Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 23:16:08
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 15   Do dołu

Autor Wątek: Holger - Jawa 350 "A wszystko przez przypadek...i mnie wciągneło..."  (Przeczytany 83676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
KONIEC ODBUDOWY !!! ...A wszystko przez przypadek...i mnie wciągneło...
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 02, 2009, 00:18:16 »

Witam wszystkich,po roku remontu-budowy ostatniego dnia kwietnia moja jawa zagadała do mnie :],zaś w dniu dzisiejszym a własciwie już wczorajszym wraz z Sibertrally i moim synem odbyłem pierwszą przejażdżkę,w sumie zrobilismy ok 60 km,moto pieknie pracowało i cudnie ciągneło aż musiałem się pilnować żeby nie przecholować,w koñcu to nowy silnik i należy mu się porządne docieranie.Odbudowa właściwie została zakoñczona,jest jeszcze kilka drobiazgów do skoñczenia i dopiero po ich wykonaniu zdam konkretną relację wraz ze zdjęciami,dzisiaj zamieszczam jedno zdjęcie z wycieczki (komórka).

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6817887e6d97fa4b.html

pozdrawiam

Jawsim

• Gość
Odp: A wszystko przez przypadek...i mnie wciągneło...
« Odpowiedź #51 dnia: Maja 02, 2009, 01:28:10 »

Czyli finał już blisko? Gratuluję wytrwałości w budowie- chcąc nie chcąc stworzyłeś motocykl na kształt 638-5 albo nawet nowy zupełnie model - 639-5 ;) Każda śrubeczka jak widzę lśni nowością,wszystko wychuchane,wygłaskane. Motocykl jak najbardziej może się podobać. Mi niestety się nie podoba- zupełnie nie mój styl- zbyt "czysta",ja wolę motocykle,po których widać co nieco lata i kilometry,poza tym za dużo niebieskiego wkoło lampy- obudowa lampy,zegarów,uchwyty- coś z tych elementów mogło byc czarne lub w chromie. To tylko moje zdanie- napisałem co myślę,za wazelinę mi nie płacą. Sam lubię szczere opinie a nie monotematyczne,nieco nudnawe ohy i ahy. Mam nadzieję,że mnie rozumiesz. Motocykl jednak jest Twój- i wielki szacun,że ulepiłeś go według własnej wizji.

bobson

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 02, 2009, 08:11:21 »

Ale ładna De-Lux , ładniejszej nie widziałem Pogratulować.... podoba mi sie bardziej niż ta obudowana Ts ale to moje zdanie :>

PS:I jeszcze Vape wpakowałeś
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2009, 08:20:27 wysłana przez bobson »

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 02, 2009, 08:31:05 »

Holger zrobił Jawe lepszą od oryginału. Tak jak napisał Jawsim można powiedzieć że to zupełnie nowy model :>
Generalnie maszyna jest piękna i pięknie pracuje! Za to dla Holgera wielki szacun <punk>
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
KONIEC ODBUDOWY...A wszystko przez przypadek...i mnie wciągneło...
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 07, 2009, 12:23:06 »

No i jawa przerejstrowana ,wczoraj byłem na przeglądzie i jak myślałem poszło bez najmniejszych problemów,dzisiaj natomiast wizyta w Wydziale Komunikacji gdzie także poszło gładko  :),teraz miesiąc oczekiwania na twardy dowód.Do zakoñczenia remontu zostało tylko zakupienie nowych lusterek,gdy będą zamontowane porobię fotki i dodam szczegółowy opis odbudowy.

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 07, 2009, 12:55:55 »

Normalnie mi szczena opadła! Brawo! Faktycznie ładniejsza od oryginału <cheers>

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 25, 2009, 21:20:29 »

