Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:41:20
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 16   Do dołu

Autor Wątek: Łańcuszek sprzęgłowy dwurzędowy. DID, Tsubaki i inne pomysły  (Przeczytany 111425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
Odp: Łańcuszek sprzęgłowy dwurzędowy. DID, Tsubaki i inne pomysły
« Odpowiedź #250 dnia: Marca 06, 2016, 14:29:27 »

Lepiej żeby były zęby skośne.
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #251 dnia: Marca 06, 2016, 14:30:54 »

Nawet w komarku sa zeby skosne w przekladni pierwotnej. Zebatki proste o podobnej wielkosci zebow sa po prostu za glosne. A te z malymi zebami szybko by sie zuzyly lub wyszczerbily.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #252 dnia: Marca 06, 2016, 14:56:42 »

Ja nie wiem co ty masz za łańcuch że co 1500km wymieniasz. Do swojej Jawy kupiłem najtańszy łańcuszek okinoi chyba za 17zł i już na nim prawie 10000km zrobiłem i nic się z nim nie dzieje, tylko na początku dostał lekkiego luzu który już się bardziej nie powiększył.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #253 dnia: Marca 06, 2016, 17:15:59 »

Ja nie wiem co ty masz za łańcuch że co 1500km wymieniasz. Do swojej Jawy kupiłem najtańszy łańcuszek okinoi chyba za 17zł i już na nim prawie 10000km zrobiłem i nic się z nim nie dzieje, tylko na początku dostał lekkiego luzu który już się bardziej nie powiększył.

Ja też nie wiem. Przekładałem kosze sprzęgłowe,zębatki wału itp itd. Mam wszystko dobrze złożone,od podkałdki poprzez tulejkę na koszu kończąc. Wszystko proste,nie zużyte. Tylko łańcuszki szorują mi zaraz po założeniu.
Może DellOrto+Sovek tak zwiększyły moc(z)e i momenty,ze padają te łańxuszki?P:P
O zebach skórnych wiem. Ale jak mam wydawac w sezonie kase na 3 łańcuszki - to naprawde mam w dupie jak to bedzie chromolić

Co do przebiegu - Favorit padł mi po 1500 km,china za 20 zł po 3000,wcześniej 2 favority zrobiły równo po 2500 km. Kupowałem w różnych cenach ale nic nie wytrzymuje więcej jak 3000. A w sezonie to są w sumie 3-4 wypady nad morze,trochę pokręcenie się po okolicy i znowu łańcuszek do wymiany...Jak policzymy dolewanie oleju(bo przecież zawsze gdzieś się uleje),silikon,czyszczenie przed złożeniem to nie dość,że tracę czas to i sporo kasy ciągnie....
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2016, 17:32:04 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #254 dnia: Marca 06, 2016, 19:55:41 »

Czy na pewno zebatki pod lewym deklem są ustawione w jednej linii? Lancuch na wyliniowanej przekladni nie jest w stanie skonczyc zywota po 1500km.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #255 dnia: Marca 06, 2016, 20:34:16 »

Ano jest w jednej linii. Sprawdzam to za każdym razem jak lewy dekiel demontuje.

Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #256 dnia: Marca 06, 2016, 20:57:58 »

Stalowa linijka przykladana i dociskana osobno do zewnetrznej plaszczyzny zebatki walu i zebatki sprzegla powinna ukladac sie idealnie na drugiej zebatce.
Przyczyna padania lancucha moze tez byc bicie ktorejs z zebatek.
Nawet male odchylenia sa niedopuszczalne bo sa przyczyna szybkiego zuzycia lancucha.
Ostatnia mozliwosc to jakosc samego lancucha ale jesli w Twoim silniku szybko padaja lancuchy jezdzace znacznie dluzej u Kolegow to podejrzenie pozostaje jedynie na wyliniowaniu i biciu zebatek.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #257 dnia: Marca 06, 2016, 21:06:05 »

