Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:49:40
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Odchudzanie wału  (Przeczytany 24604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Odp: Odchudzanie wału
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 21, 2015, 11:24:27 »

Yabaman a nie orientujesz się jak jest rozwiązane uszczelnienie pomiędzy komorami korbowymi w RD350? Jest tam jakieś czoło wału jak w Jawie?
Kartery RD350 sa dzielone w poziomie a łozyska i uszczelnienie labiryntowe sa zaciskane miedzy nimi. Ten silnik mozna rozebrac i złozyc krecac srubami - nie potrzeba nic grzac i oziebiac, wyciagac ani wciskac (oprocz łozysk, simmeringow i tulei metalowo-gumowych).

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 21, 2015, 11:48:35 »

Jest to taki sam labirynt jak w jawie, tylko że szerszy.

Znalazłem jeszcze filmik.
https://www.youtube.com/watch?v=SlTJMa8F6yk
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2015, 11:53:27 wysłana przez Karolek »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 21, 2015, 14:22:57 »

Powiem tak - cenię sobie w Jawie jej charakterystykę - obojętnie jakie obroty i jaki bieg - podjedzie pod większość górek spotykanych w Polsce na drogach z pasażerem. Na luzie jawę ciężko zadławić byle pierdółka dzięki ogromnej masie wirującej.

Z tymi lekkimi wałami w 2T wystarczy spojrzeć na RS 125 czy trochę bliższej Jawie - Suzuki RG250. Wał lecciutki,skok krótki,membrany,zawór wydechowy,ciecz chłodząca. Efekt? Seryjna RG 250 wyciska na litr pojemności 250 koni. 70 koni w seryjnym silniku,42 Nm. Po poprawce fabryki potrafią przekroczyć 80 koni,przy masie motocykla 140 kg 0.o
Ale.....wiecznie mielenie w skrzynce biegów,elastyczności brak,na niskich obrotach zachowuje się jak zamulony simson,by nagle przekraczając obroty 10 k wyrwać się spod tyłka.....

Tak czy owak - ciężki wał pomaga w jeździe na co dzień. Nie trzeba wiecznie kontrolować gazu,pod górki nie trzeba redukować biegu.
Podobnie jak z samochodami. Pięknym przykładem jest ZETEC 1.6 w Fordzie(mówię o tym modelu bez zmiennych faz rozrządu). Wkręca się wolniej od Jawy 350. Reakcja na gaz bardzo słaba. Ale  przy prędkościach 70-120 km/h nie słabnie pod górkę...
Jak się splanuje koło zamachowe w samochodzie silnik zyskuje na reakcji na gaz,ale jakakolwiek zmiana nawierzchni i już mamy straty w prędkościach,tak samo z wałem w Jawie...
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 21, 2015, 14:37:01 »

Z tymi lekkimi wałami w 2T wystarczy spojrzeć na RS 125 czy trochę bliższej Jawie - Suzuki RG250. Wał lecciutki,skok krótki,membrany,zawór wydechowy,ciecz chłodząca. Efekt? Seryjna RG 250 wyciska na litr pojemności 250 koni.
podobnie jest z Jawą 90 Roadster, w 90 wystarczy żę nie będziesz miał 3000RPM i gwałtownie zgaśnie przy ruszaniu, o 500RPM za wcześnie zmienisz bieg i już nie będzie przyśpieszać.