A więc przyszedł czas na koñcową prezentację mojej ponad rocznej pracy,z założenia nigdy nie miał to być  oryginał tylko jawa jaka mi sie naprawdę podoba,wyszło połączenie 634 z 639.Nie będę opisywał kosztów jednak zapewniam Was że były spore,co do zakresu prac to starałem się na bieżąco opisywać to co robię.
Większość części została wymieniona na nowe (śruby,nakrętki,podkładki,elementy gumowe,osłony,itp),trudno dostępne elementy zostały zregenerowane lub odnowione.
po kolei:
1/ rama i wachacz piaskowanie i malowanie proszkowe,przy ponownym skręceniu została wymieniona kompletna oś
2/ siedzenie piaskowanie,malowanie proszkowe,nowe obicie bardzo wygodne do jazdy
3/ silnik nowy 638,nie śmigany ( chodzi jak złoto),wymieniłem w nim tylko sprzęgło na to od 634 oraz zapłon vape
4/ koła zostały od 639,były w bardzo dobrym stanie doczyściłem je tylko,dałem do centrowanie,wymieniłem łożyska,nastepnie nowe dętki a do tyłu nowa oponka mitas H06,na przód barum ( mitas h04) oryginalny czechosłowacki jeszcze w bardzo dobrym stanie,osprzęt kół ( ośki itp) zostały pochromowane,
5/ malowanie ,tak jak pisałem wcześniej  jest to kolor z renault megane II,symbol i45 i efekt malowanie naprawdę jest świetny,na błotnkiu nie mogłem sobie odmówić małego elementu DM
6/ cały napęd jest praktycznie nowy,łañcuch "złoty",nowa zębatka wraz z łożyskiem,nowe osłony
7/ elementy typu półka dolna,uchwyty,stopka boczna,napisy,nakrętki,śruby,wiekszość podkładek zostały pochromowane
8/ zawieszenie przednie wypiaskowane,pomalowane farbą do alu,nowe uszzcelniacze,nowe śruby,olej,zacisk i pompa hamulcowa pomalowane matem na wysoką temperaturę,
9/ wszystkie linki wymienione na nowe
10/ instalacja elektryczna jest całkowicie nowa i została w znacznym stopniu zmodernizowana przez moją osobę,z jednego bezpiecznika zrobiło się osiem,praktycznie każdy obwód jest zabezpieczony,światła mijania i drogowe na przeka¼nikach,powiem Wam że efekt naprawdę jest świetny ,nigdzie nie brakuje prądu a kontrolki jak świecą to aż w oczy rażą  :)
11/ z pozostałych rzeczy które wymieniłem na nowe to : tłumiki,kolanka,amory tylne,podnóżki,lampa tylna,kierunki,klakson,lusterka,manetki,przełączniki,

To chyba na tyle z  opisu prac, wiele można by jeszcze napisać jednak wystarczy tego przynudzania,jeżeli Macie jakieś pytania to chętnie odpowiem,jestem bardzo zadowolony z efektu mojej pracy.

Zapraszam do obejrzenia galerii mojej jawy,dodam na koniec że mam juz przejechane prawie 1000 km i coraz bardziej mi sie podoba jazda na niej  <cheers>

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af5d502e36545def.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/952e62b32f150efb.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5fd30a0794878f08.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aac5319c9e6cba26.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a84c311d71b4b613.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f268c450a838baf5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b9778f43a15e95e3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/528821aa362b89d3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/62b4d628f09edaf5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2df1aa4f9b9d5a8.html

bobson

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Maja 25, 2009, 21:35:49 »

Widze jawa w 100% dopieszczona efekt jest ekstra Planuje swoją Cz tak zrobić coś w tym stylu..
PS: Ja bym jeszcze dał oparcie na siedzeniu do pasażera bo tak jakoś tył goło wygląda ale to tylko moje zdanie <unsure>

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 25, 2009, 21:39:04 »

I co Ty teraz będziesz robił...? :>
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #59 dnia: Maja 25, 2009, 23:10:21 »

<worship> <worship> <worship> <worship> <worship> <worship> <worship> <worship> <worship> <worship>
Holger szacun na maksa, naprawde piekny moto, myśle że przy takim wygladzie koszt nie ma znaczenia. Jawa prezentuje się świetnie <photo>.
Masz może jakiś schemat instalki, jaką zrobiłeś? Czy jechałeś z "pamięci"?
A i napisz jaki jest koszt żebym wiedział ile musze nazbierać na remont cz( jak ja kupie ;])
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #60 dnia: Maja 26, 2009, 07:23:39 »

bobson
W planach mam zrobienie bagażnika wraz z niewielkim oparciem :)

sibertrally

spoko,,teraz by się przydał jakiś 4t do zrobienia ( junak a może jawa ohc ? )czas pokaże

