Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:09:05
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Coś mocniejszego.  (Przeczytany 13102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Odp: Coś mocniejszego.
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 12, 2014, 15:55:28 »

Koledzy! Jestesmy na tym forum dla naszych Knedli a tracimy czas na jakies herezje. Wszyscy skonczymy na wyfukach. Oby tylko prosto weszly.

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 12, 2014, 18:11:19 »

Koledzy! Jestesmy na tym forum dla naszych Knedli a tracimy czas na jakies herezje. Wszyscy skonczymy na wyfukach. Oby tylko prosto weszly.

amen  :D

ps. a temat; Coś mocniejszego mi się z czym innym kojarzy  ;)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 12, 2014, 18:17:21 »

Oczywiście GS mieści się w kolegi 8tysięcznym budżecie, jest motocyklem tanim w utrzymaniu, przecież BMW tak tanio się serwisuje, to tylko boxer 1200 z malutkim momentem, tani w eksploatacji, akumulator rzędu 400A prądu rozruchowego kupi się za 100zł.
Podsumuję, wszystko co napisałem wyżej to bzdura :)
Moim zdaniem nie ma co się bawić w twiny typu gs500, czy er5. r4 to podstawa, a coby było wytrzymałe to jakiegoś olejaka (czytaj bandit)  może stare xj, ale tu potrzeba już troche wiedzy i doświadczenia w eksploatacji (wiem z doświadczenia, sporo musiałem się doedukować, żeby coś przy niej zrobić), ale to w sumie w każdym japońcu jak coś się spsuje to potrzeba wiedzy.
Honda sevenfifty też niczego sobie pojazd.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 12, 2014, 21:30:11 »

@kudlaty2007DDR chcesz sprzedać tego GS'a za 8000zł?
Chętnie kupię :D
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

Paweł.M

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS '89r Wsk 125 B3
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 12, 2014, 21:38:04 »

No to ode mnie polecam Kawasaki Z750S, ładny zgrabny , waga 195kg, moc 110km 75Nm.   
Prowadzenie w mieście jak i na trasie ok robisz co chcesz z motorkiem, pozycja bardziej siedzaca bo to nie ścig a naked(sportowy-turysty).   Silnik jak w ninja lecz trochę zdławiony ale daje duuużo wrażeń i na poczatek napewno przyzwyczai Cię do ostrej jazdy.  Dobrze wyważony, technologiczne świeży (mój 2006r) lecz nie wiem czy za 8000zł kupisz :p lecz sa okazje. Rozejrzysz się za takim a nie pożałujesz.
    Status GG
Jawe mam i sobie zapierdalam :p

scibor1

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 '86 6V
    • Bobrownia
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 12, 2014, 22:31:25 »

Hmmm, zasugerowałbym Ci BMW K75S, ale obawiam się, że możesz wsiąknąć w temat :D

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 13, 2014, 05:56:44 »

Mi też dokładnie tak samo . Tylko nie piję od ostatniego Kamieńska w ogóle , to mało mnie interesowało żeby ten wątek poczytać ;)

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 13, 2014, 07:38:54 »

Mi też dokładnie tak samo . Tylko nie piję od ostatniego Kamieńska w ogóle , to mało mnie interesowało żeby ten wątek poczytać ;)
A jednak skusiło :D

Kolega poruszył fajny temat starych beemek, popatrz może za r80 czy r100, dla mnie one są piękne.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 13, 2014, 09:57:47 »

Oj tam, niby do zimy jeszcze daleko, ale pogadać sobie przecież można ;)

GS 1200

Jednak dla mnie idealnym motocyklem jest Transalpek, a szczególnie starsze wersję, Pegasso też nie pogardziłbym.

Kurde, gdzie to GS-y można wyhaczyć za 8 tysiów? Bo wziąłbym ze dwa :D
O ecia na żółtych tablicach! Świat się kończy. Muszę koniecznie kuzynowi powiedzieć, żeby swoje Cinquecento też walnął na żółte! A co, "zabytek" pełną gębą :D
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

mati krk

• Jawer
  • I love it. CZ 175/487 1988r.
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 13, 2014, 10:50:49 »

oczywiście z moją ukochaną i czasem upartą 175 nie chce się rozstawać.
Jakbym w ogóle zmienił markę to byłoby to godne nagany coś w stylu "CZ jest za słaba kupuje Japończyka, kto chce kupić?" Nie zaprzeczę fajnego masz GS 1200  ;D 
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2014, 10:52:40 wysłana przez mati krk »

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 13, 2014, 12:32:20 »

