzwoni przy przyspieszaniu ?
Tylko takie pytania:

1. Jaki ustawic luz poczatkowy w zamku pierscienia ? (tloki czeskie i pierscienie tez)

2. Czy po wymianie pierscieni ustawic wszystko tak jak w okresie docierania -  gaznik i mieszanke, czy moze byc tak jak teraz mam (iglica 3ci rowek od gory, mieszanka 1:40) tylko jezdzic spokojnie, zeby sie dotarlo ?
Stosuje olej Mobil Extra 2T

3. Po jakim dystansie nowe pierscienie sie dotra ?

miloww

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 15, 2008, 23:25:04 »

cofam pytanie o docieraniu, znalazlem odpowiedz na forum :)
Pospieszylem sie troche z tym postem.

Tylko prosze o informacje jaki dajecie luz wstepny na zamku pierscieni.
W ksiazce znalazlem 0,4 mm. A jak Wasze doswiadczenia ? Mozna dac mniejszy ?

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 16, 2008, 08:47:45 »

Ten luz na pierścieniach (0.4 mm) jest tak dobierany przez fabrykę aby rozgrzewający się pierścieñ miał miejsce na wydłużenie się w rowku i nie zakleszczył na gładzi cylindra.
Ale czy można mniejszy niż 0.4 mm nie wiem  <no>
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.

miloww

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 25, 2008, 12:57:12 »

Wymienilem pierscionki i teraz docieram silnik. Na razie nic nie dzwoni, ale tez nie obciazam go tak jak wczesniej. Jak skoncze docierac pierscionki to zobaczymy czy to bylo to, czy jednak cos innego.
A wlasnie, po ilu kilometrach dotrą sie pierscionki ? (cylindry juz dotarte, bo maja przebieg ok 10 tys)

pozdrawiam

lluke

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 25, 2008, 14:28:21 »

Jest jeszcze opcja ¼le naciągniętego łañcucha- mi przed wczoraj coś zaczęło dzwonić myślałem że sprzęgło ale coś mnie tknęło postawiłem na nóżkach i na każdym biegu posprawdzałem jak chodzi no i nic nie stukało to odrazu doszedłem że łañcuch za lu¼ny