Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 20:04:06
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zwarcie w instalacji ???  (Przeczytany 15221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Zwarcie w instalacji ???
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 03, 2008, 11:25:23 »

aha czyli mam braki w edukacji socjologicznej.... no cóż ale do tego też sie nie kwalifikuje...
http://mienki1987.blogspot.com/

Kojot 304

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 03, 2008, 11:28:02 »

ale afera sie narobiła sorki:) słuchajcie ja juz niewiem wszytsko co trzeba robiłem i nic:) dziwne sytuacje mam w tej mojej cezie!! na odpalonym silniku wypinam wtyczki y,x,z czy jak tam idzie w tym stojanie i maszyna nadal chodzi to normalne???

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 03, 2008, 11:34:05 »

a dlaczego ma nie chodzi przeciez to nie kable a pradnica daje prad wiec ma chodzic jezeli jest ładowanie...  wymien regulator przejrzyj cała instalacje tak na początek

Kojot 304

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 03, 2008, 11:38:07 »

W srode bede dopiero w sklepie moto...wiec kupie nregulator nap:) i bede dzilał niewiem czy nie kupic wiazki kabli i niezmienic od poczatku całej instalacji :(( bo moze cos z instalka jest nie tak juz nieweim czasmi sie poddaje!!

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 03, 2008, 11:50:27 »

a teraz masz regulator mechaniczny czy elektryczny? jak mechaniczny i po zdjeciuz niego dekilka ochronnego jest jakis okopcony czy przepalony no to masz pewnosc ze regulator jest do wymiany...

ale jak juz robic to porzadnie wiec nawet lepiej jak wymienisz cała wiażke przewodów na stronie jawaczesci.pl jest calutka instalacja do Cz 12v za cos okolo 100 zł plus jest ten ze nawet dla kogos kto nie ma pojecia o elektryce (jak Ja) wymiana na gotową wiazke nie stanowi problemu
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2008, 11:55:10 wysłana przez Mienki »

Kojot 304

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 03, 2008, 12:09:49 »

kurcze w sumie to niewiem czy jest mechaniczny czy elektr...a jaka jest różnica??? ale mam taki dekielek jak go podwazyłem to jest taki dziwne cos ale nie jest ani przykopcone normalnie wyglada !!!

podejde jeszcze sprawdzic bo mam dwa i rteraz załozyłem inny momento

Magneton / a pod dekielkiem ochronnym jest jakis sumbol KD602
telsa

dzieki wielkie mienki i chyba tak zrobie 100zł to raczej nie pieniadz a jak myslisz elektroniczny czy mechasniczny regul???kurcze na tej stronce instalka kosztuje 250zł do 12v :(((

edit bak: scaliłem (4!!!) posty
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2008, 13:32:30 wysłana przez bakczysaraj »

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 03, 2008, 14:09:23 »

Joł!!
Albo mamy na forum czterech Kojotów 304
Albo widzę poczwórnie  <lol> <lol> <lol> <lol>

Kojot 304 po prawej stronie na górze każdego Twojego posta jest przycisk: zmieñ
Więc jeżeli chcesz coś dodać lub zmienić w swojej odpowiedzi klikasz owo zmieñ i zmieniasz.
Powodzenia w obsłudze forum.

Kojot 304

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 03, 2008, 14:54:56 »

OKA chyba zakumałem:) sorki ale ja nowy wiec wybaczcie !!!
A co do mojej maszyny to kurcze szczotko trzymacz rozleciał sie na całego i znalazłem ze na nim była podkladka i dotykała df i masy wiec tez przez to była pewnie lipa !!! z tym ładowaniem to masakra

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 03, 2008, 18:41:04 »

a dlaczego ma nie chodzi przeciez to nie kable a pradnica daje prad wiec ma chodzic jezeli jest ładowanie...  wymien regulator przejrzyj cała instalacje tak na początek
ale walnąłem głupotę przecież jak sie odepnie wszystkie kable od prądnicy to ładowanie bedzie z akumulatora, no bo jakim sposobem pradnica ma przekazac prad na cewki a potem na swiecea????...  <frusty> <frusty> <frusty> <frusty> <frusty> <frusty> <frusty> <frusty> <frusty> <frusty> <frusty> <frusty>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 03, 2008, 19:05:52 »

walnąłeś podwójnie- kiedyś ktoś słyszał pojęcie - £ADOWANIE Z AKUMULATORA? chyba,że ktoś kogoś tak kiedys wkurwił,że tamten nie majac niczego innego pod ręką załadował mu w łeb z akumulatora <lol> <lol> <lol> <lol> <lol> chyba chodziło ci o zasilanie- tak... zasilanie.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 03, 2008, 19:07:52 »

no o zasilanie mi chodzilo ale ze potocznie sie mowi motocykl ma albo nie ma ładowania  wiec napisałem ładowanie...

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 03, 2008, 19:28:09 »

<cheers>

mariusz

• Świeżak
  • *
    • flacmusic.pl
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 29, 2008, 23:31:32 »

Witam. Pozwolę sobie podpiąć się pod temat jako że mój problem również dotyczy zwarcia, tyle że w Jawie TS.

