Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 20:58:40
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: dorad¼cie !  (Przeczytany 16337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Erykos90

• Gość
Odp: dorad¼cie !
« Odpowiedź #50 dnia: Października 02, 2007, 18:55:00 »

SZAJBUS_SzeF współczuję Ci że nie możesz mieć Jawy. U mnie była zupełnie inna rozmowa. Powiedziałem ojcu że kupuje WSK 125 a on mi na to : " poje*ało Cie ??!! kup se lepiej coś większego " a ja na to  <eek> ale z drugiej strony  <thumbup> to mówie do starszego " OK jedziemy po Jawę " i kilka dni pó¼niej miałem Jawę, nawet pomógł mi ją sprowadzić do domu  :) < dodam że mam 17 lat i też bez prawka śmigam >

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Października 02, 2007, 20:12:30 »

A to moje skormne zdanie :

Mi mama i tato surowo zabraniali kupowac jakiegokolwiek motora! Nie, Nie i KONIEC!  A ja swoje gadałem : kupuje jawe! Pomimo braku pozwolenia kupiełm pierwszy motor - cz350 472 w opłakanym stanie, remontwałem , kupowałem części i czasami  <mur> - wiadomo , cięzko było. Ale teraz jest cudowanie i musze stwierdzić że ow na cz idelanie mi się je¼dzi na light offroad ( Leśne Utwardzone Nawierzchnie na 3 biegu 50 km/h dla mojej cz to optimum) - nigdy nie zaliczyłem gleby. Po¼niej kuiłem jawe ts ale jej bym raczej w żaden teren nie polecałm - na niej idelanie się je¼dzi "asfaltowo" 80 km/h to dla niej optimum.

Ja bym tam kupował i nie zaglądal na innych - moja kasa - moj problem. No chyba że jest inaczej - to odradzam.

pozdro

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #52 dnia: Października 02, 2007, 20:41:22 »

szajbus wstrzymaj sie... kup cos mniejszego pojezdzij i pokaz rodzicom ze moga Ci ufac ze jezdzisz odpowiedzialnie i ostroznie wtedy łatwiej bedzie Ci kupic Jawe... Bo jak zrobisz to wbrew rodzicom to mozesz sie pozegnac z jakakolwiek pomoca w naprawach i pomoca finansowa na czesci... trzeba ich stopniowo przekonywac... Moje zdanie wsk, shl, wfm i zostaw simka.. pojezdzisz z rok wsk-ą, przekonasz rodzicow kupisz Jawe po roku ja przygotujesz do jazdy i w miedzyczasie zrobisz prawko...

co ma byc to bedzie, jak Jawa jest Ci pisana to bedziesz ja mial... a jak mieszkasz blisko czeskiej granicy to mozesz sobie przez dwa lata uzbierac na Jawe Style i sciagnac z czech
http://mienki1987.blogspot.com/

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Października 02, 2007, 20:50:28 »

ej simson jest extra. jeśli masz tyle lat co masz to daj na razie pass. jeśli Twoi rodzice są na NIE to Jawą nie polatasz za wiele. tym bardziej,że trzeba ja częściej karmić i więcej karmy tej dawać. a kupienie tesi wbrew woli staruszkom nie wpłynie na podwyżkę kieszonkowego. a mieć i nie je¼dzic to jak miec kobiete i nie ...( tu każdy co tam woli niech doda). ja też zachorowałem na Jawe w wieku lat 15. latanie na nielegalu szybko mi się znudziło. dobrze,że był simson to miałem wolną ręke. poczekaj... jeszcze trochę. kurde gadam jak wapniak, no ale jestem juz wapniak :'(

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Października 02, 2007, 21:00:11 »

Wiem,że to nie strona pt " Mom & Daddy- owner's manual" ale z rodzicami to jest tak. jak cos chcesz, a oni są przeciwni to im bardziej chcesz tym bardziej są temu przeciwni. ja miałem luz. zero krytyki, ale moi starzy to motocyklista i motocyklistka ( tak napisałem bo jakby napisał MOTOCYKLI¦CI to byłoby,że geje  <lol> ) jak troche wyluzujesz to powinni lekko też wyluzować. krzyki i szantaże do niczego nie doprowadzą. płakać przyszłemu dumnemu Jawerowi nie wypada <hammer> ewentualnie zrób jak synalek moich sąsiadów- moto total laików. kupił MZ 251 i smiga z naklejkami 125 od jakiegoś enduro. <lol>

natal007

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Października 02, 2007, 22:24:40 »

