Wolna Strefa Jawa - CZ

• Października 03, 2026, 12:09:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: POMOC Biegi Jawa 175 356  (Przeczytany 2428 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Damian 356

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175 ,komarki ,romet przebieg 700km,Simson s51
POMOC Biegi Jawa 175 356
« dnia: Stycznia 12, 2018, 20:52:06 »

Witam serdecznie mam problem z biegami w jawie 175 356 a mianowicie
Jak ja odpalę 1 bieg wskakuje i da sie jeździć natomiast reszta biegów zero reakcji jak bym nie naciskał na dźwignię zmiany biegów nic czasem na postoju dało się wbić 2 bieg.Jak kręce tą śruba z prawej strony od dźwigni  sprzęgła to -wkręcam w prawo jak wskazówki zegara to jawa nie jedzie wrzucam 1 bieg i stoi a jak w drugą  strone to jedzie tylko na 1 biegu .Proszę bardzo o pomoc Pozdrawiam
    Status GG

Jacek64

• Jawer Weteran
  • Jawa TS 350 CZ 175/487.0 Jawa 50 typ 23 Mustang
Odp: POMOC Biegi Jawa 175 356
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 12, 2018, 21:03:10 »

Ta śruba którą opisałeś służy do regulacji - czyli reakcji sprzęgła , przeniesionej z klamki np. Jeśli chodzi o biegi jest to sprawa automatu zmiany biegów oraz wodzików , prowadnicy wodzików oraz przekładni skrzyni biegów mam na myśli stan trybów i sprzęgła kłowego jeśli tam jest usterka to bez połowienia silnika się nie obejdzie , na początek sprawdź czy aby śruby mocujące automat skrzyni biegów się nie odkręciły .

janosikmz19822

• Starszy Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 12, 2018, 22:57:30 »

O ile dobrze słyszałem te Jawy mają jedynkę do góry?
    Status GG

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 13, 2018, 07:51:18 »

Dokładnie tam gdzie wchodzi wałek zmianie biegów
    Status GG

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 12, 2026, 08:42:40 »

Dzień dobry, od pewnego czasu poszukuję odpowiedzi na problem z biegami, a może ze sprzęgłem w Jawa 175 356 z 1960 r., którą wydaje się udało mi się doprowadzić do stanu używalności :D . Jeżeli powinienem założyć nowy wątek lub szukać dalej na forum, to przepraszam, ale nie mam już siły przeszukiwać forum, reguły wyszukiwań są chyba dla mnie zbyt zagmatwane. Przejdę do rzeczy. Uruchomiłem Jawę, która stała Bóg wie jak długo i on sam również wie gdzie. Przyszedł czas na to, żeby sprawdzić jak sobie radzi skrzynia i tutaj spotkała mnie niespodzianka, wrzucam 1 i puszczam sprzęgło, ale Jawa praktycznie nie ciągnie, luz na "klamce" jest, śruba regulacji sprzęgła, też ma delikatny luz, a Jawa nie jedzie. Zauważyłem również, że trudno mi jest wrzucić na luz i jak już mam na luzie i ustawiam kopniak do odpalenia, to wrzuca mi bieg. Postanowiłem, że wypuszczę olej i zdejmę lewy dekiel i kolejny raz rozbiorę sprzęgło, ale pomyslałem że może Wy jako starzy weterani macie może jakieś pomysły co może być przyczyną takiego stanu. Jak zdejmę dekiel i rozbiorę sprzęgło, to wrzucę kilka fotek. Może będzie trzeba jednak rozpołowić silnik :( . Pozdrawiam

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 12, 2026, 10:28:07 »

Jak wrzucasz 1 i po puszczeniu sprzęgła mało co jedzie, to jakby nadal sprzęgło się ślizgało

wg mnie bez oględzin sprzęgła i automatu zmiany biegów, od strony sprzęgła jak i od strony dźwigni z prawej strony, się nie obędzie

to co ważne, to możesz zdjąć linkę na początek też i tak kręcić śrubą regulacji popychacza, by ramię które wtedy się rusza oparło się lekko o "motylek" zmiany biegów/włączania sprzęgła (podobnie jak na zdjęciu tu https://www.jawacz.pl/index.php?topic=11911.msg106936#msg106936)

