Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 16:19:45
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: zwarcie w instalacji  (Przeczytany 5064 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cinq

• Gość
zwarcie w instalacji
« dnia: Września 07, 2006, 22:04:13 »

Witam wszystkich forumowiczów!

mam cezetę 175 i problem z instalacją
stawiałem ją ze schematu, tak, bez świateł itp, ma być ładowanie i ma palić motor, iskra jest, ale elektroniczy regulator napięcia się przegrzewa, kupiłem nowy akumulator, zalałem elektrolitem, aku działa ładnie, poczyściłem styki a mimo to regulator się nagrzewa! jakbym tak potrzymał go z 30 sec to by się spalił (wiem, bo już jeden tak poszedł). Najciekawsze jest to, że raz jest dobrze, jest iskra, regulator się nie grzeje, przestawię motor i on znów się grzeje, nie wiem, co może mi robić zwarcie, mam nadzieję, że wy mi pomożecie, jakaś mała podpowied¼...

instaracje stawiałem z tego schematu:
http://img96.imageshack.us/my.php?image=sc...cezet175aa0.gif
pogrubione linie to kable, których ja użyłem.
większość jest nowych, a stare poizolowane na wszelki wypadek, na prawdę nie wiem co mam robić, wszystko jest dobrze podłączone, tak jak na schemacie...

nerlst

• Gość
Odp: zwarcie w instalacji
« Odpowiedź #1 dnia: Września 08, 2006, 10:21:15 »

Witam

Widze, że z linka skorzystałeś   <thumbup> . No cóż, ja się na elektryce za bardzo nie znam więc za wiele nie moge doradzić, a Johnny pewnie jeszcze tu nie zajrzał, on pewnie by coś doradził bo zna się na elektryce. Moim zdaniem powinieneś jeszcze raz dobrze sprawdzić czy wszystko jest dobrze podłączone, chociaż piszesz, że raz jest dobrze, a jak przestawisz jest ¼le. To chyba typowy objaw zwarcia, więc musisz sprawdzic dokładnie wszystkie kabelki (może z tymi starymi jest coś nie tak). Może masz podłożone coś po akumulator? Poprzedni właściciel w mojej Jawie podłożył styropian i aku się troche bujał na boki i + dotykał ramy i raz było dobrze, a raz nie. Masz CZ 175 i mówisze, że elektorniczny regulator napięcia, a spróbuj włożyć oryginalny jeśli masz "mechaniczny" (z przerywaczami, ale nie chodzi o zapłon). A aku jaki kupiłeś 12V czy 6V? Wsadz staty akumulator i zobacz czy się to samo dzieje, może w nowym jest zwarcie.

pzdr
« Ostatnia zmiana: Września 08, 2006, 10:25:49 wysłana przez nerlst »

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #2 dnia: Września 08, 2006, 20:50:51 »

Ewidentnie masz gdzieś zwarcie na kablach - zwarcie może być miedzy kablami (sprawdzaj też złącza) lub do masy. Nie napisałeś czy nagrzewa się to na pracującym silniku czy wyłączonym. ¯eby na razie zawężyć krąg poszukiwañ sprawd¼ dokładnie cały obwód łądowania. Aha jest tam prostownik?? bo jak jest to warto sprawdzić czy diody czasem zwarcia nie dostały.

cinq

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 08, 2006, 22:29:42 »

nagrzewało się od razu jak podłączyłem + i - regulatora do aku
dałem odwrotnie kable do akumulatora i jest dobrze, tyle, że nie ma ładowania, czyli:
ten biały kabel idący do boku regulatora dałem do plusa a czerwony do minusa i jest dobrze, tyle, że mi się zawsze wydawało, że powinno być n odwrót...