Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 20:59:14
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 34   Do dołu

Autor Wątek: Jawa 362 Californian  (Przeczytany 214231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
Odp: Jawa 362 Californian
« Odpowiedź #350 dnia: Października 11, 2017, 16:31:24 »

Fajnie to wyszło  8), ale tą "plandeke wiszącą pod siedzeniem bym skasował  ::)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #351 dnia: Października 11, 2017, 16:34:50 »

Jej dni są policzone. Mi ona nie pasuje od kiedy osiodłałem ten motor.

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #352 dnia: Października 11, 2017, 16:38:54 »

Ślicznie to już wygląda .Nie wiem jak ty ale nie mogę się doczekać chociaż filmiku z pracy i jazdy .

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #353 dnia: Października 11, 2017, 17:10:52 »

Zajefajne są niektóre modele co szły na świat, a u nas nie spotykane, kiedyś śliniłem się na Jawę Yezdi; https://postimg.org/image/1u0zt4dh0r/ ,  stała niedaleko mnie, odpuściłem.., bo miała pogmatwane papiery i na dodatek zaporową cenę..
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #354 dnia: Października 11, 2017, 18:35:55 »

Zaczyna wyglądać konkretnie.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #355 dnia: Października 14, 2017, 11:07:11 »

Zrobiło się deszczowo i paskudnie. Aura na grzebanie przy Jawie nienajlepsza ale przynajmniej ubrałem ją w nowe wdzianko.
Jawa 362 z wysoką kierownicą i bez lusterek ma rozmiar LL według japonskich standardow. Na lusterka zostało naprawdę niewiele miejsca więc trzeba będzie dobrać jakieś niskie albo je składać.

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #356 dnia: Października 14, 2017, 13:26:31 »

Szkoda że motorki muszą stać pod pokrowcami, tyle pracy włożone by wyglądały zacnie.
Aż się prosi choćby jakaś wiata ze sklejki, trzymam kciuki za efekt finalny, no i filmik jakiś faktycznie by się przydał  :) .
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #357 dnia: Października 16, 2017, 16:58:31 »

Dziś poniedziałek. Od piątku pada bez przerwy i podobno pierwszy raz od 1971 roku temperatura w połowie października jest w Tokio niższa niż 15 stopni. Też mamy tu globalne ocieplenie ;).
Przez ten deszcz prace się nie posuwają więc pokażę chociaż kwity od Jawy Californian. Były trzymane w skrzynce narzędziowej i trochę pomięte więc po zakupie motoru zostały włożone między kartki papieru i prostowały się ścisnięte książką.
Muszę znaleźć trochę czasu i pofatygować się z nimi do urzędów. Motor jest już w takim stanie, ze przykręcenie mu numeru rejestracyjnego będzie jak najbardziej uzasadnione ;D.
Na górze dowód rejestracyjny, pod nim kwit od podatku a z prawej strony od ubezpieczenia. Papiery trochę przybrudzone ale w komplecie.
« Ostatnia zmiana: Października 18, 2017, 07:40:44 wysłana przez Yabaman »

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #358 dnia: Października 19, 2017, 03:01:51 »

Mialem pisac,ze tylko cyfry z tych papierow sa do odczytania bez problemu a tam jeszcze 4 litery J A W A  ;D ;D ;D

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #359 dnia: Października 20, 2017, 08:47:08 »

Do Knedli mozna kupic tabliczki znamionowe wspolczesnej produkcji, na ktorych jako miejsce produkcji podane sa albo "Tynec n.Sazavou" albo "Zavody 9.Kvetna".
Problem w tym, ze zamierzam zdobyc do Jawy 362 nowa tabliczke z napisem  "Tynec n. Sazavou" (tak jak w oryginale) ale te dostepne w jezyku angielskim maja "Zavody 9.Kvetna".
http://jawashop.com/Detail/12370
Na tabliczkach po czesku lub niemiecku jest "Tynec".
Ma ktos moze informacje o co chodzi z tym 9 kwietnia i czy mozna gdzies zdobyc angielska tabliczke znamionowa do 362 z "Tyncem n.Sazavou"?
Na tabliczce od 638 tez mam "Tynec".
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2017, 09:15:33 wysłana przez Yabaman »