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 13, 2026, 08:05:30 »

WujoWojtas, dziękuję za podpowiedź :D . Dzisiaj, jak tylko czas mi pozwoli, to postaram się pójść tym tropem i zobaczę co się będzie działo. Odezwę się na pewno.
Pozdrawiam

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 19, 2026, 07:35:34 »

cześć, znalazłem odpowiednio dużo czasu żeby zabrać się za rozebranie lewej strony i porobienie zdjęć, żeby dalej podrążyć temat tego nieszczęsnego sprzęgła i biegów.
Na początek, tak wygląda ustawienie krzywki przy włączonej 1 (zdj. 1).
Tarcze sprzęgłowe mimo grubości powyżej 3,5 mm, nie wyglądają chyba zbyt dobrze (zdj. 2).
Dobrałem się do mechanizmu zmiany biegów i okazuje się, że tam również jest problem, bo 4 to wcale mi nie wchodzi.
Widok mechanizmu zmiany biegów przy wrzuconej 1 (zdj. 3), tutaj wygląda dobrze, ale maksymalnie przesunie się tak jak na zdjęciu 4, czyli nie jest na samej górze, co mogłoby oznaczać, że bieg 4 nie wchodzi. Widok krzywki przy maksymalnym wychyleniu czyli powiedzmy przy włączeniu biegu 4 wygląda jak na zdjęciu 5.
Na początku to chciałbym uporządkować biegi, a potem może zajmę się sprzęgłem. Może trzeba wymienić tarcze i to byłby najmniejszy problem. Z tego co widziałem/czytałem to są różne długości popychaczy sprzęgła i musiałbym tutaj sprawdzić jaka długość popychacza jest u mnie, ale to jest do załatwienia. Mam nadzieję, że teraz rozjaśniłem obraz mojej skrzyni i sprzęgła. Liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuję.

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 19, 2026, 19:41:25 »

cześć, zdemontowałem automat zmiany biegów. Wygląda to wszystko faktycznie słabo :( . Automat lata jak ..., brak jednej śruby, pozostałe luźne. Brak sprężynki. Jak już napisałem, automat zdemontowany, umyty. Teraz muszę zamówić części i spróbować to poskładać. Jak dzisiaj przełączałem biegi, to wygląda że wszystko ładnie wchodzi i "chyba" są wszystkie. Jak to poskładam, to dam znać czy faktycznie jest dobrze. Pozdrawiam

Patryk_K

• Motocykl nie służy do jazdy, on wyraża styl życia...
  • Świeżak
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 19, 2026, 19:44:18 »

Już na pierwszym zdjęciu widać problem, po włączeniu obojętnie jakiego biegu dźwignia musi powracać do swojej środkowej pozycji. Za to odpowiadają dwie sprężyny w aparacie, jedną z nich widać na czwartym zdjęciu. Od dołu powinna być druga a pomiędzy nie powinien wchodzić trzpień wybieraka też go widać na czwartym zdjęciu. Według mnie to chyba masz ścięty trzpień i dźwignia nie powraca do pozycji neutralnej dlatego nie możesz przebić na wyższe biegi. To co widać na zdjęciu czwartym to chyba zazębiła się dwójka, jak ręcznie ustawisz wybierak w pozycję środkową i znów przekręcisz w dół to powinna wskoczyć trójka a potem czwórka.
Jawa 350TS
MZ ETZ 250
MZ TS 250
MZ TS 150
WSK 175
SHL M11
GSXR 1100 92' trochę się nazbierało :)

Patryk_K

• Motocykl nie służy do jazdy, on wyraża styl życia...
  • Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 19, 2026, 19:52:13 »

W tym samym czasie pisaliśmy posty  :P
Czyli brakowało jednej sprężynki, sprawdź dokładnie komorę skrzyni czy gdzieś nie leży, bo jak jej nie ma w aparacie to gdzieś wypadła. Zobacz też trzpień, o którym pisałem. Przy składaniu uważaj na kulkę ze sprężynką, która odpowiada za trzymanie aparatu.
Jawa 350TS
MZ ETZ 250
MZ TS 250
MZ TS 150
WSK 175
SHL M11
GSXR 1100 92' trochę się nazbierało :)

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 24, 2026, 20:34:20 »

cześć, sprężynki w mechanizmie wymienione, tarcze wymienione, trzpień wybieraka jest cały (dziękuję Patryk_K za wskazówki), biegi wchodzą. Jest nawet dobrze, oprócz jednego, nie mogę wrzucić na luz. Sprzęgło wysprzęgla, bo mogę odpalić motor, ale za nic nie mogę znaleźć luzu. Czy według Was możliwe jest, że źle włożyłem automat do skrzyni? Zastanawiałem się w jakiej pozycji on musi być na tej kulce wkręconej od dołu skrzyni. Może ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Pytanie czy uda się to założyć/złożyć bez rozpoławiania silnika. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 25, 2026, 06:55:43 »

Jeżeli na pracującym silniku nie możesz znalesc luzu a na zgaszonym znajdziesz go bez problemu dalej ciągnie ci sprzeglo mniej na tyle ze biegi jakos wskakują ale nie na tyle dobrze zeby skrzynia chodzi gładko
    Status GG

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 25, 2026, 07:01:00 »

Jeżeli na pracującym silniku nie możesz znalesc luzu a na zgaszonym znajdziesz go bez problemu dalej ciągnie ci sprzeglo mniej na tyle ze biegi jakos wskakują ale nie na tyle dobrze zeby skrzynia chodzi gładko
Sprawdzę to jeszcze raz dzisiaj. Dzięki

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 25, 2026, 17:02:47 »

Sprawdziłem to o czym pisałeś azbescik2. Jak uruchomię silnik, to nie mogę znaleźć luzu, ale niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz, bo na 1 i 3 ze spokojem puszczam sprzęgło i jedzie, ale już 2 i 4 to normalnie jakby się coś zakleszczało :'(  i nawet kołem nie można ruszyć. Niestety na zgaszonym silniku nie mogę znaleźć luzu :( . Spuściłem olej i jutro dalej będę rozbierał.

sebatoja

• fizykkk
  • Jawer
  • Jawa 250 353 1958r
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 26, 2026, 22:46:21 »

a w jawie 356 można wyjąc mechanizm zmiany biegów bez rozbierania połówek silnika?
Pozdrawiam. Seba
Jawa&Kawa
Moja Jadwiga rocznik 1958
Kawasaki Zephyr 750 2000r
Jawa 250 60r "Złomek"
Jawa 354 56r

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 27, 2026, 09:27:31 »

a w jawie 356 można wyjąc mechanizm zmiany biegów bez rozbierania połówek silnika?
Moja jest właśnie 356 i tutaj możesz wyjąć bez rozpoławiania, ale już w Jawie 250 353 nie da się tego zrobić.

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 27, 2026, 09:37:04 »

Sprawdziłem to o czym pisałeś azbescik2. Jak uruchomię silnik, to nie mogę znaleźć luzu, ale niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz, bo na 1 i 3 ze spokojem puszczam sprzęgło i jedzie, ale już 2 i 4 to normalnie jakby się coś zakleszczało :'(  i nawet kołem nie można ruszyć. Niestety na zgaszonym silniku nie mogę znaleźć luzu :( . Spuściłem olej i jutro dalej będę rozbierał.
wczoraj ponownie rozebrałem lewą stronę , ściągnąłem kosz sprzęgłowy itd. Założyłem dźwignię zmiany biegów i cud, biegi wchodzą bez problemu, znajduję luz itd., rewelacja. Założyłem kosz sprzęgłowy, potem jego wewnętrzną część i dokręcam nakrętkę. zakładam dźwignię zmiany biegów w celu sprawdzenia, a tu "bida" biegi nie wchodzą i jakby skrzynia się zakleszczyła :-[ . Miał ktoś z Was taki problem?

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 27, 2026, 09:39:11 »

Nie ma cudów, przy każdym etapie składania sprzęgła obserwuj, może jakieś luzy, coś obciera...

Mixol

• Świeżak
  • *
  • CZ 476 1973
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 27, 2026, 11:53:02 »

Wałek główny ma luz, bez kosza można go pchnąć w stronę zdawczego i do siebie, a wałek pośredni?

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 31, 2026, 18:55:13 »

Nie ma cudów, przy każdym etapie składania sprzęgła obserwuj, może jakieś luzy, coś obciera...
No teraz jestem świeżo po składaniu tego wszystkiego i czujnej obserwacji ;) . Jak założę kosz sprzęgłowy, tzn. jego wewnętrzną część i dokręcę, to nie mogę znaleźć luzu i obracając kołem nie da się przytrzymać kosza sprzęgłowego (jego wewnętrznej części). Podkładka jest raczej oryginalna, ma 1,8 mm, jak zmienię na cieńszą to niewiele daje. Wałek nie ma luzu, tzn. nie mogę go pchnąć w kierunku skrzyni biegów. Może ktoś składając ten silnik nie zdystansował skrzyni biegów. Tak sobie kminię :) . Może jeszcze wyciągnę automat i spróbuję podejrzeć czy nie ma tam luzów, ale nie wiem czy to się uda. Jakby co, to zdam Wam relację. Tymczasem dzięki.

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 31, 2026, 19:26:26 »

Telepatycznie to ciężko cos więcej podpowiedzieć
Mi to pachnie połowieniem i składaniem bez walu samej skrzynj az dojdziesz do ładu :)

Mi szarpie 3ka, ale na razie to olewam i jeżdżę dalej

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 31, 2026, 20:26:50 »

mam jakieś ADHD dzisiaj :D . Wywaliłem wszystko jeszcze raz, włącznie z automatem zmiany biegów. Biegi ładnie wchodzą, wodziki proste, ale jak założę kosz sprzęgłowy i wkład kosza, a potem dokręcę nakrętkę, to się wszystko zaciska i od razu przekaz biegu na koło. Już mi brak pomysłów i jak piszesz WujoWojtas, to pachnie połowieniem. Jeszcze postanowiłem zrobić zdjęcie wkładu kosza i prośba żebyście spojrzeli na ten wkład, bo jak patrzę w internecie, to mój bez tego wygarbienia. Czy możecie pomóc ocenić jego oryginalność i/lub przydatność?

Mixol

• Świeżak
  • *
  • CZ 476 1973
« Odpowiedź #23 dnia: Września 01, 2026, 07:05:22 »

Daj więcej zdjęć, dajesz na główny podkładkę, potem tuleje kosza, kosz, i zabierak.Tuleja wystaje z kosza? kosz po skręceniu chodzi swobodnie względem zabieraka?Zewnętrzna część kosza chodzi swobodnie na wałku zawsze, to wewnętrzny blokuje się frezem na wałku więc to normalne że jak kręcisz kołem na biegu to kręci się też wałek z zabierakiem.Podkładka nie jest za duża nie dotyka do zewnętrznej bieżni łożyska?

Karolq

• Świeżak
  • *
  • Jawa 175
« Odpowiedź #24 dnia: Września 02, 2026, 09:24:47 »

Daj więcej zdjęć, dajesz na główny podkładkę, potem tuleje kosza, kosz, i zabierak.Tuleja wystaje z kosza? kosz po skręceniu chodzi swobodnie względem zabieraka?Zewnętrzna część kosza chodzi swobodnie na wałku zawsze, to wewnętrzny blokuje się frezem na wałku więc to normalne że jak kręcisz kołem na biegu to kręci się też wałek z zabierakiem.Podkładka nie jest za duża nie dotyka do zewnętrznej bieżni łożyska?
Odpowiadając Mixol na Twoje pytania/sugestie, na główny idzie podkładka, pod kosz (przeprowadzałem próby z różnymi grubościami - bez zmian),podkładka opiera się tylko i wyłącznie o wewnętrzną bieżnię łożyska, potem  tuleja, kosz i zabierak. Tuleja jest delikatnie dłuższa i wystaje. Kosz po skręceniu chodzi swobodnie, a biegi skrzynia się niestety "zakleszcza". Mam jeszcze podejrzenia co do tego zabieraka, bo jest delikatnie inny niż na zdjęciach ze sklepu. Może zakupię nowy zabierak, ale jakoś nadziei nie mam że to coś zmieni. Skłaniam się do tego, że skrzynia jest źle zdystansowana lub wcale nie została zdystansowana. Jak nabiorę sił psychicznych to się za to zabiorę i na pewno przekażę Wam rezultaty.