ElMalin

co do instalki to zrobiłem w wiekszości ze schematów,moje modyfikacje z pamięci jednak może kiedyś przeleję to na papier,a w skrócie to wygląda tak:klakson i migawka są zasilane od początku przez oddzielny bezpiecznik,następnie stacyjka przez 15A przewodem 2,5, ze złącza 54 stacyjki do skrzynki bezpiecznikowej a następnie na kierunki-stop-kontrolka luzu , ze złącza 15 na bezpiecznik a potem vape,z 58 na bezpiecznik a potem postojowe-ośw. zegarów,ze złacza 56 bezp 3A na sterowanie świateł mijania i drogowych,i na koniec oddzielnymi kablami 2,5 przez przeka¼niki umieszczone w lampie na światła mijania i drogowe.Skrzynkę bezpieczników umieściłem obok regulatora i prostownika,wymieniłem także przeka¼nik kontrolki ładowania na mniejszy dzieki czemu mogłem wszystko tam upakować.Instalacja działa naprawdę świetnie,co do jej kosztów to wyszło ok 200,00zł jednak warto było,mimo że oryginalna ( czy czeska?) na jawaczęści kosztuje troche ponad 100,00 zł.

pozdrawiam i wytrwałości dla wszystkich

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #61 dnia: Maja 26, 2009, 11:41:43 »

<eek> Jakoś się połapie :P dzięki.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #62 dnia: Maja 26, 2009, 13:03:27 »

...co do instalki to zrobiłem w wiekszości ze schematów,moje modyfikacje....
... ze złacza 56 bezp 3A na sterowanie świateł mijania i drogowych,i na koniec oddzielnymi kablami 2,5 przez przeka¼niki umieszczone w lampie na światła mijania i drogowe.
Zmieściłeś przeka¼niki w obudowie lampy?
Takie samochodowe z gniazdami tam weszły?  <eek>
Czy dałeś jakieś inne.
Kiedyś  przymierzałem się do takiego "myku" ale doszedłem do wniosku, że miejsca mało a na dodatek mogą się usmażyć w czasie letniego podróżowania.

Troche to trwało  zanim wyjechałeś z garażu, ale fajna maszynka  Ci wyszła <thumbup>
Chociaż jak na mój gust... trochę inaczej widziałbym malowania.
Ale przecież to Twoje moto.

No to może wreszcie jakąś wspólną "karkonoską przejażdżkę" zorganizujemy?

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Maja 26, 2009, 15:43:05 »

Hehe, z tymi kontrolkami to nic takiego, wystarczy żeby szkiełka były czyste a żarówki 4W.
Jak mówiłem, motocykl czysty. Jak Ty złożyłeś wydechy,że udało się dać w pionie słupki dekielków?

Jawol przeka¼niki nie muszą być wielkości przekazników samochodowych- są dostępne o wiele mniejsze -wielkości kostki do gry za pare groszy.

Tylna lampa - deczko niepasująca do kanciatego uchwytu- przypomina mi tył Nortona takiego jednego :)

Fajna maszynka- ładnie by wyglądała z bakiem jak w mojej 634 chyba... ale nie jestem pewien- aha- duże chromowane blachy z mojego baku pasuja do Twojego bez żadnych kombinacji- plug & play  <thumbup>

7Kubik7

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Maja 26, 2009, 16:52:59 »

Holger powiedz mi jedna rzecz.. Ile dales za kanape i gdzie ja robiles??   <punk>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #65 dnia: Maja 26, 2009, 18:52:41 »

no fajnie to wyszło ładny kolorek, wszystko dopieszczone, czysciutkie.... no naprawde jestem pod wrazeniem cierpliwosci w pracach i samej pracy jaka wlozyles w swoj motocykl... ale zebys nie popadał w zbyt wielki zachwyt ( a co bede ci tylko komplementy prawil) to nie pzremawiaja do mnie zegary i obudowa lampy w kolorze. albo bym to zostawil czarne albo w chromie
http://mienki1987.blogspot.com/

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #66 dnia: Maja 26, 2009, 20:35:33 »

Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi,a teraz po kolei postaram sie odpowiedzieć na pytania:

Jawol

1.samochodowe przeka¼niki nie chciały wejść,jednak zdobyłem malutkie uniwersalne zał/wył które pasowały idealnie,taki sam zastosowałem do kontrolki ładowania
2.żebyś wiedział że to trwało za długo,jednak warto było czekać  :)
3.co do malowania to na żywo kolorek wygląda jeszcze lepiej,mam nadzieję że poje¼dzimy wkrótce razem (może czwartek,piątek lub sobota? napisz ) w koñcu mamy bardzo blisko do siebie,i myslę że wtedy też innym okiem będziesz widział malowanie

Jawsim

w planach było zamontowanie oryginalnej lampy od 634,zresztą mam dwie sztuki jednak stan szkieł spowodował że musiałem kupić coś innego i padło na taką,nowa oryginalna lampa od 634 praktycznie nie do zdobycia,co do tłumików to takie dostałem od J.Ruszczyka,jednak jest możliwość ustawienia w poziomie

