Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 11:34:18
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dołu

Autor Wątek: dorad¼cie !  (Przeczytany 16383 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
dorad¼cie !
« dnia: Września 17, 2007, 21:26:25 »

Siema! jestem nowy na forum mam 15 lat i simsona Sr 50. Postanowilem kupic sobie Jawe TS 350 Twin Sport- moje marzenie ;)
mam następujące pytanie:
Na co zwracac uwagę przy zakupie jawy i czy oplaca kupowac sie jawe nie na chodzie za 600zl (cos z zaplonem)

Renegade

• Gość
Odp: dorad¼cie !
« Odpowiedź #1 dnia: Września 17, 2007, 21:36:15 »

Witaj przyszły Jawerz <cheers>

Jawe zawsze warto kupić. Tylko kwestia czy chcesz się bawić w remont czy je¼dzić od razu.

Jeżeli wiesz z wiarygodnego ¼ródła że to zapłon tylko i ta Jawa ma dokumenty to warto.

Pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2007, 05:43:10 wysłana przez Renegade »

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #2 dnia: Września 17, 2007, 21:37:30 »

kup sobie jawe za 200zł do remontu pomału dokładnie składaj na oryginalnych częściach i będziesz je¼dził kupę czasu ,jak kupisz za 600zł to i tak za pół roku czeka cię remont bo motocykl który ma ¼le ustawiony zapłon to z zasady ma do d..py silnik bo nierówno chodził
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #3 dnia: Września 17, 2007, 21:41:31 »

witam..
jezeli w jawie czesto przestawia sie zaplon to jest to wina krzywego walu... wiec od ceny odliczylbym koszt nowego walu...
http://mienki1987.blogspot.com/

Brein

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 17, 2007, 22:16:53 »

hej

Zajrzyj na www.breinride.home.pl w dziale ARTYKU£Y/co jak i dlaczego znajdziesz kilka porad, które mam nadzieję rzucą trochę światła na temat :)

Pozdrawiam

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #5 dnia: Września 18, 2007, 20:11:58 »

Siema! jestem nowy na forum mam 15 lat i simsona Sr 50. Postanowilem kupic sobie Jawe TS 350 Twin Sport- moje marzenie
Nie żebym się czepiał ale...
Co masz zamiar robić z tą Jawą skoro nie masz PJ i jeszcze dość długo nie będziesz miał.
Jeśli odpowiesz, że będziesz je¼dził bez PJ po drogach publicznych - to odradzam.  <no>
Poczytaj sobie na innych fotach motocyklowych "czym to pachnie"
Jeśli zaś odpowiesz, że w terenie (po wiosce i tylko po gruntówkach) to też odradzam bo Jawa nie jest moto w teren. I tylko ją "zeszmacisz" i zaje¼dzisz.  <furious> <furious> <furious>
A tego na tym forum nie lubimy  <no>
Jawa jest generalnie motocyklem  na asfalt ew. w lekki, bardzo lekki teren.
Gdy ją będziesz szanował to "odpłaci" się Tobie w trasie  po stokroć.  <thumbup>

D@NIOm20

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 18, 2007, 22:46:10 »

Tu się z kolegą Jawolem w 100% zgadzam jazda bez PJ to nie najlepszy pomysł (sam nie od zawsze je miałem więc coś o tym wiem :P) A na drogi gruntowe jest to motor beznadziejny. Po żwirku (małe kamyczki itp.) jexdzi się beznadziejnie, motor cały czas szuka ... tylko czego :)
A o lesie to nawet nie wspomnę, mam w mojej miejscowości taki mały lasek, dojazd normalnie asfaltowy, czasem wybieramy się ze znajomym na taką b. krótką (jakieś 5km bo jego miñsk więcej nie wytrzyma hehe) przejażdżkę do tego lasku (żeby niebyło że jakieś enduro czy skoki, na cygara i  z powrotem) to na asfajcie wiadomo miñsk znika z lusterek, ale tylko wjedziemy do tego lasku i zaczynają się problemy, mniejszy motorek lżejszy daje sobie jakoś radę a ja na jawie jadę jak walcem drogowym przez fabrykę szklanek :)
Także proponuję poczekać z zakupem motocykla do 18-nastki, ew. kup sobie jakiegoś crossa i będziesz je¼dził po polach ile tylko dusza zapragnie.