Jawsim - zabiłeś mnie tymi gejami <lol>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #56 dnia: Października 03, 2007, 01:17:57 »

A z tymi ruskami nie jest tak strasznie....
A ruski nie wywracaja się na bok całkiem bo mają boxery a co za tym idzie szeroko cylindry coś al'a gmol z tym że głowica to nie gmol
A co do spalania- ponoć szerg zabiegów magicznych i można zejśc do magicznych 6 literków
A usterki ? samo życie wyciągać blaszki z pod panwek albo przepychać zapchane przewody olejowe
A co do jakości rusków- nic tak nie cieszy jak (jak seria z pepeszy) wysypywanie opiłków z dyfra skrzyni i ogólnie ze wsząd
A teraz o postrzegniu rusków przez innych: przyzwyczajaj sie do komantarzy : "O boxerek leje hłe hłe heeeee"
A tak na marginesie nie koncząca się opowieśc pt; Czyścić regulować naprawiać czyścic i tak do zajeba...ia
A nie przerobiony rusek wygląda jak pokrak
A przerobiony najczęściej jak beemka
A postrzegają Cie po takim zabiegu jak młota
A na zloty weterañskie masz bana
A na innych traktuja Cie jak nie spełnionego "czoperowca"
A jak zaczynasz latać w skórzanym płaszczu podchodzisz w oczach miejscowych pod miejscowego indywidualiste/oryginała/waffen SS
A Tobie Jawsim zazdroszcze rodziców  :P
A wiesz Szjbus że chcieć nie znaczy mieć  ??   
A ja mam jeszcze w garażu iża
A to wcale nie taka zła konstrukcja
A na pewno bardziej "dojrzała" niż jawa/mz
A spalanie mnie nie przeraża bo narazie w częściach

A tak  na marginesie o "so chosii" z tym "A" 

A jeszcze przypomniało mi sie
A Energizer może zrób z tego zapka SAMA jak buda poleci
A na alternator ja się pisze
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2007, 01:20:48 wysłana przez Pawel »
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #57 dnia: Października 03, 2007, 01:19:31 »

Coś mi się posty dublują
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Brein

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Października 03, 2007, 07:47:34 »

Szajbus wywrotne owszem to jawy były w latach 60 tych - pó¼niejsze modele już nie :) - A że ojciec je¼dził na starowinkach to stąd to przekonanie.

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Października 03, 2007, 09:51:03 »

hmm....

Co do marzeñ to mi się marzy Junak M10 w idealnym stanie do którego sam bym doprowadził.
Na razie stoi u mnie Kompletna rama w złym stanie (rdza) bez silnika i do tego nie mogę go ruszać bo jest Wujka a nie chce mi jej sprzedać.

Co do innych maszyn to mam pod dachem oprócz tego Junaka to:
Hondę VFR 750 RC36 (Ojca),
 Jawe TS 350 (którą cały czas ujeżdżam),
WRR (w galeri zdjęcia  :P)
Suzuki GSX-R 400R (koñczę remont)

Szajbus według mnie powinieneś zrobić jak uważasz. W koñcu to ty znasz swoich rodziców najlepiej i wiesz jak zareagują na Jawe w garażu. Jeżeli uważasz że jak już będzie to się przyzwyczają to kup ją, a jeżeli uważasz że jak kupisz to cały czas będą Ci sapać to lepiej trochę z tym zaczekać.

Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam. 

Piszczałka

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Października 03, 2007, 10:10:56 »

Ja miałem problemy z kupnem pierwszego jednośladu ogara 200 mama robiła problemy, pojechałem po pojazd z tatą sprowadziłem mama się wściekła a potem jej z czasem przeszło( więcej było problemu z nim niż jazdy) a potem już niebyło jakiś strasznych problemów jak kupowałem motor tylko mi się nie zabij albo chce mieć cię całego i zdrowego. I tyle
Trzeba ich stopniowo przyzwyczajać jeśli rodzice są przeciw motorom ja zaczołem od ogara potem wsk trujka potem czwórka w miedzy czasie wfm która jest do tej pory no i w tym roku jawa. Na rodziców niema siły, się wnerwią to przez jakiś czas będzie niemiło w domu a potem będą wypominali przez dłuższy czas.
A jak marzy ci się nadal jawa to zbieraj miliony na dobry egzemplarz i negocjuj z rodzicami w międzyczasie, zachęć tate żeby się przejechał jakąś  ;]( mój tata był przeciw jawie nie bardzo się mu podobały a jak  przyjechał swoją tską zagierr to zmienił zdanie  <thumbup>to było 4 lata temu)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #61 dnia: Października 03, 2007, 11:58:05 »