W takim razie proponuję pojechać lub zaholować Jawę do egzorcysty. Jakieś nieczyste moce musiały ją opętać jeśli niszczy łańcuchy, nie działa na jikovie czy łapie inne defekty. To nie jest normalne, inne egzemplarze tego samego modelu tak nie mają.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #258 dnia: Marca 07, 2016, 01:52:48 »

Muczos - zabawne,bo:
- Ze sprzęgłem nie mam problemów,a ponoć sie kosze odkrecaja,pekaja kosze,zle wysprzegla,slizga i inne cuda,
- Z elektryka nie mam problemow,a ponoc kaprysne ladowanie jest,
- Z gieciem tylnego stelaza nie mam problemu,
- hamulce bebnowe przednie calkiem mocno hamuja - stoppie nie zrobie,ale jak na bebny pracuja bardzo lekko i nie raz zaskoczyly mnie podczas awaryjnego hamowania
- Z sovekiem brak problemow,
- Z odpadaniem garow tez
- Jak i ze swiecami - od zmiany gaznika przestala sie dlawic,gasnac,palic w opor,wykanczac swiece i stukac,

Bicie walu po roku jazdy oraz okolo 4000 km wynosiko 0,20mm,obecnie wynosi 0,16.
Zebatki - jesli zebatka walu ma bicie razem z druga - jak tego mozna dokonac,skoro jedna z nich ma przebieg 19 tys km z.silnika,ktory nigdy nie byl rozbierany?

Najłatwiej sarkastycznie powiedziec,ze moce nieczyste opanowaly albo sprzedac.
Z tym stukaniem tez tak bylo. Wssyscy jak leci radzili mi soveka wywalic albo szukac luzow na korbie. Dopiero jak zmieniłem gaznik wszyscy zdziwieni,ze to jednak jikovy oba do dupy.
Kiedys sie dowiem,czemu wykancza mi lancuszki.
A linijka sprawdze,czemu nie. I tak czeka mnie wymiana...

Edit:a kto z was ma dellorto+sovek tak zestrojone,ze na fabrycznym przelozeniu biegi sa o wiele za krotkie a sprzet za szybko przyspiesza na 1/4.gazu? Jawa jest o wiele mocniejsza na tej konfiguracji,moze innym nie pada bo nawet posiadajac wszystko sprawne jikov z platynkami generuje taka moc aby lancuszek ledwo co wytrzymał?
« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2016, 02:01:22 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #259 dnia: Marca 07, 2016, 02:40:02 »

Edit:a kto z was ma dellorto+sovek tak zestrojone,ze na fabrycznym przelozeniu biegi sa o wiele za krotkie a sprzet za szybko przyspiesza na 1/4.gazu? Jawa jest o wiele mocniejsza na tej konfiguracji,moze innym nie pada bo nawet posiadajac wszystko sprawne jikov z platynkami generuje taka moc aby lancuszek ledwo co wytrzymał?
Aby zajezdzic lancuch sprzeglowy przez 1500km musialaby to byc o wiele wieksza moc (przynajmniej kilkukrotnie) i musialbys jezdzic bardzo ostro w pelni wykorzystujac te moc. A na tylne kolo motoru chyba nie stawiasz.
A wracajac do oceny liniowosci to trzeba ja sprawdzac przy zdjetym lancuchu sprzeglowym. Jesli jedna z zebatek ma 19tys km to moze wymiana calego zestawu wydluzylaby zycie lancucha?
Mowiac o biciu zebatek mialem na mysli nie tylko bicie czopa walu (a dokladniej bicie koncowki czopa walu na ktorej jest osadzona zebatka) ale rowniez mozliwe zwichrowanie zebatki kosza sprzeglowego. Rozni ludzie grzebia przy Jawach czesto stosujac metody silowe i moze Twoj poprzednik zdejmujac zebatke z walu blokowal sprzeglo w jakis wyuzdany sposob i je skrzywil. Bicie tych zebatek widac po uruchomieniu silnika bez lewego dekla ale trzeba zabezpieczyc otoczenie przed rozrzucanym olejem.
PS:Ja nie radzilem Ci wywalic soveka wiec nie wszyscy ;)

