Znowu oftop o dolocie

.
Niektorzy Forumowicze mieli okazje przekonac sie osobiscie, ze filtr stozkowy montowany bezposrednio na Knedlowym gazniku to pomylka. Moją Jawe 362 tez zamierzam odpalic z troche bardziej dopracowanym ukladem dolotowym a ze mi sie nie spieszy wiec jeszcze go nie ma.
Pisząc gdzies powyzej o odsuwaniu stozka od gaznika mialem na mysli przedluzenie rury lączącej gaznik z filtrem o jakies 20-25cm. Tyle mi wychodzi z obliczen zaproponowanych dosc dawno temu przez Fujio Nagao (gdyby ktos nie wiedzial to podaje, ze nie jest to jakis gawedziarz ale człowiek, ktory rozwinął dwusuwową technologie Yamahy). Pierwotnie znalazlem je w wydaniu japonskim ale po angielsku bedą chyba troche bardziej zrozumiale dla zainteresowanych

.
Konkluzja jest taka, ze mozna znalezc dlugosc dolotu, przy ktorej uzyska sie dobre napelnienie cylindra mieszanką w szerokim zakresie obrotow, bez mulenia i wystrzalow mocy przy obrotach za malych albo niebezpiecznie wysokich.
Jesli ktos chce niech sobie poczyta - lektura choc stara, jest duzo "glebsza" i bardziej wymagająca niz popularno-naukowe artykuły p.Sałka.
http://www.bridgestonemotorcycle.com/documents/crankcase_volume6.pdfPonizej jest wykres numer 15 z podanego artykulu po usunieciu danych dla troche karykaturalnie dlugich dolotow.
"Delivery ratio" to stopien napelnienia cylindra (stosunek objetosci mieszanki paliwowo-powietrznej pod cisnieniem atmosferycznym, ktora do cylindra weszla do pojemnosci skokowej). Ma to bezposredni związek z mocą osiąganą przez silnik. Jak widac dluzszy dolot (10.2 cala) daje znacznie lepsze napelnienie niz krotszy (4.3 cala). Delivery ratio wieksze niz 1 oznacza sprezenie mieszanki - to wyjasnia dlaczego 638 z przedluzonym dolotem w filtrze powietrza ciagnie lepiej niz bez tego przedluzenia.
http://www.jawacz.pl/index.php?topic=28074.msg248367#msg248367Silniki testowe z tego artykulu mialy gazniki, ktorych odleglosc od okna wlotowego byla zmieniana (to wlasnie jest tu "dlugoscia dolotu") ale dluzszy kanal za gaznikiem tez daje podobne efekty (gaznik troche zmniejsza to "doladowanie" ale go nie eliminuje).