A jawą 350 to można i z 4 biegu ruszyć, sam raz testowo ruszałem z 4 biegu i przy prędkości 10-15km/h całkowicie puściłem sprzęgło i od 700-800RPM z całkowicie puszczonym sprzęgłem jawa nabierała prędkości bez krztuszenia się
Jako ciekawostkę dodam że, jawą 125 też ruszałem z 5 biegu i spokojnie dała radę
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 21, 2015, 15:09:41 »

Jak mi skrzynie klękła w Wiśniowej to miałem do dyspozycji tylko 4 bieg i wróciłem do domu, parę kilometrów co prawda ale dało się ruszyć i jechać ;)
    Status GG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 21, 2015, 16:37:52 »

Zgdzam sie z panami , te waly Jawowskie nie sa takie jakie sa bez przyczyny . Zawsze musi byc balans - kompromis - pomiedzy osiagami a kultura pracy silnika =) Jak wal bedzie za lekki - bedzie trudno ruszyc i bedzie musial miec wysokie niskie obroty . A jak bedzie za ciezki to bedzie zamulac silnik , ale ruszanie bez gazu nie bedzie problemem . Konstruujac trzeba tak wybrac aby silnik i ruszal dobrze i jechal dobrze =]

Z ciekawostek - im wiecej jest cylindrow tym mniejsze kolo zamachowe jest potrzebne aby silnik prcowal poprawnie i plynnie . Z tego co wiem w 8-mio i wiecej cylindrowcach kolo zamachowe w ogole nie jest potrzebne .
w Jawie funkcje kola zamachowego pelnia wlasnie przeciwwagi walu . Ale ze on jest 2x ciezszy (i wiekszy) niz np w podobnym konstrukcyjnie silniku CZ 175 i ma dwa cylindry a nie jeden , to jest troszke "przyciezki" jak na swoja pojemnosc - i w tym typie jest z czego masy ujac , bez sprawiania ze silnik bedzie nie do jazdy . W jednocylindrowce (na przyklad - znowu CZ 175) taki zabieg duzo bardziej pogorszylby charakterystyke pracy silnika , jesli oba te waly przerobic w taki sam sposob .
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2015, 16:39:25 wysłana przez von_Majzel »

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 21, 2015, 16:47:21 »

Mi się wydaje że te wały są takie ciężkie z powodu małej liczby biegów i długiej skrzyni. Jawa ma dużo dłuższą jedynkę niż inne motocykle którymi jeździłem i ciężej by było ruszyć.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2015, 16:50:31 wysłana przez muczos »
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 21, 2015, 16:54:01 »

Muczos  -z ust mi to wyjąłeś

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 21, 2015, 17:27:50 »

Ja to seso myślę ,że te Inżyniory-konstruktory  nie były  zazbytnio głupie ;)  Coś za coś jest w tym silniku CZ end Dżawa.  Myślę ,że warczykrzyki są fajne ,ale brakuje im tej klasy która maja stare motory w których to majestatyczna jazda dawała poczucie wolności  ,no i ten dźwięk....ja przynajmniej wolę ten głęboki odgłos pracy ciężkiego silnika niż jazgot warczykity ;)

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 21, 2015, 17:34:54 »

Osobiście kocham warczykitowce - supermoto i ścigacze. Są to jednak sportowce - żaden z nich nie dostarczy tego,co ma Jawa i żadna Jawa nie dostarczy tego,co ma sportowy silnik i tyle.
Dlatego jestem przeciwny większym przeróbkom w Jawach i jej podobnych.
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 21, 2015, 17:41:24 »

Noo ,tylko widzisz Kolego ja myślę ,że  na warczykitach ginie  kilka razy więcej ich amatorów niż  na OldTimerach   i mysle ,że nie tylko dlatego ,że jest ich więcej .
Za moich czasów(jak to fajnie brzmi ;) ) nie ginęło tylu motocyklistów co teraz  ,pomimo ,że motor był dosyć popularnym środkiem lokomocji ,ot one nie pędziły po 4s 100km\h ;) :(

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 21, 2015, 17:58:33 »

Coby utrzymac fachowosc jezyka, to masowy moment bezwładności powoduje, ze taka przeciwwaga ciężko wprawia się w ruch i  toczy się całkiem szwarnie. I=mr^2, im więcej masy, tym moment bezwł. wiekszy, a im dalej od osi obrotu tym rośnie w kwadracie, także główni odległośc od osi obrotu ma tu najwieksze znaczenie.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 21, 2015, 18:01:39 »

Coby utrzymac fachowosc jezyka, to masowy moment bezwładności powoduje, ze taka przeciwwaga ciężko wprawia się w ruch i  toczy się całkiem szwarnie. I=mr^2, im więcej masy, tym moment bezwł. wiekszy, a im dalej od osi obrotu tym rośnie w kwadracie, także główni odległośc od osi obrotu ma tu najwieksze znaczenie.