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #260 dnia: Marca 07, 2016, 08:16:38 »

a kto z was ma dellorto+sovek tak zestrojone,ze na fabrycznym przelozeniu biegi sa o wiele za krotkie a sprzet za szybko przyspiesza na 1/4.gazu? Jawa jest o wiele mocniejsza na tej konfiguracji,moze innym nie pada bo nawet posiadajac wszystko sprawne jikov z platynkami generuje taka moc aby lancuszek ledwo co wytrzymał?
Ja mam Dellorto + Vape + zębatka 18z + opona 120/80 i jeździła jak głupia, łańcuszek nie był nowy a ponad 6000km wytrzymał.
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #261 dnia: Marca 07, 2016, 10:45:09 »

Zwracam honor Jabaman :)
Druga sprawa - jak odpalic bez lewego dekla motóra? Da radę normalnie kopka?
Szczerze mówiąc nigdy tego nie próbowałem w tym silniku

Artur

• Secretary JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
« Odpowiedź #262 dnia: Marca 07, 2016, 10:53:44 »

Jak bez dekla? A jak myślisz po co przed zdjęciem go ustawiasz kopkę w pozycji na rozruch?
O oleju nawet nie piszę.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #263 dnia: Marca 07, 2016, 11:32:15 »

A co z olejem,że o nim nie piszecie?:P

A tak na serio - nigdy nie próbowałem kopać silnika bez dekla. Nie było takiej potrzeby. O pozycji rozruchu podczas demontażu wiem.
Jak będę zmieniał łańcuszek to opiszę wrażenia.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #264 dnia: Marca 07, 2016, 13:37:47 »

Jezdzic sie raczej nie da bo olej spuszczony, jego resztki chlapia a kopnik w pozycji poziomej raczej wypadnie. Ale odpalic sie da. Byle nie w poblizu jakiejs bialej sciany czy na nowej kostce brukowej ???

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #265 dnia: Marca 07, 2016, 13:53:16 »

Z tym stukaniem tez tak bylo. Wssyscy jak leci radzili mi soveka wywalic albo szukac luzow na korbie. Dopiero jak zmieniłem gaznik wszyscy zdziwieni,ze to jednak jikovy oba do
Misiu kolorowy, w każdym temacie pisałem Ci, że masz zła mieszankę i musisz się gaźnikowi przyjrzeć to żeś kiełbasę wyłożył i ani razu się nie ustosunkowal do mojej wypowiedzi, a pół roku później wymieniłeś gaźnik i mówisz, że Amerykę odkryłeś, bo nikt Ci o tym nie powiedział. 
    Status GG

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #266 dnia: Marca 07, 2016, 16:38:23 »

Dla zakończenia tematu co było
Strażak - zmieniałem gaźniki,dysze,czyściłem,dmuchałem,płukałem,nawet do gaźników mówiłem - nic nie pomogło. Szukaliśmy po iglicach,przedmuchach,lewym powietrzu,ocieraniu tłoka po przeciwwagach,luzach na korbach,śrubek luźnych w wydechu i w ramie itp itd.
Dopiero na koniec wpadł mi pomysł,że oba Jikovy są do dupy.
I nie było tak,że miałem to.... koło kiełbasy:P Regulowałem gaźniki,świece zmieniałem,różne długości gwintu,różne elektrody,nawet jedną dyszę rozwierciłem w celu sprawdzenia,czy za ubogiej mieszanki nie ma a i tak stukał pomimo zalewania silnika benzyną. A po ustawieniu na ubogą nic się nie poprawiało.
Po prostu tak robiła i już:)
A wymieniłem pół roku później,dopiero wtedy zdążyłem zarobić na gaźnik - wcześniej wszystko poszło na szlif. Niestety nikt nie miał żadnego gaźnika o podobnych parametrach i nie mogłem przełożyć. Także sądzę,że temat co było możemy zakończyć i zacząć się zastanawiać i dziwić czemu łańcuszki mi silnik ":zjada":)