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #360 dnia: Października 20, 2017, 09:11:08 »

Zavody 9 kvetna- to zakład produkujący Jawy który znajdował się w Pradze. Działał do 1964 roku.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #361 dnia: Października 20, 2017, 09:18:52 »

Czyli Jawy Californian (1968 - 1974) nie mogly byc tam produkowane i tabliczka z 9 kwietnia do nich nie pasuje ???.
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2017, 09:46:26 wysłana przez Yabaman »

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #362 dnia: Października 23, 2017, 08:24:19 »

Ostatnio nic przy 362 nie robie ale moze usprawiedliwi mnie aura. Od 13 do rana 23 pazdziernika lało praktycznie bez przerwy. Miało lac dłuzej ale przyszedł tajfun i troche szybciej pognal chmury na połnoc. Tym razem centrum tajfunu przeszło niemal nad moim dachem, o 3-4 nad ranem dom az trzeszczał i sie kołysał ale na szczescie wytrzymał.
Na falochron wyrzucony został rosyjski statek. Widac matrosy wiedza lepiej, ze wejscie do portu w czasie tajfunu to zaden problem i u nich tez obowiazuje zasada "zmiescisz sie" znana ze słynnego lotu do Smolenska. Dobrze przynajmniej ze sie załoga uratowała.
Pokrowiec na 362 został przywiazany i nic mu sie nie stało, plandeka z zaprzegu urwała sie i odwineła. Dobrze ze nie przyleciało nic ciezkiego i nie narobiło szkod.
Wieczorem wrzuce zdjecia motorow.
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2017, 06:43:24 wysłana przez Yabaman »

DziadekJacek

• Global Moderator
  • Jawa 350
« Odpowiedź #363 dnia: Października 23, 2017, 09:03:14 »

Ciort z wiatrem. Dobrze że kim siedzi cicho.
Jeśli go nie znałeś,to nie żałuj,nie!.Bo przyjaciela straciłbyś.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #364 dnia: Października 23, 2017, 15:17:25 »

W czasie tajfunu deszcz pada w ilosci kilkuset mm/h i zacina ze wszystkich stron w tym z dołu. Dlatego taka wiata pod jaką trzymam zaprzeg nie na wiele sie wtedy zdaje. Plandeka na 362 przywiązana do koł chyba lepiej ją ochroniła niz dach.
Po przejsciu tajfunu jest zwykle ładna pogoda wiec korzystajac z niej poprawiłem połozenie połautomatu sprzegła. Przy wcisnieciu dzwigni na kierownicy wałek sprzegła noznego odpychany sprezyna od wałka startera przesuwał sie w prawo. Nie duzo ale na tyle, ze blokował dzwignie na połautomacie. Podłozyłem trzy grube podkładki, połautomat sie odsunął i juz nie jest blokowany.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #365 dnia: Października 25, 2017, 06:51:22 »

Znowu zanosi sie na deszczowy weekend. I tak jak w zeszłym tygodniu znowu z tajfunem nad głową bo juz nadchodzi on z południa.
A juz miałem zamiar załozyć wydechy, skonczyć instalacje, odpalić silnik i nakrecić oczekiwany filmik :'(. Przed tajfunem nie dam rady bo jestem w rozjazdach.

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #366 dnia: Października 25, 2017, 20:37:44 »

Mapkę to widzę . Tylko literek brakło na tej fotce . Same krzaczki  ;)
A tak na poważnie widzę że już Cie nosi . Już byś chciał odpalić i posłuchać . Jeszcze lepiej przejechać się  :)
Tak z innej beczki .
Jak w Japonii zapatrują się na takie starocie ? W Polsce jest teraz straszna moda na wszystko co stare

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #367 dnia: Października 26, 2017, 02:21:26 »