O to,to   :) To właśnie chciałem powiedzieć ;)  To jest całkiem podobna zasada działania do prawa łoma ;) tzn ..im łom cięższy ,tym skutek większy :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2015, 18:07:05 wysłana przez Markoltent10 »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 21, 2015, 21:53:29 »

Za moich czasów(jak to fajnie brzmi ;) ) nie ginęło tylu motocyklistów co teraz  ,pomimo ,że motor był dosyć popularnym środkiem lokomocji ,ot one nie pędziły po 4s 100km\h ;) :(

Właśnie dlatego jako jeden z niewielu posiadaczy prawka A2 jestem jak najbardziej za kategoriami na motocykle.........

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 21, 2015, 23:20:42 »

Panocki,chciałbym nadmienić że Jawa i CZ to motocykle turystyczne,dla tego mają taki a nie inny wał.
Każdy silnik ma koło zamachowe bez tego by nie zrobił obrotu albo conajmiej nie równo pracował,tylko że w tym wypadku tarcze wału są jednocześnie kołem zamachowym.
Taką różnice czuć też między silnikiem 223 jawki a jakimś z rometów polskich,jawke trza wyżej kręcić a polakos bardziej od dołu się zbiera bo ma większe i cięższe koło zamachowe(magnesowe)
Tak samo WSK 125 a silnik Wiatrowski.

Miłe zaskoczenie dla mnie że wał w tej Yamaszce Rd jest zbudowany a także osadzony na łożyskach w podobny sposób co w Jawie.Ale jednak gdyby silnik jawoski był dzielony w poziomie było by łatwiej go naprawiać.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 21, 2015, 23:33:32 »

Właśnie dlatego jako jeden z niewielu posiadaczy prawka A2 jestem jak najbardziej za kategoriami na motocykle.........
ta kategoria A2 i tak jest w większości fikcyjna, bo kupisz bandita zdławionego do A2 oddławisz a w papierach jest A2 i jak Ci ktoś to sprawdzi bez hamowni ?
Czy teraz robią motocykle pod A2 mają tą moc ograniczoną ale są tak lekkie że i tak idą jak wściekłe.
No i są jeszcze osoby co jeżdżą bez prawka i mają gdzieś tre wszystkie kategorie.

Dla mnie te podział nic nie wnosi, bo kto chce jeździć to i tak będzie jeździł

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 21, 2015, 23:57:46 »

Turbo - patrzę na to tak - jeśli to A2 uratuje komuś życie to warto je wprowadzić.
Bandit to małe piwo,obecnie Yamaha R6 potrafi mieć lewe papiery. I to dopiero ma pier**ęcie.....
U nas bez większych problemów można motocykl na A2 zdławić. Piękny przykład - Suzuki GSXR 750 na motorower na OLX:)
Jednak w innych krajach nie jest tak kolorowo. Posiadacz nielegalnie zdławionej w papierach R6 będzie miał spore problemy,jeśli go gdzieś złapią poza Polską.
Owszem,wychodzą obecnie zdławione 600tki,ale to inna bajka(zmiany w silniku itp),jednak według prawa litrowy Fazer jest najmocniejszym motocyklem,jaki można zdławić - gdyby miał 1 konia więcej nie zgadzała by się moc do wagi.