szypowski1

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 18, 2007, 23:37:15 »

sorki ze sie wtrace ale moim skromnym zdaniem po somsonie 50 jawa t oza duzy przeskok w mocy i pojemnosci nie mowie juz o wadze zamego motoru...proponował bym na poczatek jakąs wsk 125 bo z jawą mozesz miec problemy
podsumowujac.....masz doswiadczenie w jezdzie na simsonie ale do jawy to mu daleko to jak wsiasc z jawy na hayabuse....
wyraziłęm swoje skromne zdanie
pozdrawiam

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 19, 2007, 08:17:05 »

Hej Bracie.Cieszę się że w koñcu tu dotarłeś po kilku mailach jakie dostałem od ciebie.Sam nie wiem jak zapatrywać się na całokształt sprawy.Głupio jest mi radzić cokolwiek odnośnie jazdy bez prawka bo ja je¼dziłem bez przez 10 lat i jakoś się udało.Tyle że ja przeszedłem taką ewolucję co do pojemnści.Jawa 50 Mustang, Miñsk 125, ETZ 250, jakieś tam głupie Japonie i Jawa :)Na pewno nie rezygnuj z kupna Jawy bo to naprawdę wspaniały motocykl.Chyba warto zrobić tak jak radzą tu inni Bracia.Kup Jawę w rozsądnie niskiej cenie.Koniecznie sprawd¼ czy wszystko w porządku z papierami!!Możesz powoli zacząć doprowadzać ją do super stanu.Widzisz, moja Jawa którą się tak zachwycałeś pięknie chodziła ale teraz po zlocie silnik stanął.Tak to jest kiedy je¼dzisz na maszynie o nieznanym przebiegu.Nie wiesz jak długo jest w stanie jeszcze pożyć.Chyba że masz szansę kupna jawy od kogoś zaufanego.Mnie teraz czeka remont kapitalny.Wiozę części do Czech razem z Jerrym i wiem co mi taka fachowa regeneracja da.On sam na swoim silniku nakręcił ponad 43tyś po samej regeneracji i chula dalej, więc jak widać warto zaszaleć.A co do tego czegoś z zapłonem to we¼ jakiegoś speca.Myślę że możesz śmiało zerknąć na google maps u nas na forum i znale¼ć najbliższego ci Jawera.Postaw mu dobrego browarka i niechaj Brat po fachu cię odwiedzi i doradzi.Często zapłon to pierdoła....może cewka, kondensator lub złe ustawienie.Nie kupuj Jawy sam nie znając tej Maszyny.Na koniec powiem jeszcze że gdybym to ja teraz miał kupić Jawę to tak za max 800zł ( żadna z moich maszyn więcej nie kosztowała ).Za taką kasę na pewno kupisz coś ładnego, kwestia tylko tego żeby ktoś doradził ci co i jak z silnikiem.
Tu masz link do Googla maps:
http://maps.google.com/maps/ms?f=q&hl=en&q=&layer=&ie=UTF8&om=1&z=6&ll=52.025459,19.6875&spn=6.573027,14.941406&msid=108

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 19, 2007, 13:38:00 »

Nie słuchaj rad ludzi którzy ci odradzają kupno Jawy. Jak masz ochotę to kupuj. Nie polecam ci kupna motocykla do remontu bo jak nie masz dużego doświadczenia z mechaniką to po prostu po jakimś czasie rzucisz to wszystko i nigdy go nie skoñczysz. Kup moto w jak najlepszym stanie i po prostu nim jeżdzij a nie pakuj się od razu w remonty. Odnośnie przeskoku mocy to jeśli tylko podejdziesz do tego z głową i nie będziesz od razu odkręcał na 100% to spokojnie dasz sobię radę. A jazda po lesie czy drogach gruntowych nie stanowi problemu jeżdzi się nią tak samo jak wsk czy mz.

