Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:33:22
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Cezeta 472.6 reaktywacja  (Przeczytany 1775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LuiSsS

• Świeżak
  • *
Cezeta 472.6 reaktywacja
« dnia: Czerwca 26, 2015, 14:22:32 »

Niedawno sprawiłem sobie Cezetę 472.6 z 89r. Jest to mój pierwszy Czechosłowacki sprzęt wiec jeszcze mało wiem o niej, ale liczę że mi w niektórych sprawach pomożecie :)

Cezetę uzyskałem przez wymianę mojej MZ 250ts która była już w opłakanym stanie, ale gość z który się wymieniłem miał do niej dokumenty, a ja niestety nie.

Cezeta ma około 7tys przebiegu i jest kompletna, ale nie mogłem jej odpalić. Długo nie myśląc z sąsiadem który miał większe doświadczenie w cezetach i jawach zaczęliśmy ją rozbierać. Okazało się że instalacja jest w dość słabym stanie i brakuje paru drobnych części. Gaźnik był strasznie zasyfiony i pewnie przez to nie chciał odpalić, więc go wyczyściłem i złożyłem. Miałem na wymianę od razu filtr paliwa i kranik z mz( ma odstojnik i dwa filtry w sobie więc powinien się lepiej spisywać)
Wymontowany został też silnik z ramy, więc i jego wolałem sprawdzić. Co się okazało silnik jeszcze nigdy nie był rozbierany, a całość jest w bardzo dobrym stanie oprócz łożysk. Łożyska i uszczelniacze postaram się wymienić jeszcze w tym tygodniu i złożyć silnik.
Po złożeniu silnika zostanie mi tylko dokupić parę części jak akumulator, klamkę z mocowaniem, przednią lampę, obudowę akumulatora, linki i filtr powietrza z gumą.
Do skrzyni mam zamiar wlać olej Hipol ATF IID, a do mieszanki orlen 2t. wymienię też świecę na NGK BP6HP

Myślę że po tych zabiegach moja Ceśka w końcu zapali :)

Jak myślicie są jakieś części które warto teraz wymienić? Żeby później nie rozbierać Cezety

Będę dodawał zdjęcia ceśki jak się będzie coś w niej zmieniać :)

Zdjęcia zrobione przed wymianą motocykli
CZ 472.6
Yamaha DT 125R

Norton_Bob

• All you need is love. And motorcycles.
  • Świeżak
  • *
  • Jawa 350 638 '89 + 3 japonie
Odp: Cezeta 472.6 reaktywacja
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 28, 2015, 20:36:17 »

Myślę, że jak zrzucisz cylindry to zobaczysz co tam w środku siedzi w silniku, a zwłaszcza czy wał będzie miał luzy w stopach korbowodów. Z tymi rzekomymi przebiegami to różnie bywa, stad demontaż prawdę Ci powie. Ogólnie to warto trochę porozbierać jak najwięcej, popatrzeć na łożyska w kołach, na szczeki i ogólnie czy nie jest nagrzebane coś w moto.
    Status GG

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 28, 2015, 20:57:28 »

Oczywiście wiesz że w CZ i Jawie sam nie zmienisz wszystkich łożysk na wale?

Sprawdź czy jest i zmień olej w lagach, jak jest mokro pod gumami to i uszczelnienia. Dobrze widze że siedzi tam jakiś filtr dziwny? Brakuje ci 2 części od filtra powietrza i króćca z gaźnika do airboxa, także oprocz gumy i filtra trzeba dokupić takie kółko z blaszkami co go trzyma i pokrywkę na to wszystko.  Instalacja już na fotach nie wygląda najlepiej, a jak znam życie to jest gorzej. Nie jest trudno zrobić ją od nowa, wystarczy nakupić kolorowych kabli i konektorów. Ta cezeta ma dokumenty? Jeśli tak to dobra baza do odbudowy.

Się łezka w oku kręci jak sobie przypomnę. Ja swoją cezetę też dostałem za mz w opłakanym stanie i małą dopłatę. Tyle że ja miałem tropika.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2015, 20:59:33 wysłana przez kielek »
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)
WSK m06-64 wiecznie remontu czekająca

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 28, 2015, 21:13:00 »

Przebieg to niewiadoma zawsze, a u ciebie widać ktoś to demontował bo zamienił miejscami zegary.

W cezecie z lewej ma być obrotomierz a licznik z prawej.

W jawie odwrotnie.
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

LuiSsS

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 30, 2015, 11:13:32 »

Cała została rozebrana, silnik w bardzo dobrym stanie. Wymieniłem uszczelniacze na lagach i zlałem nowym olejem. Instalacja zrobiona na nowo.Łożyska w silniku wymienione zostało tylko jedno na wale, wymieniłem też łożysko w przednim kole. Kupiłem właśnie akumulator, filtr powietrza, obudowę akumulatora, filtr paliwa i założyłem nowy kranik z MZ do wyczyszczonego baku. Jak będę miał chwilę to dodam zdjęcia.

Dzięki za pomoc :)

Niestety brak dokumentów, ale może kiedyś kupię jakaś ramę z dokumentami
« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2015, 11:16:10 wysłana przez LuiSsS »
CZ 472.6
Yamaha DT 125R

LuiSsS

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 04, 2015, 20:44:08 »

Witam
Dzisiaj skończyłem składanie mojej Cezety, ale ona nie chce odpalić tak jak by nie dostawała paliwa z gaźnika do cylindra( Swieca ciągle sucha) próbowałem też zalewać paliwem przez świecę( jeden cylinder tylko) a ona nadal nie chce się odezwać :(
Jakieś propozycje? :)
CZ 472.6
Yamaha DT 125R

goryl25

• Świeżak
  • *
  • Początkujący
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 04, 2015, 22:42:32 »

iskra jest ??
    Status GG

LuiSsS