Ja też, niedługo kupuje coś mocniejszego, moja CZ 175/487, powiem w prost, jest słaba. I też jej nie sprzedam, za dużo serca do niej włożyłem. Chciałbym aby chociaż utrzymywała prędkość w okolicy 100km/h a tak to jeżdżę srednio 70-80 km/h jeśli licznik dobrze pokazuje, i jestem zawali drogą, na szczęście jeżdżę po wioskach, więc prędkość jest wystarczająca. Ale jeśli chodzi o wyprzedzanie, jazdę pod górę, no to nie jest za wesoło. Mimo że ma 15 koni, to jest dla mnie ciut za mało. Fajnie jakby miała te 30-35 kucy. A zapomniałem. Lubie silniki 2T. Natomiast bardzo podoba mi się bandit 400. I takiego sobie kupie, myślę że 65 koni mi wystarczy spokojnie. Trochę wiem co to jest przeciw skręt, homawnie awaryjne, przyczepność opon i ich rozgrzewanie, i to na cz ciągle trenuję. Więc bandita ogarnę. 
Najlepszy widok na burze? W moim wstecznym lusterku :]

CZ 175/487

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 13, 2014, 12:59:55 »

Offtopic

xPredatorx88

W Bandicie raczej Ci przeciwskręt nie będzie potrzebny bo to zwinny motocykl, ale to nie istotne bo "wyjdzie w praniu". W każdym razie masz dobre podejście. Gdy już kupisz sobie nowy motocykl pamiętaj aby to wszystko przećwiczyć po kilka razy na nim i w warunkach, które będą bezpieczne.
Zacznij od tego, aby motocykl położyć powoli na ziemi (np trawie aby go nie uszkodzić) i podnieść stojąc nad nim okrakiem na jedną i drugą stronę. Takie proste ćwiczenie pozwoli Ci to poczuć jego masę, oszacować siłę jakiej wymaga oraz znaleźć punkt "bez powrotu" gdy już się "wali". Szczególnie, że różnica w wadze pomiędzy obecną a przyszłą maszyną jest znaczna.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2014, 13:01:39 wysłana przez Roland »
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

Adrian.

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 Delux , WSK M06B3
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 13, 2014, 13:44:31 »

Proponowałbym Suzuki Gsx-f 600 , tanie w utrzymaniu , olejak i co ważne nie bedzie szkoda gdy podczas pierwszych jazd zaliczysz jakiegoś szlifa bo cześci są w miare tanie i dostępne . Kumpel ma właśnie takie Suzuki i nie narzeka aczkolwiek w tym roku planuje zakupić coś mocniejszego cóż każdy sie przyzwyczaja do mocy. Sam planuje na jesień kupić ten model bo nie mialem nigdy dużego moto poza legendami prl i jawy 350 . A gdy sie przejechalem tą suzi i yamahą xt600 postanowiłem uciułać na coś większego bo szczerze powiem już czuje brak mocy w jawie po jeździe tamtymi motocyklami ;) Oczywiście legendy prl i jawa zostają ze mną w garażu do końca :)

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 13, 2014, 14:32:56 »

Szanowni Koledzy! Nikogo nie krytykuje i nie mam zamiaru ganic. Wyczujcie prosze ironie mojego wpisu. Sam dalem sie wciagnac w to wzajemne nakrecanie sie i proponowalem Honde NC750. I siebie samego tez posylam za to "na wyfuk". Rzecz w tym, aby tego typu dyskusje nie przeslonily nam celu i glebokiego sensu istnienia tego forum. A jest nim, przynajmniej dla mnie, mozliwosc wspolnego i wzajemnego cieszenia sie coraz bardziej unikalnymi wehikulami jakimi sa nasze "knedle".

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 13, 2014, 15:28:27 »

Roland dzięki za rady.

GSX 600 F waży na mokro 240kg jak dobrze piszę, więc trzeba się nim nauczyć manewrować, 487 waży 120kg. Czyli jest lżejsza aż o 120KG!!!!! Więc z manewrowaniem może być problem, np na jakimś parkingu, co do części to prawda są tanie. Ja bym polecał jeszcze Yamahe XJ 600F bardzo fajny motocykl i też wytrzymały.