Jazda bez prawka - jak ktoś chce ryzykować w razie wypadku klepanie czyjegoś pojazdu,koszty sądowe,a jeśli zostanie inwalidą to brak zasiłku(sam do tego dopuścił) to jego sprawa. Takim ludziom albo prawo nie pozwala zrobić prawka(choroba lub zakaz prowadzenia itp) albo mają się za postać główną z GTA. W tym drugim przypadku im szybciej go sprowadzą na ziemię tym lepiej...
A jak ktoś zawsze szaleje na motocyklu to się nawet na WSCe zabić może.

Swoją drogą jakiekolwiek szaleństwa na drogach to głupota. Nasze prawo jest zbyt "słabe" w tej kwestii,dlatego się rodzą bohaterzy pokroju Bogusia. W innym kraju nie zdążyłby 3-4 rajdów zrobić.
Filmiki na YT pokazujące policyjne wozy starające się dogonić 1000 konną Suprę nie poprawiają tej sytuacji..

PS U nas rolek nie ma,ale np we Włoszech to potrafią rolkami taką Yamaszkę TZR sprawdzić,czy ma przepisowe 50 km/h jako v-max:) A o rolkach w Polsce coraz głośniej:P
Bez hamowni 600tkę sprawdzę nawet na postoju - jak się szybko wkręci na odcięcie to na bank ma pełną moc:)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2015, 00:03:57 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 22, 2015, 00:00:40 »

ta kategoria A2 i tak jest w większości fikcyjna, bo kupisz bandita zdławionego do A2 oddławisz a w papierach jest A2 i jak Ci ktoś to sprawdzi bez hamowni ?
Czy teraz robią motocykle pod A2 mają tą moc ograniczoną ale są tak lekkie że i tak idą jak wściekłe.
No i są jeszcze osoby co jeżdżą bez prawka i mają gdzieś tre wszystkie kategorie.

Dla mnie te podział nic nie wnosi, bo kto chce jeździć to i tak będzie jeździł

To forum jest dobrym przykładem, jak wielu użytkowników motocykli nie posiada odpowiedniej kategorii prawa jazdy. Nawet bardzo zaawansowane i wyczesane metody podziałów nie zastąpią profesjonalnego szkolenia. Jak  patrzę na zagadnienia, które stanowią przedmiot nauczania młodego kursanta, to mam wrażenie, że chodzi tylko o zdzieranie z ludzi jak największej ilości kasy.
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 22, 2015, 00:37:51 »

Bez hamowni 600tkę sprawdzę nawet na postoju - jak się szybko wkręci na odcięcie to na bank ma pełną moc:)
1. nie dał bym policjantowi bawić się moim motocyklem "do odcinki" sam tego też bym nie zrobił bo nie muszę
2.zależy jak motocykla jest zdławiony, bo może byś tak zdławiony że będzie się kręcił do końca i skąd policjant pozna że ten się wkręca jak na zdławiony przystało a ten nie, bo R6 dławiona i nie dławiona na luzie może się wkręcać tak samo

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
    Status GG

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 22, 2015, 02:42:06 »

Ogólnie to miałem kolegę w klasie co bym fanatykiem MZ i dalej ją wychwalał, że na 5 nawet poleci pod górę. Skutecznie go zgasiłem knedlem jak pojechaliśmy na pagórki. Na samej prostej już się dziwił, że ucieka z kanapy jak powyżej 4000(na 4) w knedlu dasz otwartą przepustnicę.

Na mniejszych pagórkach redukcji nie potrzeba nawet w 2 osoby. Spore pagórki jadę na 3. Zazwyczaj przy podjeździe na górę wolę i tak zredukować i kręcić prawie 4000 niż męczyć 4. Proste, wał na pewno lepiej się czuje. W stosunku np. do XJ6 knedla wolę bardziej na miasto, bo nie muszę tyle wachlować biegami. A usportowiona rzędówka już na 3 nie ruszy( a jak obroty spadną za nisko przy manewrach to też koniec), będzie szarpać. Chyba najbardziej straciłem ochotę na japońca po przejażdżce na Fazerze 1000 z pustą rurą, głowa po prostu odpada i kask nie wiele pomagał.

