Niedawno sprawiłem sobie Cezetę 472.6 z 89r. Jest to mój pierwszy Czechosłowacki sprzęt wiec jeszcze mało wiem o niej, ale liczę że mi w niektórych sprawach pomożecie
Cezetę uzyskałem przez wymianę mojej MZ 250ts która była już w opłakanym stanie, ale gość z który się wymieniłem miał do niej dokumenty, a ja niestety nie.
Cezeta ma około 7tys przebiegu i jest kompletna, ale nie mogłem jej odpalić. Długo nie myśląc z sąsiadem który miał większe doświadczenie w cezetach i jawach zaczęliśmy ją rozbierać. Okazało się że instalacja jest w dość słabym stanie i brakuje paru drobnych części. Gaźnik był strasznie zasyfiony i pewnie przez to nie chciał odpalić, więc go wyczyściłem i złożyłem. Miałem na wymianę od razu filtr paliwa i kranik z mz( ma odstojnik i dwa filtry w sobie więc powinien się lepiej spisywać)
Wymontowany został też silnik z ramy, więc i jego wolałem sprawdzić. Co się okazało silnik jeszcze nigdy nie był rozbierany, a całość jest w bardzo dobrym stanie oprócz łożysk. Łożyska i uszczelniacze postaram się wymienić jeszcze w tym tygodniu i złożyć silnik.
Po złożeniu silnika zostanie mi tylko dokupić parę części jak akumulator, klamkę z mocowaniem, przednią lampę, obudowę akumulatora, linki i filtr powietrza z gumą.
Do skrzyni mam zamiar wlać olej Hipol ATF IID, a do mieszanki orlen 2t. wymienię też świecę na NGK BP6HP
Myślę że po tych zabiegach moja Ceśka w końcu zapali
Jak myślicie są jakieś części które warto teraz wymienić? Żeby później nie rozbierać Cezety
Będę dodawał zdjęcia ceśki jak się będzie coś w niej zmieniać
Zdjęcia zrobione przed wymianą motocykli