Yabaman - jak mi wypadnie kopnik,to niezły bigos sobie mogę zrobić,jeśli cokolwiek dotknie obracającego się kosza sprzęgłowego..... Także podziękuje:)

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #267 dnia: Marca 10, 2016, 12:45:13 »

Może inaczej - złożyłem sprzęgło według tego schematu. Czy jest on poprawny?

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #268 dnia: Marca 10, 2016, 12:50:27 »

Tak jest poprawny.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #269 dnia: Marca 14, 2016, 14:15:51 »

A więc tak - zakładam nówkę Favorit łańcuszek. Przebieg 20384 km. Dzisiaj ląduje w silniku. Proszę nie kasować postów ani nie zamykać tematu. Dokładnie powiem,kiedy zacznie szorować po obudowie.
Olej Motul Transoil zalany pod kontrolkę. Łańcuszek założony "poprawnie - bez wciskania na siłę tylko zdemontowany kosz,nałożony łańcuszek,montaż kosza(i tak musiałem nakrętkę kosza zmienić). Później dokładnie podam wymiary nowego łańcuszka a moich zużytych szorujących po karterach.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #270 dnia: Marca 14, 2016, 14:50:55 »

Favorit to badziewie z plasteliny. Chyba że udało ci się kupić taki ze starej produkcji jak fabrycznie zakładali.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #271 dnia: Marca 14, 2016, 18:28:00 »

Oryginalny Favorit ma chyba wybite "CZ350",a podróbki mają tylko "CZ35". Jak się nie mylę:P
W załączniku zdjęcia nówki łańcuszka oraz stan moich ząbków. Osiowość zachowana.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #272 dnia: Marca 14, 2016, 18:46:38 »

Na moje oko to masz troche wyjechane zeby przekladni pierwotnej. Chodzi o przytarcia na powierzchni bocznej zebatek, nieostre krawedzie miedzy zebami i lekkie ich "pochylenie" (to akurat moze byc zludzeniem wynikajacym z fotografowania z bliskiej odleglosci). Moze od wczesniejszej pracy z bardzo wyciagietym lancuchem nabraly takiego wygladu?
Jak sprawdzales liniowosc? Bez zakladania lancucha?

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #273 dnia: Marca 14, 2016, 19:04:43 »

Liniowość zmierzyłem....mini poziomicą:P Zarówno poziomica wykazała idealne "piony i poziomy",jak i przykładając ją nie "wyszło" nigdzie,aby coś było pokrzywione itp
Osiowość się nie zgadza na fotce.
Fotka nie wyszła do końca ostra.

W obecnym sezonie mam za dużo wydatków,ale postaram się w przyszłym "dorwać" nowy kosz i zębatkę.

Od siebie mogę dodać,że nie widać różnicy pomiędzy zębatką z silnika o przebiegu 20 tys jak od drugiego z przebiegiem powyżej 60 tys. Te same wymiary.
Druga sprawa - czy może mi ktoś podać wymiary ząbków nowej,ewentualnie z małym przebiegiem zębatki?

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #274 dnia: Marca 28, 2016, 00:12:36 »

Problem łańcuszków znaleziony - kosz sprzęgłowy ma lekki luz. Delikatnie sie wysuwa w strone pokrywy sprzęgła. Chyba muszę wałek główny zmienić - łożysko nie ma luzu w karterze,kosz sprzęgła dokrecony i poprawnie złożony. Tylko wałek sprzęgłowy zawsze luźno w łożysko wchodził
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 16   Do góry