Na mapce zaznaczone są kółkami obszary, na których znajdzie się centrum tajfunu w kolejnych dniach (25 pazdziernika o 12:00 i w kolejnych dniach o 9:00). W promieniu kilkuset kilometrów od centrum jest pogoda sztormowa czyli duzo deszczu i huraganowe wiatry.
Kółka sa coraz większe bo im prognoza odleglejsza tym mniejsze prawdopodobienstwo jej trafnosci. Najlepiej gdyby tajfun skręcił sobie gdzies nad Pacyfik i tam się wyszalał.
Z odpalaniem motoru się nie spieszę bo negatywnie odbiłoby się to na dokładnosci renowacji. Jeszcze jakies 30 lat temu odpalenie i jazda byłyby niewatpliwie najwazniejsze ;).
Jesli chodzi o stare motocykle to do okolo 40 lat od daty produkcji są to starzejące się motocykle uzywane, ktorych cena generalnie spada. Tanieją zwłaszcza motory w plastykach. Od 40 lat (dla motocykli zagranicznych nawet od 30) zaczyna się strefa "vintage" (po japonsku "binteeji") i motory które dotrwały do tego wieku w oryginalnym i w miarę kompletnym stanie szybko drozeja. A te mające 60 lat i więcej to juz strefa "retro" gdzie ceny z reguły sa kosmiczne. Przedwojennych  motorow japonskich praktycznie nie ma bo w czasie wojny armia rekwirowala przedmioty metalowe w celu przerobienia na bron (babcia żony Yabamana mowi, ze wojacy wyrywali i zabierali nawet wanny i rynny z domów).
Ludziom się takie stare motory podobają ale rzadko kto decyduje się na ich zakup i ujezdzanie - to raczej marginalna grupa maniakow w japonskim motocyklizmie. Wiele takich motocykli jest po wyrejestrowaniu trzymanych nie wiadomo po co i czasem (zwykle po smierci własciciela) pojawiają się na aukcjach. Zdobycie częsci nie jest najłatwiejsze, są one drogie i bardzo drogie są tez uslugi takie jak malowanie czy regeneracja. Dlatego przy Knedlach dłubię sam a jesli juz to bardziej opłaca mi się malowac i regenerowac w Polsce (tu ukłony dla Kolegow Daniela_lb, Pawanda i Markoltenta  ;D).
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2017, 02:46:06 wysłana przez Yabaman »

hondabajafly

• Świeżak
  • *
  • mz es 250/2 CZ 175 450.02 CZ 350 472.5 Ktm exc 530
« Odpowiedź #368 dnia: Października 26, 2017, 09:52:17 »

Ja osobiscie poluje na kalifornie w polsce. mam kilka dojsc mzoe cos sie uda wyszperac. Zakochany jestem w sylwetce tego motocykla. CZta w porownaniu do Californi wyglada jak siemierzny klocek. Brat nawet powiedział ze jawa wyglada lepiej jak niektóre japońskie motocykle gdzie przyznaje mu racje :) Poprostu piekna :P

hondabajafly

• Świeżak
  • *
  • mz es 250/2 CZ 175 450.02 CZ 350 472.5 Ktm exc 530
« Odpowiedź #369 dnia: Października 26, 2017, 12:34:08 »

Odrdzewianie i zabezpieczenie przed korozją robiłem w www.kanuj.pl, chromów nie robią sami tylko zlecają. Efekt w moim zbiorniku wygląda tak:
http://www.jawacz.pl/index.php?topic=14154.msg307314;topicseen#msg307314

Proponuję jeszcze zapytać u www.oldtimerbazar.pl, mówią o sobie, że są pracownią motocykli zabytkowych, robią dużo dla zagranicznych odbiorców, głównie z Niemiec i Holandii. Osobiście  nie korzystałem z ich usług więc jaki poziom prac oferują tego  nie wiem.
Jakiś czas temu miałem okazję rozmawiać z właścicielem poważnej firmy, która specjalizuje się w renowacji starych Jaguaraów, głównie modelu E-type, ów pan powiedział, że wszystkie elementy do chromowania wysyła do Czech bo tam robią lepiej i taniej niż w Polsce.

Poprawiłem linka //Blenders

Wiem ze to bedzie odkops stulecia ale tak sobie patrze twoj temat i widze watek o chromowaniu. Zdecydoanie polecam chromoac w czechac. cena podobna a chrom i jakosc praca nieporownywalnie lepsza :D

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #370 dnia: Października 26, 2017, 14:30:16 »

Odrdzewianie i zabezpieczenie przed korozją robiłem w www.kanuj.pl, chromów nie robią sami tylko zlecają. Efekt w moim zbiorniku wygląda tak:
http://www.jawacz.pl/index.php?topic=14154.msg307314;topicseen#msg307314

Proponuję jeszcze zapytać u www.oldtimerbazar.pl, mówią o sobie, że są pracownią motocykli zabytkowych, robią dużo dla zagranicznych odbiorców, głównie z Niemiec i Holandii. Osobiście  nie korzystałem z ich usług więc jaki poziom prac oferują tego  nie wiem.
Jakiś czas temu miałem okazję rozmawiać z właścicielem poważnej firmy, która specjalizuje się w renowacji starych Jaguaraów, głównie modelu E-type, ów pan powiedział, że wszystkie elementy do chromowania wysyła do Czech bo tam robią lepiej i taniej niż w Polsce.

Poprawiłem linka //Blenders

Wiem ze to bedzie odkops stulecia ale tak sobie patrze twoj temat i widze watek o chromowaniu. Zdecydoanie polecam chromoac w czechac. cena podobna a chrom i jakosc praca nieporownywalnie lepsza :D

namiary dawaj :)
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy CZ 75 B Omega

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #371 dnia: Października 26, 2017, 15:23:38 »

Zamierzalem chromowac bak w Jawamarkt (prowadza tam tez chromownie) ale mi czescy celnicy tego baku nie wpuscili.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #372 dnia: Października 29, 2017, 12:04:23 »

Zgodnie z prognozami tajfun przyszedł i sobie hula. Rano juz go nie bedzie ale weekend popsuł i odpalanie Jawy Californian odsunął w przyszłosc >:(.
Mowi sie trudno, taki mamy klimat.
Wydechy zdjete po przymiarkach zostały dzisiaj (oczywiscie pod dachem) zaopatrzone w sruby ze stali nierdzewnej i silikonowe o-ringi (40x5) grubsze od oryginalnych z NBR (40x4), ktore były w tłumikach. Na pewno wiecej wytrzymają i lepiej uszczelnią niz te zalecane.
Pod uchwyty tłumikow wstawiłem podkładki z gambitu - dlatego miedzy uchwytem a tłumikiem jest szczelina.
Dorobiłem tez gniazdo kontrolki ładowania, ktore bedzie wstawione w oryginalny uchwyt ale odizolowane od masy. Po przylutowaniu od zewnątrz przewodu owinąłem je tasmą izolacyjną a przed zamontowaniem dostanie jeszcze kilka warstw rurki termokurczliwej albo kawałek przewodu paliwowego aby ciasno siedziała w uchwycie. Zwarcie do masy bedzie niemozliwe.
Zdjecia tajfunu są z wieczornych wiadomosci o 19:00. Ludzie z parasolami to desperaci, ktorzy zdecydowali sie wyjsc ???.
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2017, 12:12:41 wysłana przez Yabaman »

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #373 dnia: Listopada 11, 2017, 15:46:47 »

Pierwszy od kilku tygodni weekend bez deszczu ;). Ale czasu jak zwykle brak więc tylko trochę podłubałem przy 362.
Instalacja już skonczona (tzn założona i odizolowana od masy kontrolka ładowania, podłączony reflektor i tylne migacze. Gdyby ktos nie wiedział jak łączy się kostkę żarowki h4 to niech spojrzy na opis na zdjęciu.
Oilmaster tak ma, że musi być zalany aby normalnie funkcjonować (wszelkie skojarzenia z degustatorami napojow wyskokowych są niezamierzone i przypadkowe ;D).
Chodzi o to, że pompa Oilmastera musi mieć olej w środku oraz w przewodach olejowych. Jak nie ma to nie pompuje i dlatego na niektorych filmikach z odpalania Jaw Californian widać, że olej nie płynie bo przed uruchomieniem pompa nie została "zalana".
Bardzo istotne są też średnica i długość przewodow olejowych bo mają one wpływ na ilość pompowanego oleju - na zdjęciu wpisałem dane z katalogu zgodnie z ktorymi dobrałem te rurki. Szkoda że ich kolor nie jest identyczny

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #374 dnia: Listopada 11, 2017, 18:41:44 »

To już odpalanie blisko .
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 34   Do góry