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 19, 2007, 14:30:38 »

Dla mnie moto które się kupuje musi chociaż odpalić ta pierwsz czarna jeśli działa i ma komplet dokumentów wydaje się być dość interesująca ta druga wygląda fajnie ale jeśli to tylko coś z zapłonem to czemu właściciel sam tego nie naprawi i nie weżmie większych pieniędzy.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #11 dnia: Września 19, 2007, 14:46:04 »

po pierwsze z kupnem motocykla nie mozna sie spieszyc... po drugie moto musi byc na chodzie i choc jest po remoncie to i tak wsadzisz w niego kupe kasy... jezeli bardzo chcesz kupic Jawe to do ogladania motocykla wez kogos kto sie zna na jawach i dobrze Ci doradzi... Pozatym podzielam zdanie innych Braci Jawerow ze 350 dla 15 latka to za duzo, wbrew pozorom Jawa to motocykl ktory od kierowcy wiele wymaga... nie chce cie zniechecac od jawy ale radze Ci na poczatek  Cz 175, nauczysz sie na niej jezdzic, poznasz ogolne zalozenia mechaniki i budowy jak i eksploatacji Jawy i za kilka lat kupujac Ts-ke bedziesz wiedzial na co zwrocic uwage i bedziesz juz mial 1 stopien nauki jazdy motocyklem... sam przesiadlem sie z motoroweru na Cezetke i choc podrodze mialem kilka drobnych epizodow z jazda na innych moto to teraz ucze sie jazdy na nowo ....
http://mienki1987.blogspot.com/

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #12 dnia: Września 19, 2007, 18:09:05 »

ja umiem już je¼dzić na motorze wiem jaki to cięzar moc przyspieszenie  i wiem czym grozi przy mojej masie szybsze dodanie gazu na jednynce
Nie pisałem, że nie będziesz potrafił na Jawie je¼dzić...

Może lepiej poczytaj sobie jak się koñczy jazda bez PJ:

http://forum.motocyklistow.pl/KONIEC-t81505.html

szypowski1

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 19, 2007, 21:15:08 »

tylko pamietaj ze od patrzenia....motocykl traci na wartosci aha słyszałem gdzies ze motor gozej sie niszczy nie bedac eksplatowany niz bardzo mocno eksplatowany takze nie wiem dla mnie to jest zamrozenie pieniedzy, fajnie tak przechodzic obok zamrozonych ...strzelam 500 zł....lepiej poczekac poskładac i kupic ....moze nowsza jawe tramp albo style.....

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 19, 2007, 21:23:32 »

Może Ci się wydaje, że wytrzymasz tylko patrząc na jawe w garażu bez prawka w kieszeni. Też tak myślałem. Szczerze nie wierzę, że Ci to się uda, chyba, że jesteś twardy. Twardszy ode mnie, bo ja od niedawna mam jawe w garażu, prawko w drodze, ale nie je¼dzić jest bardzo ciężko. Mówię to z doświadczenia własnego z kilku ostatnich moich dni <yes>
Co do przeskoku w mocy to nie mam problemów z okiełznaniem jawy i myślę, że z simsona można spokojnie się przesiadać na nią. Chyba, że mało simsonem się je¼dziło. Jak spojrzę wstecz, na swoje umiejętności gdy miałem 15 lat, to pewnie miałbym wtedy trudności z opanowaniem jawy. I nie mówię tu o prostej drodze, gdzie każdy może wsiąść i pojechać, ale o trudniejszych odcinkach, w sytuacjach niespodziewanych itp.
Jeżeli chodzi o Twoją sytuację to ja bym jeszcze poczekał z zakupem, z rok, może 2. Jeszcze zdążysz. Na razie bym je¼dził dalej simsonem, wszak to fajny sprzęt, potem kupił jawę i pomału dopieszczał każdy szczegół póki prawka nie zrobisz. W między czasie simson da Ci wiele radości, legalnej radości, a i doświadczenia też...
Mam nadzieję, że trochę pomogłem,
pozdro ;]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Września 19, 2007, 22:02:02 »