Może knedel nie jest szybki, ale bardzo cenię większy moment w stosunku do mocy. Jak na długie 4 biegi przyśpieszenie ma naprawdę dobre. No w sumie to tylko na jednym silniku(albo i nie, bokser też się liczy) pojeździ się na każdym biegu - silnik V, który ma spory zapas kucyków. Na 700 w układzie V można startować z ostatniego biegu nawet(jeździłem trochę na takim).

Co do motocykla zdławionego. Jak cię złapią to nie odzyskasz dowodu bez wkładu pieniężnego. Dlaczego? Bez papieru z hamowani nie ma szans, żadnych. Jak policja zobaczy, że świrujesz na "zdławionym" motocyklu i masz A2 to żegnaj dowodzie rejestracyjny. W Niemczech sobie sobie z tym inaczej. Zatrzymują delikwenta i wzywają na miejsce mobilną hamownię na koszt delikwenta oczywiście. Przykładem simson big bore, na własne oczy w Dreźnie to widziałem.

Modyfikacja wału, dobra. Jak ktoś robi sporta osiołka szczególnie, tylko trzeba jeszcze wyważyć wał razem z tłokami(najlepiej by było). A co do trwałości to już Mathini może się wypowiedzieć na przykładzie swojego, bo zakładam że pewnie jest bardzo marna.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 22, 2015, 12:52:01 »

Turbo - 600tki na gaźnikach,które kręcą się do czerwonego pola(nie muszę go trzymać na odcince,wystarczy,że dokręcę go do przedostatniej cyfry na obrotomierzu) ma pełną moc.
Te 30 Kw to one mają przed średnimi obrotami. Więc jak komputer nie dławi go na początku średnich obrotów na postoju i idzie oporowo dalej to na bank ma pełną moc:)

Co do tych w wtrysku - owszem,może mieć taki bajer,że na luzie kręci się do końca. Jednak z fabryki zblokowane wyjeżdżają tak,że sporo wcześniej silnik "już nie ma siły" aby kręcić się dalej:)
Nie sądzę,aby komuś chciałoby się przerabiać zdławiony silnik po to,aby na luzie kręcił dalej....

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 22, 2015, 15:52:00 »

Dragon - jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności oceny mocy silnika po reakcji na gaz na postoju....
Normalnie szacun.....Chyba masz doświadczenie w ocenie skuterów z kryzą w wydechu....Ten swój sposób powinieneś gdzieś opatentować bo to innowacja jakich mało.

Motocykle gaźnikowe w większości dławione są wałkami rozrządu. Obroty zostają takie same, z mienia się tylko krzywa mocy i momentu.

Karolek

• Jawer Weteran
  • Jawa 638/1 1989
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 22, 2015, 16:30:17 »

Dragon - jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności oceny mocy silnika po reakcji na gaz na postoju....
Normalnie szacun.....Chyba masz doświadczenie w ocenie skuterów z kryzą w wydechu....Ten swój sposób powinieneś gdzieś opatentować bo to innowacja jakich mało.

Motocykle gaźnikowe w większości dławione są wałkami rozrządu. Obroty zostają takie same, z mienia się tylko krzywa mocy i momentu.

Wałków tam nikt nie zmienia, w większości wypadków w gaźnikach są tulejki pod przepustnicami podciśnieniowymi. Po prostu przepustnica nie otwiera się do końca tylko np w 2/3, wyciągałem już takie blokady z Yamahy fazer 600 i Kawasaki gpz 500.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 22, 2015, 16:33:09 »

Ściągnąłem sobie instrukcję do Jawy 660 Sportard i tam jest wszystko dokładnie rozpisane i są rysunki jak wygląda mechanizm dławiący (Przypadek? Nie sądzę :P). Jest to ogranicznik otwarcia przepustnicy tak jak Karolek mówi.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."