Szajbus wywrotne owszem to jawy były w latach 60 tych - pó¼niejsze modele już nie

Wywrotne to nie są motocykle (no chyba że się je ¼le zaparkuje) jeno wywrotni to są motocykliści  <mur>.
Moim pierwszym motocyklem była CZ 175 typ 450 z 1962r.
Nakulałem na niej masę kkm i jakoś nie zauważyłem aby była wywrotna.
Ale może  nie jestem zbyt spostrzegawczy  <lol> <lol> <lol>
Oprócz jednej "parkingówki" i lekkiego wjazdu  pod zderzak "w tył" jednemu ostro hamującemu kredensowi jakoś dobrze się je¼dziło.
I morze się w wakacje zaliczało i góry wielokrotnie...
Tylko z ładowaniem to była masakra... do dziś nie wiem gdzie "diabeł siedział"...dobrze że akuś miał  jakieś 16Ah - więc jak padło ładowanie to się w domu akusia  ładowało i i jazda do koñca prądu  :D

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #62 dnia: Października 03, 2007, 12:48:56 »

Ja jak kupowałem czesie to cała sprwe obgadałem z ojcem (stary motocyklista, kiedys z wujkiem ujezdzali IFE BK 350 i mial junaka) wiec czesciowe poparcie mialem, on razem ze mna szukal w ogloszeniach itd. mamuska nic nie wiedziala do momentu kupna,  i do dzis nie jest zadowolona z tego ze mam motocykl... (a ojciec mowi ze kiedys sama jezdzila Wsk- ą).   
http://mienki1987.blogspot.com/

Piszczałka

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Października 03, 2007, 13:02:08 »

Matki zawsze wszystko mocniej przeżywają a szczególnie gdy za znają niebezpieczeñstwa z autopsji(np. motocykle). Mówią na przykład że się dorobie reumatyzmu bo wujek je¼dził i teraz go boli ale już nie doda że zasuwał 10 lat na wsce w zimę deszcz, śnieg mróz. A ja motor uważam za pojazd rekreacyjny wiadomo jak się wpadnie w deszcz to się nieporadni ale w zimę nie śmigam.
Chłopak musi delikatnie to rozegrać

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Października 03, 2007, 14:21:13 »

Hmmm.
Pisal zem juz raz tutaj ale jeszcze raz napisze  <yes>
Najgorszym utrapieniem mlodego pokolenia motocyklistow sa oczywscie "psy"  <hammer>
Mam nadzieje ze nigdy mnie to niespotka ale kiedys trafi sie taki jeden frajer ktory niemoze zlapac zadnego zlodzieja itp. a oczywscie najlepiej to takich lapac jak my  <furious>
Policja na wiosce juz pare razy byla  ;) tyle razy mnie zatrzymywali ze juz nawet niepamietam ale wiedza ze jezdze spokojnie i niewyjezdzam na ruchliwe ulice < zawsze na swiatlach i w orzeszku  ;] >
romet lub wsk to nic w poruwnaniu do jawy !!! < zawsze o tym pamietaj jak cie zlapia !!! za rometa lub cus w tym stylu nic ci niezrobia ale z jawa moze byc nieprzyjemnie bo ludzie wiedza ze to motor i nie jest wolny !!!

lluke

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Października 03, 2007, 15:15:38 »

No dobra to ja sie przyznam co do tej jawy to jest tak mowi BoNes ja sam mialem doswiadczenie takie ze mnie gosc zatrzymal a ja zamiast poslusznie zjechac to zaczalem spierd..ac i jak juz sie okazalo ze nie mam gdzie uciec i sie zatrzymalem to stwierdzil ze spokojnie mialem 100 km/h a jechalem Jawą 175 z 1959r. ta co mam pod nickiem ona 90 z wiatrem  i z gorki :) ale spoko taka jest reakcja starszych na jawe. Nie mowiac juz o MZ xD

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Października 03, 2007, 21:08:41 »

Jak ja Ci cholernie zazdroszczę!!!! jak ja bym tak teraz chciał!!!  <crybaby>
chciałbym ,żeby moim marzeniem była JAWA 350 TS. To nie kurde, głupi już dawno kupiłem, zrobiłem, się naje¼dziłem i teraz to chciałbym OPRÓCZ Jawy i Kawasaki gpz jeszcze XJR 1300 i indiana chiefa i BMW 635 CSi z 1979r najlepiej z pakietem alpina i Jawę 350 z lat 60.... i (...) helikopter koniecznie żółty i (...) na księzycu dwa garaże..... <crybaby>  ;]

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Października 03, 2007, 22:03:22 »

Jawsim

Ty też chorujesz na BMW 635 Csi z 79r.? To BMW to mój samochód marzeñ!!
A jeszcze bardziej wersja z 300konnym silnikiem "M" . Na youtubie jest parę filmików mam kilka też na dysku  :>

Ale nie zmieniajmy tematu  :P

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #68 dnia: Października 03, 2007, 22:59:47 »

A z tymi ruskami nie jest tak strasznie....