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M534927

o kur... o ja pie... ta Jawa ma takie obicie siedzenia jak moja gdy ja wyrwałem z rąk oprawcy!! Kronobel Bracie Zacny!!! tłumaczyłem Ci wygląd mojej jawulki? !! takie samo! <lol>

Brein

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Września 19, 2007, 22:04:37 »

15 lat - trochę strach siadać na jawę... osobiście odradzam, ale serce nie sługa... sam wiem coś o tym, bo w tym wieku głaskałem przygodnie spotkane motocykle i marzyłem o własnym.

dobrym rozwiązaniem jest cz 175 - bardzo dobry motorek. Ale bez prawka to trochę niepoważne. Na twoim miejscu je¼dził bym na tym, na czym możesz, a dopiero po zdaniu egzaminu kupił coś większego, bo nie liczy się moc, ani prędkość a tylko swoboda i przyjemność z jazdy. Sam mam też komara i micha mi się cieszy za każdym razem gdy jadę.

niemniej "djecezja" należy do Ciebie.

Pozdrawiam

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Września 19, 2007, 22:12:51 »

zrób jak uważasz. bylebyś nie żałował. tu nikt Ci nie pomoże, tylko namieszamy Ci w głowie. a co do Jawy to fakt. te do remontu są do remontu, te na chodzie są do remontu i te po remoncie są do remontu. Jawa lubi gdy ktoś przy niej gmera... to ją  podnieca :>

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 20, 2007, 07:36:54 »

Ja się z tym nie zgadzam. Jak się kupi dobrą Jawę albo Cz z małym przebiegiem to tylko wsiadać i jeżdzić. Takie sztuki się trafiają tylko trzeba dobrze poszukać a i nie stety nie kosztują one 500zł. Ja swoją pierwszą TS
kupiłem z przebiegiem 8000 km a CZ z przebiegiem 12000 km i z obydwoma nie miałem problemów. Proponuje również rzebyś nie kupował moto po remącie tylko takie które nie było rozbierane i jest złożone jeszcze przez fabrykę. Sam w twoim wieku miałem różne moto i jeżdziłem nimi po polach i lasach tylko szkoda było, że nie można gdzieś dalej pojechać. Jeśli masz odpowiednią ilość kasy to zostaw sobie Simsona do normalnej jazdy a Jawe kup i używaj jej do krótkich przejażdżek nie daleko domu. No i papiery są najważniejsze moto musi je mieć całkowicie w porządku.

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Września 20, 2007, 07:50:33 »

Jawsim Brachu, to jest wersja eksportowa na kraje afrykañskie.Ta zebra na fotelu to zwyczajny tuning :D

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #20 dnia: Września 22, 2007, 00:52:12 »

A wiecie jakie jest moje zdanie na przesiadki z 50ccm na np 350 i wiecej ??

Slyszeliście o czymś takim jak "Selekcja naturalna" ??

Zauważcie, że jakiś odsetek ludzi z poszczególnych lat (np 1980 1984 itd) którzy zrobili "prawko" zostaje w rowach, owija sie po drzewach, szlifuje słupy itp itd.
Jestem nawet za tym żeby ludziom tuż po kursie dawać do jeżdzenia samochody o mocy tak ze 300KM. A dlaczego ? a no dalatego, że siłą rzeczy nastąpi selekcja naturalna. Czyli osobniki słabsze i nieprzystosowane ulegną "odrzutowi". I tak samo z motocyklem jak ma troche ktoś oleju w głowie to będzie jezdził motocyklem iżył do samej śmierci. Natomiast ten kto oleum będzie miał mniej będzie żył też do samej śierci tylko poniekąd krócej.

