Dzień dobry, od pewnego czasu poszukuję odpowiedzi na problem z biegami, a może ze sprzęgłem w Jawa 175 356 z 1960 r., którą wydaje się udało mi się doprowadzić do stanu używalności

. Jeżeli powinienem założyć nowy wątek lub szukać dalej na forum, to przepraszam, ale nie mam już siły przeszukiwać forum, reguły wyszukiwań są chyba dla mnie zbyt zagmatwane. Przejdę do rzeczy. Uruchomiłem Jawę, która stała Bóg wie jak długo i on sam również wie gdzie. Przyszedł czas na to, żeby sprawdzić jak sobie radzi skrzynia i tutaj spotkała mnie niespodzianka, wrzucam 1 i puszczam sprzęgło, ale Jawa praktycznie nie ciągnie, luz na "klamce" jest, śruba regulacji sprzęgła, też ma delikatny luz, a Jawa nie jedzie. Zauważyłem również, że trudno mi jest wrzucić na luz i jak już mam na luzie i ustawiam kopniak do odpalenia, to wrzuca mi bieg. Postanowiłem, że wypuszczę olej i zdejmę lewy dekiel i kolejny raz rozbiorę sprzęgło, ale pomyslałem że może Wy jako starzy weterani macie może jakieś pomysły co może być przyczyną takiego stanu. Jak zdejmę dekiel i rozbiorę sprzęgło, to wrzucę kilka fotek. Może będzie trzeba jednak rozpołowić silnik

. Pozdrawiam