A na zloty weterañskie masz bana
A na innych traktuja Cie jak nie spełnionego "czoperowca"

Dużo myślałem o jakimś rusku z koszem. Bo moto w turystyke jak znalazł. Tylko ja planowałem wsadzić ekonomiczny silnik z Tico 8oo. No i na kilku forach odezwały się lamenty  <lol>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #69 dnia: Października 04, 2007, 00:33:52 »

Moim skromnym zdaniem.
 Naczelny jest obecnie tak duży dostęp do motocykli wszelakiej maści w rozpiętości cenowej od: "mało do dużo czy nawet bardzo dużo" złotówek , że coś można sobie znależć bez niszczenia np historii. Niestety (albo i może stety) w latach 90 ub stulecia. Młodzież zachłystująca się wolnością dość skutecznie przetrzebiła ogół motocykli. I dlatego dzisiaj kupuje się eMki Kaśki i inne ruski w takich pieniądzach a nie innych. Więc konkludując: Naczelny nie rżnij żadnej emki kaski dniepra urala a już broñ Boże MW (z tym ostatnim akurat ciężko, ale na południu i na wschodzie kaczystanu trafiają się jeszcze w stodołach i pod wiatkami)
A cud ludzkości w kwestiach podróży motocyklowych to Goldas z koszem -Wypas (tylko "bardzo dużo" przedział cenowy niestety)

Myśle że przeszły Ci takie jazdy z przeszczepami silników bo poprostu szkoda motocykli.           
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2007, 00:43:11 wysłana przez Pawel »

Brein

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Października 04, 2007, 07:22:13 »

widziałem kiedyś rusa z silnikiem od Wartburga :) a co za tym idzie: Naczelny nie rób tak ;)

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #71 dnia: Października 04, 2007, 12:47:50 »

Moim skromnym zdaniem.
 Naczelny jest obecnie tak duży dostęp do motocykli wszelakiej maści w rozpiętości cenowej od: "mało do dużo czy nawet bardzo dużo" złotówek , że coś można sobie znależć bez niszczenia np historii.

Ocho. Następny się znalazł  <lol>
Ja bym nie miał serca niszczyć dobrego motocykla!
Chciałbym kupić jakiegoś rusa z uszkodzonym silnikiem. I raczej jakiegoś dniepra nowszego (lata 80 w górę) i wsadzić taki silnik Tico. Ja szanuję stare motocykle i jeszcze mi nie odbiło ciąć zabytkowych ram kątówką  <lol>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

natal007

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Października 04, 2007, 20:08:04 »

Nie no nie róbmy z Naczelnego barbarzyñcy!
A rusków z lat 80-90 jest jak "mrówków" :) A złomów zdezolowanych wśród nich nie brakuje. Lepiej zrobić z takiego moto jakiś wynalazek (z głową oczywiście) niż ma stać gdzieś w krzaczorach i rdzewieć.
Sam mam różne wizje - niekoniecznie rozsądne tak więc Naczelny pomysł <thumbup>.
A osiągi takiego zaprzęgu z silnikiem np.Tico , niejednego by pewnie wprawiły w osłupienie.

Mnie kiedyś chodził po głowie motocykl z silnikiem Zaporożca...

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #73 dnia: Października 04, 2007, 20:20:35 »

Natal007 wiesz że w zapku jest silniczek V4?  :)  Przypuszczam, że właśnie to jest powodem budowy motocykli z tym motorkiem. Przyznam się szczerze, że mnie bardzo podobaja sie takie motocykle -oczywiście robione z głową i ze smakiem.

Kiedyś to można było sobie takiego zapka SAMA zbudować a teraz ?? Spawy muszą być nawet atestowane jak i rury np ramy. No chyba że ktoś ma znjomych w stacji diagnostycznej i zarejestruje np na M72 albo jakiegoś innego dniepra   

natal007

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Października 04, 2007, 20:32:00 »

Miałem kiedyś Zaporożca - to był mój pierwszy własny samochód :)
Ach to była maszyna...