CZ 175/487

Uziel

• Jawer
  • Cz472,5 Jożin,Jawa 638-5 Odkurzacz
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 13, 2014, 15:30:57 »

Che che znowu knedel za słaby to może vódeczka do knedelka i będzie git.
Zawsze beztrosko i bezrozumnie aż moja dupa legnie w trumnie czyli w bani czeski film

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 13, 2014, 15:52:27 »

Nie lubię alkoholu. :)

CZ 175/487

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 13, 2014, 15:57:10 »

Nie lubię alkoholu. :)
Ale silniki lubią ... tylko potrzeba duuuże dysze . 4,5 raza większe . I nie potrzeba rzędowych czwórek ryczących jak ranne smoki żeby mieć ponad 50 koni zmechanizowanych .
Tylko trzeba mieć gorzelnię a ja nie mam ... =(

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 13, 2014, 17:54:16 »

[quote author=von_Majzel link=topic

Ale silniki lubią ... tylko potrzeba duuuże dysze . 4,5 raza większe . I nie potrzeba rzędowych czwórek ryczących jak ranne smoki żeby mieć ponad 50 koni zmechanizowanych .
Tylko trzeba mieć gorzelnię a ja nie mam ... =(

Powaga ?

Ja od siebie polecę bandita mam go nie długo bo aż miesiąc ale jeździ się dobrze- za dużo nie wieje (  wersja S), przyśpiesza też przyzwoicie i jest wygodny mam 193 cm wzrostu a najmniej udało mi się spalić 4,3 l także też nie jest źle[size=78%]. Szału z mocą w tym moto niema ale naprawdę rozkręca się i zaczyna prostować łokcie od 9 tys w górę :) [/size]
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 13, 2014, 19:20:49 »

jak już czymś jeździłeś to 70 KM nie będzie straszne za to pozwoli na przyzwoitą jazdę na autostradach z prędkością 140 i bezstresowe wyprzedzanie tirów
@Kutron - a istnieje varadero 650 ? jak coś to dawaj od razu zdjęcie

Pomyliłem z V Stormem.
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 14, 2014, 00:38:29 »

Hubertus

MZ jest z 83'. Tak więc jak dobrze kalkuluje ma powyżej 25 lat  . Zapraszam do lektury:
http://www.jawacz.pl/baza-wiedzy/rejestracja-na-pojazd-zabytkowy-od-a-do-z-dokladny-opis-co-i-jak/

(...)
Jawy 350 TS też są na żółtych i z tego samego okresu co MZ? Też mam powiedzieć Armagedon?
Litości....
Gdzie tu ma być zabytek, jak nadal 350 klepią z zmianami?

Znam tą ustawę na pamięć, nie muszę jej czytać. Uważam, że jest w niej za duża dowolność. Aby tu się kwalifikować pojazd powinien być w jakiś sposób unikatowy-albo już tak stary, że jego populacja jest mocno zagrożona, albo wyprodukowany w krótkiej serii-i też rzadki z tego powodu. Reszta to przegięcie. W sumie to wszystkie moje motocykle kwalifikują się na żółte tablice według tej ustawy
I nigdy za mojej kadencji tych żółtych tablic nie będą miały. Po prostu nie lubię się dzielić swoimi zabawkami, a szczególnie już z państwem. Bo wpisując moto do rejestru jesteś już tylko jego współwłaścicielem i nie możesz o nim samodzielnie decydować w wielu sprawach...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2014, 00:40:38 wysłana przez Hubertus »
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 14, 2014, 07:50:16 »

Sam sobie przeczysz!! A wszystkie wątpliwości wyjaśniłem w poście!

(...)

Nie wiem, o co się tak zaperzasz? Ja do nikogo nie ma pretensji. Ani do ustawodawcy, ani do konserwatora-ani do Ciebie. Daleki jestem od przejmowania się takimi rzeczami, w przenośni i dosłownie ;)
Wpisanie do rejestru powoduje powstanie pewnych przywilejów, ale i ograniczeń. Tyle.
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 14, 2014, 08:20:40 »

Kudłaty a czy możesz bez przeszkód pojechać tą mz np. jutro do USA, Rosji, Japonii lub normalnie sprzedać ją do tych krajów ?
Czy bez konsekwencji możesz ją przerobić przykładowo na crossa/ściga ?

Czy w tych wypadkach konserwator państwo będą mieć jakieś ale ?
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 14, 2014, 17:41:35 »

Koledzy, pytanie z zupelnie innej beczki. Czy ktos moze mi wyjasnic co to znaczy "olejak"? Okreslenie to pojawilo sie w kilku wpisach na tym watku ale nie kojarze o co chodzi. Od polskiego slangu motocyklowego jestem odizolowany juz bardzo dlugo a w mojej zanikajacej "nawigacji" z Polski wciaz sa ulice i place Armii Czerwonej, ilestam-lecia PRL, roznych gierojow i Rondo Titowa.

cobra200

• Świeżak
  • *
  • CZ 175 477 Cross
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 14, 2014, 17:52:19 »

Jest to silnik który jest chlodzony olejem .