Kubik

co do kanapy to pisałem już o tym wcześniej, za obszycie dałem tapicerowi 150 zł w Jeleniej Górze,spisał sie na medal i powiem że jestem dość sporych rozmiarów i siedzi mi się bardzo dobrze,nawet po 100 km jazdy

Mienki

co do obudowy lampy to zostanie niebieska bo naprawdę wygląda ładnie,zresztą zegary też pasują chociaż przed zamontowaniem miałem pewne obawy co do natłoku barwy niebieskiej w jednym miejscu, jednak chromowane dodatki (lusterka,podstawa zegarów,stacyjka itp )spowodowały że wszystko fajnie pasuje ,mam nadzieję że będzie okazja Abyś zobaczył moto osobiście , w planach mam zrobienie nowych kielichów w chromie.

pozdrawiam serdecznie

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Maja 26, 2009, 20:48:28 »

Jawsim

w planach było zamontowanie oryginalnej lampy od 634,zresztą mam dwie sztuki jednak stan szkieł spowodował że musiałem kupić coś innego i padło na taką,nowa oryginalna lampa od 634 praktycznie nie do zdobycia,co do tłumików to takie dostałem od J.Ruszczyka,jednak jest możliwość ustawienia w poziomie

Obstawiam,że szkła były u góry nadtopione od zbyt dużej żarówki ;)
Cała nowa lampa jest jak najbardziej do kupienia bo takie były tez w CZ. Na skuterdebica są.
Ta jest fajna... ale za mało knedlowa- a ta jawa nie wiem dlaczego lepi mi się z jakimś nowym modelem ( a jak wiadomo czesi lubią miksować dodatki ze starych knedli do nowych)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #68 dnia: Maja 26, 2009, 20:48:50 »

No zapewne to wszystko inaczej wygląda w rzeczywistości i faktycznie może i ten niebieski się lepiej "rozkłada" bo na zdjęcia są mocno skondensowane.....

na szklo/plastik tylnej lampy jest metoda zeby nabrala polysku, papier wodny bardzo bardzo drobny  potem tempo i polerowanie i wychodzi to calkiem calkiem fajnie....
http://mienki1987.blogspot.com/

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Maja 26, 2009, 20:51:02 »

... albo klar w sprayu- połysk super i światło wyra¼niejsze. Tylko nie polerowac przed lakierowaniem niczym - sam papier 1500 i woda.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #70 dnia: Maja 26, 2009, 21:04:41 »

Próbowałem polerki i drobnym papierem i tempo jednak efekt nie był dla mnie zadawalający,może kiedyś uda mi się zdobyć nową lampę to zamienię :) , a szkła było całe tylko porysowane, nie zostały przytopione, a na tej stronce Jawsim są lampy ale od 250,chyba że ¼le szukam,jak masz linka to zapodaj,swego czasu J.Ruszczyk szukał nawet  u knedli i też nie dostał.

<cheers>

OOO,jest lampa za 40,00 zł tylko czy nowa? na fotce jakaś porysowana?

http://www.skuterdebica.hg.pl/rozne/foto/big/lampacz1.jpg

Jawsim

Czy moja jawa nie kojarzy się czasem Tobie  z californian ? :)

http://jawagallery.net/?page=click&jm=californian&url=Jawa_350_californian_67

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Maja 26, 2009, 22:24:43 »

Jest nieuzywana,ale nie jest nowa w sensie świeża. Za to 100% org PAL.

Wiem jak wygląda californian- zacna maszyna- o nieeebo lepiej wyglada niż ten okropny czóper.
Już wiem z czym mi się tył Twojej maszynki kojarzy- nie żaden angol tylko stara californian :)
Spróbuj z tym bezbarwnym lakierem ( najlepszy jest taki tani badziew z castoramy niby do metalu,plastiku i **j wie do czego jeszcze). Ja tak zrobiłem w swojej 634. Gdyby nie "oczko" od za dużej żarówki- wygląda jak nowa- i dostała takiego głębokiego krwistego blasku.
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2009, 22:27:48 wysłana przez Jawsim »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #72 dnia: Maja 27, 2009, 09:23:11 »

Może spróbuję kiedyś z tym clarem,do oryginalnej lampy zawsze mogę wrócić.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Maja 27, 2009, 10:01:28 »

Jasne,że  możesz... ale nie musisz ;]

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 13, 2009, 08:07:43 »

Jeśli można zapytać czym polerowałeś koła ??
Jawa 350 634-7-13
Jawa 350 638-5 (w trakcie odbudowy )
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 15   Do góry