Sprawa wygląda tak- gdzieś jest zwarcie. Gotuje akumulator :( Dzisiaj, podczas szukania owego zwarcia, zauważyłem 'dyskotekę' pod obudową prostownika  <eek> Nie iskrzyło cały czas, jednostajnie jak spawarka- tylko momentami. Jest to bardzo mocne iskrzenie... Jak wykręciłem prostownik to okazało się, że śruba łącząca 'wnętrzności' prostownika z obudową (ta, do której podłączone są dwa kable '-') jest okopcona, ba- nawet podkładki wyglądają jakby je lekko nadtopiło  <scared> Także iskrzenie dobiega raczej stamtąd. £adowanie jest ale dopiero od ok 1,5~2 tys obrotów. Dzieje się tak od niedawna, wcześniej było normalnie.
I teraz moje pytanie-  jako, że po odłączeniu prostownika dalej gotuje aku, zatem wydaje mi się że to nie prostownik jest przyczyną zwarcia. Tylko jeśli to nie on to dlaczego akurat on iskrzy <sadwalk> Kable z grubsza przejrzałem i wyglądają w porządku.

Wiem, że sporo na ten temat już na forum było, jednak po przeczytaniu kilku wątków mam już taki mętlik w głowie, że w zasadzie nie wiem już nic. Do tego taki ze mnie elektronik jak z koziego tyłka trąbka. Dlatego proszę Was o pomoc, bo długi weekend tuż tuż a nie chcę bez moto zostać  :'(

mariusz

• Świeżak
  • *
    • flacmusic.pl
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 30, 2008, 10:24:50 »

Za duży prąd ładowania raczej odpada, bo aku gotuje nawet przy zgaszonym silniku- wystarczy włączyć zapłon lub światła, poza tym jakby było za duże ładowanie to chyba nie miał bym problemu z niedoborem prądu :-/

EDIT
Właśnie wróciłem z garażu. Za pomocą obwodu złożonego z akumulatora i żarówki sprawdziłem (wg opisu znalezionego na forum) stojan alternatora. Wygląda na to że jest w porządku. Natomiast jeżeli chodzi o wirnik- czy po połączeniu owych kabelków bezpośrednio do komutatora (nie wiem czy tak sie to nazywa- chodzi o te ślizgacze po których 'chodzą' szczotki) żarówka powinna się zapalić? U mnie świeciła. Po odłączeniu prostownika, regulatora, alternatora i przeka¼nika, po zapaleniu świateł- nadal gotuje aku <mur> Po tym fakcie postanowiłem sprawdzić właśnie akumulator- podłączyłem żarówkę z reflektora bezpośrednio pod akumulator- gotuje :'( Ojciec mi mówił o jakimś zakładzie, gdzie można sprawdzić akumulator. Zaraz tam podjadę i zobaczę co powiedzą  <sadwalk>

No i wróciłem. Ehh jak ja kocham wszechwiedzących fachowców... Dowiedziałem się jedynie że taki akumulator nie nadaje się do jawy a co najwyżej do skutera <hammer> A jaka jest Wasza diagnoza- wystarczy zmienić elektrolit i porządnie naładować, czy aku ma zwarcie i jest do wyrzucenia? Dodam jeszcze, że jak moto po prostu stoi kilka dni to aku się praktycznie nie rozładowuje (po tygodniu jest niewielka różnica). Fakt faktem miernikiem nie mierzyłem ale widać po światłach <lookaround>
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2008, 15:18:49 wysłana przez mariusz »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 30, 2008, 15:54:35 »

Niestety masz ewidentnie spierniczony akumulator. miałem kiedys podobnie- podłączyłem żaróweczkę a on zaczął syczeć jak wąż. kubłuj bo raczej już mu nie przywrócisz życia.

mariusz

• Świeżak
  • *
    • flacmusic.pl
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 01, 2008, 21:15:43 »

No i problem rozwiązany :) aku- faktycznie najwyra¼niej padło. Jak się dowiedziałem ile kosztuje elektrolit to postanowiłem w niego zainwestować. Wymieniłem, naładowałem ale żadnej poprawy sytuacji praktycznie nie zaobserwowałem. Także tu jest lipa. A jeżeli chodzi o iskrzący prostownik to i przyczyna się znalazła- ¼le zaizolowana śruba łącząca bebechy z obudową, co skutkowało niezłą dyskoteką i najwyra¼niej kiepskim ładowaniem. Chodzi o to, że zarówno od dołu jak i od góry obudowa odizolowana była dobrze, tyle że śruba dotykała obudowy bokiem [gwintem, mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi ;)]. Teraz jak już wszystko posprawdzałem i poskładałem do kupy, jawa jak nowo narodzona  <thumbup>

Trochę nerwów mnie to wszystko kosztowało, ale nie ma tego złego- przynajmniej dokładnie sprawdziłem całą elektrykę :]