Więc pozdro dla wszystkich napaleñców bo drzew przy ulicach wystarczy dla nich wszystkich

A szerokości i przyczepności dla całej reszty trze¼wo myślących         
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 22, 2007, 08:34:32 »

Ja myślę, że Paweł sugeruje raczej, że jeśli podejdziesz do jazdy z głową to dasz sobie rade i ja popieram takie stanowisko.

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 22, 2007, 10:25:58 »

Również tak to odebrałem. Nie wolno głupiec jeżdżąc na motocyklu a zwłaszcza na taki którego nie znamy i nie wiemy ile tak naprawdę potrafi. Do szybkiej jazdy należy dojrzeć emocjonalnie i znać granice kiedy taka jazda staje się szaleñstwem i głupotą. Popieram Pawła i zagierra <yes>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #23 dnia: Września 22, 2007, 22:03:00 »

Widze że wszyscy odebrali sens mojej wypowiedzi jak najbardziej prawidłowo. Nie twierdze że przesiadka z roweru na motocykl to samobój. Poprostu wszystko jest dla ludzi. Nie powiem że jeżdze tylko przepisowe 60km/h nie powiem też że przekraczam prędkośc tylko o 50km/h. Zdarzyło i się motocyklem jechać prawie 3 stówy (270km/h) samochodem jeżdze czasem ponad "2 paczki", i co. ¯yje? ¯yje. Powiem więcej nigdy nie spowodowałem nawet żadnej stłuczki (chociaż uczestniczyłem w kilku wypadkach poważniejszych bardziej lub mniej) Z jazdy motocyklem czerpie przyjemnośc z samej jazdy z poczucia wolności ( i takie tam-prawie odrębna filozofia) nie rajcuja mnie prędkości rzędu 250km/h. Przyznaje sie pojechałem więcej tylko dlatego żeby zobaczyc jak to wygląda. Myśle że każdy powinien się z podobną prędkością chociaż raz w życiu zetknąć po to tylko żeby zobaczyć jak to jest jechać te "prawie 3 stówy". Jak się spodoba to iśc w tym kierunku ale w bezpieczny sposób nie w środku miasta, jak nie to wiadomo. Motocykl to szczególny rodzaj pojazdu- daje dużo satysfakcji z jazdy (przynajmniej mnie) ale też jest pojazdem wymagającym i nie wybaczającym błędów kierowcy tak jak samochód. Mam tak samo wrażenie że pytanie "czy się będzie miało wypadek" powinno się zmienić bardziej w pytanie "Kiedy sie będzie go miało" z prostych przyczyn októrych pisałem wcześniej. Reasumując swój przydługi post jeszcze raz powtarzam "wszystko jest dla ludzi, tylko dla ludzi z głową i trze¼wą wyobrażnią.

Szajbus kupuj jawe i użytkuj ją w sposób  normalny i racjonalny a będziesz żył do samej śmierci -tej relatywnie póżniejszej od debili w samochodzie/motocyklu

"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Września 22, 2007, 23:30:48 »

Paweł. Twój trochę przydługi post  :P Trafił w samo sedno sprawy o której jest w tej chwili mowa. Zgadzam się z tobą w 100%

Pozdrawiam <cheers>

Szajbus nie zaprzestawañ w realizacji marzenia byle z głową. J też mam małe marzenie ale do niego jest niestety potrzebna spora ilość pieniędzy które zawsze stoją na przeszkodzie :[

Pozdrawiam wszystkich z marzeniami! <punk>
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry